< Keskityn siihen mitä voin tehdä tänään. Riittää, kun otan yhden askeleen kerrallaan. - Anja Kulovesi - >

"Se tuottaa proteiinia, joka asettuu solun pinnalle ja säätelee sitä, kuinka aineet kulkeutuvat sisään ja ulos solusta. Valtaosalla Crohnin tautia sairastavista potilaista tämä proteiini toimii epätarkoituksenmukaisesti ja sallii toksiinien pääsyn soluun" - vapaa käännös Crohn`s gene -

Jokin lääkekuurissa ( moni muistaa aiheen vuosien takaa...) siis aiheutti aiemmin täysin terveille ihmisille mutaation?

Miksi ihmisen kehon myrkkyjenkäsittelysysteemin täytyisi pystyä väkisin sopeutumaan ruoassa oleviin vieraisiin aineisiin? Jos niitä pyritään korjaamaan ainoastaan lääketieteen keinoin, vakavasti sairaan ihmisen oma puolustusmekanismi joutuu helposti liian koville. Tämä taas johtaa usein vakavimpiin seurauksiin:

sairaan ravitsemus menee pieleen täydellisesti, koska mikään ei tunnu hyvältä, ei syödäkään mitään!

lääkkeitä ei syödäkään aina niin miten ne on määrätty, koska niiden sivuvaikutukset ovat kestämättömät.

lisäksi käytetään erilaisia "ihmerohtoja", kipulääkkeitä tai vastaavia, joiden avulla saadaan paha olo ehkä hetkellisesti pois. Ruokavaliossa tehdyt muutokset eivät näy kuin vasta parin viikon päästä, sillä limakalvojen solukko uudistuu hitaasti. Silti sairaille sanotaan yleisesti, että on sama, mitä syö!

 

Telkkarissa oli syksyllä 2001 ohjelma, jossa kerrottiin eurooppalaisesta syöpätutkimuksesta (johon Suomi ei osallistu) ja siinä sanottiin: "viitteitä siiitä, että käsitelty (tai jalostettu) ruoka aiheuttaisi syöpää". En muista, milloin tutkimus päättyy.

 

Onpa lasten purkkiruoista löytynyt liikaa klormekvattia, jota käytetään viljanviljelyssä korrenvahvistajana. Siinäkö syy, että niin moni siirtyy kokonaan viljattomaan ruokavalioon tai sairastuu keliakiaan tai muuhun suolistosairauteen? Onneksi kaupasta saa luomujauhoja ja ryynejä - niissähän ko aineiden käyttö on kielletty:-)

 

Valmistajan edustajako muka tietää, kuinka moni on saanut sapuskasta haittoja? Kyseessähän on pieni lapsi, jonka vaivoja ei helpolla pysty selvittämään saati sitten ilmaisemaan. Jos taas oireita sai ennestään sairas henkilö? Silloin voidaan väittää, että henkilöllä n vaan sellaiset geenit! Yksi hyvä esimerkki oli suolistosairaiden keskustelupalstalla:

Sailan kaventuma suolistossa oli vähällä mennä kokonaan tukkoon! Siihen auttaa vain leikkaushoito, eikä ne leikkaukset ole mitään pikkujuttuja eikä koskaan riskittömiä. Käytännössä uusi oireilija menee tietysti apteekkiin ja ostaa ripuliin myytävää valmistetta, jota tosin ei saa ottaa yhtään silloin, kun kyseessä on tulehdus. Tulehdus ei parane, koska sen sivuvaikutuksena on ummetus - ja nuo valmisteet myydään vielä ilman resepttiä. Itse en ole maistanut kertaakaan, mutta monien muiden kokemuksia muistan monta - usein niitä varottavia esimerkkejä, et ei ainakaan loperamidia myrkytysoireisiin!

 

Klormekvattiko torjunta-ainetta? - kyllä, estää lakoontumista, mikä taas on luonnollinen ilmiö korsikasveilla ennen sadonkorjuuta.

 

Minkälaisia seuraamuksia tuosta klormekvattivellistä tuli lastenruokaa valmistavalle yhtiölle? Paljonko samaa tuotetta on ehditty kaupata ennen pistokoetta? Kuka selvittää mahdollisia pitkäaikaiskäytön haittoja? Tuskin yhtiö itse ainakaan. En ole pitkään aikaan pystynyt kirjoittamaan suomi24- keskustelupalstalle ja karppaussivuille ei kannata kirjoittaa - ne vietin poistetaan nyt kai automaattisesti?

 

"Suomen Nestlé Oy vetää yhdestä raaka-aine-erästä valmistetut kahden desilitran Nestlé Bona Riisi-kauravellit pois markkinoilta.  Takaisinvedon syynä on Elintarvikeviraston tutkimuksissa löytyneet enimmäismäärän ylittävät pitoisuudet klormekvatti-nimisen torjunta-aineen jäämiä. Kyseinen pitoisuusrajan ylitys tuotteessa ei Nestlén mukaan aiheuta mainittavaa terveydellistä haittaa." - 23.7.2003 Verkkouutisissa -

 

Niille, jotka tulevat sivuille "terveiden roolissa", esitän muutaman kysymyksen:

 

Arominvahventeita on tiedossa jo melkein 30. Mistä voi tietää, mitä uusia aineita on kehitteillä? Koska vastuu niistä kuuluu valmistajalle, on kuluttajan vastuu sitäkin tärkeämpi: jätä ostamatta "E-koodattu" tuote jos suinkin pystyt, sillä puhtaan tuotteen valitsemisella varmistat myös sen, että herkkävatsaisetkin saisivat jatkossa turvallista ruokaa. Tämä sivusto kuuluu siis riskiviestintään, jonka osana me kaikki olemme kuluttajina, toiset enemmän tai vähemmän sairaina. Hyvin moni on ilman suuria metelöintiä lopettanut kokonaan viljojen käytön ja hups - kaikki vaivat ovat hävinneet itsestään!!!

Kasviksissa torjunta-aineita on paljon, jos niitä ei viljele itse tai osta luomuna - ei siis aina kovin yksinkertaista... Nämä korrenvahvistajat ovat kai hormoneja, eikä monikaan käsitä sitä, kuinka niillä saadaan kasvin solukosta - siis sen viljakasvin korsi vahvistuu niin paljon, ettei se kaadu kovassakaan vesisateessa tai myrskyssä! Samalla sen viljan solukko muuttuu helposti ihmiselle sopimattomaksi - helppo testata esim kauranleseellä: luomulese ei närästä, mutta tavallinen on pakko jättää syömättä, kun närästää hirvittävästi! Miksi närästää? No, kun mahahapot ei siihen puiseen leseeseen pysty! Ihan loogista kaikki, mutta eikös ihminen mene yleensä lääkäriin hakemaan parempaa närästyslääkettä? Ja siihen tarvitaan monesti erilaisia tutkimuksia... jne. Huonolla tuurilla kipuun syö jotain kipulääkettä, joka itsessään aiheuttaa helposti suolistoon limakalvorakkuloita ja esimerkiksi noissa närästyslääkeissäkin voi olla natriumlauryylisulfaattia, joka aiheuttaa niitä:-(

"Riskiviestintä on riskiin liittyvien tietojen ja mielipiteiden vastavuoroista välittämistä riskinarvioinnista ja riskin hallinnasta vastaavien kuluttajien ja muiden asioista kiinnostuneiden kanssa." - EELAN kehitysjohtaja Riitta Maijala -

postia, kiitos!

  Sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta