<.. ...... "Kunnioitan kehoni viesteja ja pidan hyvaa huolta itsestani" -  Anja Kulovesi - ........>

"Linolihappo on ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka on saatava ruosta. Siitä muodostuu arakidonihappoa, joka on pitkäketjuisten rasvahappojen (eikosanoidien) esiaste. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on tärkeitä fysiologisia tehtäviä mm. verenkiertoelimistössä ja ruoansulatuskanavassa. Linolihappo toimii ihon rasvahappona ja sen puute aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä". - Fineli -

 

Kuvan kanaverkon takana siirrettävässä häkissä kummastelevat Nyyti, Teppura ja Miska, sisarukset kauan sitten. Koska en löydä yhtään sivua, missä kerrottaisiin vuohen maidon käytöstä silloin, kun lehmän maito ei sovi, kokosin juttua tälle sivulle. Itse en mitään myy, mutta mielelläni kerron hyvistä tuotteista, mitä vastaan on tullut. Käytämme jatkuvasti monia vuohenmaitotuotteita, vaikka ei ole allergiaakaan, joten tiedän, mistä ei ainakaan mitään haittaa ole ollut kertaakaan. Lähiruokaideaa voi toteuttaa helposti - Eviran lista tuottajista.

Kutun maitoa ei yleensä homogenoida, siinä yksi syy, jos sopii. Toisaalta kaikki kutun maito ei ole luomua (melko varmasti luonnollisempaa kuitenkin kuin mikään tavallinen lehmänmaito, luulisin...). - Petri Sinkkonen tietää kertoa tarkemmin luomuvuohista ja juustojenteosta, 040-7794 894.

Jodia kutun maidossa ei ole ollenkaan, lehmän maidossa on.

Linolihappoa kutun maidossa on 74mg / 100g, lehmän maidossa 21mg

Alfalinoleenihappoa kutun maidossa on 8mg, kun sitä lehmän maidossa on 5mg 100g:ssa

Proteiinia 3,2 kutun maidossa, kun sitä lehmän maidossa on 3g / 100g

Myös rumputarvikkeiksi (Zembe, se ihana matala ääni niissä...) sopivia vuohen nahkoja voi tilata häneltä sekä valmiiksi pehmitettyjä vuotia yms, miksi ei myös maitoa pakastettuna, en tiedä---? Tavallisesta kutun maidosta voi tehdä kotona jäätelökoneella jäätelöä... makeuttaa kotimaisella hunajalla, eikä muuta siihen välttämättä tarvita! Jäätelökone vaatii kylläkin pakastimen. Jos pakastinta ei ole, ei onnistu eikä sitä kannata hankkia.

Monikin tietää useamman saaneen apua kutun maidosta, mutta jos sille syöteään soijaa tai maissia, en ottaisi edes ilmaiseksi! Tuottajien tietysti kannattaisi tehdä omat kotisivutkin, ettei menisi sekaisin mitä missäkin on tarjolla. En ole aikoihin perehtynyt niihin, kun saksalaista luomuvuohen maidosta tehtyä jodurttia myydään kaupoissakin niille, jotka viitsivät pyytää kauppiasta tilaamaan. Esimerkiksi ms-taidissa se oli suositeltavaa, mutta just nyt ei tule mieleen se, mistä siitä kuulin tai luin:-)

Vinkkinä vain, jos joku tarvii kylmäkuljetusta, sopii siihen oikein hyvin tavallinen styroxinen pakastelaukku ja siihen kylmäkalleksi jotakin jäistä, esim muovipussiin pakattua pakastekalaa, kunhan ne vaan laittaa heti matkan jälkeen ruoaksi, eikä pakasta uudelleen. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa. Jos itse olisin tuottaja, täyttäisin juuston teossa tullutta heraa pakastemehupurkkeihin ja käyttäisin niitä kylmäkalleina. Lähetyksiä ei kannata koskaan laittaa loppuviikosta, ettei ne jää matkan varrelle. Hera muuten on yleensä suolaista, joten sitä voi käyttää ruoanlaitossa, pannukakuissa ym. Proteiinia siinä ei ole, koska sehän on siinä juustossa. Matkahuolto on tosi kätevä apulainen: ilmoittaa tekstiviestillä, milloin paketti on perillä, mutta luovuttaa sen vain sille henkilölle, kuka on lähetyksessä vastaanottajana. Henkkarit mukaan, et saa sen sieltä ulos.

Luolamiehen ruokavaliosta on Christerillä muistiinpanoja, mutta onko kenelläkään kokemusta kutun maidosta? Meidän lapset joivat sitä pienenä vastalypsettynä, vaikka ei allergiaakaan ollut, mutta ei siitä ainakaan mitään haittaa ollut. Luolamiehen ruokavalio kiinnostaa myös. Vatsavaivoja ei ollut koskaan pienenä. Mutta ei silloin tiedetty, mitä kaikkea haittaa huonosta ruoasta voi olla... Mutta mistä voi tietää, jos ei itse kokeile erilaisiin vaivoihin? Karrageenia ei pidä laittaa mihinkään ruokaan edes luomukerman muodossa, sillä se aiheuttaa tulehdusta ja monen monta erilaista vaivaa - koe-eläimethän syntyvät aina ensin terveenä...:

"The potential role of carrageenan in the development of gastrointestinal malignancy and inflammatory bowel disease requires careful reconsideration of the advisability of its continued use as a food additive." Älä pilaa luomuruokaa karrageenilla E407 - tässä eläinkokeista -

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta