< >

"Karrageenin aiheuttaman rotan käpälän turvotus, rotan traumaattinen edeema. hiivan aiheuttama kipu..." Siis täällä lukee, fimean sivulla.

Voi vaan kuvitella, mitä sellainen levä herkän lapsen suolistossa tekee:-(

Olen kertonut aiheesta kauan sitten (arvelen että ennen 2005 kuitenkin!) palstalla, kun sinne ei tarvinnut rekkautua, mutta tyhjensivät pian koko palstan ja kaikki tekstit! Samoin kävi, kun kirjoitin sinne natriumlauryylisulfaatista, joka rikkoo soluja, ei voi siellä kirjoittaa - ja sitähän on lääkkeissäkin, kuten myös tuota levää on kapselinkuoriaineksena... ja luomuisessa kookosmaidossa:-(

 

a aloitti keskustelun Karrageeni (E 407) ja IBD 14.03.2013:

"Kivan löydön tein äsken koskien kyseistä lisäainetta (E 407). Siitä on tehty Wikipediaan kokonainen artikkeli, jossa mainitaan sen mahdollisesti aiheuttavan tulehduksellisia suolistosairauksia. Tässä artikkeli. Löytyy myös suomenkielisenä, mutta englanninkielisen artikkelin loppupuolelta löytyy osio "Health concerns" (suom. "Terveyshaitat"). Heti ensimmäisessä kappaleessa lukee, että karrageeni on eläinkokeissa yhdistetty mm. tulehduksellisiin suolistosairauksiin. :o Ylempänä on luettelo kaikista aineista, joissa esiintyy karrageenia - ja se on muuten pitkä... Hammastahnoista aina jälkiruokiin saakka. Ymmärtääkseni karrageenia käytetään hyytelöimisaineena, joten sitä löytyy todella monesta elintarvikkeesta.

Onkohan tässä mitään perää vai painikoinko turhaan? Sydän jätti lyönnin välistä, kun luin tuosta lisäaineesta... Ihan senkin takia, että olen itse makeanystävä ja syönyt aina suhteellisen paljon herkkuja. Nyt taitaa tosiaan jäädä vähemmälle...

Mitä mieltä te muut olette? Onko joku mahdollisesti tutustunut tähän karrageeniin aiemmin?

Muoks// Myös Eviran sivuilta löytyi luonnollisesti tietoa ko. lisäaineesta. Hassua, että siellä luki: "Vältä tätä lisäainetta, jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä." Kun taas minulle ei ole edes yksikään lääkäri maininnut asiasta, vaikka minulla on colitis ulcerosa."

 

b vastaa 14.03.2013

"Voi pyhä sylvi sentään... ja paikallinen maitofirma alkoi lisäämään tuota kerman sekaan n. vuosi sitten. Tähän asti koittanut suosia paikallista, kun on vieläpä Valiota halvempi, mutta kerman ostan tästä lähin jonkun muun valmistamana. Yleensäkään en ymmärrä, että mikä hiton idea tuossa on kerman joukkoon lisätä (stabilointiaineena käyttävät). Siis kuohukermasta kyse, koostumus on hiukan erilaisen oloinen ja vaahtoutuu hiukan erilailla kuin aiemmin. Ja ite tykkäsin enemmän siitä aiemmasta, tuota nykyistä saa vatkata paljon enemmän, jos haluaa tiukempaa kermavaahtoa."

 

a jatkaa 17.03.2013

"Jep. Oon ny koittanu kattella omista ostoksistani että mitä ne sisältää ja aika harvasta olen kyllä tuota karrageenia löytänyt... Niistä missä lukee vain lyhyesti "stabilointi"- tai "emulgointiaineet" ei tosin varmasti voi tietää, mut useimmissa lukee sulkeissa vielä mitä ainetta on käytetty. En oo tainnu vielä kertaakaan nähä tota E407...Aattelin etten kuitenkaan ala mokomasta nyt liikaa stressaamaan, kun omalla kohdalla ei ole mitään näyttöä että pahentais oireita tai muuta. Voihan sitä kokeilla välttää semmosissa tuotteissa missä tietää sitä olevan. :)

Mut ennemminkin kannattaa kyllä huolehtia koko ruokavalion terveellisyydestä ku yhdestä lisäaineesta. Tää artikkeli kannattaa lukasta."

 

c vastaa 21.03.2013:

"Sen on todettu eläinkokeissa aiheuttavan myös syöpää. Mutta EU:ssa sitä saa laittaa ihmisten ruokaan.. mä oon karttanut sitä jo pitkään. Sitä on mm. osassa riisimaitoja, vaniljakastikkeissa, monissa rahkoissa jne... Sairasta. :-/"

 

d vastaa 21.03.2013:

Täällä tuotteita, joissa karrageenia löytyy. Mukana on paljon luomutuotteita, koska niihin on sallittua käyttää ko. ainetta.

 

 

e vastaa 21.03.2013:

"Oon karttanu jo jonkin aikaa. Ostan yleensä laktoosittomia maitotuotteita, mut kuohukerman ostan vähälaktoosisena ku laktoosittomiin on lisätty karrageenia..."

 

b jatkaa 24.03.2013:

"Tuolla oli melkoisia yllätyksiäkin, kuten nyt isoimpana nuo HK:n lihatuotteet. Mitä hittoa niihin tarvii tuota karragenia työntää? Tai en kyllä ymmärrä muutenkaan suoraan sanottuna... jossain hiusgeelissä lienee se ja sama tietysti, kun ei tuo ilmeisesti ulkoisesti käytettynä ole haitallinen?"

 

f vastaa 27.03.2013:

"Vuosi sitten olin mahataudissa ja viikko sen jälkeen oli jo parempi. Söin sitten jäätelöä ja siitä alkoi 5 viikon akuutti. Luin jostakin, että jollakin muulla jäätelö oli laukaissut taudin. Sen jälkeen en ole jäätelöä pahemmin syönyt. Muutaman kerran maistanut. Suoli nyt paremmassa kunnossa ja on maistelut kestänyt. Kermojakin käytän satunnaisesti. Mutta jättäisin varmuuden vuoksi käyttämättä kaikki E407 tuotteet jos ongelmia taas tulisi."

 

g vastaa 06.05.2013:

"Kertokaapas asiaan perehtyneet, että missä jäätelössä ei ole tuota karrageeniä. Sulatin eilen varmaan koko kaupan pakastealtaan, kun yritin etsiä jäätelöpakettia, jossa sitä ei olisi. :-[

Lopulta löytyi yksi paketti: Pirkan kolmen suklaan kermajäätelö (muovirasia).

Tiedättekö muita karrageenivapaita jätskimerkkejä/makuja, niin ei tarvitsisi joka kerta kahlata läpi koko pakasteallasta?"

 

h vastasi 06.05.2013:

"Tässä nyt kaikki pingviini tuotteet ja niiden tuoteselosteet, en nyt jaksanut kaikkia kahlata läpi, mutta huomasin, että ainakin pehmisjätskeissä on käytetty E407...oli sitä jossain muissakin. Mitähän mahtaa olla tuo "Eucheuma-levä" jota myös sakeuttamisaineena monissa jätskeissä nähtävästi on myös käytetty? Ja jo on aikas moinen lista ylipäänsä e-koodeja joka jätskin kyljessä...taidan tehdä itse jäisistä marjoista, sokerista ja vaikka turkkilaisesta jogurtista, jos ja kun tämän maidottoman kauden jälkeen kokeilen taas maitotuotteiden sopivuutta...vaikka kai sitä ilman jäätelöäkin pärjää, viime kesänäkään tainnut syödä kuin pari kertaa, turhan makeita mun suuhuni kun ilman sokeria tottunut olemaan."

 

b jatkaa: 06.05.2013:

---"Ja Eucheuma-levä on karrageenia juurikin. Tosin muistaako/tietääkö joku paremmin, että oliko tuo oikeasti levästä saatu karrageeni pienempi paha kuin kemiallisesti valmistettu (en tiedä, että mistä ne erottaa, sama E407 tai E407a niillä on merkintänä)...

Ja Snickers-jäätelöpatukoissa muuten ei ollut karrageenia myöskään, mutta vähissä nuo ovat. Eniten vihastuttaa se, että se on noissa täysin tarpeeton lisäaine. Sen vaikutus koostumukseen on niin pieni, että ei merkitse mitään. Säilyvyyttäkin tuo saattaa parantaa, mutta eiköhän pakasteet säily muutenkin riittävän kauan (niinkuin muuten kermakin mun mielestä, mutta kai se hävikki sitten pienenee paljon, kun saadaan nekin säilymään (kärjistys)puoli vuotta(/kärjistys) )."

 

i vastaa 06.05.2013:

"Laitoin Nestlelle ja Ingmanille netissä asiakaskyselyn siitä mitkä heidän jäätelöt eivät sisällä Karrageeniä. Katsotaan mitä vastaavat... Säästytään sitten toivottavasti kaikkien tuoteselosteiden lukemiselta."

 

b jatkaa 07.05.2013

"Katsoin kaupassa käydessni noita paketteja...

Ainakin Pingviinin Suklaa sekä Suklaa-Nougat jäätelöt olivat vailla karrageenia, kuten myös Rainbown Mascarpone. Laktoosittomien puolelta en katsonut tällä kertaa, mutta se lienee ollut tuo suklaa-nougat, jota muistelin tuossa aiemmin."

 

i jatkaa 10.05.2013:

"Tässä Nestleltä saatu lista heidän jäätelöistä, joissa ei ole karrageeniä. Onhan näitä vaihtoehtoja aika paljon. :)

"Lähetän Teille oheisena listan jäätelöistämme, jotka eivät sisällä karrageeniä (E407) tai euchema-levää (E407e). Jäätelöiden koostumusta voidaan muuttaa. Pakkauksessa oleva ainesosaluettelo on aina varmin tieto. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Suomen Nestlé Oy, Kuluttajapalvelu"

 

KOTIPAKKAUKSET:

AINO Wanhan Ajan Vanilja & Mansikka 900ml

AINO Karpalo & Kinuski 900ml

PINGVIINI Vanilja 1L

PINGVIINI Nougat 1L

PINGVIINI Herkkutrio 1L

PINGVIINI Suklaa 1L

PINGVIINI Mansikka 1L

PINGVIINI Lakritsi 1L

PINGVIINI Suklaa Nougat 1L

PINGVIINI Kaneli-Omena 1L

PINGVIINI Kermatoffee 1L

PINGVIINI Toffee-Kinuski Laktoositon 1L

 

PUIKOT JA PUFFETIT:

OMA Vadelma 100ml

DUMLE Snacks 80ml

SALMIAKKI 110ml

PINGVIINI Eskimo Päärynä Laktoositon 60ml

ÄSSÄ MIX 90ml

PUFFET Mansikka Laktoositon 110ml

PIKARIT:

HURMAAVA Kinuski HYLA 160ml

HURMAAVA Suklaa Hyla 160ml

 

IRTOJÄÄTELÖT:

PINGVIINI Vanilja Laktoositon 5L

PINGVIINI Mansikka Hyla 5L

PINGVIINI Suklaa HYLA 5L

PINGVIINI Lakritsi 5L

PINGVIINI Vanilja Hyla 5L

PINGVIINI Mango-Meloni 5L

PINGVIINI Kinuski-Pähkinä 5L

PINGVIINI Rommirusina 5L

PINGVIINI Päärynä Hyla 5L

PINGVIINI Minttu-Suklaa 5L XZ

PINGVIINI Herkku Nougat 5L

 

j vastaa 11.05.2013:

"Hienoa! kiitos i. :)"

 

k vastaa 11.05.2013:

"Hyvä että tuli tästäkin tietoa. itse olen uskaltanut syödä vain tuota aino karpalo ja kinuski jäätelöä. joku classic puikko sai mahan ihan hetkessä kouristeleen joten jäätelöt oli kauan minulta syömättä. kiitokset i:lle."

 

l vastaa 11.05.2013:

"Mahtavaa! Hurjan paljon kiitoksia, i! :)"

 

Olihan tuo hieno juttu, et keräsivät vihdoin talteen, sillä se tosiaan aiheuttaa tulehdusta: poskionteloihin, kurkkuun, korviin ja miksei myös suolistoon? Terveet koe-eläimet sillä ainakin saadaan sairaiksi, olen kuullut myös laboratorioväeltä kauan sitten ja lukeehan tuo fimeankin sivulla. Kaikista hirveintä, että sitä ainetta on niissä pillimehuissa, mitä jaetaan sairaaloiden hoitohuoneissa ja onpa tutkimuslitkuissakin ollut karrageenia! Keskustelua täällä.. Ja sit olis hyvä tietää, fosfaateistakin ym ainakin tämä dokkari...