<..... Mieleni ja kehoni löytää joustavuuden tehokkuuden harhan takaa. - Anja Kulovesi - .....>

"Kotimaisen hunajan hinta on vain noin 25 prosenttia kalliimpi kuin tuontihunajalla. Vartiainen uskoo, että kotimaisuudesta ollaan valmiita maksamaan enemmänkin. Varsinkin erikoishunajat, jotka on kerätty vaikkapa hillan tai puolukan kukkien medestä, kiinnostavat kovasti. Mehiläisten arvo kasvien pölyttäjänä on suurempi kuin hunajantuottajina. Asia on tiedetty hyötykasvien viljelyksilläkin pitkään, mutta Suomessa pölytyspalveluilla on alettu käydä kauppaa vasta hiljattain" - Kaleva -

 

Mehiläisyhteiskunta on ihan itsestään, ilman ihmisen olemassaoloa osannut toimia - omien lakiensa mukaisesti - ja selvinnyt aina uusista "luonnonoikuista", ilmastonmuutoksista ja jopa metsäpaloista! Pesän hoidossakin käytetään apuna savua: kun pesään tupsutetaan savua, menee porukat automaattisesti syömään mahansa täyteen hunajaa, valmistautuu pitkälle lennolle pois paloalueelta ja perustaa sinne uuden pesän lentokykyisimpien yksilöiden kanssa. Täydellä mahalla ei mehiläinen pysty pistämään - siksi sitä savua käytetään - joten ei sitä liikaa kannata laittaa:-)

Ihminen ei ole kai koskaan pystynyt samaan ja nyt se kärsii kaikesta, mitä on tyhmyyksissään tehnyt! On paljon vaivoja, joiden hoitoon kortisoni on ainoa oireita helpottava hoitomuoto, vaikka sen sivuoireet ovat todella vakavia... Immuunipuolustus on monimutkainen asia, eikä ihmisen toimet välttämättä helpota sitä. Hyvin herkästi kirjoitetaan jokin lääke, eikä edes tutkita, voisiko kysymyksessä olla vaikkapa jonkun lisäaineen aiheuttama reaktio tai torjunta-aineet, mitä nykyään saa käyttää jopa luomutuotteissa:-(.

Hunajassa muuten on steroleita - minkälaisia, en tiedä, mutta jos se sopii niin monelle sairaallekin, ei luulisi olevan kovin vaarallista. Kaliumia siinä on myös, imeytyvää hiilihydraattia 60mg / 100g

Sokeri (myös hedelmäsokeri) on jäänyt meiltä melkein kokonaan pois - ainakaan kaappiin sitä ei enää osteta ollenkaan! Jos hunajaa ei ole tarjolla, silloin voidaan valita jokin muu, mutta ei luomusokeri, sillä siinä on glutamiinihappoa, eikä missään tapauksessa keinomakeutettua tuotetta. Entisenä mehiläistenhoitajana valinta on itsestään selvä - kokoan muutaman syyn tähän linkkeinä:

 

  • Pienikin marjasato kasvaa hekposti suureksi, jos lähelle vie mehiläispesän lennoille suotuisilla säillä. Eri kasvit luovuttavat eri lämmössä mettä. Mitään varmuutta ei siis kukaan voi luvata annakkoon. Mutta mehiläiset voivat saada myrkytyksen tuntemattomasta kasvustosta.
  • Kursseille voi osallistua, vaikka ei ikinä mehiläisiä hankkisikaan!
  • Varmista kotimaisen hunajan kannattavuus ostamalla muiden tuottamaa hunajaa aina, kun omaa ei ole kaapit pullollaan:-)
  • Jos kahviin ja teehen haluaa makeutta, hunaja sopii hyvin, neutralisoi kahvi luomumaidolla, mutta ei luomukermalla, jos siinä on karrageenia.
  • jos olet allerginen hunajalle, älä käytä. Mutta testaa sitä kotimaisella, sillä esim kiinalainen hunaja voi olla ihan erilaista - enempää niitä kommentoimatta...
  • Muffinsseja voit tehdä monenlaisia, vain hunajaa ja esim omenanpaloja, lisää marjoja, luomurusinoita (ei sis rikkidioksidia, joka aiheuttaa helposti ripulia) tai luomuluumunpalasia, oman maun mukaan.

 

Voi olla niinkin, että olemme aivan turhaan varoneet mehiläisen pistoa koko lapsuutemme ajan - sehän olisi saattanut olla meille luonnollinen rokotus reumaa ja allergioita vastaan! Vaikka minulla on ollut oma mehiläispesä muutaman vuoden, en saanut ainuttakaan pistosta... Kuinka tyhmää on vältellä pistoksia, jos ei ole allerginen...

 

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun