< .. >

"Kun menin ekan kerran sairaalaan taudin takia katsoivat natriumin ja kaliumin ja tipan kautta antoivat pari päivää molempia. Oli kuin olisi sisältäpäin kasteltu, ihana olo levisi. Olin kuulemma jo hengenvaarallisen kuivunut ripulia ja verta lensi melkein puoli vuotta ennen hospitaaliin pääsyä. En kyllä mitään mehuja saanut enkä muutakaan tietoa miksi tai miten sitä saa ja mitä teettää. Eiks joissain noissa vihreissä oo paljon kaliumia ja seesamissa? Voi olla että muistan väärin."

- Jaana kertoi kauan sitten.. ja sai minut miettimään lisää... Tuosta on jo monta vuotta aikaa, kun jutusteltiin palstapulinoissa. Kyseinen linkki ei ole samaan juttuun, koska se on jo poistettu, mutta liittyy kaliumiin. On hengenvaarallista ottaa päänsärkyyn - jos se johtuu kaliumin puutteesta - särkylääkettä, koska se puute on korjattava - mahasuolikanavan ärsytyksestä puhumattakaan!

 

 • Kananmunissa on kaliumia 130mg / 100 g - muffinsseja, munakkaita, kokkeleita siis lisää!

 • Mausta sapuskoja aina kun sopii basilikalla, mieluiten luonnonmukaisesti kasvatetulla kasvilla. Olen ihastunut thai-basilikan makuun, ja kookoskermaan (katso, ettei ole karrageenia siinä, sehän aiheuttaa tulehdusta! - ei siis luomukermaa voi käyttää, jos/kun siinä on sitä!)

 • Persiljaa (luomuna tietysti) keittoihin ja liharuokiin reilusti ennen tarjoilua - voit tehdä myös maustevoita itse siitä! Luomunakkeja ja luomulihaa, vaikka joka päivä!

 • Tee itse tummaa suklaata tai dippaile luomukaakaojauheesta tehdyssä kastikkeessa jotakin hyvää... luomuluumuja? Ei-luomukaakaon kasvatuksessa käytetään runsaasti kemikaaleja ja siksi se maistuu aina kitkerälle, jota makua sitten halutaan laimentaa maidolla tai muulla...

 • Porkkanaa voi pilkkoa ruokiin juustohöylällä. Myös valmista luomuporkkanasosetta voi käyttää kastikkeisiin ja muffinsseihinkin:-)

 • Seesaminsiemenistä valmistettua tahinia voi sekoittaa hunajaan, nautiskella sellaisenaan tai lisätä ruokiin tai ostaa valmista hunajahalvaa - sama maku niissä! Halvaa saa myös luomuna, ja se on hyvä, sillä ei-luomuhunaja itsessään voi sisältää nykyään paljon torjunta-ainejäämiä. Halvassa on kyllä paljon natriumia luonnostaan, joten ei sitä sitten samana päivänä muusta...

 • Mantelijauho vehnäjauhojen tilalle esim muffinsseissa, vohveleissa ja pannareissa. Makeutukseen taatelia murusina. Hiivatuotteita ei kannata käyttää, koska sen sienisokeri voi helposti aiheuttaa mahakipuja. Kuivahiiva voi olla muuntogeenistä, joten ei sitä. Miksiköhän luomuhiivaa ei myydä missään? (lisäsin kommenttia, ne on harmaalla)

 

Silloin en vielä tiennyt, että suoliston saa helposti pilalle natriumlauryylisulfaatilla, jota on monissa lääkkeissä apuaineena. Enkä tiennyt, että kortisoni närästää - enhän ole koskaan sellaista edes kokeillut. Miksi lääkärit edelleen määräävät limakalvorakkuloita aiheuttavia valmisteita suolisairaille, vaikka täytyisihän heidän jo tietää, ettei saa? Siksikö, että potilas itse sitä pyytää?

 

Tämä sivu on jo ainakin kymmenen vuotta vanha, mutta säästän vanhat jutut siksi, että ei pidä hukata tarpeellista asiaa - moni asia kun on tullut esille kantapään kautta, jos ei itselle, niin monelle tutulle. Mineraalisuolat (ei ainakaan lysiinihydrokloridia ja syanidia sisältävät!) eivät sovi sairaille, joten se kalium on saatava muusta.

Peruna ei ole sopinut monellekaan enää sen jälkeen, kun aloitettiin laajat rutontorjunnat, eikä perunan muuta laatua ole huomioitu. Perinteisesti rutto saadaan pysymään poissa pellolta viljelykierrolla, eikä perunaa koskaan pitäisi kasvattaa kahta perättäistä vuotta samalla paikalla!

Perunassa kaliumia on paljon ja siksi täytyy tietää, millä sen saanti korvataan. Natriumin vähentämisellä on myös suuri merkitys, koska ne toimivat elimistössä yhdessä. Ja natriumia on paljon ainakin natriumglutamaatissa, joka sipsien myötä sivun kirjoituksen aikaan oli tosi suosittua sairaiden keskuudessa. Sipsiriippuvuudestakin kertoivat, mitä en ollut ikinä muualta kuullut. Kortisonin käyttö sellaiseen oireeseen tuntuu melkoiselta... Mitä se onkaan?

No, luomuperunoissa niitä myrkkyjä ei ole, mutta jos ne ovat jossain vaiheessa viheryneet, ei niitä saa syödä ollenkaan, koska se merkitsee solaniinimyrkkyä. Kertoivat silloin, että sipseissä on ollut vihreitäkin... No, eikai teollisuudessa kukaan niitä tarkasti erottelekaan, mutta kaupassa perunat täytyisi olla myynnissä sisäpuolelta mustassa pussissa. Ei siis ihme, jos moni karttaa perunaa, kun ei niitä myrkkyjä elimistön tarvitsekaan sietää! Mutta kaliumia tarvitaan, eikä siihen kannata hakea pilleriä, koska kaikilla niillä on omat sivuvaikutuksensa - vieraita aineita kun ovat.

 

Kortisonia syötäessä kalium-arvot saattavat tosiaan pudota alakanttiin... Mutta ruokavaliosta ei haluta edes puhua lääkärin vastaanotolla. Tämän olen unohtanut... mistähän se tieto sitten oli? En uskalla ottaa pois, mutta kortisoniahan on voiteissa, nenäsumutteissa ym... Itselläni nuhalääkkeen käyttö, muutaman kerran laitoin, aloitti monta viikkoa kestävän onteloverenvuodon... Ei kestänyt nauraa, ei yskiä ollenkaan!

 

Kaliumin päivittäinen tarve kirjan lopussa olevassa taulukossa on 4 grammaa. Finelin sivuilla on viralliset suositukset. Tarve tietysti muuttuu lääkityksen myötä,  mutta miten?  Katso diaesitys, jos siitä selviäisi paremmin.

 

Auli Koposen kirjassa "Tiedätkö, mitä syöt?" mainitaan kaliumista seuraavaa:

"Natrium ja kalium ovat elimistössä ioneina. Ne vastaavat solujen "ryhdistä" pitämällä yllä solunsisäistä osmoottista painetta. Molemmat alkuaineet toimivat myös happo- emäs-tasapainon säätelyssä ja kuljetuksessa. Natrium vaikuttaa sokereiden, aminohappojen ja eräiden muiden aineiden imeytymiseen."

 

Täytyisi opiskella ensin hermostosta kaikki, mitä aiheesta on kirjoitettu. Maallikkona voi vain ihmetellä, miksi vaivoja tulee aina, kun syö jotain glutamiinihappovalmistetta. Verkosta löytää paljon asiaa, jota ei välttämättä osaa yhdistellä oikein. Ihan kaikkea tosin en usko kenenkään tietävän, joten palapelin rakentaminen on kai luvallista kenelle vain:-)

 

Antti Arstilan kirjasta "Elä terveesti, sairasta viisaasti":

"Lihakset vaativat kalsiumia, magnesiumia, natriumia ja kaliumia siten, että kalsium ja magnesium toimivat aisaparina ja natrium ja kalium toistensa. Lihaskipuihin ja lihaskramppeihin liittyy usein magnesiumin ja kaliumin liian alhaiset arvot suhteessa kalsiumiin ja natriumiin.

...Koska munuaisten toiminta perustuu ns. natrium-kalium -pumppujen toimintaan, saattaa pitkäaikainen nesteenpostolääkitys johtaa natriumin ja kaliumin tasapainohäiriöihin. Elimistöstä poistuu tällöin yleensä liikaa kaliumia; syntyy kaliumin ja usein myös magnesiumin vajaus, jonka oireena lihakset kipeytyvät ja potilas saa toistuvia lihaskramppeja l.ns. suonenvetoja. Kaliumvajaus voi aiheuttaa myös sydämen rytmihäiriöitä...

...Reumassa on tyypillistä, että veren sinkki- ja kaliumarvot laskevat, mutta kokoveren kuparipitoisuus nousee. Kuparipitoisuuden nousu on suoraan verrannollinen reumatulehduksen aktiivisuuteen. Reumapotilaan kupariarvo nousee sen tähden, että maksa muodostaa tavallista enemmän kuparipitoista ceruloplasmiini- nimistä valkuaisainetta. Kysymyksessä on veressä kiertävä tärkeä tulehdusta estävä antioksidantti"...

 

Medicinan sivuilta voi lukea asiaa hermostosta. Markku Koulu kirjoittaa: siv. 10: "Hippokampuksen eksitatoristen neuronien välittäjäaine on glutamaatti."

 

Ilkka Vihriälä kertoo:

"Adaptaation taustalla olevat mekanismit ovat suurelta osalta epäselvät. Enteraalinen nutritio stimuloi intestinaalista adaptaatiota ainakin kolmen päämekanismin kautta:

 • suora kontakti epiteelin soluihin, (epiteeli)
 • troofisten gastrointestinaalisten hormonien sekretion (=eritystoiminto) stimulaatio ja
 • ohutsuolelle troofisten haima- sekä sappieritteiden sekretion stimulaatio.

Nutrition suora stimulaatio riippuu ravintoaineestakin. Disakkaridit ovat potentimpia adaptaation stimulantteja kuin monosakkaridit, samoin monityydyttymättömät rasvahapot stimuloivat enemmän kuin tyydytetyt. Näytöt perustuvat paljolti eläinkokeisiin.

Useiden hormonien arvellaan olevan troofisia ja stimuloivan adaptaatiota. Näitä hormoneja ovat mm:

 • gastriini,
 • kolekystokiniini,
 • enteroglukagoni,
 • somatostatiini,
 • neurotensiini,
 • kasvutekijät (insulin-like growth factors ja epidermal growth factor),
 • prostaglandiini E2.

Myös glutamiini, arginiini ja lyhytketjuiset rasvahapot ovat stimulantteja. Nutritio, joka stimuloi biliaarista ja haiman eksokriinistä sekretiota, aiheuttaa mukosan hyperplasiaa."

 

"Munuaiset voivat muuttaa glutamiinia gutamiinihapoksi glutaminaasin avulla."

Glutamiinhappo on aminohappo. Toisaalla glutamiinista kerrotaan, että:

"Happamet (anioniset) aminohapot puolestaan ovat sähköiseltä varaukseltaan negatiivisia liuoksessa, jonka pH on 7." Elimistössä kaikki muu muuttuu - ainoastaan veren happamuus pysyy samana, luin joskus, mutta en muista, mistä.

 

Otso Lindyn esitelmässä (linkki ei toiminut, poistin sen) kerrottiin:

"...glutamaatti (Glu) muutetaan  glutamiiniksi (Gln) ja se kulkeutuu veren mukana maksaan. Maksasolun mitokondrion glutamaattidehydrogenaasi katalysoi NADH:n avulla tapahtuvaa glutamaatin oksidatiivista deaminaatiota, jossa vapautuu ammoniakkia. Elimistön pH:ssa suurin osa on protonoitunut ammoniumioniksi."

Glutamyylitransferaasi - mitä se tarkoittaa?

Happoemästase - mitä merkitystä sillä?

 

Glutamiinihapon vaikutusta en tunne periaatteessa, vaan käytännössä. Löysin sivun, jossa kerrotaan, että:

"L-glutamiinin hajoaminen tuottaa soluympäristöön myös ammoniumioneita, jotka ovat toksisia monille soluille"

 

"Potilasjärjestöjen määrä kasvaa kaiken aikaa, ja yli 70 prosenttia niistä saa tukea lääkeyrityksiltä. Joissakin järjestöissä tämä tuki kattaa jopa neljäsosan budjetista. Jatkuvassa rahapulassa olevat potilasjärjestöt ovat valmiita yhteistyöhön, vaikka pelkäävätkin leimautumista, sanoo Stakesin tutkija Hanna Toiviainen. Alkuperäisestä ajatuksesta eli vertaistuen tarjoamisesta ollaan etäännytty pitkälle. Teollisuus on perustanut jopa omia potilasjärjestöjä markkinointikanavikseen. Lääketeollisuutta kiinnostavat etenkin potilasjärjestöt, joihin kuuluu paljon potilaita ja joille voi tarjota kalliita lääkkeitä. Potilasjärjestöistä 55 prosenttia ja lääketeollisuudesta 85 prosenttia pitää yhteistyötä erittäin tärkeänä. Teollisuuden mielestä yhteistyö auttaa tiedon välittämisessä myös median suuntaan." - Verkkouutiset -

 

sivun alkuun

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta