< "Kuulen, mitä tarpeita kehoni viestittää minulle" - Anja Kulovesi - >

"Sienissä on sienisokeria, joka voi aiheuttaa joillakin ihmisillä samanlaisia oireita kuin maitosokeri, jos sitä hajottavaa entsyymiä ei erity. Jos meillä suolisairailla on usein laktoosi-intoleranssi niin veikkaan, että myös toi sienisokeri-intoleranssi voi olla yleinen." - Essi on joukosta poissa, forever, mutta kiitos Hänen, sain vihdoin kuulla asiasta!

Tämän tekstin olen kirjoittanut pian sen jälkeen, kun minut äänestettiin pois "palstalta". Onhan ymmärrettävää, että kovin moni on ihan turhaan joutunut vatsavaivojen takia tähystyksiin ja estolääkityksiin, kun on vatsakipuihin syönyt ensin natriumlauryylisulfaattia (asiasta ei saanut keskustella sairaiden keskuudessa) sisältävää kipulääkettä ja saanut ne rakkulat suolistossa tulehtumaan karrageenilla ... (siitäkään ei voinut keskustella, etteikö teksti olisi poistettu tai bannattu ulkopuolelle...) jne. Mutta säästän tekstin ihan muistoksi vaan, minkä halusin silloin muille kertoa. Pellavansiemenöljy voi nykyään olla muuntogeenistä, joten ainoastaan luomua voi käyttää enää, mutta esimerkiksi Juustoportin luomukermaviili sopii oikein hyvin sen tilalta, jos ei ole maitoallergiaa:-)

Lisään muutaman seikan, mitä olen huomannut, helpottamaan valintoja silloin, kun ei tiedä, mitä tohtisi syödä. Kovin on mennyt saivarteluksi monen aineen kanssa - mullahan on vain nikkeliallergia ja sienisokerin imeytymishäiriö, syksyllä 2008 sain vakavan allergisen reaktion titaanidioksidista lääkekuurissa, mutta jotain sopivaa syötävää löytyy vielä. Karrageenista sairastuin pariksi viikoksi todella pahasti, kun sitä oli yllättäen pihvissä, tietämättäni söin - eikä se hydrokolloidi hävinnyt suolistosta ennen kuin otin Colonsteriliä, yhden pullon join - tiesinhän, että se olisi edessä ennen tutkimuksia kuitenkin... Mutta, siis lääkäriin ei ole edelleenkään asiaa, joten toivon, että joku asia välittyisi heille näiden linkkien kautta :-)

Ota huikka n 15 ml kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä päivittäin sellaisenaan, mieluiten luomuna. Kiitos Mimmuralle tiedosta! Taas sama juttu: kun joku kertoo jotain etua saaneensa jostain muusta, kuin lääkkeestä, teksti poistetaan... Mutta kirjoita se uudelleen sinne sairaiden palstalle! Noista poistoista täytyisi nostaa iso meteli! Mimmurahan kertoi pellavansiemenöljyn helpottaneen vaivoja ratkaisevasti. Monestihan kapselinkuorissa olevat ainekset ärsyttää paljon, tiedetään ennestään, mutta kokeilemalla voi löytää itselle sopivimman öljyn. Rasva haittaa hiivojen ja sienien kasvua ja siksi siitä ei ole ainakaan haittaa kenellekään.

Pellavansiemenistä tehtyä rouhetta voi käyttää pieniä määriä myös, jos ei ole suolistohaavoja, mutta luomua sekin, ettei närästä - pelkän öljyn olen todennut paremmaksi ja sen maun hävitän tipalla piparminttuöljyä. Itse en enää käytä pellavansiemenrouhetta, sillä tykästyin luomuiseen seesaminsiemenöljyyn...

 

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on monelle sopivin ja se tarkoittaa alle 100g hiilaria päivässä, mutta sen kanssa sakin olla tarkkana, mitä se on - yleensä ei yhtään viljaa, koska kunnollista ei ole, jos ei tunne viljelijää - teollisuushan sekoittaa hyvää ja huonoa viljaa sekaisin, jolla tosin pilataan se parempikin vilja - mutta jos viljattomuus on jollekin kertakaikkisen mahdotonta (eikä ole, mutta JOS..): siis Jos olisin sairas tai laihduttaisin, valitsisin vain spelttimakaronia ja speltspaghettia tavallisten vehnäjauhojen tilalle, samoin puuroksi spelttihiutale ja leivonnaisiin spelttijauhot, jos jauholeivonnaisia välttämättä haluaa käyttää. Hiilarimäärä niistä täyttyy tosi nopeasti ja ne on laskettava siksi.

Mantelijauhetta käytän pannareissa ja vohveleissa, koska siinä on proteiinia ja hyvää rasvaa, mitä elimistö suorastaan vaatii. Muuten ei nälän tunne pysy loitolla:-)

Jos ei niitä kaupasta löydy, luomumakaronia, kunhan ei ole E300 seassa - se lisää verenvuotoa ja närästää.

Petokaloja ei kannata syödä ollenkaan, eikä sieniä, eikä maksatuotteita - lue ohjeet niistä.

Vitamiinipillereiden tilalle FLORAVITAL - valmiste. Ravinteiden imeytyminen vaatii monia eri tekijöitä. Puutokset on vaikea korjata, jos ravinteet eivät liukene - esim rasvaliukoiset vitamiinit. Titaanidioksidia on muuten karjalanpiirakoissakin - en tiedä miksi, täytyykö se valkoinen riisi värjätä valkoisemmaksi??? Maha meni kuralle yhdestä piirakasta, kun en ollut tarpeeksi tarkkaan lukenut tuoteselostetta... Hirveä olo oli puoli päivää, mut meni onneksi ohi. Ja tuo johtuu nikkeliallergiasta, jolloin oireita saan myös titaanidioksidista E171.

Luomujauhelihasta voi tehdä hyvin kypsytettyä keittoa - vain lisäineeton suola mausteeksi! Luomulihapullat ja -pihvit ovat hyviä myös.

Valmista kutunmaitojogurttia kaupasta tai tee itse luomumaidosta. Siinä on runsaasti kaliumia ja tekee hyvää! Moni muuten tekee jogurttia itse. Silloin se tietysti kannattaa tehdä luomumaitoon - monestakin syystä, Valitse rasvainen luomumaito - mut ei, jos on maitoallergiaa, silloin luomuvuohen (kutun)maito on hyvä vaihtoehto..

Karpalomehua, jos makeutta kaipaat, kotimaisella luomuhunajanopalla makeutettuna. Karpalo estää viruksia tarttumasta solun pinnalle.

Kuten huomaat, hiivatuotteita ei yhtään. Jos olut on kynnyskysymys, luomuolutta tai tsekkiläistä joskus, mutta niissäkään ei saa olla E300 -katso onko? Luomuviineissä hiivoja on vähemmän, kuin oluissa, mutta jos valmistuksessa on käytetty luomusokeria, siinä oleva glysiini ja glutamiinihappo ovat arominvahventeita - saattaa olla iso pettymys... Tilaviinit sopii myös, tai ainakin niistä parhaat - ja niistä kuivimmissa on vähiten sokeria, esim tyrniviini? Esimerksiksi valkoviinejä voi lantrata Gingeralella pitkäksi juomaksi, mutta jos on yhtään tulehdusta, ei kannata, koska hiilaria tulee molemmista. Onko parempaa kuin olut - niissähän hiiva voi olla muuntogeenistä? Alkoholipitoisia juomia ei saa ottaa lääkkeiden kanssa koskaan, sillä ne sekoittavat aineenvaihduntaa ja rasittavat maksaa ja munuaisia yhtaikaa, sekä käyttävät samoja hermovälitysreittejä, menee helposti koko systeemi kaaokseen! Parkinssonin taudissa muuten niitä viestejä kulkee liikaa ja siksi alkaa vapista, kerrottiin telkkarissa...

Keitä luomukukkakaalta kookoskermassa ja käytä keitinliemi kastikkeena broilerille. Maista ensin... ja broileri täytyy olla aina sitä maustamatonta. Tosi hyvää!

Hyvin haudutettua kamomillateetä teen ja kahvin tilalle - luomuversio tietysti

Luomumaito on yllättäen sopinut tosi monelle suolisairaalle, vaikka ei edes hyla-tuotteita ole voinut käyttää!

Kannattaa kokeilla, mutta ei niitä sokeroituja jogurtteja.. Hedelmäsokeria voit lisätä puolukkasoseeseen ja tavallista hyla- maitorahkaa maustamattomaan luomugogurttiin. Ei saa olla karrageenia missään E407 - sehän on levää, irlanninsammalta - ainetta, millä saadaan koe-eläimillekin aiheutettua tulehdus, niin halutessa. Sen jälkeen vasta voidaan kehitellä lääkkeitä erilaisiin vaivoihin.

 

Moni oire vatsavaivoissa voi johtua myös lääkityksestä, joten suosittelen ruoka-lääke-uni-vaivapäiväkirjan pitämistä. Myöhemmin sitä on aika hankala koota, kun "tautiin" vaikuttavat asiat ovat moninaisia - (yksinkertaisempia, kuin arvaisikaan silti) ja niin moni asia vaikuttaa, että jälkeen päin niitä ei aina itse edes huomaa, mikä vaikutti ja miten. Itsensä hoitaminen tosi sairaana on monesti paljon vaikeampaa toteuttaa, kuin arvaakaan ja se tietysti vaihtelee senhetkisten voimavarojen mukaan. Ota kaikki apu vastaan läheisiltä, mitä on mahdollista saada - jokainen haluaa olla avuksi jollakin tavalla, jos pystyy!

 

Perustietoa suolisairauksista - ota linkki talteen, jos tulee lääkäriin asiaa joskus...

 

Monella CU- tai crohn-diagnoosi on muuttunut... jopa parantunut ilman leikkauksia ja liikoja lääkityksiä.

 

Crohnin voi saada oireettomaksi sopivalla ruokavaliolla, mutta siinä menee kauan aikaa ja samalla asiaan vaikuttaa niin moni muukin asia, joita on mm:

On levättävä (siis oikeaa, levollista unta) tarpeeksi. Ja se voi tarkoittaa n 10- 14 tunnin unia vuorokaudessa. Jos ei onnistu, kyllä elimistö oireilee. Mutta ilman unilääkkeitä. Hiilarit nukuttaa - säästä ne iltapalalle, mutta muulloinhan ei hiilareita kannata syödäkään, ei ainakaan "nopeita" hiilareita. Kokeile nokkospuristeita illalla;-)

On syötävä vain sopivaa ruokaa, mieluiten ahtaumavaaran vuoksi jotain myllättyä, hienoksi jauhettua tai ainakin ruoka on syötävä hitaasti, pureskeltava ruoka ihan velliksi. Imeytymishäiriöt ovat yleisiä ja siihen vaikuttaa myös se, että suusta ei ehdi imeytyä tarpeeksi sylkeä, joka taas sisältää entsyymejä, joka aloittaa ruoan sulatuksen. Ruokailun aikana ei saisi juoda nestettä juuri siksi, että sylkeä ei erity tarpeeksi silloin, kun huuhtelee ruoan sillä alas. Toisaalta nestettä olisi juotava usein ruokailujen välillä, monestakin syystä. MUTTA juuri ennen ruokailua ei saisikaan juoda mitään, ettei vaan mahalaukussa olevat nesteet laimenisi. Niitähän tarvitaan ruoan sulamiseen, jotta siitä liukenisi myös ravinteita.

Lääkkeitä otetaan vain ne, mitä lääkäri määrää eikä koskaan mitään muuta. Jos ne ei käy, täytyy kiinnittää yhä enemmän huomiota ruokavalioon - tai sehän täytyisi tehdä jo ekana päivänä ensioireista, mutta monesti vaivoja ei ole huomannut edes aikaisemmin, kun niihin on saattanut jopa tottua... Niin, kaikki lääkeet merkataan myös siihen päiväkirjaan, annostukset ja vaikutukset. Ihan kaikki, jopa vitamiinit, käytetyt hammastahnat ja karkit ym, jopa ruokien tuoteselosteet kannattaa ottaa talteen ainakin ½ vuoden ajan, jotta näkee, mikä ei sovi - muutenhan ei koskaan voikaan saada selville syyllisiä. Lääkärille täytyy sitten kertoa kaikki omat huomiot. Esimerkiksi kaikki allergiat eivät ilmene koskaan allergiatesteissä ja niiden aiheuttajat täytyy selvittää itse, ennen kuin alkaa popsimaan allergialääkkeitä. Esimerkiksi itselläni E471 aiheuttaa kovan yskänpuuskan, ja E407 pahoja mahakipuja, vaikka olen terve. Niitä on jopa ruisleivässä, jäätelöissä ja kevyttuotteissa useinkin. Elintarvikevalvonnassa vastuu on siirtynyt viranomaisilta valmistajalle (omavalvonta) ja kuluttajalle (kuluttajansuoja). Tässä "välimaastossa" meidän nyt täytyy oppia suunnistamaaan. Vähän kurja polku, mut pakko, kun ei muutakaan ole. Sapuskan täytyy nimittäin olla mahdollisimman luonnonmukaista (erilaiset jäämät), mahdollisimman tuoretta (mykotoksiinit) ja puhtaasti valmistettua (hygienia). Tuohon vielä se allergiajuttu, joka on yksilöllinen. Siksi mitään kovin tarkkoja ohjeita ei voi antaa. Esimerkiksi jodiallergikko ei saa syödä yhtään sokeria, kun siinä on aina jodia ja koivun siitepölyallergiasta kärsivä saattaa reagoida voimakkaasti perunasta jne.

Jos suolistosta on joskus tullut verta, on oltava huolellinen: sairaslomaa tarvitset ja se sun täytyy pyytää: niin paljon, että olo on levollinen ja toimeentulo turvattu, kunnes olo paranee. Kotiapukin voi alkuun olla tarpeen ja sitä kannattaa opetella pyytämään, jos ei vielä osaa. Kaikenlainen stressi pois: sairaslomalla voi ulkoilla parikin kertaa päivässä kevyttä kävelyä, mutta ei mitään rehkimistä, sillä haavaumat suolessa ovat sisäisiä verenvuotoja. Mitään siivouksia esimerkiksi ei pidä sairaana yrittää itse tehdä - esimerkiksi leikkausten jälkeen ei saa nostaa 1 kiloa painavampia juttuja 3 kuukauteen, eikä turhaan tuota ohjetta ole annettu. Joskus vierailijatkin voivat olla liian stressin syy, kuten myös harrastukset. Liika auringonvalo on myös stressi elimistölle, vaikka sitä ei aina huomaa, kuin "lomaflunssana".

Oireettomilta ja parantuneilta suolisairailta hyviä ohjeita saisi paljonkin, mutta arvaapa, ovatko he täällä kertomassa? Ikävää, että tieto ei kulje - esimerkiksi sienisokerista ja sitä hajottavan entsyymin puuttumisesta. Voi olla tosi yleistä, mutta ihmiset napsii kipuun särkylääkkeitä, joilla saavat suolistoverenvuotoja ja niihin kun saa ilmavaivoja, on jo vakava kysymys, kun haavat aukeaa ja venyy suuremmiksi. Eikä tämä mitään pelottelua ole, kun vaiva näyttää toistuvan monella: suolstosairaudet ovat voimakkaasti kasvava ryhmä:-( --Toisaalta tosi onnetonta, että lääkäreille se sana ei kulje ollenkaan, sillä oireettomat ei sinne tutkimuksiin enää mene kuin vain pakollisiin tarkastuksiin. Kun siellä sitten kertoo ruokavalion vaikutuksesta, sanoo lääkäri helposti, että "sen täytyy olla pelkkää sattumaa", vaikka sitä se ei ainakaan ole ollut. Saattaa olla aika yleinen reaktio. Viimeisin lääkitys saa helposti ne pisteet, mitkä potilas on saanut nimenomaan omalla hoidolla, jossa sopiva ruokavalio on ehkä helpoin toteutettava asia. Onkohan tuokin kovin yleistä?

 

Porkkanamehua luomuna - mutta vain n. 1 dl päivässä raakaraasteiden tilalle. Ruokiin luomuisia basilikaa, tilliä ja persiljaa ja lipstikkaa.

Leipäjuustoa välipalaksi ja evääksi. Leipäjuustot lehmänmaidosta ja Luolamaan luomuvuohien maidosta tehty juusto on varmaan parhaita koko maassa?

Hylana maitorahkaa ja Juustoportin luomukermaviiliä, sekaan puolukkasurvosta tms luomumarjaa - kotimaista luomuhunajaa vähän sekaan tai varovasti luomusteviaa? (Tuon lisäsin myöhemmin, koska ei ollut silloin vielä sellaista kaupoissakaan).

 

"Virukset kyllä selviytyvät mutta selviytyäkseen ne muuntuvat ja tulevat ehkä entistä hankalammiksi. Mikrobit ovat aina ihmisiä nopeampia liikkeissään, joten meidän on hyväksyttävä, että me emme pärjää niiden kanssa."- P.Tuohimaa Kodin Pellervo-lehdessä -

 

"Joka kysyy, on tyhmä vain hetken, joka ei kysy, on ikänsä tyhmä".- Joku nero -

 

sivun alkuun

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta