< >

Nykyään suolistovaivaisille ei löydy sellaista, missä ei ole maltodekstriiniä tai kotimaista kasviöljyä/rypsiöljyä. Kumpaakaan elimistön ei tarvitse sietää, eikä askorbiinihappoakaan, olen oppinut viimein. Muiden kokemuksista voi myös oppia paljon:

Saako mistään enää karrageenitonta kermaa!?

a aloitti keskustelun 06.03.2015

"Oon tässä huomannut, että kermaisten ruokien jälkeen on ruvennut maha turpoilemaan kovasti ja uloste käymään löysäksi. Ihmettelin asiaa kunnes tajusin, että vähälaktoosissakin kermoissa on nykyään karrageenia! Ylipäänsä vähälaktoosisesten kermojen myynti on vähentyny, yleensä saa enää laktoositonta tai normaalia. Ennen oli ainakin Pirkan ja Valion karrageenittomat vähälaktoosiset. Mitä kermaa te käytätte?"

 

b vastaa 07.03.2015:

"Mä olen samaan törmännyt kanssa. Tavallista karrageenitonta hyla-kermaa on vielä valion perinteisissä 2 dl:n kartonki purkeissa, mutta kaikki uudemmat pakkaukset, ne missä on nyt se kierrekorkki, että muutkin on karrageenillisiä. Täytynee laittaa palautetta valiolle, että ovatko ollenkaan tietoisia että karrageeni on meille suolistovaivaisille haitallista, sekä IBS- että IBD-potilaille. Ja tuota IBS porukkaa taitaa olla vieläkin isompi joukko kuin meitä IBD:tä, ja kuka tietää, vaikka tuo karrageeni olis yksi koko ongelman aiheuttajista, eli että IBS saattaa karrageenia käytettäessä pikkuhiljaa muuttua IBD:ksi."

 

a jatkaa 09.03.2015

"Mä en oo tota Valion hyla-kermaa enää löytäny mistään :( Joo, pitäis laittaa palautetta useammille tahoille."

 

b jatkaa 09.03.2015:

"Kävin valion sivuilla tsekkaamassa ja vähissä on ne kermat, missä tuota ei olisi. E-koodi listauksesta (http://ekoodit.fi/E407/karrageeni/) läytyy myös maininta " vältä näitä lisäaineita jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS)"

Kyseinen tuote on EU:n hyväksymä, vaikka siitä tiedetään aiheutuvan ongelmia, jopa syöpää on jossain eläinkokeissa todettu. Että silleen. Mutta kun nämä lisäaineet on semmoinen ongelma, että niitä testaillaan aina yksistään, kukaan ei tiedä yhteisvaikutuksistakaan yhtään mitään. Itse ajattelen, että on sitten ibs tai ibd, niin ongelmia on sitten suolistossa ja kuten aiemminkin kirjoitin, kuka tietää vaikka ibs muuttuisi ajan kanssa ibd:ksi jos ei osaa näitä kaiken maailman ongelmien aiheuttajia välttää.

Tuota karrageenia on myös monissa jäätelöissä, että kannattaa tuoteselosteet tarkkaan lueskella.

Yksi tähän liittyvä ongelma tulee heti siinä, jos käy syömässä kodin ulkopuolella. Mistä voi tietää, mitä kermaa jossain soosissa on käytetty? Ja sittenpä ollaan se hankala asiakas... Nykyisin kun kaiken pitää olla laktoositonta, niin nytpäs tämä meneekin mutkikkaaksi. En ole tutkaillut muiden kuin valion sivustoja, mutta epäilen vahvasti, että ko lisäainetta käytetään muidenkin maitofirmojen tuotteissa.

Mitenkähän tämä yhdistys meillä pystyis tämmöistä asiaa ajaa eteenpäin, onko kellään tietoa??"

 

b jatkaa 09.03.2015:

"Hienoa olis jos yhdistys voisi valistaa eri maidonjalostajia. Toisaalta tuolla yhdistyksen sivuilla lukee ainakin colitiksen kohalla, et usein ruokavalioon ei tarvii tehdä muutoksia mikä on mun mielestä aika puppua :(

 

b jatkaa 10.03.2015:

"Ainiin, en mä nyt taas muistanut sitä, että yhdistys toimii vähän eri "tavalla"...niin, tämä ruokavaliolla itseään hoitaminen kun on edelleen monissa yhteyksissä asia, jota vaan ei voi ottaa huomioon. ;). Eli meidän pitänee taistella tuulimyllyjä vastaan ihan omin voimin, jos niitä jollain on, nuo tuulimyllyt kun on kyllä tosi voimakkaita. Vaikka eikös se Daavidkin voittanut Goljatin joskus vähäisillä aseistuksilla, mutta sitäkin isommalla uskolla. :)

 

a jatkaa 14.03.2015:

"Huomasin et Pirkalla on vähälaktoosista Creme Fraichea, jossa ei oo karrageenia eikä mitään muutakaan ylimääräistä. Eihän se sama asia ole, mut auttaa vähän.

Just muuten Hesarissa joku lääkäri kommentoi, et Jaffa on pahaksi mahataudissa kun tulehtunut suoli ei pysty käsittelemään sokereita hyvin. Kuulemma voi vaan pahentaa oireita. On se kumma, kun meidän tulehtuneet suolet kestää mitä vaan... ::)

 

c vastaa 31.03.2015:

"Lidlin Milbona kerma on kuulemma nyt karrageeniton!

Itse annoin joskus palautetta sinne ja ilmeisesti on kuunneltu!

 

a jatkaa 03.04.2015:

"Laitoin palautetta sekä Valiolle että Pirkalle. Valiolta vastattiin, et valmistavat karrageenitontakin, mut sitä ei vaan sitte oo tän kaupungin kaupoissa. Pirkka lupas välittää asian tuotekehitykseen. Täytyypä käväistä Lidlissä!"

 

b jatkaa 14.04.2015:

"Tähän ketjuun ja karrageeniin sekä muihinkin emulgointiaineisiin liittyen mutkan kautta löysin tämmöisen linkin:

Elikkäs emulgointiaineiden on eläinkokeissa todettu vaikuttavan epäsuotuisasti suolistoon ja edesauttavan mm.koliittiin sekä metaboliseen oireyhtymään (joka altistaa 2-diabetekselle) sairastumista niillä joilla on geneettinen alttius ko.sairauteen.

Johtopäätökseni tästä: kaupassa tarkistettava tuoteselosteet entistäkin tarkemmin ja välteltävä eineksiä sekä ruokaa mistä ei tiedä, mistä se on valmistettu. Kännykässäni on jo E-koodilinkki, mutta täytyy näköjään vaan entistä tarkemmin karsia tuotteita missä e-koodeja on.

Myös ravintolassa syöminen täytyy miettiä tarkemmin, käyttänevät mm. tuota karrageenillista kermaakin aika surutta monessa paikassa. :("

 

b jatkaa 11.05.2015:

"Laitoin pari päivää sitten kyselyn Valiolle koskien kermojen karrageenia. Sanoivat, jotta tuotteeseen lisätään kyseistä ainetta, jotta sen myyntiaika olisi pidempi (eli käytännössä asiakas kantaaa siis vaan entistä vanhempaa tuotetta kaappiinsa säilymään) ja että tuotteen rasva ei nousisi pinnalle. Tuon lisäaineen tarkoitushan on pitää tuote ns. tasalaatuisena, eli juurikin tuo, että rasva ei nouse pinnalle. No, mä ainakin olen opetettu ravistamaan kermapurkkia joka tapauksessa, siinä kun aina on sitä rasvaa joka nousee pintaan ;).

Eri asia on sitten, että lisäävätkö mahdollisesti vettä tuotteeseen ja sen takia lisäävät tuota emulgaattoria ja näin tuote pysyy tasaisena. Olishan se kätevää, jos vois myydä vettä osana tuotetta...no toivottavasti tuo on vain omaa mielikuvitustani. Henkilö joka mulle vastasi, sanoi myös, että Valion kaikki kuohukerma / kerma tuotteet ovat karrageenillisia toukokuun loppuun mennessä. Toivottavasti kilpailijoilta vielä löytyy lisäaineetonta kermaa ainakin silloin harvoin kun sitä ruoanlaitossa tai jälkiruoissa tarvitsee, ilmankin kyllä pärjää. Vastasin vielä heille, että eihän kerman pidäkään olla ns.säilyvää tavaraa kun on tuoretuote siinä missä maito tai vaikka vihanneksetkin. Saa nähdä vastaavatko vielä jotain "pätevää"."

 

c jatkaa 31.03.2015:

"Lidlin Milbona kerma on kuulemma nyt karrageeniton!

Itse annoin joskus palautetta sinne ja ilmeisesti on kuunneltu!

Juu kyllä näin on, huomasin asian tässä yhtenä päivänä. Hieno homma! :)"

 

a toteaa vielä 27.05.2015:

"No nyt se on todettu, että ainakaan tässä pikkukaupungissa ei oo enää yhtään kauppaa jossa myytäis karrageenitonta vähälaktoosista kermaa. Ei Lidlissä, ei missään :( "

 

Kiitos teille! Kauan noita tekstejä saikin odottaa;-)