< "Hallitsen haluni syödä ja juoda. Ravitsen kehoni sillä, mitä se tarvitsee" - Anja Kulovesi - > >

Hunajasuklaata en ole vielä kaupoista löytänyt luomuna ja se hunajakin täytyisi olla luomua. Luomusokerissa on glutamiinihappoa, joten se ei sovi mulle. Mut onneksi luomuista hunajasuklaata on helppo tehdä itsekin:-)

"Mitä kauempana pesästä ravintolähde on, sitä hitaammassa tempossa ja vähemmän mehiläinen tanssii." - tuottaja tietää -

 

Hunajasuklaa on helppo tehdä itse omaan makuun sopivaa, näista aineksista:

seesaminsiemenöljyä luomuna pyöreäpohjaiseen kippoon,

saman verran makeuttamatonta tummaa luomukaakaojauhetta ja

nokare luomuhunajaa.

 

Ainekset sekoitetaan ja tehdään niin tönkköä massa, mistä itse tykkää, hunajaa vain vähän, ettei hiilarimäärä turhaan nouse. Makuasia on sitten se, miten ne sekoittaa ja ainahan voi tehdä epäonnistuneesta sekoituksesta kaakaota, kun kaataa sekaan kuumennettua luomumaitoa, mutta älä laita luomukermaa, sillä siinä on karrageenia, joka aiheuttaa tulehdusta. Kaakaojauhe kuvassa Green Black`s organic on todella hyvää, ei yhtään kitkerää eikä närästä, kuten ei tuo luomuöljykään, mikä on puristettu seesaminsiemenistä. Onnistuneet sekoitukset voitkin kertoa muillekin vaikkapa Nooran ja Karppaussivulla ja sen, mistä noita aineksia löysit - ei nimittäin ihan joka kaupassa vielä ole, mutta ainahan voi pyytää kauppiasta tilaamaan!

Pikkunorsu epäselvässä kuvassa on muistuttamassa siitä, kuinka isoksi otus voi kasvaa pelkillä kasveilla (ihan kommenttina vaan, mut itse syön luomulihaa). Hunajapurkki ei näy kuvassa, kun sitä piti pienentää;-) Mut kotimaista luomua hunajaa kannattaa suosia niin kauan, kun mehiläiset vielä täällä elävät. Kiitos Nooralle sanoista:

"Miettikääpä mitä luonnolle ja ravinnontuotannolle(!!) tapahtuu, jos pölyttäjät katoavat. Mehiläiset tekevät meille parhaillaan enemmän työtä kuin moni ehkä osaa ajatellakaan! Mehiläiset hoitavat ihmisen käyttämien hyötykasvien pölyttämisestä noin 80 prosenttia. Jos se loppuu, muuttu jokaisen meidän ruokavalio radikaalisti."

 

Ei sapuska ole uskontoa, vaikka kuvassa "Last supper" kylläkin puhutaan siitä viimeisimmästä ateriasta... Keinomakeutusaineita ei pidä käyttää ollenkaan! Luomutaatelia voi silputa sekaan hunajan tilalle, on aivan liian makeaa sellaisenaan.

Vuosia sitten ihmiset eivät tienneet, miksi joku asia tekee toiset tosi sairaaksi, mutta aikojen kuluessa on myös ainekset muuttuneet paljon, kun teollisuus alkoi niitä muokkaamaan - omiin tarpeisiinsa. Chocolat tuo hyvin esille sen historian, mitä kaakaopapuun liittyy. Elokuva suklaasta kannattaa katsoa - aiheesta sekin. Esimerkiksi voit vertailla uskomuksia vuodelta 1642, 1776 ja 1938 jae 20:17 tai toinen eri henkilön.

Hienoa, että hunajaa ei tarvitse mistään puunkolosta enää meidän kiikkua hakemaan ja että jotku raaskii purkittaa meille sen mitä ei itse tarvitse:-)

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

karrageenista olenkin kertonut aiemmin...

hunajasta on ainakin yks sivu...

ja eräs harvinaisempi...