< >

"Suurin plussa minulle on se että maha voi hyvin. Olen sairastanut crohnin tautia 6-vuotiaasta ja ollut aina väsynyt. Olen aina nukkunut pitkät yöunet ja siihen päälle vielä parin tunnin päiväunet. Aina on ollut aamulla hankala herätä ja aika uupunut olo muutenkin usein. Vasta joitakin vuosia sitten tajusin, että sehän varmasti johtuu crohnin taudista, kai se nyt väsyttää jos jossainpäin suolistoa jyllää tulehdus hela tiden :roll:

Karpatessa olo on huomattavasti pirteämpi, tänä aamuna heräsin aivan keskenäni kello kuusi :shock:Herätys kello olisi ollut soimassa vasta kymmeneltä, vapaapäivä, näet. Ennen olisin varmasti nukkunut kymmeneen ja jollei väkipakkoa mihinkään niin helposti nukun 13-14 asti...

Muutenkin olen huomannut että aamulla nouseminen on helpompaa ja ilmeisesti unen laatu parempaa. Nämä ovat aivan ihania asioita, koska mulle nukkuminen on ollut ongelma aina.

Mahakivut ovat myös kadonneet, eikä maha ääntele niin paljon kuin ennen."-Kiitos kertomastasi!-

 

Taas oli kadonnut juttu ruoasta sairaiden palstalta... Luomulihoja jo varmaan monikin käyttää, mutta ei oireettomana ei huomaa siitä muille mainita? Pansuolaa ja aromisuolaa tai liemikuutioita niihin ei pidä laittaa eikä luomukermaakaan, jos ei ole saatavilla lisäaineetonta kermaa, missä ei olisi karrageenia tai guaria. Guar on samaa ainetta, missä laboratorioissa kasvatetaan bakteereja... Harmi, ettei kaupoissa ole yleisesti luomukanaa missään, mutta sentään luomumunakkaita voi tehdä!

 

A aloitti keskustelun elokuun lopulla 2008 (nyt on helmikuu 2011)

"hei kohtalotoverit, olettekos huomanneet että kaupasta saatavilla valmisruoilla olisi haitallinen vaikutus suolistoon? periaatteessa yritän ottaa eväät (kotiruokaa) mukaan töihin mennessä, mutta aivan liian usein (=lähes joka päivä) tulee ostettua lähikaupasta joku kirjolohikiusaus tms valmispöperö. ei ne tosin saa mitään aikaan ainakaan heti, mutta jos samaa jatkaa vuosi kaupalla...tulipa vaan tässä mieleen kun mietin mikä avuksi kun viimeisin kortisonikuuri lähestyy loppuaan ja suolisto taas ilmoittelee olemassaolostaan."

B vastaa:

"mä en koskaan oo niin hirveesti välittäny valmisruuista, osittain koska mulla on tosi paljon allergiaa ja jotkut aiheuttaa ikäviä allergisia oireita. nykyään mun vatsa ei kyllä ees niistä pidä. kaupasta jos ostan jotain valmisjuttuja ni vatta menee enempi tai vähempi sekasin, juoksuttaa vessassa, kipuilee, turpoo.. akuutin aikana menee ihan mahottomaksi ja jos suoli vähän parempana ni sit ei suoli niin kovin välttämättä sano itseään irti sopimuksesta. elikkäs minähän en niihin koske, mielummin syön vaikka nuudeleita jos on eväät unohtunu kotiin. mutta onhan tää taaaas niin yksilöllistä, mutta mulle ei ainakaan sovi oikeestaan mitkään valmisruuat."

C vastaa:

"Ei sovi valmisruoat.. Eikä maistuisikaan enää kun en ole aikoihin käyttänyt. Itse tehty on niin paljon parempaa! :D

D vastaa:

"Oma ärtynyt suoleni varmasti sai alkunsa runsaasta leivän ja eineksien syönnistä. Oli töissä kiire ja söin eineksiä lounaaksi. Nyt en syö kuin Via -eineksiä, kun niissä ei ole lisäaineita, ainakaan 621 eli armomivahvennetta, joka on täysin turha."

 

E vastaa myöhemmin kesällä:

"- Tavallisen kaupan ruokaosastolla 80-90% myytävästä kamasta on täysin syötäväksi kelpaamatonta, pilattu kaiken maailman myrkyillä. Vain tuoreista raaka-aineista tehdyt sapuskat eivät aiheuta oireita. Alitusta kokkaamistahan tämä, mutta näemmä koiraskin poikii, kun on pakko. Isoja satseja vaan, niin voi ottaa rasiassa töihin eväiksi. Pitääkin laittaa uuni lämpenemään, jääkaapissa odottaa pari kiloa karjalanpaistitarpeita."

 

F vastaa:

"- Oikeen kävi etomaan, kun ajatteleekin niitä kaupan teollisia valmisruokia, jotka suunnilleen lilluu jossain lisäaine lillingissä tai muuten vaan jos niihin erehtyy haarukan tökkäämään napakasti, niin pystyynhän se jää sojottamaan, oli se sit sortiltaan, mitä moskaa tahansa! (tulee kauhulla seurattua työkavereiden eväitä joskus ja silloin viimeistään tajuaa viisaammaksi lopettaa omat ruokailunsa). Jos ei eväitä tule mukaan niin tyydyn hedelmiin ja leipään. Tästä on aikaa, kun kokeilin jotain "lämminkuppi" jutskaa ja pakko sekin oli kaataa pönttöön, kun oli niin suolasta, että kalanhan sillä olis graavisuolannut jos tarvis ois ollut....eihän ne muuten säilyskään jos ei tripla määrät suolaa tai jotain muuta säilöntäainetta! Oikeesti, täällä pelkkä ajatus jo saa mahan sekasin. En suosittele kenellekkän. Saati, että niitä tulis syötyä usein...VOI PYHÄ YRJÖ!"

 

G vastaa:

"- Osalle ihmisiä valmisruuat ja valmismarinadimössöt ovat ainoata ruokaa mitä he syövät. Pisti silmään eräällä toisella keskustelupalstalla kommentti, että "jos haluaa ettei lapsi saa mitään säilöntä- tai lisäaineita täytyy syöttää bonaa tai pilttiä siihen asti kuin lapsi lähtee kouluun". Ihan järkkyä! Onhan noita marinoimattomia lihoja/kaloja, luomukasviksia yms. Saahan sitä tehtyä kunnon ruokaa, jos vain viitsii. Tää oli kyllä nyt ihan OT, mutta oli pakko avautua..."

 

H vastaa:

"Einespakkauksesta ei tarvitse kuin vilkaista ravintosisältöä ja verrata sitä hintaan. Ainakin minä jätän ne suosiolla hyllyyn. On se niin hienoa korkata lihamakaronilaatikko-pakkaus ja etsiä makaronien ja maltodekstriini-vehnäjauho-seoksesta liha hiukkasia. Oikein kun kuvittelee, niin voi aistia lihan läsnäolon ...ai mutta se maku tuleekin aromiaineista."