..

"Ratkaisun tavoitteena on tukea erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyötä, auttaa välttämään tarpeettomia tutkimuksia ja hoitoja sekä tukea terveydenhuollon toiminnan tehostamista"- Verkkokalevassa -

Toiminnan tehostuminen varmasti lisääntyy ja hoitoja ja tutkimuksia koepaloineen saadaan lisättyä systeemillä, mutta ei välttämättä terveempiä ihmisiä eikä edes kulujen vähänemistä... luulen, koska tilastot ei kerää parantuneiden juttuja ollenkaan!

"...Lääkelaitoksen ilmoituksen mukaan apteekkien lääkkeistä 650 on valmistettu geenitekniikkaa käyttäen. Vitamiinien valmistuksessa menetelmä on myös yleinen. Mitään merkintää näissä ei ole. USA:ssa gm-kasvit sekoitetaan tavallisiin, eikä seurantatutkimuksia ole. Jos vaikutuksia on, niiden aiheuttajan todistaminen on todella vaikeaa." -Liisa Kuusipalo HS 20.8.2007-

 

Mitähän nuo lääkkeet mahtaa olla? Ruokavalioiden vaikutus sairauksiin ja vaivoihin on tietysti ollut kyseenalaista jo kauan, kun ei edes lasten ruoasta voi aina olla varma - mutta sitähän ei sairaat ole tienneet aikaiseemin:

 

"GM-lihaa lastenruoissa

Kirjoittanut: ^Laura^ 9.9.2007

7.9.07 tuli telkkarissa aamulla uusintana Kuningaskuluttaja, jossa selvisi seuraavaa:

Tavallisissa vauvan purkkiruoissa käytetään geenimanipuloidulla rehulla ruokittujen eläinten lihaa!

Ainoa merkki, joka LUOMU-tuotteiden lisäksi ei käytä GM-rehulla ruokittujen eläinten lihaa on Semper.

GM:n haitoiksi tunnustetaan:

- uudet allergiat

- ennustamattomuus

- vaikutusten seuranta

- ristiriitaiset koetulokset

- teollisuus rahoittaa tutkimusta

- tiedonpuute

- elintarviketuotanto suuryrityksillä

- peruuttamattomuus

(Lainaus: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1861)

Vihreä Lanka lehdessä oli tänään myös kirjoitusta luomusta ja siellä mainittiin, että suomalaisen kuluttajan usko viranomaisiin ja auktoriteetteihin (ruoan puhtaudesta ja turvallisuudesta puhuttaessa) on korkeampi kuin muualla euroopassa. Voiko nykymaailmassa TODELLA luottaa ettei raha jylläisi etiikan yli? Mielestäni ei. Mielestäni suomalaisia vaivaa toisinaan välinpitämättömyys ja liika mukavuudenhalu näissä asioissa.

Itse siirryin jo tämän toisen lapsen kohdalla tekemään lastenruokia itse pakastimeen kotikäytössä. Tulee halvemmaksi ja on helpompi kontrolloida sitä, mitä kasvava ihmisentaimi saa sisuksiinsa.

Ruoka on solujen rakennusainetta. Esi-isiemme syömä ravinto vaikuttaa perimäämme ja lastemme perimään. GM-rehusta on todella lyhyt kokemus.

Kyllä ainakin minua laittaa mietityttämään mitä lapselleni syötän. On eri asia vetääkö aikuinen äijä GM-rehulla ruokitusta lihasta tehtyä makkaraa tiedostaen riskit. Mielestäni on törkeää, että ilman pakkauksiin laitettua erillistä merkintää me syötämme lapsillemme tietämättämme samaa.

Mutta itse ainakin annan lihapitoista purkkiruokaa tarvitessani lapselleni tästä lähtien vain Luomua tai Semperiä.

"Äänestäkää" lompakoillanne ihmiset.

Laura, Lammi

Ja tätä viestiä saa vapaasti kopioida muillekin foorumeille."

 

Toisaalla yritetään kehitellä hienoja ja halpoja ratkaisuja (?) sairaanhoitoon. En tiedä aiheesta enempää, mutta sen tiedän, että meidän kaikkien tietoja (itselläni ei ole tarvetta enkä käy lääkärissä oikeastaan koskaan, joten en pääse edes juttusille...) käytetään noiden pohjana ja siksi se kiinnostaa kovasti. Kertokaapa muut lisää! Tietoenaattorin sivuilla sanottiin:

"TietoEnatorin tavoitteena on tukea potilaan kokonaisvaltaista hoitamista sekä keskittymistä niin yksittäiseen hoitotilanteeseen kuin hoidon jatkosuunnitteluunkin."

Hienoa! Mutta entä sitten, kun systeemi ei tunne ollenkaan sopivaa ruokavaliota eikä välttämättä pysty erottelemaan toisistaan sairautta ja lääkkeiden haittavaikutuksista johtuvia vaivoja?

Sairaalassa ei ole tarjolla edes luomumaitoa, vaikka se on ainoa sopiva vaihtoehto monelle!

 

"Valio tosin epäilee, että vastaavanlainen dioksiinin saastuttama erä olisi mennyt kuluttajille myös viime huhtikuussa. Dioksiinia on ollut Valion käyttämässä guarkumissa, joka on elintarvikkeissa käytetty sakeuttamisaine. Guarkumia valmistetaan yhtiölle Sveitsissä, ja raaka-aine on peräisin Intiasta ja Pakistanista." - HS uutisissa -

 

"Evira sai tiedon dioksiinin esiintymisestä guarkumissa heinäkuussa ja informoi asiasta edelleen Valiota." - HS uutisissa -

"Pentakloorifenoli ärsyttää ihoa, limakalvoja ja hengitysteitä" sanotaan sen käyttöturvallisuustiedotteessa

22.8. vasta puolen päivän aikaan asiasta kerrottiin eviran sivuilla.

 

Ottakaa itse yhteyttä - en minä sitä tee eikä varmaan kukaan muukaan voi todella puhua toisen puolesta hoitoon liittyvistä asioista. Löysin pari osoitetta:

"Sairaala- ja laitoshoidon IT-projektin projektipäällikkö Jarno Valtonen, puh. (08) 55875623,

sekä projektisihteeri Kati Niemi, puh. (08) 55875622,

"K.Nikulaisen teksti Digitoday-sivulla" kannattaa lukea.

Saman systeemin sovelluksia (yhteensopivuus on tärkeä asia) toteutetaan jo sosiaalitoimen alalla (oli linkkikin, joka ei vienyt enää minnekään.) Kätevää, eikö? Siitä kertoo myös MS:n business-sivut (sekään ei vienyt enää minneklään).

Systeemiä markkinoidaan ahkerasti, mutta miten sitä sovelletaan, jos lähtökohtana on se, että rajalliset hoitoon käytettävät varat menevät itse systeemiin, eikä välttämättä riitä enää hoitoon asti? Gluteenittoman dieetin avulla keliakiaa sairastava saa avun, mutta muu suolisairas joutuu syömään koko pilleriarsenaalin läpi, vaikka sopivampi ruoka saattaisi auttaa - mutta silti joutuu helposti leikkaukseen. Sopivasta sapuskasta  ei kuitenkaan kerro lääkäri, kun ei oireettomien tietojakaan (mikä sopii, on hiivaton, sokeriton ja lisäaineeton kotiruoka) kerää mikään virallinen taho...

"Effica laskee KELA korvausten määrän sekä kustannusarvioon että laskuun." lukee Efficamainoksessa

Systeemi on jo käytössä monissa paikoissa, esim Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Itselläni ei ole asiaa eikä pääsymahdollisuutta noihin, mutta voi vain kuvitella, miten jo ennestään ylirasittunut hoitohenkilökunta (lääkärit mukaanluettuna) jaksaa ottaa vastaan uusia asioita... Jos käyttäjäksi otetaan it-alan asiantuntijoita, heillä taas ei ole lääkärin peruskoulutusta. Lääkärillä taas ei ole laitteiden käyttöön (esim sairaanhoitajien laitetuntemus ja tekniikat) liittyvää koulutusta, joten... Jälleen kerran pappi kai "korjaa" pahimmat virheet?

Mikä toiselle saattaa olla pelottavaa ja uutta, on tietysti jollekin innostavaa vaihtelua. Jos tiedettäisiin sairaanhoidossa olevan liikaa väkeä,  ei "asiakkaallakaan" olisi mitään huolta. Vai olisiko hallintopuolelta kirjanoppineita noihin hommiin? Vaikea yhtälö toteutettavaksi, eikös?

Olennaisimmaksi asiaksi muodostuu aina käypä-hoito-suositukset, jotka nojaavat lääkehoitoihin ja potilaan osuus jää passiiviseksi. Eikä lääkäri kai voi sanoa potilalle, että ootkos ihan tyhmä, kun syöt karkkia? Esim moni suolisairas ei pääse koskaan eroon niistä. Ei sellaista "vikaa" lääkkeillä korjata, ei edes solumyrkyillä tai keinomunuaisella! Ennaltaehkäisy voi toteutua vain uusien sairastapausten kohdalla - lue ammattiviesteistä: "Myös terveydenhuollon hallinto hyötyy toimivista tietotekniikkaratkaisuista. Johdon on helpompi ennakoida tarvittavia resursseja sekä ohjata ja kehittää organisaation toimintaa."

Tuo taas on ristiriitainen juttu siksi, että kukaan organisaatiossa ei ainakaan vapaaehtoisesti siirry huonommin palkattuun hommaan ja että hallintoa tarvitaan ainakin voimavarojen jakamiseen entistä enemmän.

Voisi kai päätellä, että ravitsemusterapeuttien lisäämisellä saataisiin hyötyä, mutta ei auta sekään, tiedän: yhden sellaisen kanssa juteltuani ilmeni, että he neuvovat vain tieteellisesti todistettavia hoitoja, joihin ei lueta mitään ruokaan viittaavaa. Työpaikan menetyksen pelko on aina voimakkaampi kuin mikään muu - sama tietysti toteutuu organisaation jokaisella portaalla. Virheitä taas ei voi siirtää ylemmälle, vaikka niille vastuun "kantamisesta" maksetaankin.  Tuo tosin ei tarkoita, että virheitä olisi, mutta jos syysteemissä sellaisia ilmenee, mahdollistaako se  niiden korjaamisen? Jos niin on, voisi suolisairaskin joskus saada sapuskansa kelakorvattavaksi:-) Toisaalta sen voi hyvin toteuttaa ilman sitäkin - tässä yksi parantuneista. Kuten huomasit, parantuneiden kokemuksien poistaminen on järjestelmällistä - varsinkin kun se on huonoa mainosta lääkkeiden valmistajille - tai niiden myyjille. Vastaavanlaisia juttuja on vaikka kuinka paljon, mutta ei edes lääkärit kuule niistä koskaan ja siksi tuo tieto ei tavoita koskaan uusia sairaita:-(

Tiedetään, että lasten allergian taustalla on aina suolitulehdus, mutta esimerkiksi suolistosairaille ei tehdä diagnoosin saatua edes allergiatestejä! Moni on saanut vaivan antibioottikuurin jälkitautina, mutta tietääkseni kukaan ei ole saanut korvausta siitä, vai onko - kertokaa! Kyllä vaivasta tulee krooninen, jos ei perusasioita edes korjata! Tosin ei ne allergiat näy niissä testeissä, mutta sitäkään moni potilas ei tiedä. Itse saan migreenin, jos syön glutamiinihappoa sisältävää ruokaa. Voisin ollajopa työkyvyttömyseläkkeellä sen takia! Samat aineet aiheuttavat "akuutin" monelle suolisairaalle. Moniko sairaista taas syö liian paljon esim. närästyslääkkeitä? Kertooko potilas kaikki asiansa lääkärille? Mitä ei voi kertoa, sitä en minäkään tiedä? Mutta juuri tuo puuttuva tieto voi suuressa mittakaavassa kostautua jossakin muualla - tosin joskus jollekin toiselle:-(

Hankkeet maksavat, mutta onko hyötyjä jälleen kerran teollisuus, eikä potilasjoukko?

Diabeetikot saa apua jo nyt ko. sovelluksesta - mutta otetaanko siinä huomioon ruokapuolikin? Jope Ruonansuu kertoi  A":n läski-illassa omasta diabeteksestään ja siitä, kuinka tarkkaan joutuu seuraamaan verensokerin arvojen muutoksia.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston sivuilla oli jokin aika sitten luettelo tiedoista, jotka he nähtävästi keräävät kaikista ihmisistä, siis asiakkaista:

Systeemiin kerätään tietoja väestörekisterikeskuksesta, mutta niitä ei jaeta sieltä sellaisenaan eteenpäin:

"Henkilö- ja perhetiedot saadaan pääosin väestörekisteristä KAR-sovelluksen kautta."

Hmm... en yhtään ihmettele, jos tai kun yksityislääkärien suosio lisääntyy...

 

 

Sivun alkuun

Tämä sivu on osa suurempaa kokonaisuutta