< Opin löytämään mahdollisuudet, jotka ovat kätkössä ilmeiseltä näyttävän todellisuuden takana - A.Kulovesi- >

"Osa koliittipotilasta saa selkeästi apua scd-dieetistä....Koliittipotilaiden oireiden takana voivat olla myös toiminnalliset vatsavaivat, keliakia, laktoosi-intoleranssi, ruoka-aineallergiat. Tämäntyyppisiin oireisiin ruokavaliolla on selkeä hyöty. Suosittelen kokeilemaan ruokavaliohoitoja, scd-dieetti on varsin työlästä toteuttaa, mutta useimmat potilaani, jotka ovat sitä kokeilleet, ovat kokeneet hyötyvänsä dieetistä." apulaisylilääkäri A. Hirvioja c&c-sairaiden palstalla. Opasprojekti on muuttanut tekstiä siellä, joten linkitän toisaalle-

 

Olen eri mieltä kyseisestä lääkärin kommentista: vanhemmilla ei ole mitään ongelmaa tehdä sellaista ruokaa, joka sairaalle lapselle sopii, mutta todella isoksi ongelmaksi muodostuu sairaalaruoka, jolla vaiva pahentuu ja sellainen lääkäri, joka ei edes kuuntele, minkälaista ruokaa osastolla potilaan täytyisi saada! Lauseesta puuttuu pätkä, koska reseptilääkkeiden mainostaminen on laitonta - tosin sitä ei kukaan ollut kertonut meille vuosia sitten. Tiedetään, että parantavaa lääkehoitoa ei ole olemassa, mutta se ei tarkoita, etteikö vaivasta voisi parantua!

Meidän ei tarvitse olla samaa mieltä asioista - pääasia, että ei jäädä yksin murehtimaan vaivojamme. Hotelli Kultakalassa oli vuosia sitten "Elainen kokkikoulu". Kaikki kiinnostuneet oli kutsuttu sinne, oli pääasia, että saataisiin liikkeelle erilaisia ajatuksia. Periaatteessa Kultiksessa voi kulkea kuka vaan ilmaiseksi, missä vaan, mutta oman huoneen rakentaminen maksaa. Suuri osa huonekaluista oli saatu lahjoituksina. En pääse enää huoneeseen, mutta on se siellä ollut ja siellä tutustuin moneen henkilöön paremmin - sekä aikuisiin että lapsiin. En olisi ikinä arvannut, kuinka joku voi puhua eri hahmolla eri asiaa ja palstalla sama tyyppi räksyttää eri nikillä - jos en olisi itse eri hahmona asiaa omin silmin nähnyt! Halusin olla välillä paikalla omana itsenäni enkä ikivanhana mummona;-) Hyvä niin, selvisi mulle monta asiaa, mutta ei kaikille muille tietenkään!

Elainen periaatteet voi oppia myös muiden kokemuksista - terveenä en ole koskaan siihen rinkiin edes pyrkinyt. Sairaat itse ovat tehneet verkkosivut Elaine Gottshallin kirjan mukaan ja niitä kannattaa noudattaa, mutta voihan sen englkielisen kirjan lukea itsekin ja tehdä siitä oman sovelluksen, huomioida ensisijassa kaikki allergiat, ettei vahingossakaan syö mitään sellaista, mille on allerginen, koska se ilmenee aina jonkinasteisena suolitulehduksena. Mun rooli tässä oli/on siis vain koota porukkaa juttusille.  Miksi puolustan myös tuota ruokavaliota:

 • sen täytyy olla suolistolle fysikaalisesti ja kemiallisesti hyvää, koska monet vaivat katoaa sillä
 • elimistön täytyy kärsiä todella jonkun ravinteen puutostilasta, koska oireet katoaa vähitellen
 • koska Elaine oikeesti on ikivanha mummo, olisi aika tehdä ohjeet helpommiksi ja tämän päivän systeemeihin sopiviksi. Sanonkin olleeni vain piika tuossa kokkikerhossa, vaikka käyttämäni hahmon nimi oli sama. Kerroin sen toki kaikille siellä.

Heikkilän kirja perustuu hänen omiin ja potiladensa kokemuksiin, Elainella oman lapsensa crohnin taudin paranemiseen. Pidän vuosikymmenien oireetonta kautta paranemisena. Tosin tunnen myös sellaisia, jotka ovat todellakin parantuneet suolistotulehduksesta. Siksi en ihan varauksetta usko kaikkea. Molemmissa tapauksissa ruoka tehdään itse mahdollisimman luonnollisista aineksista. Lue yksi CU:sta parantuneen, Anna-Liisan tarina. (Jätän C&C-palstalla olleista osoitteista linkit, koska ne on poistettu, mutta osoitteesta voi löytyä vielä se numero, Anna-Liisan tarinalla se oli 9340,6 - se poistettiin sieltä pian - siltä varalta että joku kiinnostuu tutkimaan vanhoja tietoja) En näe mitään järkeä parantuneiden kertomusten poistamisessa - siksi pelastan sivuilleni muutamia sitaattilainoja, jotka toivoisin uusia sairaita varten jonnekin jos ei omia sivuja tai blogia ole. Anna-Liisa ei ollut kuullut ruokavalioista koskaan, vaan on oppinut kuuntelemaan kehonsa viestejä ja elämään niiden mukaan - tosin paraneminen vei 20 vuotta, mutta ei välttämättä, jos olisi oikeat ohjeet, mitä toteuttaa / noudattaa, valmiina.

 

Otan muutaman esimerkin suolistosairaiden keskusteluista, esimerkiksi tämä maaliskuussa 2007:

"Olen ollut nyt kolme kuukautta scd:llä ja ihan mukavasti on mennyt.  Mulla ollut aikas hankala cu siis. Nyt on jopa päiviä ettei vatsaan koske lainkaan! (Näin on ollut viimeksi viime kesänä kun vedin 20mg:aa kortsikkaa) Nyt elän kriittisiä hetkiä, kun 10 mg:aa kortisonia menee ja kohta taas tiputtelen, viimeks oireet palasi ilkeinä loppusyksystä 7,5 mg:n kohdalla. Mutta niin, tuntuu siis, että olo ollut nyt syksyistä paljon parempi, jaksavampi, pirteämpi scd:n ansiosta. Henkisellä puolella mielialat kyllä vaihtelee juuri nyt. Ehkä rajoittavan dieetin ohella (yhyy, ikävä leipää jne, mantelijauhoista tietty voi tehdä mutta on opiskelijabudjetilla todellinen ylellisyystuote...) kortisonin tiputus tuo noita alakulofiiliksiä, sama juttu viimeksi annosta laskiessa nimittäin...hmm. Itsellä ei ekalla kerralla (puoltoista vuotta sitten) vielä onnistunut dieetin aloitus kun oireet scd-stä huolimatta paheni. Nyt aloitus onnistui ja olinkin jo vuoden mittaa hilannut ruokailutottumiksiani scd-n suuntaan. Tsemppiä jos kokeilet *Nii-in oishan se kivaa joskus näistä kaikista lääkkeistäkin päästä. Ans kattoo... Ilmeisesti on todellakin niin, ettei scd sovi kaikille, vastetta ei tulekaan ja painoa vaan lähtee, luulisi että muutoin dieetti olisi yhtenä lääkärienkin suosittelemana hoitokeinona. Mutta  mutta, jos se tosiaan tuo avun ja leikkauksen voi välttää monen näitä tauteja sairastavan kohdalla niin hämmästyttää, että sellainen oljenkorsi voi jäädä käyttämättä, kun lääkärit eivät mitään asiasta mainitse, päinvastoin kohottelevat siitä kuullessaan kulmiaan  Onneksi itse löysin verkosta tietoa pian sairastuttuani."

Kirja, joka opastaa kys ruokavalioon, kannatta lukea, mutta eipä tuolloin, kun Elaine Gottshall sitä kehitteli, ollut ruoka niin pilalla, kuin nyt...Kovin kummallisia aiheita siellä on lukittu ennenkin... kun kysyin kerran yhdeltä aluevastaavalta, mihin ihminen tarvitsee makuaisteja, ei aiheesta voinut enää keskustella - lukko napsahti viestiketjun reunaan.

Aikoinaan keskustelut meni riidoiksi siksi, että moni kys. ruokavaliosta keskusteleva ei uskonut, että jogurtti kannattaa tehdä luomumaitoon - kannattaa tietysti, sillä tavallisissa maitotuotteissa ON antibioottijäämiä jonkun verran, mutta viranomaiset määrittävät rajan, paljonko sitä saa olla. Herkimmät luontokappaleet eivät tuotakaan määrää siedä. Voit lukea TABU- lehdestä 2007, että näin on - ja ollut kauan aikaa (lue tuolta pääkirjoitus!)- mutta ei niitä kaikkia varmaan koskaan pystytä saamaan selville - klormekvattijäämistä (korrenvahvistaja viljassa) ja GM-muunneltujen rehujen (glyfosaattia enemmän kuin tavallisessa) jäämistä puhumattakaan! Teksti on ihan lopussa, ole hyvä!

Lääkelaitoksen sivuja on seurattava, eikä vain jotain moderaattorin (Eräs mode on mukana noissa jutusteluissa...) siivoamia juttuja lääkefirman sponsoroimilla sivuilla. Kaikkea ei saa sanoa, on tiedetty jo kauan - uudet vain eivät sitä huomaa! Lainsäädäntö laahaa ties kuinka monta vuotta jäljessä... ja sitä ennen ehditään kokeilla kaikki mahdolliset lääkkeet niillä, joiden sairauksien syitä ei kukaan edes selvitä! Eikä niitä voikaan selvittää, sillä modet ahkeroi muillakin palstoilla.. Oikeastaan uuden sairaan on mahdotonta saada tietoa ajoissa, jos joku läheinen ei huolestu ensin ja auta! Toisaalta on ymmärrettävää, että moderaattorit koulutetaan ennakkoon - ei SAA sanoa, että taudista voi parantua (tiedetään, että parantavaa LÄÄKETTÄ ei ole, ihan oikein!) mutta silti PARANTUNEITA on muitakin kuin leikattuja - sellaiset jutut poistetaan hyvin pian, vaikka nimenomaan niitä pitäisi kerätä - kiitos Hackenbush - kuka huolehtii siitä, ettei tätä sun juttua poisteta? (Onhan se poistettu aikoja sitten, enkä tunne häntä) Mun jutut ruoasta on lähteneet kaikki - enkä usko olevani ainoa, joka on pyydetty lopettamaan kirjoittelu... Vaikka olin silloin jopa maksava jäsen!

Tiedoksi vaan, että en itsekään ole scd-ruokavaliota toteuttanut, mutta kirjan olen lukenut. Jos itse olisin sairas, ilman muuta kokeilisin, mutta en laittaisi tulehtuneeseen suolistoon mitään muuta kuitua, kuin mantelijauhoa (paitsi jos on allerginen) ja kaikki lihat täytyisi olla luomua, paitsi se kerma, jossa on karrageenia. Tietysti tuo ruokavalio olisi helpoin totetuttaa sairaalassa, mutta keittiölle täytyy jokaisen vaatia oma erikoisannos, vaikka sama sapuska ihan hyvin sopii keliaakikoille, lapsille, odottaville äideille, muille sairaille... Mutta tässä muuan kompromissi, jos ei voi kuvitella viljatonta ruokavaliota. Ummetusta ei tule, vaikka ei syö yhtään viljaa, kunhan muistaa lisätä jotain luonnollista rasvaa ruokiin - luomuvoita tai tavallista, pellavansiemenöljyä tai oliiviöljyä jne.

Esimerkiksi kukkakaalesta tulee herkkua, kun sen keittää kookoskermassa! Itselläni on nikkeliallergia, joka on otettava huomioon jatkuvasti myös ruokavaliossa. Luomumaitoa (tosin scd-ruokavaliolla siitä poistetaan laktoosi tekemällä maito jogurtiksi, mutta onko huomioitu, että suomessa kaikkeen muuhun maitoon lisätään teollista d-vitamiinivalmistetta, mitä ei välttämättä muualla lisätä?) janojuomaksi jne, jos ei ole maitoallergiaa. Jos sellainen on, kutunjogurtti on paras valinta. Vieraat aineet nimittäin jäävät siihen eläimeen - noita myrkkyvarastoja, kuten maksa ja munuaiset ei tietenkään sairaiden kannata syödä ollenkaan! Tässä vielä lisää niitä eläviä esimerkkejä:

 

 • "Mulla alkoi akuutti marraskuussa 05, diagnoosi helmikuussa 06, lääkityksenä pentasa 2x3 tabl, kaksi antibioottia(koska ei tiedetty onko kyseessä colitis vai crohn), ja prednisolon 30mg. Varsinainen diagnoosi tuli maaliskuussa 06. Colitis, vaikea sellainen. Verentulo ei loppunut kortisonikuurin aikana missään vaiheessa, vaan kortisonia jatkettiin sitten 5mg, ja lisäksi pentasa peräpuikkoja. Kun sain verentulon loppumaan pariksi päivää, lopetin puikot. Verta alkoi heti tulla uudestaan. Sitten kokeiltiin pentasaa peräruiskeina. Käytin niitä viisi kappaletta, ja totesin niin inhottaviksi käyttää, että lopetin ne. Tämä siis kesäkuussa 06. Akuutti vaan jatkui. Luulin, että jatkuva verentulo voi olla normaalia tämän sairauden kanssa. Syyskuussa 06 akuutti alkoi pahentua. Verta tuli lorisemalla ja lämpöilyä oli. Soitin lääkärille, joka kirjoitti kortisonia 30mg. Se sai verentulon loppumaan.(jätin samoihin aikoihin myös rukiin ja maidon pois). Kun kuuri loppui, verentulo alkoi taas. jatkettiin 5mg kortisonia(verentulo loppui taas) ja aloitettiin azamun. Azamun ei sopinut, ja se lopetettiin kahden viikon päästä. Sitten trexan, ei sopinut. Silloin lääkäri vihjaisi leikkauksesta, jos ei tauti ala rauhoittua. Lopetin kortisoninsamoihin aikoihin, (joulukuussa 06), ja verentulo pysyi poissa.

Nyt on siis lokakuu 07, ja remissio jatkuu. Viime aikoina olen jo uskaltanut lisätä ruokavaliooni rukiin ja laktoosittoman maidon, juustoa olen syönyt talvesta asti. Suosittelen tutustumaan scd-ruokavalioon, siitä kuuluu moni saaneen apua. Ja jos verentulo ei lopu 30mg kortisonia, niin voisi varmaan kokeilla isompaa annostusta? Monihan täällä kuuluu syöneen isommallakin annostuksella. Itse uskon tautini hitaan rauhoittumisen syynä olevan se, että kortisoni alunperin aloitettiin liian pienellä annostuksella, ja toinen syy oli varmasti se, etten heti tajunnut jättää maitoa ja ruista pois."

 • "Mulle leikkauspuheet tuli vastaan puolen vuoden sairastelun jälkeen, azamunin vaste heikkeni mun koko suolen cu:hun. Kortisoninkin teho laski, auttoi vain isoilla annoksilla. Reilun vuoden kuluttua taudin alkamisesta mulle varailtiin jo kirurgiaikoja mutta sitten alkoi helpottamaan: olin aloittanut scd-dieetin, joka jelppas, vaikka alku hankalahkoa olikin. Googlaa scd, jos haluat tutustua.Olen myös jotenkin ymmärtänyt, että eka sairastumisvuosi saattaa olla todella ärhäkkä, että siitä jos selviää, niin tauti alkaa yleensä hiukan asettua, onkohan kuinka yleisesti todettu tämä käsitys? Olisi kiva kuulla kommentteja tähän!"
 • "Olen käsittänyt että monilla just sokerit, makeutusaineet, tujut mausteet, valkoiset jauhot ja raa'at vihannekset ainakin aiheuttas oireita. Ja pavut saa vatsan turpoamaan...ainakin mun! Aika nopeasti huomaan ainakin, jos mennyt jonkun ruoka-aineen kohdalla överiksi. Esim. söin pussillisen kuivattuja luumuja illalla ja koko yön oli vatsa löysällä ja pullollaan ilmaa. Linssejä papujen ohella en oikein uskalla syödä, koetin syödä niitä piitkän tauon jälkeen mutta sain pariksi päiväksi vatsan todella löysälle... Muutoin noudatan sellaista tiukkaa scd-dieettiä, jonka koen auttaneen mun cu:ssa mut pois akuutista ja kortisonikoukusta. Mutta ihmisillä on täällä erilaisia dieettejä, itse rakenneltuja tai noudattavat jotakin tiettyä, kuten gluteenitonta tai kuten minä scd:tä. Vain kokeilemalla voi tietää mikä saattaa tepsiä, aikaa se voi viedä. Esim gluteeniton dieetti ei auttanut mulle mitään. Scd taas auttoi, siitä dieetistä löytyy tältäkin palstalta juttua puolesta ja vastaan... KUTEN sanottu niin suhteellisen yksilöllistä vatsojen reagoiminen. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä toivottelen!"
 • "Mulla ei ole koskaan ollut muuta lääkitystä kuin salazopyriiniä. (mun lisäys: samaa oli Anna-Liisallakin!) Sitä tungin alkuun paketillisen eli noin kuukauden verran, jatkuva ja massiivinen verenvuoto loppui salazolla välittömästi. Työpaikkalääkäri oli määrännyt kaksi pakettia ja totesi, että jos noi ei riitä niin tuu käymään uudestaan. Toisen jätin käyttämättä enkä mennyt uudestaan. Viljat jätin pois heti, sitten perunan, sitten löysin SCD sivut.

Mulle ei tehty alussa muuta tähystystä kuin proktoskoopilla, sillä ei näe kuin pikku pätkän peräsuolta. Haavoilla oli. Kolmen kuukauden kuluttua tehtiin varsinainen tähystys (auts), missään ei ollut enää jälkeäkään tulehduksesta, joten kukaan ei kuinka laajalla tulehdus oikeasti oli.

Uusia ruoka-aineita tulee kokeiltua aina silloin tällöin, tänä kesänä esim. ananas. Raakana ei kestä, grillattuna menee paremmin. Banaaneita on tullut myös grillattua, kypsentämättömänä ei toimi vaikka olisi umpiruskeita. Hyviä suolamanteleita on kanssa löytynyt ja trail-mixiä, missä on pähkinöitä, kuivattuja kirsikoita ja rusinoita. Eli kyllä haku on päällä koko ajan. Enimmäkseen olen pitäytynyt SCD sallittujen listalla. Olisin iloinen, jos voisin syödä edes puolet sallituista, mutta se taitaa jäädä haaveeksi.

Törmäsin muuten samaan ruotsalaistutkimukseen. Oma tilanne on mikä on mutta kakaroitten perään voi vielä vähän aikaa kattella. Opiskeluaikana tuli syötyä leipää älyttömiä määriä.

...Mun SCD jugurtti maistuu kokolailla samalle, kuin tavallinen maustamaton jugurtti, se on mun mielestä jopa hyvää. Juuren määrä vaikuttaa makuun ja kiinteyteen, samoin se mitä jugurttia (merkki, valmistaja) käyttää juurena. Suomessa mun suosikki oli Lidlin maustamaton. Se myös sopi mun vatsalle parhaiten, eikä maksanut juuri mitään. Täällä USA:ssa sopiva juuri pitää hakea ns. paremmasta ruokakaupasta, kreikkalaista ja maksaa melkein kaks taalaa pieni purkki. Jugurtin tekeminen(kin) piti muuton jälkeen siis aloittaa alusta, hyvän juuren löytämiseen meni ainakin kaksi kuukautta. Jotkut on onnistuneet nostamaan painoa tekemällä SCD jugurtin täysmaitoon. Ite en voi niin tehdä tai mun kolesteroli repeää taas taivaaseen."

...Tässä mitään täysosumaa SCD:stä olla kaikille tekemässä. ...vain totesi ekassa viestissä harhaanjohtavasti, että "puhumattakaan SCD:stä, jossa ei hiilihydraatteja juuri ollenkaan", se on väärä tieto ja se pitää oikaista. Ei muuta. SCD:llä saa myös hiilareita ja siinä kaikki. "

 

"Puoli kiloa keittettyjä porkkanoita päivässä ei ole kovin tuulesta temmattu arvio. Mulla kestää neljän kilon säkki viikon verran. Kolme-neljä isoa jöötiä menee kaksi kertaa päivässä lämpimillä aterioilla. Pieniä enempi.

Jos tarkoitat kylläisyydellä ähkyä, niin sitä ei tule koskaan. Porkkanoiden kanssa voi vetäistä vaikka 400 g verisen pihvin, eikä tee tiukkaakaan. En kaipaa lainkaan sitä fiilistä, joka tulee pihvistä, valkosipuliperunoista ja vaaleasta leivästä. Tohon jos vielä lasi tai kaksi maitoa niin vot.

Töitä teettää, että energiaa saa tarpeeksi, mutta se onnistuu kyllä. Ortorektiaa tai ei, mutta suuhun ei tee mieli laittaa mitään, mistä suoli tykkää kyttyrää. Syömishäiriöissä rajoittava tekijä löytyy kai korvien välistä, suolisairailla palaute tulee verisen ripulin muodossa.

Syömishäiriöt ja suolisairaus ei kuulosta kovin kivalta yhdistelmältä, muuta en osaa sanoa. Jokaisen täytyy taiteilla parhaan kykynsä mukaan.

Uskon, että selviäisin kalkkarokäärmeen puremasta (esim. USA:ssa kuolee vuodessa vain 1-2 ihmistä käärmeenpuremaan), mutta lentokoneen aamiaissämpylästä en selviä. Eväät on oltava mukana."

 • "minut leikattiin samalla kun Crohnin tauti löytyi, suolta pätkäistiin ohutsuolen ja paksusuolen liitoskohdasta. Tuo tapahtui vuonna 1977 tammikuussa. Koskaan minulla ei ole ollut tähän Crohniin mitään lääkitystä sitä seuranneiden 30 vuoden aikana, ruokavaliota olen säätänyt sellaiseksi, että joistakin ruoka-aineista tiedän, että ne saavat suolen rauhoittumaan. Ja stressittömästi täytyy koittaa yrittää olla. Mutta tauti on olemassa, se ei ole parantunut. Se pysyy vaan oireettomana kun yleiskunto on kohtalaisen hyvä ja pidän huolen siitä mitä syön ja miten syön: säännöllisyys syömisessä on myös tärkeää, epäsäännöllisyys saa elimistön sekaisin. Riittävästi unta ja ravintoa pitää saada." (Otan jutun pois, jos todella niin vaadit, mutta miksi vaadit? Uusille sairaille kaikkien kokemus olisi todella tärkeä juttu - varsinkin, jos joistakin lääkkeistä on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä...)
 • "...olen ehdottomasti sitä mieltä, että olemme tämän ns. sivistyneen yhteiskunnan uhreja - meissä kulminoituu se kaikki lisäainepaska, ympäristömyrkyt yms. joka meihin ravintoketjun huipulla olevaan voikin kasautua. On aivan käsittämätöntä, ettei jo herätä, kun allergiat, syövät, suolistosairaudet jne. lisääntyvät lisääntymistään. Mutta yritäpä löytää "puhdasta" ruokaa - siinä saa olla Sherlock Holmes. K-market (tai mikä tahansa) pursuaa (p)eetä."
 • "Oivoi, harmi ettei oikeita sapuskoja ole vielä löytynyt, toivottavasti vielä onnistaa. Jos yhtään lohduttaa, voin listata kuinka luettelemasi ruoka-aineet sopivat mulle: (anteeksi, että puutun asiaan, mutta lisään sulkuihin omat kommenttini.... joita kannattaa varovasti kokeilla)
  • maito: ei missään muodossa, ei edes laktoosittomana (jos maitoa, vain luomua voi kokeilla, sopii monille muille!)
  • hillo: no-no (omatekoiset luomumarjoista tehdyt marjasoseet ainoa vaihtoehto, ei vanhoja eikä raakoja!)
  • tumma suklaa: syön itsekin (Lindt), edes puoli levyä ei aiheuta ongelmia, pitää olla maidotonta (Ei E407!)
  • kahvi: ei sekoita vatsaa mutta alkaa närästää, yritän välttää, joskus juon viikkotolkulla
  • feta-juusto: no-no (leipäjuusto, luomumaidosta tehty ilman E339 tai antibioottijäämiä)
  • riisi: muutaman kerran vuodessa (basmatiriisi, luomuviljelty, hyvin pesty ja vastakeitetty)
  • salaatti: ei käy, aiheuttaa olon huononemisen pikkuhiljaa, joskus voin syödä salaattiannoksen (luomusalaatti?)
  • tonnikala: joskus kävi purkista, nyt syön vain pihveinä, en ole ihan varma sopiiko purkkikama (öljyssä!)
  • kovat juustot: käy kun syö joskus ja jouluna, ei kestä esim. monena päivänä peräkkäin (luomujuustoa)
  • liha: kaikki ok ja kaikissa muodoissa ja kaikki määrät (luomulihaa, jos on crohn, jauhelihana ja hyvin kypsennettynä)
  • vihannekset: vain kypsennettynä (höyrystän), raaoista menee verille alta aikayksikön
  • kypsät banaanit: vain grillattuna max kerran viikossa, ilman kypsentämistä sekoittaa mahan (luomuna!)
  • mantelit: sopii, olen löytänyt espanjalaisia suolamanteleita, hyviä kuin mitkä (voisi liottaa, jauheena ja luomuna)
  • riisipuuro: ei sovi (maito täytyisi olla rasvaista luomua, sekaan paljon voita ja riisit hyvin pestyjä)
  • tee: närästää vielä enemmän kuin kahvi (kamomillatee poistaa elimistöstä glysiiniä, luomuna aina nekin)
  • hunaja: kestän jotenkuten, tulee syötyä vain SCD jäätelössä joskus (jäätelö luomuun, mutta ei saa olla karrageenia kermassa yhtään, kuten on Valion luomukermassa:-(

  Synkkää luettavaa? Mitä jää jäljelle? SCD:n ideahan onkin käsittääkseni poistaa ruokavaliosta juuri ne oligosakkaridit. (Näinhän se on... mutta lisään omat kommenttini punaisella listaan, jos sopii?)

  Lainaus:Specific Carbonhydrate Diet eli SCD -ruokavalio perustuu pitkäketjuisten ja kompleksisten hiilihydraattien poistamiseen crohnin tautia, keliakiaa tai colitis ulcerosaa (ja reumasairauksia) tai ruuansulatusjärjestelmän toiminnallisia häiriöitä sairastavien henkilöiden ruokavaliosta. SCD -ruokavalion hiilihydraatit koostuvat ainoastaan monosakkarideista, jotka eivät tarvitse vatsahappokäsittelyn lisäksi pilkkomista, vaan ne imeytyvät suoraan suolen pintasolujen läpi verenkiertoon. SCD -ruokavalion avulla suolisto saa riittävästi aikaa toipua ja ravinteet pääsevät esteettä imeytymään. Ruokavalion kirjaimellinen noudattaminen on tuonut monille käyttäjilleen pitkiä oireettomia jaksoja ja useimmille myös hallitun remission.

  Lisääntyessään bakteerit voivat vaurioittaa suolen seinämää sivutuotteillaan (hapot, kaasut ja myrkyt). Ohutsuolessa lisääntyessään (kuten yleensä käy suolistoflooran epätasapainotiloissa) bakteerit tuhoavat juuri niitä entsyymejä estäen pitkien hiilihydraattien sulamisen ja imeytymisen. Näiden monimutkaisten hiilihydraattien imeytymättömyys aiheuttaa paljon ruuansulatusjärjestelmän oireita. Pitkäketjuisten hiilihydraattien pilkkoontumattomat muodot vetävät puoleensa suolen pintasolukon läpi vettä, mikä lisää ripulia ja suolen pinnan ärsytystä. Ripuli puolestaan vähentää ruokamolekyylien mahdollisuutta päästä yhteyteen solunukassa olevien entsyymien kanssa, jolloin ravinnon imeytyminen ja sairastavan yleiskunto heikkenee.

  Vaikeasti sulavien ja ongelmia aiheuttavien hiilihydraattien poistaminen keventää ruuansulatusjärjestelmän työn määrää ja vähtää haitallisten bakteerien sivutuotteiden syntymistä. Samalla ruuansulatusjärjestelmän kautta imetyvät ruoka-aineet hyödynnetään tehokkaasti ja elimistö saa tarvitsemansa määrän ravinto-aineita. Koska kompleksiset hiilihydraatit eivät enää ruoki haitallisia bakteereja, alkaa suolistofloora tasapainottua ja bakteerien sivutuotteiden limakalvon liman tuotantoa kiihottavat vaikutukset vähentyä. Monimutkaisten ja pitkäketjuisten hiilihydraattien poissaolo edesauttaa myös suoliston hyödyllisten bakteerien lisääntymistä, koska haitallisille ei enää ole ravintoa. Imeytymättömien hiilihydraattien poissaolo vähentää ripulia ja normalisoi suolensisällön etenemisvauhtia. Tämän seurauksena imeytyminen ja sitä kautta elimistön toipuminen paranee entisestään. SCD korjaa imeytymishäiriötä ja aliravitsemustilaa mahdollistaessaan ravinto-aineiden pääsyn verenkiertoon. Paino alkaa normalisoitua, näkyipä poikkeama sitten yli tai alipainona. Näin ravitsemusaineet kulkeutuvat elimistön solujen rakennusaineiksi eli sinne missä niitä tarvitaan. Immuunijärjestelmä saa suolistoflooran tasapainottumisen ja vahvistuvan kehon kautta voimaa taistella tautia vastaan ja paraneminen voi lopultakin alkaa."

 

En ole kysynyt lupaa noihin sitaattilainoihin, mutta silloin kun itse aikoinaan kirjoittelin kyseiselle palstalle, en tiennyt systeemiä, miten he valikoivat tekstejä ja henkilöitä tiettyyn tarkoitukseen. Ja se tarkoitus ei edistä ainakaan sairaalaruoan laatua - mutta tietysti otan ne pois, jos joku alkuperäisistä kirjoittajista vaatii niin! Linkityksen voin poistaa myös, mutta onhan se tutkijoille arvokasta tietoa - jos sellaisia yleensä on olemassa...

Kokkikerhoa on kiva muistella, esimerkiksi sitä kun porukkaa sinne kertyi helposti liikaa; kun ei halunnut käyttää komentoa "potki ulos", kaikkein tehokkaimmaksi konstiksi havaitiin se, että ruvettiin innokkaasti puhumaan sokerin haitallisuudesta - sitä ei monikaan viitsinyt kuunnella montakaan sekuntia ja häipyi äkkiä:-)

Kultakalassa on/oli ainakin silloin sensuuri: jotku sanat systeemi sensuroi automaattisesti... ja korvaa sanalla höpö - arvaapa siitä sitten,miten tulee ymmärretyksi... jos käyttää vääriä sanoja!!  Jos joku siis sanoo jatkuvasti "höpö", tarkoittaa se sensuurin muuttamaa sopimattomaksi tulkittua sanaa, luultavasti kiroilua. Niinpä resepteissä saattoi lukea useampi höpö - niitä oli seinillä vapaasti luettavana. Kokkikoulussa paisteltiin lasten kanssa tikkupullia takassa, tehtiin mantelisuklaata ja paistettiin leipäjuustoa takan loimussa... Jouluna oli joulukuusi, pääsiäisenä suklaamunia. Täytekakku oli synttäreitä varten. Luolamiehen keittiössä oli aina tarjolla kinkkua ja kalkkunaa. Eipä olis uskonut vielä jokin vuosi sitten tuollaista elävien ihmisten nukkemökkiä olevan! Olimme muuten kaikki siellä oppimassa, jotain toisiltamme, eikä kukaan toiminut varsinaisesti opettajana. Kiitos vierailijoille! Olen varma, että monikin äiti ja isä tekisi kaikkensa siinä vaiheessa, kun aikaisemmin terve lapsi alkaa näivettyä silmissä eikä muka syytä tiedetä...

 

"On vain kaksi tapaa elää elämää. Toinen on se, että elää kuin mikään ei olisi ihmeellistä.Toinen on se, että kokee kaiken ihmeelliseksi." - A. Einstein -

Sivu on osa vähän suurempaa kokonaisuutta

Sivun alkuun