"Tänään teen jotain uudella luovalla tavalla" - Anja Kulovesi -

 

"CRP:n rooli elimistössä on osana luontaista immuniteettia ja vierasaineiden eliminointimekanismia. CRP on klassisen komplementtijärjestelmän aktivoija ja edistää vierasaineiden opsonisaatiota ja fagosytoosia." - Wikipediassa -

 

Kuvassa on vain rahkaa, johon on myllätty luomumansikoita. Jäätelövalikoima on karrageenin vuoksi jäänyt onnettoman pieneksi, kerään tähän ne mitä haluaisin enemmän ja tohdin suositella muillekin, joiden maha ei siedä ja elimistö hylkii vieraita aineita. Mövenpickiä (no, liikaa sokeria eikä maito ole luomua - suomalainen luomukerma ei kävisikään, koska siinä on karrageenia...) saa ihan missä vaan tietääkseni, mutta haluaisin jonkun tarkistavan, mahtaako noissa jäätelöissä olla karrageenia tai guaria tai liikaa väriaineita:

Jäätelöä italialaiseen tapaan Aamulehdessä juttua siitä: "- Italialaiset valmistavat jäätelöä maidon ja kerman lisäksi muun muassa jogurtista ja mascarpone-juustosta. Aromeina käytetään keinotekoisten esanssien sijaan tuoreita marjoja ja hedelmiä. Vesipohjainen maidoton sorbetti on kokonaan oma tuotteensa, kuvailee yrittäjä Harri Laine."

En ole vielä maistanut italialaistyyppistä jäätelöä, mutta lisään tiedot tänne, kunhan kuulen tuotesisällöstä jotain tarkempaa. Keskustorilla sitä "lainalauseella": "Valmistuksessa käytetään tuoreita hedelmiä, marjoja, suklaata ja pähkinöitä. Voit valita vaikka jugurtti-, juusto- tai alkoholipohjaisista vaihtoehdoista. Saatavana on myös ihanan raikkaita sorbetteja. Kaikki jäätelöt on tehty Italiassa. Vohvelit valmistetaan paikan päällä omalla salaisella reseptillä."

Oho: "Useita kymmeniä jäätelöitä jotka valmistetaan osin italialaisista raaka-aineista maitoon, kermaan, jogurttiin, juustoon ja veteen. Tilauksesta valmistamme asiakkaalle haluamansa maun vaikka hänen nimellään tai logollaan."

Voihan jäätelöä tehdä itsekin, mutta ei ole kovin helppoa, jos on reissussa, kun se jäätelöntekokone täytyy olla ainakin vuorokauden pakasteessa... Luomumaidosta se täytyisi tehdä ja kerman osuus hylakuohukermasta - ei luomusta, koska siinä on ruskolevää, sitä karrageenia...

Miksi luomumaidosta? Luomukermaa tietysti täytyisi olla raaka-aineena, mutta ei sitä kotimaista, karrageenikermaa voi käyttää. Kun tavallisessa sallitaan aina tietty määrä antibioottijäämiä, mutta luomussa ei:

 

"Syyt lääkeaineen löytymiseen maidosta varoajan jälkeen jäivät epäselviksi. Varoaikatutkimukset on tehty terveillä eläimillä jaeikä sairaan eläimen lääkeainemetabolia välttämättä vastaa terveen eläimen metaboliaa. Lisää tietoa TABU:ssa 1/2007" - siv. 33 TABU-lehdessä 3/2008

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta