< "Tilanteet, joissa olen, on seurausta omista valinnoistani, olen niistä tietoinen tai en" - Anja Kulovesi - >

"- Tulehduksia aiheuttavat paitsi virukset ja bakteerit myös negatiivinen stressi ja saasteet. Mutta myös teollisesti muokattu ravinto ja suoja-aineiden puute ovat merkittäviä tulehdusten aiheuttajia. - Toisin sanoen, jos halutaan vastustaa kudosvaurioita, olisi syötävä tulehduksia vähentävää ruokaa. Ja vastaavasti kartettava elimistössä tulehdusta aiheuttavia ruokia sekä muita tekijöitä." -Antti Heikkilä teveydenhoitouutisissa. En löytänyt juttua sieltä enää, mutta löysin Rauli Mäkelän artikkelin korvatulehduksista, ole hyvä!

 

"...allows toxins easier access to the cell",

tarkoittaa sitä, että crohnikoilla toksiinit pääsevät soluihin esteettä tai ainakin helpommin, kuin meillä muilla, vähemmän tutkituilla, ns terveillä...

Crohnikot siis kärsivät sellaisista toksiineista, jotka "terveille" eivät näytä aiheuttavan selviä myrkytysoireita - yliherkkyyttä oikeastaan ei ole olemassakaan, jos elimistö toimii ihan oikein. Esimerkiksi luomumaito, se rasvaisempi sopii monelle crohnikolle paremmin, kuin mikään vesi - ne myrkyt kun ovat jääneet lehmän maksaan :-D

Pelkästään auringon valossa olo voi olla liikaa sairaalle - ja solusalpaajahoidossa se on jopa vaarallistakin!

Ruokavaliolla noita myrkytysoireita voidaan lieventää karttamalla kaikkia toksiineita ja suunnittelemalla ruokavalio niin, että ei ruokita tulehduksia aiheuttavia bakteereja - pidetään ne tavallaan nälässä sillä, että ei anneta käyttöön "nopeita" hiilihydraatteja.

 

Kun on saatava sairaslomaa vatsavaivoihin, mennään yleensä kiltisti lääkäriin - ja hän määrää tutkimuksiin, jotta ei tekisi hoitovirhettä. Niissä tapahtuu usein monenlaisia komplikaatioita, mutta kun potilas osaa nykyään vaatimalla vaatia lääkitystä, ei kukaan voi tietää jälkeenpäin, oliko esim reikä suolistossa ennestään vai aiheuttiko sen toimepide vai peräti jokin lääke tai "tyhjennysjuoma". No, kun tähystyksistä ei yleensä tohdita kieltäytyäkään (hoidoksi niitä ei saa nimittää kuitenkaan, kun eivät sitä ole - ainoastaan diagnoosin määritystä). Ilman sellaista ei voi lääkitystä määrätä - mutta oireet voivat olla myrkytysoireita! Mutta on väärin napsia heti suolistosta koepaloja, jos asiaa voidaan selvittää helpomminkin.

Kalprokteiinitasot nousee kipulääkkeiden käytöstä, mutta jos se on diagnoosin määrityksessä yhtenä lisänä, ollaan aika lailla hukassa - sitä tutkituilla kuin on ollut jo niin moni muukin asia pielessä ja hirvittävä määrä lääkkeitä! Mutta mikä ihmeen kalprokteiini? Tässä yksi selitys:

"Kalprotektiini – Suoliston kalprotektiini kuuluu kalsiumia sitoviin neutrofiilien erittämiin proteiineihin. Sen avulla voidaan luotettavasti arvioida suoliston tulehduksellista tilaa (IBD) ja se korreloi hyvin tulehduksen aktiivisuuteen. Kohonneet arvot voivat johtua IBD:stä, infektiosta, polyypeista, neoplasiasta tai tulehduskipulääkkeiden käytöstä." - mdd-sivuilla -

"Viimeisen 10 vuoden aikana on kuitenkin kertynyt paljon tuloksia, joiden perusteella ulosteen kalprotektiinitason mittaus voi usein toimia korvaavana ja helppona tapana seuloa näitä tauteja, seurata niiden aktiviteettia ja arvioida hoidon tehoa. Ulosteen kalprotektiini on pääosin neutrofiileistä peräisin oleva proteiini, jota omat tai bakteerien proteolyyttiset entsyymit eivät hajota." --päivätty huhtikuussa 2007 -

 

Vaikuttaa siltä, että elinkautislääkitys halutaan aloittaa mahdollisimman pian mahdollisimman nuorille. Varautukaa joukkoseulontoihin!

Siis juuri siihen rikottuun solukkoon se syöpäsolu sitten kehittyy, jos saa ihanteelliset olosuhteet. Luin tuolta: "Aina otettava biopsia, vaikka limakalvo näyttää normalilta"???? Professori Arstilan kirjassa Voita Syöpä! taas mainitaan, että syöpäsolu tarvitsee glutamiinihappoa.... hrrr....

 

Toisaalta sairaalla voi olla lääkityksissä toinen toisensa vaikutuksen kumoavia aineksia, esimerkiksi solusalpaajan tehosta suuri osa voi mennä väriaineen vaikutuksen estämiseen, esimerkiksi Asacolin punainen väri on ruostesientä E172 - sitä on tosin monissa muissakin lääkevalmisteissa... Sininen väriaine E133 ei sovi nikkeliallergikolle, joten kannattaa aina tarkistaa Lääkelaitoksen sivuilta ainesosat ja neuvotella asiasta lääkärin kanssa ennen kuin ottaa sopimatonta valmistetta yhtään!

 

Crohn ja cu ovat aika tavalla eri asioita - TABU-lehdestä 6/03 siv 4 on asioita, jotka potilaan täytyy itsekin lukea - sivulla 32 uusista eläinlääkkeistä. Niiden jäämien vaikutuksia ei luonnollisesti kaikkia voida vielä tietääkään. Munuaisten toimintakyky on vaikea korjata, kun sen kerran pilaa. Esimerkiksi mesalatsiini on aiheuttanut niitä, selviää Elina Jokelaisen kirjoittamasta tekstistä helmikuussa 2006 - katso mesalatsiini:

"Akuutti interstitiaalinen nefriitti on elimistön immunologinen yliherkkyysreaktio, jonka perimmäistä mekanismia ei tarkasti tunneta. Historiallisesti tauti tunnettiin sreptokokki-infektion komplikaationa, mutta modernin antibioottihoidon aikana tämä tautimuoto on käytännössä hävinnyt. Nykyisin tavallisin taudin syy on lääkeainereaktio, jolloin lääkeaine toimii allergeenina hapteenimekanismilla. Tyypillisiä TIN:ä laukaisevia lääkeaineita ovat antibiootit, erityisesti -laktaamit ja NSAID-lääkkeet. Diureettien, antikonvulsanttien, PPI-lääkkeiden ja mesalatsiinin on myös yleisesti kuvattu aiheuttaneen TIN:a.".

 

Sairaalaruokaan ei koskaan saisi laittaa mitään geenimuunneltuja aineksia, sillä herkimmät voivat saada niistä vakavia komplikaatioita, koska...:

 

Kaari-lehdessä 6/2004 Raili Laine ja Tiina Seppälä kirjoittivat:

"Geenitekniikan avulla on kehitetty kasvilajikkeita, joilla on hyvä tuholaisten, tautien, torjunta-aineiden, kuumuuden, kylmyyden tai kuivuuden kestävyys. Rehukäyttöön on hyväksytty kahdeksan muuntogeenistä kasvilajiketta, jotka ovat torjunta-ainetta tai tuhohyönteisiä kestäviä. Näistä neljä on maisseja, kolme rapseja ja yksi soijalajike. Muuntogeenisistä kasveista voidaan valmistaa erilaisia rehun raaka-aineita, kuten maissigluteenia, soijarouhetta tai rapsiöljyä. Myös rehun lisäaineita, kuten entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja, voidaan valmistaa muuntogeenisten organismien (mikrobien) avulla."

Torjunta-aineita voidaan käyttää silloin huoletta paljon enemmän... Ja sehän tarkoittaa samalla sitä, että niiden jäämiä kyseisissä tuotteissa on enemmän ja entisiä varoaikoja tavallisiin lajikkeisiin käytettyjä tuttuja varoaikoja ei pitäisi soveltaa tavallisesti kasvatettuihin lajikkeisiin. Kuinka moni viljelijä tuon huomioi ja kuinka monelta tuotantotilalta niitä testejä otetaan säännöllisesti? Jään odottamaan, tekeekö kukaan asialle mitään... Itse kun en voi sille mitään ja tiedän, että moni muukin asia vaikuttaa. Rypsiöljyä ei siedä sairaat ja luomuna sen maku on järkyttävä - menee hyvät ainekset pilalle!

 

Ruokavalioita taas on hankala kovin sairaana jaksaa opetella, esimerkiksi scd- ruokavalio (ehdottomasti luomuhunaja siinä!). Jos siinä tekee omia sovelluksia ja kompromisseja ostamalla kaupasta gluteenittomia tuotteita, menee koko vaiva hukkaan ja melko varmasti pahenee vaan, sillä gluteenittomissa tuotteissa esimerkiksi karrageeni E407 on niin tavallinen lisäaine! Siksi juuri sairaalaruoka täytyisi saada luonnollisemmaksi, mutta vähähiilihydraattiseksi ja enemmän luomuproteiinia sisältäväksi. Luontaisesti gluteenitonkin ruokavalio on voinut olla sairaalle kohtalokas, jos on syönyt gluteenitonta Oriolan pastaa - soijaa ei ole merkitty siihen pakkaukseen ollenkaan! Ja muista tuotteista ainoastaan luomussa ei ole neonikonitinoidijäämiä, jotka poikkeusluvalla nyt syötetään kaikille - vaikka muualla ovat ongelmajätettä! Ei sovi teollinen askorbiinihappokaan, koska se närästää ja yhtä huono on C-vitamiiniokin, koska se on samaa ainetta, sanoi tehtaan vastaaja, joka ei voinut kertoa, mitä heidän säkissä luki. Täytyisihän tietää, onkoi se tehty soijasta tai maissista, mutta siihen hänellä ei ollut lupaa!

 

Kapselinkuoristakin täytyy olla erityisen tarkka, jos jotain valmistetta täytyy käyttää: karrageenia käytetään monissa kevyttuotteissa ja luontaistuotteissa ja lääkkeissä. Liivatteen (perinteinen kapselinkuori) korvikkeeksi on hyväksytty karrageenista E407 valmistettu kuoriaines, joka sairaalla pahentaa vaivaa siksi, että se aiheuttaa tulehdusta - ainakin eläinkokeissa!

Kananlihavalmisteisiin voidaan jo tehtaalla ruiskuttaa karrageenia! Löysin youtubesta sellaisen videon, joka kannattaa katsoa ja siirtyä kanatuotteissa luomumuniin.

Outoa, että luomukanaa ei ole joka paikassa edes myytävänä - tai olisi edes luomukukkoa! Kamalien kouristusten jälkeen, mitä itse terveenä jouduin kokemaan syötyäni vahingossa pari kokolihapossufilettä, jossa oli tuota hydrokolloidia, karrageenia. Hirvittää, miten sairaat tai leikatut sellaisen kokee - esimerkiksi sairaalaruoka... tai kotiruoka, johon on lisätty luomukermaa - silloin ei mikään ruoka auta, koska luomukermassakin sallitaan tuo irlanninsammal - sitähän se on.

 

Levästä tässä kuitenkin on kysymys ja siitä, että myrkkymäärä lisääntyy silloin, kun levään lisätään fosfaattia - levä alkaa tuottaa kaasua. Jos ihmisellä on suolistossa ahtautumia, on kipu varmasti sietämätöntä!

Olipa pieni uutinen (kahden tikkuaskin kokoinen artikkeli) Hesarissa Minna Huttusen väitöksestä, missä kerrottiin, että liika (teollinen) fosfaatti ruoassa aiheuttaa osteopoosia. Liika fosfori ruoassakin aiheuttaa helposti monille sairaille oireita.

Finelin sivuilla kerrotaan, että fosforia on eniten näissä aineissa. Minkä takia sairaalaruoassa voi olla sellaista - lisäaine E339 on juuri sitä ylimääräistä fosfaattia! Ei ole ihme, jos ei ruoasta imeydy mikään, jos siinä on suolistontyhjennysainetta! Anemian hoitoon käytetään rautatabletteja, jotka voi tulehduttaa suolen ja ruoassa oleva rauta ei pysty imeytymään, jos samaan aikaan syö tai juo jotain "suolistontyhjennysainetta" - samaahan on Phosporalin vaikuttava aine!

Sulatejuustot pois ehdottomasti, Oivariinin tilalle luomuvoi, jos juo kahvia, luomukahvia, ei mitään automaattijuomia, mutta kukaan ei kiellä hiilihapotettuja juomia, joissa tuo aine on yleinen, vaikka nyt tiedetään monikin asia - ei tietoa sairaalle asti toimita kukaan!

Teollisia keksejä ei pidä käyttää, jos ei tunne tarkasti tuoteselostetta. Sodium=natriumia, täytyy muistaa, mutta kuka opastaa sairasta, jos ei ole aiemmin oppinut? Cheddar-juuston tilalle luomujuustoa, leipäjuustoa tai mieluiten luomujogurttia, ettei hyvät ravintoaineet jää juuston teossa ylijäävään heraan. Uunijuustossa kaikki ravinteet säilyy ja se kannattaa aina tehdä luomumaitoon!

 

Karrageeni on myös levää. Kysynkin, miten siitä voidaan tarkasti poistaa kaikki maailman merissä elävä sinilevämyrkky, kun ei sitä aina edes silmällä näe? Onkohan mahdollisesti puutarhuri saanut sinilevää elimistöön joskus kastellessaan kasveja järvivedellä? Lue Hackenbushin tarina 30 vuoden ajalta. Silloinkin lisäaineita on ollut markkinoilla, mutta niitä ei ole tarvinnut merkitä tuoteselosteissin - nykyään monista niistä on tehty valmistusaineita:-(

Kapselinkuorissa voi olla karrageenia, ainakin Zinaxinissa sitä on - parempi sairaiden onkin käyttää tuoretta inkivääriä, eikä kapseleita.

Tässä vaan muutama esimerkki, mitä löysin:

 

Hyvää jatkoa kaikille - ihmettelen, onkohan karrageenien ja muiden levien soveltuvuutta ruoka-aineksena ollenkaan selvitetty missään - myrkyllisyyttä ei nimittäin noiden seuraavien mukaan ei ole missään selvitetty! Keräävätkö ne ilmasta ja maasta cesiumia, kuten jäkälät ja sienet tekee?

 

Älä kastele enää kasvimaata järvivedellä, kun siinä voi olla sinilevämyrkkyä ja onpa niitä levämyrkkyjä muitakin olemassa, selviää helposti, kun lukee lisää:

 

19.5.2006 seminaarin väliraportti:

Kati Berg, SYKE:

"syanobakteerit elävät symbioosissa monien sienten, kasvien ja eläinten kanssa"

 

Jaakko Rapala STTV:

"Tutkimuksen aikana tunnistettiin uusi toksiini Suomen makeista vesistä. Tämä myrkky on voimakkain tunnettu levien tuottama hermomyrkky, saksitoksiini"

 

Tiivistelmässä: "oireet liittyivät usein Anabaena lemmermannii- lajiin, joka on yleinen Suomen järvissä"

"Saksitoksiini (voimakkain tunnettu levien tuottama hermomyrkky) osoittautui ennakoitua yleisemmäksi ja sitä esiintyi suurina pitoisuuksina."

"Bakteeriaineistosta tunnistettiin sekvensoimalla hemolyyttisia eli verta hajottavia kantoja (mahdollisia taudin aiheuttajia) kaikkiaan noin 300."

 

Myrkytystietokeskus, HUS, K.Hoppu, A-K Eronen, K. Jauhiainen: "Sinileväisen veden käyttö löylyvetenä on pahin altistumistie"

 

"Niitä kutsutaan myös sinileviksi, vaikka ne eivät ole leviä, mutta nimi kuvaa niiden roolia ekosysteemissä. Syanobakteerien yhteyttäminen tapahtuu usein tylakoideissa, solukalvopusseissa", kerrotaan Wikipediassa.

 

"Sinilevät tuottavat happea"

"Sinilevien lisäksi myös muihin leväryhmiin kuuluu myrkyllisiä lajeja."

Paljonko levissä voi olla cesiumia? Sieniä ei ainakaan kannata syödä eikä petokaloja!

Alueellista levätietoa:

Esimerkki Näsijärvestä löydetystä oliosta:

Myrkyt eivät häviä keittämällä. "älä kastele syötäviä vihanneksia, kuten salaattia, sinilevävedellä". -opastettiin ympäristö.fi-sivuilla.

Kuten tutkimuksesta selvisi, toksiineja on runsaasti myös kirkkaissa vesissä.

Mielenkiintoista:

heinäkuun alussa 2007:

Järvien lisäksi kannattaa tarkkailla myös kaivoja

"Kun syanobakteerit voivat hyvin, ne pystyvät satsaamaan myös myrkyn tuottoon. Mitä enemmän annoimme kasvatuskokeissa syanobakteereille ravinteita, sitä enemmän ne tuottivat myrkkyä." kerrottiin Apu-lehdessä

juttu jatkuu:

"Samassa massaesiintymässä saattaa elää rinnakkain sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä sinileviä. Paljain silmin myrkyllisyyttä ei pysty tunnistamaan, joten kaikkeen sinilevään on suhtauduttava kuin se olisi myrkyllistä."

"Sinilevissä on kahdenlaisia myrkkyjä, maksamyrkkyjä ja hermomyrkkyjä. Maksamyrkyt menevät maksasolujen sisään maksatiehyiden kautta ja tappavat maksasolut. Hermomyrkyt puolestaan lamauttavat hermoston ja hengitystoiminnan ja pysäyttävät sydämen. Pienet eläimet kuolevat hermomyrkkyihin jopa muutamassa minuutissa.

Hermomyrkyt ovat vaaraksi myös hengitettynä, ja siksi sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää edes löylyvetenä. Australiassa on havaittu, että jopa vesihiihto isoissa hermomyrkkykukinnoissa voi olla vaarallista. "

Sairaudet olisivat parhaita indikaattoreita, mutta silloin mennään lääkäriin, eikä tietokeskuksiin...:

Kerttu Koskenniemi kertoo 2001:

"Syanobakteerisymbiooseja tavataan ympäri maailman... Viljakasveihin on yritetty muun muassa siirtää typensitojabakteerien nitrogenaasientsyymiä (typpeä sitovaa entsyymiä) koodaavaa nif-geeniä. Nämä kokeet eivät ole kuitenkaan onnistuneet kovin hyvin. Niinpä toiseksi vaihtoehdoksi on esitetty keinotekoisten symbioosien muodostamista syanobakteerien ja viljakasvien välille. Lupaavia kokeita on jo tehty vehnällä ja Nostoc- sekä Anabena-sukujen syanobakteereilla. (Rai ym. 2000)"

Ilona Oksasen väitös:

"Väitöstutkimuksessa löydettiin kuivalla maalla elävästä syanobakteerista maksamyrkkyjä ensi kertaa Suomessa. Nostoc-sukuun kuuluva syanobakteeri on peräisin keskisuomalaisesta sammallimijäkälästä. Se tuotti kuutta maksamyrkkyä (mikrokystiinejä), joista eniten tuotettu on erittäin myrkyllinen."

Miina Karjalaisen väitöksestä:

"eläinplanktonin sisältämät syanobakteerimyrkyt vaikuttavat myös korkeampiin kuluttajatasoihin, esimerkiksi kalanpoikasiin. Kokeissa käytettyjen kalanpoikasten ruokailuteho laski ja niiden kunto heikkeni kun ne olivat saaneet myrkylliselle syanobakteerisuodokselle altistettua eläinplanktonia ravinnokseen."

Kansanterveyslaitoksen sivuilla oli näistä hermomyrkyistä kooste, ei auennut enää...

Fykotoksiineista:

"monissa syanobakteerilajeissa voi lisäksi syntyä erikoislaatuista, yksinkertaista aminohappoa nimeltä BMAA. Sen vaikutusmekanismeista ja ekologisesta merkityksestä ei ole vielä selvää näyttöä. On mahdollista, että BMAA aiheuttaa Alzheimerin- ja lihasrappeumataudin tyyppisiä oireita."

 

Lääketieteen sanastossa:

"syanobakteeri=sinibakteeri, "sinilevä"; luonnonvesissä yleisiä alkukantaisia fotosynteesiin pystyviä bakteereja, joista eräät värjäävät veden loppukesällä ("vesi kukkii") ja saattavat myrkkyjä tuottamalla tehdä sen juomakelvottomaksi"

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

Kuinka moni oire peitetään kortisonilla nykyään?

Kuinka moni joutuu käyttämään solusalpaajia noiden takia?

Kauheat kouristukset kahvista? Ei, vaan siitä luomukermasta, mitä laitoit:-(