< >

Haettiin tyrniviiniä Pihamaalta ja siellä oli seinällä tämä taulu - kahvikin maistuu, mutta 1876...???? Oho!!!

"Niille, joita kiinnostaa lääketieteellinen politiikka ja sen hidas luonne, johon sentään sisältyy joitakin myönteisiä ehdotuksia tulevista muutoksista, suosittelen seuraavaa luettavaa: J.Katz ja M.Capron: Catarstophic Diseases: Who Decides What? Russell Sage Foundatioin, 1975. Tämä on erinomainen, ajatuksia herättävä kirja, todennäköisesti vuosia edellä aikaansa. Sen ainoana haittana on se, etteivät kyllin monet päättävässä asemassa olevat ihmiset lue sitä". - Sivulla 276 kirjassa Kooma kirurgi Robin Cook krjoittaa v 1976 -

Tunnen itseni jymäytetyksi pidemmältä ajalta, katson sen jopa mun velvollisuudeksi kertoa ainakin uusille sairaille. Aikaa voi tosiaan käyttää muutenkin, kuin uhraamalla sitä vertaistueksi naamioituun

 

Ilta-Lehden artikkelissa 26.8.2006 kerrottiin:

"Kovan tien kulkija. Pari vuotta sitten Scott Speed käytti vaippoja. Nyt hän puhuu F1:n maailmanmestaruudesta" Otin jutun jostakin ...(kiitos sille Tuntemattomalle, joka kertoi myös):

"Heräsikin kysymys:  Kuka tämä wieniläinen erikoislääkäri Christoph Gasch oikein on ja millaisia ovat hänen hoitomenetelmänsä, kun ne kerran estivät paksusuolen poiston F1-kuskilta? Itselleni se tieto ei enää auta, kun olen IPAA:lainen, mutta ehkäpä joku toinen saisi tiedosta jotain toivoa. Tällä Red Bullin kuskilla on omat nettisivutkin:)

...talteen, mutta tahtoisin tietää enemmän aiheesta:

"Jutun mukaan amerikkalainen Scott Speed joutui vaippoihin, koska menetti haavaisen paksusuolentulehduksen takia peräsuolen hallinnan. Hän oli vähällä lähteä suolenpoistoleikkaukseen, mutta löysi ennen leikkauspäivää wieniläisen erikoislääkäri Christoph Gaschen, jonka hoito ehti tuottaa odottamattoman hyviä tuloksia. Gaschen hoidon jälkeen Speedillä ei ole ollut minkäänlaisia oireita. Jos suoli olisi poistettu, Scott Speedin F1-ura olisi päättänyt siihen."

"Gasche on sitä mieltä, että Crohnin taudin laukaisevat tekijät ovat ns. Länsimaisissa eämäntavoissa. Tämä väite perustuu mm. Tutkimukseen bangladeshilaisten ja intialaisten maahanmuuttajien kanssa. Heidän toisen sukupolven jälkeläisillään oli korkeampi Crohnin tauti – insidenssi, kun siis olivat tottuneet länsimaisiin elämäntapoihin.

Gasche on saavuttanut hyviä tuloksia mm. Kalaöljykapseleilla (joissa on E-vitamiinia ja tyydyttymättömiä rasvahappoja). Sitten ovat kokeilleet „Exklusion-dieettiä“, joka perustuu siihen että potilas jättää pois kaikki ravintoaineet, jotka hänelle henkilökohtaisesti eivät ole hyväksi. Tutkimuksissa tämä ryhmä voi paremmin kuin kortisonia käyttävät, tai vähäsokerisella ruokavaliolla olevat.

Ja kuten xxx totesi, mainostavat „keskiaikaista dieettiä“... Eli hyvin tarkat ohjeet mitä saa syödä – vain tiettyä rapsiöljyä, orgaanista leipää jne. Tutkimuksen tulokset ei ole vielä tulleet, mutta Herr Doktor Gasche on vakuuttunut, että Crohnin taudin laukaisevat tekijät on 20. vuosisadan ruokailutottumuksissa.

Eli ei tossa nyt loppujen lopuksi kauhiast uutta ollu. Olen kyllä samaa mieltä että Crohnin taudin syyt on 20. vuosisadan roskaruuassa, ja mulla on toimiva dieetti siihen kanssa... Mut en rupea mikskään Paulatäti kakkoseksi, joten en ala sitä täällä mainostamaan"

--kiitos käännöksestä, itse en olisi uskaltanut yrittää, mutta uskon, että tuo on oikein ja koska nimeni siinä mainittiin, otan oikeuden liittää tekstin tähän. Yhdistys saisi lapioida jutun arkistoistaan tutkijoiden käyttöön ja kertoa potilaslehdessä niillekin jäsenille, jotka eivät tuota tietoa muualta ole saaneet! Miksi poistivat aika pian sen, saa jokainen pähkäillä itsekseen. En usko, että olen ainoa, joka palstalta on bannattu ulos (tyhmien kysymyksieni takia?) - ainoa ehkä, joka niistä kirjoittaa uusille sairaille, ettei heidän elämä menisi ihan hukkaan koekaniinin roolissa... Onhan esimerkiksi mielialalääkitys ollut esteenä adoptiolapsen saamiselle - sori, mulla ei ole oikeutta kertoa asiasta enempää, mutta vuosien varrella on jäänyt kaikenlaista mieleen - totta silti. Useinhan käy niin, että kun potilas valittaa lääkkeestä, mikä ei auta, määrätään lisää lääkettä eikä aina edes selitetä, miksi ja mitä. Pahimmassa tapauksessa lääkeet voivat kumota toistensa vaikutuksen, mutta rasittaa silti maksaa ja munuaisia. Olen sairastanut munuaistulehduksen lapsena ja siksi saatan olla tavallista herkempi kaikille vieraille aineille. Minulla voi olla jopa crohnin tauti, mutta ikinä en aio tähyyn mennä, eikä tämä ole pelottelua, vaan periaate. Parempi, etten kaikkea perustele kovin tarkkaan - eikä aina tarvitsekaan! Mitään lääkkeitä en käytä ja pakon edessä esitän lääkärillekin luettelon natriumlauryylisulfaattia sisältävistä lääkkeistä - siis niitä en kestä yhtäkään, etteikö tule valtava afta suun limakalvolle! Mun ronkelimaha kesti oikeen hyvin (pellavansiemenöljyä käytin yhtaikaa) kolmekin antibioottikuuria peräkkäin, mutta yhtään kipulääkettä en ottanut. Eihän ne pöpöt niillä nujertuneet ennen kuin aloitin totaalisen hiilarittoman ruokavalion muutamaksi päiväksi, nukuin viikon putkeen ja höyrytin huusholliin ilmankostuttajalla ämpärillinen vettä päivässä auttoi lopulta. Kahvinkin join ilman luomumaitoa, sillä siinäkin on vähän hiilaria. Monesti syitä vatsavaivoihin haetaan ensimmäisenä maidosta, mutta luomumaitoa ei monikaan silti edes kokeile:-(

 

Kuka sanoi ja mitä, mutta joku jatkaa tuohon: "Hän kertoo sairastuneensa alkuvuodesta 2003 Colitis Ulcerosaan. Hänellä oli paha anemia verenvuodon takia. Lääkärit olivat esittäneet paksusuolen poistoa ja kertoneen avannemahdollisuudesta."

 

"Suomessa tuberkuloosiin sairastuu yhä vuosittain noin 500 ihmistä. Tartunta saadaan usein kotimaassa." Uutisissa

 

Sailalle kiitos myös, että jaksaa olla mukana ja uskaltaa kertoa:

"Kalaöljy on eri kuin kalanmaksaöljy, jossa on kaikki kalan  paskat varastoituneena. Tämä asia tuli selville, kun aikoinaan  juoksin ravintoluennoilla. Itse käytän kalaöljyä ja olen vankasti sitä mieltä, että ravinnolla on suuri osuus näiden tautien hoidossa. Omalla kohdalla tein ratkaisuni tämän taudin "parantavan" hoidon ja syömisen suhteen jo 9 vuotta sitten. Täytyy myös sanoa, että Paula-tädin neuvoilla oli suuri osuus mun tähän silloin tekemääni ratkaisuun, kun sitten jätin lääkitykset kesken. Tautini oli luokiteltu vaikea-asteinen Crohn ja tulevaisuuden kuva oli aika synkkä. Olen itsekin kiinnostunut tuosta kuskin toipumisen syistä."

Minkälainen lääkitys oli Scott Speedillä? Useimmiten lääkäreiden tilastoihin jää tieto siitä viimeisimmästä lääkkeestä, koska ruokavalioita ei huomioida millään tavalla edes vastaanotolla keskusteluissa ja sairaalassakin erikoisruoan saaminen potilaalle on mahdoton toteuttaa, koska esimerkiksi luomumaitoa ei ole edes tarjolla, oikeaa voita ei saa jne:-(

 

"All we have to decide is what to do with the time that is given to us". - Gandalf the Grey -

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

Joka päivä saattaa oppia jotain uutta tai sitten ei