< >

"Riskiryhmään kuuluvilla aineen on epäilty aiheuttaneen huimausta, pahoinvointia, ripulia, pään polttavaa tai puristavaa tunnetta sekä astman pahenemista tai laukeamista ja ihottuman pahenemista. Lapsille natriumglutamaatin väitetään aiheuttavan ylivilkkautta ja käytöshäiriöitä. Hurjaksi natriumglutamaatin tekee väite, että eläinkokeissa aineen on todettu aiheuttavan sikiövaurioita ja aivojen hermosoluvaurioita" - Luuppi- verkkolehdessä -

 

Kiitos hyvästä radio-ohjelmasta myöhään illalla 24.1.04:

Sinikka Kallio kertoi omasta ADHD-lapsestaan. Hän oli jäänyt töistä kokonaan pois siksi, ettei voinut muulla tavalla järjestää lapselle hoitoa eikä sopivaa ruokaa. Valmisruokia hän ei kuulemma voi syöttää ollenkaan, sillä niissä on jotain, mikä aiheuttaa ylivilkkautta ja pahentaa ADHD:n oireita. Haluaisin kysyä toimittajalta ja äidiltä, eivätkö he ole lukeneet kirjaa "Ravintomme lisäaineet"? Siinä lukee selvästi asiaa oikeista tutkimuksista. Sinikka Kallion mielestä ruoalla nimenomaan oli niin paljon merkitystä - eikä sitä voinut korvata muulla tavalla. Monihan syöttää vastaavassa tilanteessa amfetamiinijohdannaislääkitystä, kun muuta vaihtoehtoa ei muka ole:-(

 

Heimo Viinamäki oli Mirja Pyykön haastateltavana televisiossa. Hän väläytti ajatuksen, että myös ruoassa, jota kouluikäiset syövät nykyään, vois olla "uusavuttomuuden" vuoksi jotain vikaa, joka saa lapset voimaan pahoin. Hänen vaimonsa on opettaja ja hän puolestaan on tehnyt havaintonsa pitemmältä ajalta.

 

Koska aika monet lapsiperheet ovat taloudellisesti tiukoilla, näkyy nuo muutokset juuri niissä lapsissa, joiden vanhemmilla ei ole varaa tai aikaa tehdä itse kunnollista kotiruokaa - saati nukkua tarpeeksi!

Jos näiden lapsien ruokaan lisätään öllöillä rikastettu laitosruoka, ei ole ihme, jos vaikeudet moninkertaistuvat ja kasaantuvat tietyille yksilöille....

Kirja "Köyhiä ja kipeitä", jonka ovat kirjoittaneet Kontula Osmo, Viinamäki Heimo, Koskela Kaj, on minulla vielä lukematta.

Toivottavasti tutkimukset tehdään henkilöillä, joita ei ole lääkitty. Esimerkiksi allergialääkkeet ja kortisoni ja hyljinnänestolääkitykset poistavat helposti elimellisiä oireita.. Silloinhan ei voi tietää, mikä vaikuttaa mitenkin?

 

Kuopion tutkimuksista en mitään tiedä, mutta ne eivät todellakaan auta vanhempia, jotka päivittäin joutuvat kärsimään niistä oireista, mitä lääkeaineet aiheuttava - oli niitä sitten ruoassa tai lääkärin määräyksestä, ei niitä kukaan selvitä enää:

"Tutkimuksessa ei rajoituta vain yksittäisiin oireisiin tai mielenterveyden häiriöihin, vaan kiinnostuksen kohteena on myös mielenterveysilmiö kokonaisvaltaisena säätelytapahtumana ja sitä ohjaavien psykobiologisten tekijöiden selvittäminen".

 

Heikki Rauvala tutkii muistin mekanismia - pätkä Hesarista:

"Ohjelmassamme tutkittavia aineryhmiä ovat liukoiset kasvutekijät eli neurotrofiset tekijät, soluväliaineeseen kiinnittyneet kasvua ja kehitystä säätelevät tekijät sekä ionikanavat, jotka välittävät hermoimpulsseja. Nämä aineryhmät ja niiden yhteistoiminta ovat ilmeisen keskeisiä hermoston kehityksen ja muovautuvuuden mekanismeissa."

Glutamaattihan tunnetaan elimistössä hermoissa kulkevan viestinvälittäjäaineena... Otetaanko niitä huomioon? Mitä johtopäätöksiä voi tehdä tästä tutkimustuloksesta? Tai tästä? --tai tästä riidasta?

 

Miksi natriumista ei puhuta, sen vaikutuksesta: laitoskeittiöissä lasketaan tarkasti suolan määrä, mutta otetaanko siellä samalla huomioon se lisänatriumin määrä, mikä ruokaan tulee liemijauheiden n a t r i u m glutamaatin  muodossa? Pakkauksien tuoteselosteissa niiden määriä ei tarvitse ilmoittaa, joten miten ihmeessä he sen laskevat? Eipä ole ihme, jos keittolounas nostaa verenpainetta...

 

Terveyden edistämistä tutkitaan jo 30 miljoonalla markalla, kerrotaan Suomen lääkäriliiton uutisissa. Mutta - Jorma Palon sanoja lainatakseni - kysyn, "etsitäänkö avaimia sieltä, missä on valoa, vai sieltä, minne ne pudotettiin?"

 

Ruoalla on merkitystä - niin sairaille kuin terveillekin - kertoo verkkouutisten juttu "Syö aivosi virkeiksi". Auttaako kotiruoka vaivassa, jos siihen lisätään vääriä aineita? Saakohan erityiskouluissa sopivaa ruokaa - ainakin ilman arominvahventeita, jotka tiedetään aiheuttavan tarkkaavaisuushäiriöitä... ja vaikuttaa samalla myös oppimiseen. Tuo asia on sentään helppo selvittää ihan itse ja vaatia lapsille sellaista ruokaa:-) Epilepsiaan auttaa lisäaineeton kotiruoka, jossa rajoitetaan tarkasti hiilihydraattien määrää ja laatua.

 

Verkkouutisten artikkeli aivotutkimukselta odotetaan "tietoa syömisen aivoperäisestä säätelystä". Vaihtoehdot alkaa olla aikamoiset...? Jos kahdesta pahasta täytyy valita, yleensä ihminen valitsee sen, minkä Kela kustantaa:-(

 

"Syömishäiriöillä on yhteys kylläisyyttä ja syömistä säätelevän hermovälittäjäaineen, serotoniinin, toimintaan, kertoo tutkija Leila Karhunen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitoksesta". No ei ole ihme, kun lapselta evätään se paras ja luonnollisin ravinto jo imeväisiässä - neuvolasta puhumattakaan... Kerro, mainitsiko kukaan äidin ruokavaliosta mitään? Lapsillehan glutamaatteja ei lain mukaan saa antaa ollenkaan, kerrotaanko siitä edes missään?

 

Mikä tuon toiminnan sotkee niin perusteellisesti, että ihminen sairastuu vakavasti - sitä voi kysyä itseltään, kun vierailee syömishäiriöisten tuki- yhdistyksen keskustelupalstalla.  Samantapainen pulinapalsta on myös tarkkaavaisuusongelmaisten lasten vanhemmille - miksi muuten juuri vanhemmille - monet lapsetkin osaisivat kirjoittaa!

Kaks plus-lehden keskustelut poikii esimerkkejä - mahtavaa! Silloin, kun tuota kirjoitin, en vielä tiennyt, että bannaus usein tulee lääkkeiden vastustajille... Kokeile!

Tänään luin jostakin, että kortisonin esiastetta valmistetaan jamssikasvista. Sehän näyttää jättibataatilta ja jättimukulakin saattaa kasvaa parin metrin syvyydessä:-)

 

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun