< Tänään katson ihmisiä silmiin, en heidän lävitseen. - Anja Kulovesi - >

Lääke-esittelijä voi jättää osan kalvojen sisältämistä tiedoista mainitsematta tai kertoa suullisesti tietoja, joita ei ole missään kirjallisissa materiaaleissa. Kalvot ja esitteet ovat kuitenkin erittäin laajassa käytössä lääke-esittelytilaisuuksissa, joten tämä tutkimus antaa hyvän lähtökohdan arvioida, mitä asioita lääketehdas haluaa valmisteestaan nostaa esille. Koska lähes kaikki lääkkeiden käyttöön liittyvät riskitekijät puuttuivat kirjallisista materiaaleista, voi olettaa, ettei niitä hyvin perusteellisesti olekäsitelty suullisestikaan." - TABU 5 2005 -

 

Syyskuussa 2003  Miia kertoi otsikolla "tapahtui ihme ja tervehdyin" C & C- pulinapalstalla. Sain häneltä luvan kopsata tekstin tänne talteen - kiitos monien "elinkautis" -diagnosoitujen puolesta!  Toivoa ei saisi ainakaan ottaa pois! Huomaa, että ne linkit, mitkä nyt eivät enää aukea, eivät tosiaankaan ole mitään "virheitä", vaan potilasyhdistyksen moderoimia tekstejä - järjestelmällisesti sieltä poistetaan sellaiset tekstit, missä kerrotaan haitallisista ruoka-aineista tai kuten esimerkiksi siitä, että peruna ei sovi monellekaan... Mitä yhdistys menettää, jos sairaat vaihtaisivat perunan esimerkiksi bataattiin tai jättäisivät sen kokonaan pois, kun ei sovi? Linkkien takana oli hyvin tärkeitä asioita - toivon, että ne palautettaisiin sinne. Hyvin moni sairaista käyttää rautatablettia, jota ei saisi suolistosairaan käyttää ollenkaan! Mutta miksi tuota eivät lääkärit kerro potilaalle, vai eivätkö he tiedä? Miksi ei?

 

"Mulla todettiin chronin tauti n. v. -95, jolloin olin 17- vuotias lukiolainen. Jouduin sairaalaan matalan hemoglobiinin ja heikon yleiskunnon takia. Ennen olin ollut aika elinvoimainen ja reipas. Vaikkakin aina stressaillut mahallani. Tauti kai puhkesi lopulta penisilliinikuurista, jolle nykyään olen allerginen aspiriinin ohella. Aloitin Asacol lääkityksen ja silloin tällöin taudin todella pahennuttua lääkäri pakotti kortisonikuurille (kukapa niitä huvikseen söisi). Asacoliakin meni ajoittain 8 tablettia päivässä. Tauti oli aika pahana monia vuosia. Kortisonin vaikutuksesta olin joskus terveempi "alapäästä", mutta silloin yläpää alkoi viirailla... painajaisia ja pieniä paniikkihäiriön tapaisia, illalla pelkäsin pimeää niin, että hiki tuli ja joskus tuntui etten uskalla mennä ulos. Aina kuitenkin näistä tunnetiloista selvisin kun otin järjen käteen ja vakuutin itselleni, että ne olivat sen pirun kortisonin vaikutuksesta. Mutta se turvotus... inhotti kun tädit huomauttelivat, että ompas kiva kun olet saanut painoa lisää ja posket on pyöristyneet. Olisi tehnyt mieli tintata nokkaan niitä silloin. Nuoruuden railakkaat discoilureissut eivät tietenkään edesauttaneet parantumista, joten viikoilla opiskelun ohessa aikani kului sängynpohjalla... ja vessassa. Lääkäreiden mukaan olisin aina Asacolin ja kortisonin orja.

Muutama vuosi sitten muutin ulkomaille työn perässä. Muutin myös ruokailutottumuksiani hieman. Aloin syömään enemmän kuituja esim. joka aamu puuroa tai kuitupitoista leipää, sekä asidofilustuotteita ja vähemmän kahvia. Suosin orgaanisia/luomu tuotteita ja vähensin suolan, sekä muiden mausteiden määrää. Vähensin myös punaisen lihan syöntiä. Joskus oli kyllä "pakko" saada take away intialaista tai kiinalaista ruokaa ja juoda vähän punaviiniä sekä käydä ruokasavuilla. Oireilin vähemmän ja voin selvästi paremmin. Myös säännöllinen päivärytmi ja työskentely auttoi. En ollut tarvinnut kortisonia enää aikoihin.

Löysin itselleni hyvän aviomies-ehdokkaan. Parin vuoden seurustelun ja yhdessä asumisen jälkeen päätimmekin mennä naimisiin ja lapsi sai alkunsa. Tällöin lopetin myös kokonaan satunnaisen tupakantuprutteluni. Raskauden aikana tautini oli välillä parempi ja vähensin lääkitystä ja raskauden loppuvaiheilla vähensin lääkkeeni minimiin ja lopulta lopetin kokonaan. Vauva on nyt  (vanhempi nyt :-) lähes 2 kk enkä ole tarvinnut lääkkeitä enää ollenkaan. Joten näinkin onnellisesti voi käydä, enkä olisi sitä koskaan uskonut. Täytyy kuitenkin koputella puuta, että pysyn terveenä.Tsemppiä kaikille ja sellaiset terveiset täältäpäin, että toivoa löytynee, vaikka tuntuisi toivottomalta!"

 

Tiedetään, että parantavaa LÄÄKETTÄ ei ole, mutta sehän ei tarkoita sitä, etteikö taudista voisi parantua. Ei lääkärikään sille mitään voi, jos potilas ei kiinnostu yhtään muuttamaan valintojaan tai elintapojaan. Itseään ei tarvitse kokonaan muuttaa. Riittää, että muuttaa tapoja, miten toimii, sanoi joku, jonka nimeä en nyt muista. Uskon, että hyvä vointisi jatkuu - vaikka sehän ei olekaan mikään uskon asia:-) 

 

Prof. Arstila sanoo:

"Paksusuolen hoidossa ruokailuvirheiden korjaaminen auttaa paljon. Tärkeintä on alkuun poistaa ruokavaliosta mahdolliset allergeenit. Vaikka jokin ruoka-aine ärsyttäisikin, ei tämän aina tarvitse merkitä allergiaa."

 

Nyt vuosia myöhemmin, kun lihastakin on löydetty korkeita antibioottijäämiä, luomumaito on paras janojuoma (lehmän maksaan jää ne myrkyt ja raskasmetallit), sieniä ei voi ollankaan syödä, kaikki ei voi uloskaan mennä joka paikassa ilman hengityssuodatinta, petokaloja ei kannata syödä eikä mitään keinomakeutettua ainakaan... Solusalpaajahoidon aikana ei saa olla yhtään auringon valossa jne... Maailma muuttuu, mutta niin täytyy ihmisenkin sopeuttaa elämänsä - esimerkiksi ennen niin hyvinä ummetuksen ehkäisijänä (ripulihan on myrkyn poistamista elimistöstä, tiesithän?) täytyy karsia niitä muita syitä minimiin, jos mahdollista, tässä yksi:

"Oksaalihappo on lievä toksiini, joka ärsyttää suolen seinämiä. Sitä on monissa kasveissa, esimerkiksi pinaatissa, raparperissa, punajuuressa ja ketunleivässä. Elimistöön joutunut glykoli muuttuu vähitellen oksaalihapoksi. Oksaalihappo sitoo kalsiumia kalsiumoksalaatiksi, mikä rasittaa munuaisia ja voi aiheuttaa munuaiskiviä."

 

6.4.2006 Jussila Tommi Lyhytsuolisyndrooma:

"Paksunsuolen säilyttäneillä lyhytsuolisyndroomapotilailla on kohonnut laktaattiasidoosin riski, koska myös hiilihydraattien imeytyminen on puutteellista. Näin ollen hiilihydraatteja pääsee enemmän kooloniin, jossa bakteerikäyminen lisää huomattavasti D-laktaatin määrää, joka pilkkoutuu huonosti ja imeytyy verenkiertoon aiheuttaen metabolista asidoosia. Vaikeassa laktaattiasidoosissa on neurologisia oireita, joiden perusteella sitä tulisi osata epäillä: näitä ovat mm. ataksia, sekavuus, nystagmus. Ehkäisynä on siis hiilihydraattirajoitus näillä potilailla ja amerikkalaisen kirjallisuuden mukaan joskus antibiootit, jotka eliminoivat laktaattia tuottavia bakteereja.

Normaalissa suolessa oksalaatti muodostaa liukenemattoman kompleksin kalsiumin kanssa ja kompleksi eritetään ulosteiden mukana pois elimistöstä. SBS-potilailla kalsium sitoutuukin imeytymättömiin rasvahappoihin eikä oksalaattiin. Vapaaksi jäänyt oksalaatti pääsee kooloniin, josta se imeytyy verenkiertoon aiheuttaen hyperoksaluriaa ja munuaiskiviä, koska verenkierrosta se eritetään munuaisten kautta ulos elimistöstä."

 

Soijassa oksalaattia runsaasti, tietää kertoa tri Tolonen.

 

"Oksalaatti = yhdiste, joka sitoo ruoansulatuskanavassa kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium) imeytymättömään muotoon. Oksalaatteja esiintyy raparperissa ja pinaatissa, suklaassa, teessä ja mansikoissa. Imeytynyt tai elimistössä muodostunut oksalaatti saattaa kiteytyä munuaisiin kalsiumoksalaattina ja lisätä munuaiskivien riskiä. Ylimääräinen C-vitamiini hajoaa elimistössä oksalaatiksi."

 

"Tutkimusprofessori Pentti Huovinen muistutti mikrobien monipuolisuudesta: ne paitsi aiheuttavat tauteja ja tuhoja, todennäköisesti vahingoittavat ihmisparkoja myös puuttuessaan.

"Allergian yhteydessä hygieniahypoteesi saa jatkuvasti uutta tieteellistä todistusvoimaa taakseen. Keliakiatutkimuksessa pohditaan parhaillaan, olisiko se suoliston tiettyjen bakteerien puutostauti. Virtsakivien muodostumista tutkittaessa on havaittu Oxalobacter formigeneseksen laskevan oksalaatin pitoisuuksia veressä. Eläinkokeet ja alustavat ihmiskokeet osoittavat bakteerin puutteen lisäävän taipumusta virtsakivien muodostukseen."

 

Oksalaatti on ... vähän kemiaakin pitää ymmärtää kaikkien?

 

Päivi Ylä-Kolu kertoo:

"Tetrasykliinejä (muita kuin doksisykliiniä) ei tulisi antaa munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille ollenkaan, koska ne vaikeuttavat vajaatoimintaa antianabolisen vaikutuksensa vuoksi"

 

Cipralex: essitalopraamia oksalaattisuolana, ei kannata käyttää:

"Essitalopraamin käyttö samaan aikaan oraalisten antikoagulanttien kanssa saattaa muuttaa antikoagulanttivaikutusta. Jos potilas käyttää oraalisia antikoagulantteja, veren hyytymistä on seurattava tarkasti essitalopraamihoitoa aloitettaessa ja lopetettaessa"

 

Lääkelaitoksen haku tuotti sanalla OKSALAATTI valmisteita, joita ei kannata käyttää, koska oksalaatit ovat herkimmille myrkyllisiä. Kaikkea ei kannata uskoa, mitä lehdissä kirjoitetaan.

 

Kiitos Hackenille tiedoista - ei siis enää pinaattikeittoa eikä raparperipiirakkaa, vaikka kuinka haluttaisi. Olin linkittänyt jutun suolisairaiden palstalle, mutta ei sitä enää siellä ole. Minkä takia noin olennaisia asioita ei saisi muut sairaat tietää - lasten vanhemmista puhumattakaan?

Nokkosta voi käyttää pinaatin tilalla, mutta tietääkö joku, kauanko täytyy keittää? Nokkospuristeitakin on olemassa... Niistä saa rautaa, mutta punasolujen tuotantoon tarvitsee paljon proteiinia - oikeaa lihaa siis! Luomulihapullia voi syödä vaikka joka päivä:-)

 

Sivun alkuun

sivu on osa vähän suurempaa kokonaisuutta