< Luovun niistä asioista elämässäni, joita en enää tarvitse. - A.Kulovesi - >

"Tutkimusta johtanut Pohjois-Carolinan yliopiston tutkija Ka He ryhmineen sai samansuuntaisia tuloksia hiiritutkimuksissa jo vuonna 1969. He havaitsivat, että natriumglutamaattia injektiona saaneet hiiret lihoivat ensimmäisten neljän elinvuotensa aikana enemmän kuin verrokkihiiret, vaikka verrokit söivät enemmän. Natriumglutamaattia saaneilla hiirillä havaittiin vaurioita hypotalamuksessa, joka säätelee muun muassa ruokahalua ja rasva-aineenvaihduntaa." - Mediuutisissa -

 

Huomaa yllä olevasta uutisesta, että asia on tiedetty jo kauan aikaa ja se on tarkoituksella haluttu pimittää kuluttajilta, joiden ruokiin on jo vuosia saatu lisätä tehtaalla mahahappoa lisävää ainetta. Miksikö? Siksi, että teollisuus tahtoo meidän syövän enemmän ruokaa ja kylläinen ihminen ei pysty syömään enempää, kuin mahaan mahtuu, mutta kuka sitä "lupasi" siihen laittaa? Nykyään tehdään jopa laihdutusleikkauksia - ei kirurgeilta ainakaan työt lopu:-)

Hiivauutteet ovat glutamaatteja, mutta mitä kauan sitten löysinkään:

"Miksi osaan Muksu-aterioista on lisätty hiivauutetta?

Hiivauutetta käytetään lastenruokien valmistusaineena pieniä määriä mausteena syventämään raaka-aineiden makua. Muksu-aterioissa käytetty hiivauute on valmistettu tavallisesta leivonnassa käytettävästä hiivasta. Hiivauute lisätään tuotteisiin ennen kuumennuskäsittelyä, mikä tuhoaa hiivan aktiivisuuden. Hiivauute on mainittu myös ainesosaluettelossa."

Toivotaan lisää keskustelua aiheesta - Nooran blogissa esimerkiksi?

Kaksplussan uudemmissa keskusteluissa on hyviä vastauksia, kysy sieltä. Itse en ehdi sinne nyt, mutta on siellä ainakin yksi O, jonka luulis tietävän. Olen ainakin useassa asiassa samaa mieltä:-)

Karppajissakin on muutamia, jotka osaavat neuvoa, ovat paikallakin usein ja ovat perehtyneet asioihin pidemmän aikaa, esim els, enkä tunne häntäkään. Itse en sielläkään ole, kun on muuta puuhaa. Siis olen siivoillut näitä sivuja, jos vain ehdin. Onhan nuo olleet vuodesta 2008 koskematta, kun täytyi vaihtaa konetta uuden nettiyhteyden takia!---huh!

 

Tiedän monta "elävää esimerkkiä", jossa kilot rapisee syömällä eikä itseä kiduttamalla, nälkää näkemällä. Kirjassa "Syön hyvin ja siksi laihdun" kerrotaan systeemistä, joka auttaa. En aio sitä tässä selittää, kun sen saa kirjakaupasta ja kirjastostakin. Toinen uudempi kirja on Antti Heikkilän kirjoittama Ravinto ja terveys - lue ihmeessä! Kirjoja on jo monta ja onpa ohjeita netissäkin, esim tässä. Vastaanottokin taitaa olla muutosta huolimatta, jos oikein ymmärsin. Ja videoita yms.

Oma armaani (sekä monet tuttavat) ovat pudottaneet 3 kuukauden aikana yli 10 kiloa (erikseen) eikä heillä ole kuulemma ollut edes nälän tunnetta missään vaiheessa. Siinä kun todellakin täytyy syödä tasaisesti jotain, mutta missä järjestyksessä ja mitä, siinä se idea onkin! Vaikeaa se ei missään tapauksessa ole ollut! Toisaalta, kun tietää, miten kilot lähtee, ei hommaa huvita aloittaa ainakaan vielä;-) 

Juusto on usein ongelmallista siksi, että se aiheuttaa ummetusta... Mutta ehkä syy onkin siinä, että vieraat aineet sitovat nestettä - kokeile eri juustoja, eron huomaa helposti. Eihän luomujuustojakaan ihan tolkuttomasti pidä syödä. Suolana on käytetty Maldonia tai karkeaa merisuolaa, ei siis mitään yskittäviä paakkuuntumisenestoaineitakaan, eikä jodia. Jos pakkaa reppuun parin muiden jäisten eväiden väliin (juomathan voi pakastaa myös), helpottuu moni asia arjessa... Tietysti voit esittää toiveitä myös muille valmistajille suoraan.

"...oleellisinta on voidaanko ja pitääkö ympäristöä muuttaa. Emme kutsu perinnöllistä silmän linssin hajataittoisuutta perinnölliseksi sairaudeksi, koska tilanne voidaan korjata muuttamalla valonsäteiden kulkua ympäristöstä linssiin. Toisaalta ympäristön muutoksiin ei aina pyritäkään: fyysisen ympäristön parantamiseen ei juuri käytetä voimavaroja...

--Jokainen myötäsyntyinen vajavuus liittyy "epäsuoraan ympäristöön", joka asettaa rajat sille mitä olemme valmiit muuttamaan. Tästä seuraa, että sairaudeksi luettava tila on osaksi teknologiasta riippuva sopimus..." - Edward Yoxen kirjassa Luonto vai teknologia -

 

On tärkeää, että kaikki hiilihydraatit vähennetään minimiin ja niissäkin esimerkiksi vehnäjauhot korvataan mantelijauheella. JOS ruoassa on hiivaa, on makeannälkä jatkuvaa, eikä sille pärjää vahvakaan mieli... Ruisleipään tottuneelle löytyy Uotilan leipomon miedosti hapanta Maalaisruislimppua, jossa ei ole ollenkaan leivinhiivaa eikä säilöntäaineita. Se on 100%:sti kokojyväruista. Se on hapatettu ja nostatettu perinteisesti taikinajuuren avulla. Se on myös laktoositon ja valmiiksi siivutettu. Hiilareita siinä on niin paljon, että siivu tai pari päivässä riittää. Proteiinia täytyy saada tietty määrä päivässä ja rasvalla saadaan kylläisyydentunne - hiilareita siis voi vähentää 70 - 100 g:n kieppeille vuorokaudessa. Kokeile ja löydä itsellesi sopiva. Rasvaa ei saa koskaan jättää pois ruokavaliosta - eihän rasvaliukoiset vitamiinitkaan pysty liukenemaan elimistöön ilman rasvaa!

Painonhallintaruokavalioon ei kuulu esim marinoidut ja glukoosia sisältävät lihavalmisteet. Miksi ei:

"Ne ovat aineita, jotka eivät varsinaisesti itse maistu miltään, mutta jotka vahvistavat tuotteen omaa makua, saavat aikaan "tätä-täytyy-saada-lisää"-tunteen." - Raholan sanastossa -

 

Ei olisi ikinä uskottu, kuinka helpolla ne ylimääräiset kilot voisi lähteä, kun kaikki toitottaa sitä, että lujassa on... Mutta nyt kun sen tietää, voi aina innostusta siirtää huomiseen - senhän se vaatii. Pian ne kilot tulee takaisin, jos ei piittaa hiilarimääristä. Laihduttaminen on minulle sivuseikka, mutta ihan varmasti ne lähtee noilla systeemeilä, kun perehtyy kunnolla ja vähän viitsii... Eikä mitään sokerijäätelöitä kestä syödä enää... Meidän kohdalla saattaa olla vaikutusta myös sillä, että meillä ei syödä ollenkaan hiivauutteita, koska niistä mulle tulee migreeni, kuten kaikista aromivahventeista eikä trehalaasi-intoleranssin takia muitakaan hiivatuotteita, ei missään muodossa! Luomumeetwurstia joskus sen ohuen luomurieskan tai maalaisleivän päälle (hox runsassuolsista!) ja nuotiolla paistetaan halstarikalaa, mutta jos sellaista ei löydy kapuasta, Atrian perhelenkkiä pieni pätkä - ainakaan aikaisemmin siinä ei ole ollut glutamaatteja. Nyt alkaakin tuntua siltä, että niillä kaikilla ehkä pidetään yllä makeannälkää ja pahempaakin syöppöyttä... Mikäs sen parempi asia teollisuuden näkökulmasta katsottuna ;-D?

"Johtopäätös on ymmärryksen tulos. Se saattaa olla virheellinen jos riittävä määrä asiatietoja puuttuu. Mutta senhetkiseen tilanteeseen se on ainoa mahdollinen virheellisyydestään huolimatta. Jos se tuottaa tuonnempana hankaluuksia on se paras syy uusien asiatietojen hankkimiseksi. Mutta jos johtopäätös hyljätään vain sen vuoksi, että uskotaan tai pelätään asiatietojen puuttumista, seuraa siitä joko katastrofi tai täydellinen pysähtyminen. Molemmat viimeksimainitut ovat vaarallisempia kuin virheelliset johtopäätökset.". - Orvo Raippamaa -

 

Ranskalainen malli on helppo: ei lasketa kaloreita ollenkaan, ei punnita määriä, vaan kaikki perustuu ruokien yhdistelemiseen - tai paremminkin niiden erikseen syömiseen ja oikean tuotteen valitsemiseen. Niillä vaikutetaan haiman toimintaan ja insuliinin tuotantoon. Lukekaa kirjasta!

Tiede-lehden numerossa 4/2001 on Jukka Ruukin kirjoittama artikkeli "Kilot kertyvät aivoissa". Siinä kerrotaan mm:

"Jo 40-luvulta asti on tiedetty, että monet aivojen osat vaikuttavat syömiseen. Sittemmin osoite on tarkentunut hypotalamukseen, jossa on runsaasti ravinnonottoa valvovia hermoratoja ja liitoksia. .. Noin 20:stä tunnetusta peptidistä osa lisää ruokahalua, toiset tuottavat kylläisyyden tunteen.

...Rasvasolujen tuottama kylläisyyshormoni (leptiinistä kerrotaan enemmänkin) hakeutuu keskushermostoon ja pitää syöpöttelyn kurissa.

...Hormoni tarvitsee kylläisyyden synnyttämiseen monia välittäjäaineita, joiden tasapaino on äärimmäisen herkkä häiriöille.

Leptiini piiskaa ns. anorektisia hermosoluja tuottamaan kahta peptidiä, alfa-MSH-ta ja Cart:ia. Kummatkin vievät ruokahalun koe-eläimiltä ja ihmisiltä.

Rasvasolujen ja aivojen vuoropuhelulla on rooli painonsäätelyssä, Cone tiivistää. Ylipainon taustalla ei ole välttämättä yksi ja sama häiriö, vaan säätely voi yskiä ketjun useissa kohdissa."

 

Kahvi lisää insuliinin erittymistä, kerrottiin kirjassa Syön hyvin ja siksi laihdun. Paljonko se lisää, en tiedä, mutta kannattaa muistaa, jos haluaa vähentää kiloja. Luomukahvi muuten tuoksuukin kahville, oletko kokeillut? Kahvikupin pienentäminen saattaa olla paikallaan ja voihan sitä kahvia laimentaakin:-)

Koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, kannattaa pitää ruokapäiväkirjaa, johon merkataan kaikki, siis ihan kaikki, nukkumisesta tupakointiin ja vitamiineihin, lääkkeisiin ym. Sitä sitten voi joskus myöhemmin lukea takaperin, voi paremmin huomata, missä meni pieleen... Esimerkiksi proteiinia on saatava joka päivä, että ei tule anemiaa, sillä punasoluja muodostuu jatkuvasti lisää eikä ne voi hiilareista ja rasvasta saada rakennusainetta. Laihdutuksessa on apua täysin hiivattomasta (hiivasolu vaatii sokeria) ruokavaliosta. Kaikki vieraat aineet kerää nestettä ja siksi kannattaa valita luomu - mutta ilman luomusokeria ja ilman karrageenia. Muista kaupassa valitessasi, että kaikessa ruoan tuotannossa on oltava ensin kysyntää, sillä maitoa esim tulee tasaisesti joka päivä ja jos et tänään sitä luomujuustoa osta, ei sitä lehmääkään tai kuttua enää vuoden päästä ole, kenen maidosta se juusto pari viikkoa sitten tehtiin!

Glutamaateista kannattaa lukea Pia Bäckströmin väitös.

Tämä  meidän pullamössösukupolvi, joka on nyt reilusti keski-iässä, on tottunut siihen, että pullaa on oltava. Jos ei sen seitsemän sorttia, niin jotain ainakin... Se taas on alunperin ollut ruustinnojen kahvipöytien ylpeys, eikä rahvaan jokapäiväistä ruokaa.

"...että kerran synnyttyään taipumus tietyn mielihyvän hakemiseen ei häviä. Ei ole mitään mekanismia, joka itsestään poistaisi syntyneen kytköksen mielihyvään ja poistaisi taipumuksen toistaa käyttäytyminen." - tiedostamattomasti?

 

Professori Anja Koski-Jännes Kuopion yliopistosta kertoo Yliopistolaisessa:

"Perintötekijät eivät kuitenkaan tuota riippuvuutta ilman myötävaikuttavia ympäristötekijöitä ja yksilön omaa toimintaa",  hän kuitenkin korostaa. Toiminnalliset riippuvuudet saavat aivojen välittäjäaineiden tasolla aikaan samanlaisia reaktioita kuin aineriippuvuuksien päihdyttävät aineet."

 

Voisiko syöppöys, juoppous ja työnarkomania, yms. johtua periaatteessa samankaltaisista asioista? Siis voitaisiinko esimerkiksi ympäristötekijöitä (tarkoittaa tässä ruoassa olevia vieraita aineita) pitää aineina, jotka vaikuttavat tuossa välittäjäaineiden liikenneruuhkassa kiihdyttävästi, jopa sillä "kaistalla", jota emme pysty hallitsemaan tahdollamme? Nimittäin laihduttamisessa ei ole mitään ongelmaa, kun ruokaan ei sotketa noita myrkkyjä, joiksi minä niitä nykyään nimitän...  Makeanhimo katoaa kokonaan itsestään. Kuka tietää, aiheuttavatko samat aineet myös riippuvuutta niihin? Tottumukset tietysti periytyy helposti, mutta jos sen tiedostaa... Ks väitös!

Toisaalla kerrotaaan, että "lääkefirmat työstävät kilvan uusia valmisteita. Yli 120:stä lääkkeestä osa on jo viime vaiheen potilaskokeissa." Sellaisille tutkimukselle löytyy rahoittajia... Vastausta löytyy tästä:-)

 

JOS arominvahventeet häiritsevät tuota "painonsäätelymekanismia", joka meille jokaiselle kehittyy yksilölliseksi, miten ihmeessä voidaan kehittää sellainen lääke, jonka vaikutus olisi kaikille käyttäjille turvallinen? Asetellaanko käyttäjät Gaussin käyrälle? Mitä tapahtuu niille, jotka menevät käyrän huipulle - entä niille, jotka putoavat sen pohjalle? Tutkimuksiin ei kelpuuteta sairaita eikä yliherkkiä, allergisia eikä "muuten sopimattomia"...

 

Verenpaine putosi nopeasti normaaliin jo viiden kilon pudotuksen jälkeen, eivätkä kolesteroliarvot ole ollenkaan koholla!  Koska E621:ssä oleva natrium estää verenpainelääkkeiden vaikutuksen - sehän on juuri natriuma - mikä kerää nestettä ja varsinkin jos ei saa tarpeeksi kaliumia ruoasta, tulee helposti ongelmia. Mineraalisuolat ei sovi siksi, että niissä on paakkuuntumisenestoainetta, joka turvottaa, koska se on myrkkyä, kaliumferrosyanidia.

 

Keskipohjanmaassa oli (vaan ei löydy enää!) juttu, jonka kirjoittaja alkoi laihtumismielessä vältellä lisäaineita. Hän laihtui, mutta ei kukaan asettanut ruoassa olevia lisäaineita syylliseksi lihomiseen, vaikka monia muitakin viitteitä siihen on. Painonvartijat ovat alkaneet myös suosimaan ruokia,  joissa ei ole lisäaineita: kalliita annoksia nimellä Weight-watchers... TAAS kerran halutaan saada hyöty päivänselvästä asiasta: syöpöt ihmiset maksavat teollisesta ruoasta tuplahinnan mielellään! Luomuproteiinista kannattaa tosin maksaakin, kunhan sitä ei pilata jollakin "sallitulla" lisäaineella.

 

Antti Aro puhui Lauantaivekkarissa painonhallinnasta. Se on mielestäni elämäntapa ja toteutuu helposti ihan itsestään, kunhan se on luonnollista olotilaa eikä itsensä kiduttamista! Sivullisesta se tietysti voi näyttää jopa syömishäiriöltä:-)  Ketä auttaa painoindeksit, niiden vaihteluiden seurantakäyrät? Aron kommentoitavana oli jokin valmiste, jonka väitettiin auttavan laihdutuksessa... Ja niitähän riittää! Miksi perustiedosta pitäsi nyky-yhteiskunnassa maksaa - ja jonkun toisen rahastaa siitä?

 

Miten aivojutut liittyy suolistovaivoihin? Ihan samalla tavalla kuin sekin, että ennen kuin mitään tapahtuu, pitää aivoihin tulla jostakin reaktio (tahtomatta, sillä autonominen hermosto toimii vaikka nukkuessakin). Eikä se asia ole samaa, kuin se, mitä tavallisesti ymmärretään "psykosomaattisuudella".

 

Anorexia nervosa on tämän ajan trendien myötä tullut vakava sairaus, joka aiheuttaa ravinteiden puutostilojen ja imeytymishäiriöiden myös suolistotulehduksia. Heitä on vaikea auttaa juuri siksi, että vaivat ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä ja pitkälti tottumusten kautta syntyneitä... Voisiko kevyttuotteissa olevat elimistölle vieraat aineet saada aikaan vahingon? Ainakaan rasvaliukoiset vitamiinit eivät imeydy, jos ei syö yhtään rasvaa. Pellavansiemenöljystä on moni saanut apua - en tiedä, kuinka tavallista se on. Kaupasta ei meinaa löytyä enää sitä, missä on luomumerkki.

 

Suolistosairaalla liikakiloja ei yleensä ole, sillä ravinteiden imeytymishäiriöt ovat heillä tavallisia. Kortisonin sivuvaikutuksena kiloja kuitenkin voi  kertyä liikaa joillekin... Ehkä vaivojen ennaltaehkäisy olisi pitänyt aloittaa aiemmin? Rasvahan liuottaa elimistöön kertyneet ympäristömyrkyt, mutta rasvaa täytyisikin saada jatkuvasti, ettei tule sellaisia kausia, jolloin ne myrkyt lähtisivät yhtäkkiä liikeelle. Esimerkiksi odotusaikana pahoinvointi tai paastoaminen muulloin moninkertaistaa tuon myrkkyvaikuksen, joka crohnikolla voi olla ennestäänkin sietämätöntä eikä laihduttaminen ole ollenkaan suotavaa silloin, kuten ei myöskään tutkimukset - niihin kun vaaditaan jopa syömättömyyspäiviä! Anemiaan ei pitäisi koskaan ensimmäisenä käyttää rautatabletteja, jos sen syy on muussa, kuin raudanpuutteessa ja senkin voi laittaa suoraan suoneen - ei haittavaikutuksia pääse syntymään.

 

Urheilujuomat? 7.5.08 luin:

"Välttäkää maltoa... Epäilen, että mulla akuutin laukeemisen yhtenä syynä oli maltodextriini. (Ollu yhdistävänä tekijänä molemmilla akuutin puhkeamis kerroilla.) Pähkäilin, että kaikki malto ei imeydy mahalaukun ja ohutsuolen alueella ja ruokkii paksusuolen mikrobeja ja vääristää tasapainon...

 

Samaa sanoi muuan leikattukin kauan sitten minulle enkä itse ole niitä käyttänyt. Monesti vaan nuo kilot ja liikunta ovat samassa paketissa, kiitos tiedosta, tuntematon! Silloin en tosin tiennyt vielä maissista, enkä soijasta, kuinka haitallisia ne voivat jatkuvasti käytettynä olla.

 

Lue Varpu Tavin ja Ilkka Salmenkaidan kirja "Laihdu ilman nälkää" ja sovella ohjeita niin, että ensin tiedät, mille olet allerginen, esim minulla on titaanidioksidiallergia, enkä siedä mitään pillereitä. Maha turpoaa niistä (googlaa toxic megacolon ja katso kuvat, jos ei tekstistä selviä) Ihmettelen, miten muut ihmiset voi sietää tuota laivamaalia, joka on myös sallittu ja yleinen elintarvikelisäaine. Heikkilän kirjoista kannattaa aloittaa siitä "Elämän paras aika"- kirjasta, joka oli kai ensimmäinen ruokaan liittyvä kirja häneltä. Jos haluat kirjoittaa oman tarinan, sekin voi onnistua:-)

 

"Kuten kaikilla muillakin lääkkeillä, niin myös laihdutuslääkkeillä on sivuvaikutuksensa. Joillakin lääkkeitä käyttävillä potilailla on havaittu esiintyvän ripulia, ummetusta, univaikeuksia, mielentilamuutoksia, suun kuivumista ja huimausta." - Yliopisto- lehdessä  -

 

 Sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta