<..... Vapaudun sellaisesta arkuudesta, joka estää minua puuttumasta ja sitoutumasta minulle tärkeisiin asioihin. - Anja Kulovesi - .....>

"Mitähän on karrageeni? Luomukermassa nykyään moista. Tyttöni ruoan jälkeen himu limanen, kun söi tuota. Tai sitten räkätauti tulossa ja sit sattui just ruoan jälkeen alkaa pärskiin, valittaan kurkkukipua ja limaa nenässä ja kurkussa, niin että kuuluu." - Allergiasen lapsen äiti kysyy-

Ei voi tietää, kuinka paljon kukin saa erilaisia ylimääräisiä aineita pitkällä aikavälillä. Kokonaisaltistus vaihtelee suuresti eri yksilöiden kesken. Kun taas tietää, miten esim. aivojen toiminnasta, ihmetyttää moni asia... Miten vieraille aineille voi määrittää mitään sallittua arvoa? Niiden yhteisvaikutus pelkästään tiedetään olevan tutkimaton seikka ja tiettyjen aineiden kanssa voi tulla käsittämättömiä lieveilmiöitä. Niitä ei koskaan voida tutkia kunnolla, koska ovat jokaisen yksilön kohdalla erilaiset. Silti viranomaisten vastuulle sälytetään sallittujen aineiden raja-arvojen määrittely... mahdoton tehtävä!

Tuoteselosteiden jatkuva tutkiminen vaatii tarkkuutta ja vie ostoksilla aikaa. Usein käy niin, ettei vaihtoehtoja ole edes tarjolla. Esimerkiksi valmiiksi marinoidut lihavalmisteet sisältävät yleensä jotain arominvahvennetta. Poikkeuksia voi olla - voisitko ilmoittaa niistä minullekin, jos löydät?

Jos turvallista vaihtoehtoa ei löydy, kannattaa asiasta mainita kauppiaalle. Kauppiaat eivät vaivaudu tilaamaan niitä, mikäli ei voi olla varma niiden menekistä, koska niissä on lyhyempi myyntiaikakin. Tietääköhän kaikki sitäkään, että marinoidut lihavalmisteet voivat olla ulkomaista lihaa? Sama koskee kaikkea jalostettua lihavalmistetta: alkuperää ei tarvitse ilmoittaa ollenkaan.

Kaikki aineet täytyisi ilmoittaa tuoteselosteissa juuri oikeilla nimillään. Esim. "aromirasva" saattaa merkitä myös jotain arominvahvennetta. Epäselvissä tapauksissa voi tietysti soittaa valmistajalle - hänen täytyy ainakin tietää, mitä se aine todella on. Mitä eroa noilla aineilla käytännössä on? Joskus tuntuu siltä, että jatkuvasti uusilla nimillä halutaan harhauttaa kuluttajaa...

"Ruokayliherkkyyden / ruoka-allergian hoidosta (lähde Elintarvikevirasto):

  • Ruokavaliosta jätetään pois oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja korvataan ne muilla ruoka-aineilla.
  • Yliherkkyyttä aiheuttavien aineiden välttäminen vaatii erityistä huolellisuutta, koska jo hyvin pienetkin määrät saattavat aiheuttaa vakavan reaktion herkistyneessä henkilössä.
  • Ruokarajoituksia noudatetaan aina yksilöllisesti oireiden mukaan.

 

Monissa kirjoituksissa arominvahventeiden on todettu aiheuttavan mm.astmakohtauksia. JOS astmaatikot joutuvat välttelemään niitä, on aineiden haittavaikutus moninkertainen - vielä pahempaa, jos he eivät tiedä, että niitä kannattaisi vältellä. Entäs sitten, jos myöhemmin huomattaisiin niiden altistavan astmalle? Myös reumaatikot ovat tarkkana ruoastaan, jopa autistia voidaan auttaa tietyllä ruokavaliolla. Niistä minulla ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa.  Nämä sivut kokonaisuudessaan käsittävät vain pienen osan haitoista, sillä nämä on kirjoitettu etupäässä suolistosairaiden avuksi. Joudut siis kahlaamaan läpi koko sivuston;-)

"Teknologisen rationaliteetin näkökulmasta ongelmia syntyy esimerkiksi siitä, että välineet eivät olekaan toimijoiden välineellisessä hallinnassa vaan tulevat tai jäävät itseisarvoisiksi; siitä, että välineet synnyttävät itsenäisiä ja ehkä vaikeasti ennakoitavissa olevia kausaaliketjuja, jotka sitten iskevät takaisin päämääriemme joukkoon kohtalonomaisella väistämättömyydellä aiheuttaen siellä tuhoa; sekä siitä, että yhden päämäärän teknologisesti rationaalinen tavoittelu vaikeuttaa jonkin toisen päämäärän saavuttamistaa.", sanoo Arto Tukiainen.

 

Hienoja lauseita näkee siellä täällä, kuten  STM/eho-sivuilla:

"Ehkäisevän sosiaali- ja terveyspolitiikan osaston tehtävänä on terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen, sosiaalisten ongelmien ja sairauksien ehkäiseminen. Osasto ohjaa ja kehittää ehkäisevää työtä ja valmistelee sitä koskevaa lainsäädäntöä. Osasto vaikuttaa siihen, että sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ehkäisemiseksi tarpeelliset näkökohdat otetaan huomioon asuinympäristössä, tuotteissa ja palveluissa, tietoympäristössä ja muussa yhteiskuntapolitiikassa. Osasto huolehtii myös ympäristöterveydenhuoltoon, työterveyshuoltoon, kemikaalivalvontaan, geneettisesti muutettuihin organismeihin ja terveydenhuollon tuoteturvallisuuteen (tupakka ja alkoholi) liittyvistä hallintoasioista."

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuken kuulemma pitäisi tuntea aihepiiriä. Mikähän siellä? SYKE siirsi vastuun Elintarvikevirastolle ja sanoi, että heidän toimenkuvaan kuuluu vain ympäristöasiat. Mihin nämä sitten voidaan lukea, jos ei niihin? Elintarvikevirasto valvoo vain niiden määräysten noudattamista, jotka ovat tällä hetkellä voimassa, siis nyt ON kysymyksessä sallittu lisäaine - jopa valmistusaine - joten ei se ainakaan heille kuulu...

Saman kysymyksen esitin myös EELALLE, jossa on kemian tutkimusosastolla  monenlaista aiheeseen viittaavaa tutkimusta. Toivon, että joku löytäisi yhteyden puolestani "Eurooppalaiseen lisäainetutkimukseen", joka nyt tietääkseni vielä kesken. Riista- ja tuotantoeläimiä kyllä tutkitaan, mutta eikös oirehtivat ihmisetkin olisi hyviä indikaattoreita, siis esimerkiksi juuri suolistosairaat? Lainaan EELAN sivuilta pari lausetta:

"Kemiallisia vierasainetutkimuksia tehdään EELAn keskuslaboratoriossa Helsingissä.Vuotuisessa vierasaineohjelmassa analysoidaan lääkeaineita, kasvunedistäjiä, ympäristömyrkkyjä, homemyrkkyjä  ja raskasmetalleja. Ympäristömyrkkyjen systemaattista pitkäaikaisseurantaa tehdään riista- ja tuotantoeläinten kudoksista.  Seurantatutkimusten tulosten perusteella tehdään arvioita elinympäristön saastumisesta ja elintarvikkeiden sisältämien ympäristömyrkkyjen ihmisille aiheutuvista riskeistä"

Vaikuttaa siltä, että asia ei kuulu kenellekään eikä sitä ehkä halutakaan tunnustaa ongelmaksi, joka pitäisi korjata. Ruohonjuuritasolta tämä asia saadaan hitaasti korjattua, tai sitten kokonaan ratkaisematta. Raaka peli niille, jotka eivät jostain syystä asiaa tiedä, halua korjata tai eivät sairauden vuoksi jaksa yrittää... Historia toistuu ja luonnonvalinta korjaa ne, jotka eivät selvinneet tai jaksaneet... Voidaan tietysti ottaa yhteyttä suoraankin?

 

"... P-L Penttilä kehitti lisäaineiden valvontaprojektin arviointimenetelmiä ja yhdisti aikaisempia tietolähteitä niin, että lisäaineiden saannista pystyttiin luomaan kattava kuva, joka varmasti täytti EU:n toiveet." - 2/2000 Elintarvikevalvonta-lehdestä -

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun