<.......... ..........>

"...tutkija Ka He ryhmineen sai samansuuntaisia tuloksia hiiritutkimuksissa jo vuonna 1969. He havaitsivat, että natriumglutamaattia injektiona saaneet hiiret lihoivat ensimmäisten neljän elinvuotensa aikana enemmän kuin verrokkihiiret, vaikka verrokit söivät enemmän. Natriumglutamaattia saaneilla hiirillä havaittiin vaurioita hypotalamuksessa, joka säätelee muun muassa ruokahalua ja rasva-aineenvaihduntaa." - Mediuutisissa, kiitos linkistä Karppiporukoille -

Elintarvikevirastosta Pirjo-Liisa Penttilä (huom, viime vuosituhannen puolella) kertoi, että

"arominvahventeina käytettävät lisäaineet hyväksytään kansainvälisesti  FAO / WHO:n asiantuntijakomiteassa (JECFA). EU:lla on oma tieteellinen elintarvikekomitea, joka tekee omat arvionsa. Kyseisten komiteoiden tieteelliset arviot on julkaistu. Suomi ei tee erillistä turvallisuuden arviointia. Me noudatamme EU:n turvallisuuden arviointiin perustuvaa lainsäädäntöä.

Arominvahventeina voidaan käyttää myös proteiinihydrolysaatteja, jotka nykyisin EU-aikana katsotaan valmistusaineiksi. Valmistusaineilla ei ole hyväksymismenettelyä. Vastuu tuotteen turvallisuudesta on valmistajalla."

Arominvahventeet mainitaan joko sen vaikutuksen tai käyttötarkoituksen mukaan, tai pelkällä E-koodilla, joka tarkoittaa sitä, että ne on hyväksytty sallittujen lisäaineiden luetteloon. Niiden käytöstä on tietyt eu:n direktiivin määrittämät enimmäismäärät. Viranomaiset määrittävät noita sietorajoja, vaikka jo suuri osa ihmisistä käyttää jotain estolääkitystä mitä kummallisimpiin vaivoihin, eikä syitä niihin kukaan edes yritä selvittää.

Tavallisella kuluttajalla on vahva luottamus siihen, että joku olisi perusteellisesti tutkinut kaikki elintarvikkeissa käytössä olevat vieraat kemikaalit. Se on nyt siis valmistaja itse, eikä niiden haitoista tiedetä mitään, jos kuluttajat eivät niistä kerro - siis raportoi  niistä valvontaviranomaisille. Valitettavasti valittajalle kerrotaan usein, että "kyllä ne on niin hyvin tutkittu":-(

Näiden sivujen avulla olen pyrkinyt etsimään yksittäisiä ihmisiä, joille arominvahventeista on haittaa. Kuvittelin vielä 10 v sitten, että voisimme  tehdä aloitteen arominvahventeiden poistamiseksi ruoasta, mutta nyt voin sanoa, että mahdotonta - sairaalaruokakin on niin surkeaa, eikä sitä edes yritetä parantaa:-(

Hesarissa oli 17.3.2002 teksti:

"EU:n on tarkoitus myöhemmin tiukentaa aromiainesäädöksiä. Aromiainesäädöksiä varten EU:n elintarvikealan  tiedekomitea tekee parhaillaan EU:n komissiolle tutkimusta lisäaineiden ja mausteiden turvallisuudesta. Elintarvikekomitea tutkii noin 3 000 ainetta. Lisäainelaki on tarkoitus saada voimaan vuonna 2004.

Tarkoitus on, että tulevaisuudessa sallitaan vain niiden lisäaineiden käyttö, jotka EU:n elintarvikekomitea on todennut turvallisiksi. Nykyisin vain jotkut aineet ovat kiellettyjä." (Tänään on helmikuu 2008, jolloin ilmoitettiin, että aletaan selvittää...)

Tiesitkö, että Eu:n liittymisen myötä nuo aineet muuttuivatkin sallituista lisäaineista valmistusaineiksi ja samaan aikaan arominvahventeiden sallittujen määrien raja-arvoja nostettiin 10-kertaisisiksi?

Arominvahventeilla ei ole vaikutusta ruoan säilyvyyteen, vaan niitä lisätään ruokaan vahvistamaan jonkin tuotteen omaa makua.  Tietojen lähteenä on ollut kirja "Ravintomme lisäaineet", jossa kerrotaan mm. lisäainetutkimuksista. Siinä on virallista tietoa myös muista lisäaineista. Tosin haitat huomattiin paljon aikaisemmin oireina - kirjaan törmäsin vasta vuosien päästä.

Toisten elimistö ei pysty käsittelemään elimistölle vieraita aineita tai jotkut ovat niille yliherkkiä. Itse olen sairastanut lapsena munuaistulehduksen, jonka vuoksi voin olla tavallista herkempi ko aineille. Uskon, että en ole ainoa, sillä moni muukin kärsii samoista aineista. Vakava haitta koituukin turhista lääkkeistä ja esimerkiksi siitä, että äidit eivät lakia tunne eikä esim ensiavussa aina tiedetä, onko sietääkö potilas infuusionesteissä olevaa glysiiniä ja / tai glutamiinihappoa. Itse en siedä, mutta se pitää muistaa aina allergisessa reaktiossa kertoa.

Seuraavat aineet ovat kaikki arominvahventeita - muitakin voi olla: 

Ammoniumglutamaatti
Arominvahvenne
Dikaliumguanylaatti E628
Dikaliuminosinaatti E632
Dinatrium-5`-ribonukleotidit E635
Glutamiinihappo E620
Glysiini ja natriumsuola E640
Guanyylihappo E626
Hiiva-autolysaatti 
Hiivauute  l. Faex
HydrolyzedVegetable Protein ( HVP )
HydrolyzedPlant Protein ( HPP )
Inosiinihappo E630
Kalsiumdiglutamaatti E623
Kalsiumglutamaatti
Kalsiumguanylaatti E629
Kalsiuminosinaatti E633
Kalsium-5`-ribonukleotidit E634
Kombu Extract
Lysiinihydrokloridi (mm.Pan-suolassa)
Magnesiumdiglutamaatti E625
Monoammoniumglutamaatti E624
Monokaliumglutamaatti E622
Mononatriumglutamaatti E621
Monosodiumglutamat  MSG
Proteiinihydrolysaatti

Elintarvikelisäainekoodiluettelon mukaan kaikki koodeilla E620 - E640 ovat arominvahventeita ja ne on lasten ruoassa kielletty - eikä lakeja turhan takia säädetä - tuosta löytyy:lakipykäliä

Arominvahventeet ovat tavallisia laitosruassa, esim. leikkeleissä, snacktuotteissa, pussikeitoissa, maustesekoituksissa, valmisruoissa jne.

Voit tulostaa yllä olevan luettelon: muistilappusia kahdelle

NATRIUMGLUTAMAATista: glutamiinihapon suola, arominvahvenne.

"Ennen sen raja-arvo Suomessa oli vain 2 g kiloa kohden, mutta tänään sitä saa lisätä elintarvikkeisiin (v.-98) 10g/kg kohti".

HIIVAUUTE eli FAEZ, jota käytetään myös kasvorasvoissa ja joissakin lääkkeissä. Muilla sivuilla lisää niistä.

PROTEIINIHYDROLYSAATTI: kasvi-, eläin- tai hiivaperäinen arominvahvenne. Alkuperä ilmoitettava, jos kyseessä yliherkkyyttä aiheuttava aine, esim. "vehnäproteiinihydrolysaatti".

LYSIINIHYDROKLORIDIA ei saa käyttää muualla kuin mineraalisuolassa. Sillä turvataan se, ettei kukaan saa sitä tolkuttomia määriä vahingossa.

Sivun nimi tulee siitä, kun kauan sitten satuin näkemään jakson Ihmemies-sarjasta, jossa hän sanoi: "Minulle ei sitten laiteta ruokaan natriumglutamaattia" - en tosin silloin tiennyt, kuinka vaarallisesta aineesta oli kysymys;-)

 

"Lisäainetutkimuksia voidaan verrata siihen, että mentäisiin tekemään nunnaluostariin tutkimusta raskaudenaikaisista kivuista..." - Pertti Lähteenmäki -