< Järjestän tänään ja joka päivä itselleni hiljaisen hetken. - Anja.Kulovesi - > >

"Positiivisimmillaan pelko saa meidät toimimaan rakentavasti" - Antti Heikkilä -

Nikkeliallergia aiheuttaa vatsavaivoja siksi, että tietyissä ruoka-aineissa on nikkeliä tai kobolttia. Kun ne tietää, voi rakentaa sopivan ruokavalion. Lista löytyi allergiasivulta - kiitos, Reino Pajarre! Tästä on ollut paljon apua monelle:-)

Lääkärin tulisi ehdottomasti sanoa, että monissa lisäaineissa on nikkeliä. Lääkkeissäkin on nikkeliä (titaanidioksidia) monessa muodossa, mut kaikkia en varmaankaan ole löytänyt - enkä edes etsi enää! Meni minullakin kauan niiden selvittämisessä, mutta kun tekee itse ruoat, ei niitä aineita tule syötyäkään:-)

En käytä mitään allergialääkkeitä, enkä muitakaan, joten oma kroppa on aika hyvä indikaattori siihen, miten mikin vaikuttaa. Oireet ilmenee usein pelkästään turvotuksena ja huonona olona. Duactia kun käyttää muutaman päivän, alkaa nenäverenvuoto. Nasonexin jälkeen heti pian nousi (siinä on kortisonia) verensokeriarvot ylärajalle, missä ne ei koskaan ennen ole olleet! Verenvuoto nenästä jatkui.... Nasolinista ym tulen huonovointiseksi ja Zyrtec ym vastaavat väsyttää tolkuttomasti, joten hyvä, kun löytyi viimein joku logiikka, mille perustaa ruokavalio. Siis sellainen, jossa hiilarit on minimissä ja mihin on lisätty reilusti luonnollisia rasvoja (seesaminsiemenöljyä, pellavansiemenöljyä ja oikeaa voita, kuohukermaa ilman karrageenia) sekä tämä:

"seuraavissa ruoka-aineissa saattaa olla runsaasti nikkeliä:

kokojyvävilja:

 • kaurahiutaleet (ei siis edes luomukauranleseet, jos ei halua näppyjä...)
 • kauramurot
 • hirssi
 • talkkuna
 • tattari
 • vehnäleseet (luomuvehnä ok, mutta hieno speltti parempi valinta, ilman leseitä)

palkokasvit:

 • herneet
 • idut
 • kaakao
 • lakritsa
 • maapähkinä
 • pavut

hiivatuoteet (- myös hiivauutteet)

 • leivinhiiva
 • hivenainepuriste
 • oluthiiva
 • rehuhiiva
 • salaatit (onneksi tavallinen kaaliraaste ja hapankaali sopii)
 • pinaatti (nokkospuristeet -ja jauhe sopii hyvin - siitä saa hyvää rautaa)
 • "Aktivoitua nikkeliä" suluissa - ei sovi margariinit eikä ksylitoli... ym? Nikkelijäämiä niissä! Voista ei koskaan ole tullut mitään vaivaa... Mutta miksi kaupoista ei saa ostaa luomuvoita?
 • Nikkeli katalysaattorina valmistuksessa: "..sokerialkoholeja valmistetaan luontaisista sokereista pelkistämällä vetykaasulla korkeassa paineessa käyttäen NIKKELIÄ katalysaattorina.
 • sorbitoli - myös apteekkituotteissa tavallinen
 • mannitoli
 • ksylitoli
 • isomalti
 • laktitoli
 • maltitoli

Monenlaisia vaivoja tulee pienistäkin määristä niille, jotka eivät siedä keinomakeutusaineita ollenkaan. Jos allergian aiheuttajaa ei löydetä eikä poisteta, kehittyy jonnekin elimistöön tulehdus - se kai on yksilöllistä, missä ilmenee? Hiivauutteita ei yhtään uskalla edes kokeilla, kuten ei muitakaan hiivatuotteita.

 

Jatkan yksittäisiä, sekalaisia kommentteja, mitä on vastaan tullut - verkostahan suurin osa asioista löytyy, kun viitsii etsiä! Omituista, ettei kukaan ole kertonut minulle - ei edes ihotautilääkäri, jolla kävin 15 vuotta sitten, eikä kosmetologi, joka hoiteli ikäviä näppyjä eikä apteekin täti, joka myi kallista arpitököttiä - ja auringonsuojavoidetta.. jne... Lauseet eivät siis liity aina edelliseen seuraavissa:

Manteli sopii hyvin, mutta sehän ei ole pähkinäkasvi, kuten helposti voi luulla. Mantelijauhetta voi lisätä omatekoiseen jäätelöön ja leipoessa vaaleita leivonnaisia - spelt-jauhon lisukkeeksi.

Kookoskerma sopii hyvin, kunhan on oikeaa merkkiä. -Ei ole palkokasvi, eikä pähkinäkään... Kookospalmun hedelmä ei ole pähkinä, vaikka sitä siksi kutsutaan.

Pavuista on hyvä tietää jaottelu.

Minkä takia lakritsa ei sitten sovi? No, sen kasvin suvun takia ... siis: Glycyrriza glabra

 

Guar-lisäaine on peräisin papukasvin siemenistä. Ruoassa yleinen mut lääkkeissä yleistyvä aine...

 • Amoxicillin comp (- eikö sitä olekaan enää? vai eikö siitä kukaan valittanut?)
 • Bioclavid jauhe oraalisuspensiota varten
 • Curam jauhe
 • lisää käyttökohteita tulee - katsoithan edellisen linkin Lääkelaitoksen sivuille - antibiootteja ainakin nuo pari...

 

Kun ei voi syödä papuja, täytyy syödä ainakin lihaa ja maitotuotteita, ettei suupielet halkea, mutta niistäkin vain luomua, paitsi luomukermaa, jossa on karrageenia - leväperäistä ainesta---.

Soijakin on papu. Soijaa voi olla myös lääkevalmisteissa - toivottavasti ei geenimuunneltua kuitenkaan... Vitamiinitipoissako on sitä? Kyllä, kuten myös muissa teollisissa d-vitamiinivalmisteissa - kai myös pikkulapsille tehdyissä äidinmaidonkorvikkeissa? Paras ja luonnollinen d-vitamiini saadaan ruoasta, rasvaisesta kalasta. D-vitamiini on syötävä rasvan kans, ei liukene eikä imeydy muuten! ---n 10 ug vuorokaudessa. En käsitä, millä perustella sitä lisätään rasvattomiin tuotteisiin...

Kahvipapuja ei jauheta mössöksi, kuten kaakaopavut... Nikkelihippuset jäävät suodatinpussiin. Täytyypä seurata, tuleeko vaivoja pannujauhatuskahvista - jos tulee, voi hyvin ymmärtää, miksi ennen vanhaan kahvikupitkin olivat niin pieniä:-)

Expressossa on vähiten kahvipapua, sillä se katoaa valmistusprosessissa. Mielenkiintoista! Nykyään tykkään eniten luomukahvista, mutta siirryin siihen vasta allergisen reaktion jälkeen ja se johtui titaanidioksidista antibioottikuurissa. Kahvista ei vaivoja tule, kunhan ei laita kermaa, jossa on karrageenia E407.

 

Mutta miksi crohnikko hyötyy hiivattomasta ruokavaliosta? Allergiatestit ei kerro kai yhtään mitään? Sain tietää vatsaoireista vasta muutama vuosi sitten - netissä olleesta Proviisorilehdestä:

Allergiassa suolitulehdusta!

"Ruoka-aineallergia voi oirehtia hyvin monella eri tavalla, mutta ruoka-aineen aiheuttaessa toistuvasti samanlaisia oireita on syytä epäillä allergiaa.

Tyypillisimpiä oireita ovat iho-, suolisto- ja hengitystieoireet, tosin samallakin ihmisellä eri ruoka-aineallergiat voivat oireilla eri tavalla. Ruoka-aineallergiaan liittyy kuitenkin aina suolitulehdus.

- Suolen tulehdustila vähentää ruoka-aineiden imeytymistä ja altistaa lisäallergioille, Alanko kertoi"

 

...Minkäs lapsi sille mahtaa, mitä vanhemmat syöttää:-(

Rautatableteissa oleva väriaine ja GLYSIINI tekee mut sairaaksi, vaikka ihan terve olen ollut jo kauan.

 

 • E172 sisältää runsaasti nikkeliä.... - (EU:n asiakirjoista löytyi, mutta osoite ei enää aukea)....
 • Tietyissä lääkkeissä siis on paljon nikkeliä ja mitä enemmän lääkkeitä, sitä enemmän nikkeliäkin! Onko ne kaikki pillerit tosiaan värjättävä - eihän kaikki ihmiset ole sokeita? Nanokoodeihinkin tulee nikkeliä!
 • Ei oo pakko niin kauan kun itse jaksaa ja pystyy... Aika rankkaa sairaalle

 

Hiivatuotteista:

Hiivauutteet ym arominvahventeet ovat hiivatuotteita - kannattaa karttaa - sitäpaitsi ne on merkittävä tuoteselosteisiin!

 

Onko tuo olutta - sinistä olutta? E131 Patenttisininen juomissa - (hox samalla arabikumi.... eihän se sula ihmisen elimistössä) Ahaa, myös vihreissä juomissa!! Lonkerossa?!

 

Tupakansavussakin on nikkeliä! kai sitä sen vuoksi luonnostaan karttaakin? Kaikki vaikuttaa - turvottaa aluksi, sitten päänsärky... ja mahaoireet jne. Särkylääkkeet siihen rikkoo loputkin:-(

 

Nikkeliallergikko ei siedä yleensä kobolttia - sininen väriaine ym... päänsärkyä ym myrkytysoireita sinisistä, violeteistä ja vihreistä limukoista, jäätelöistä ym, jopa tableteissa! - merkitään E133 tuoteselosteissa.

 

"Minea44 kertoi elokuussa -06:

"Hiivaa, kaakaota ja pähkinää sisältävät tuotteet eivät enää sovi minulle - allergia- ja vatsaoireita....Myös muita allergioita... Nikkeliallergia todettiin jo -75...ne saamarin feikkikorvikset!"

..."olen myös laktoosi-intolerantikko, jodista anafylaxia (meinasin kuolla). Viimeksi useita mausteita ym.: kumina, curry, korianteri, palsternakka, omena...useita eläinallergioita, koivu, leppä, heiniä...

Hupaisaa tavallaan: Lasiteollisuudessa käytetty sininen väri, tulitikkuaskin raapaisupinta, (kaakao) ja sementti ainakin - löytyivät samalla nikkelin kanssa -75..." Noista voi soveltaa jotain lisää, epävirallisesti tietysti:

 

JODI Jodia on myös sokerissa... mutta ei ole kutun maidossa eikä siinä luomujuustossa, mitä meillä käytetään paljon, koska sen valmistuksessa käytetään karkeaa merisuolaa, eikä siihen lisätä jodia:-)

Pienen pieni yksityiskohta: KUMINA mainittiin tuollakin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja johtuu jostakin, kun vaan aina tietäisi mistä!

Eihän maitoproteiiniallergiaa selvitetä ennen suolistotulehdusta! Raskasmetallia maidossa - l...

MUTTA jos on allerginen kalalle, voi sitä saada lisäaineestakin. Ei ihme, jos sairastuu vakavasti...

Lisäksi moni muu asia, kuten E631 eli Disodium inosinate: Mut MITEN se vaikuttaa... Mulla kun ei ole muita allergioita - mutta glutamiinihappoa ja glysiiniä en siedä yhtään, missään muodossa!

Vielä voin valita jotakin tällä hetkellä Lääkelaitoksen sivuilla 16 eri tuotetta sisiältää sitä - tosin mitään lääkkeitä en tarvitse. Luomusokeria eli intiaanisokeria en voi käyttää glutamiinihapon takia - mulle migreeni tulee niin vähästä - siitä ei saanut kertoa C & C- yhdistyksen jutuissa edes sairaille! Mutta hedelmäsokeri ja hunaja mullekin sopii. Glutamiinihappo on HAPPOA ja kaikki hapot vaikuttaa elimistön toimintaan jollain tavalla. Yliherkkyyttä ei ole olemassa - ainoastaan viranomaisia, jotka määrittää turvallisuusrajoja:-(

Jos keliaakikolle ei sovi hirssi, voiko olla nikkeliallergian syytä? Gluteenittomissa tuotteissa...

Hirvittäviä tutkimuksia tehdään vain diagnoosin saamiseksi...Allergiamarkkereita ei ole ... Lääkkeitä kehitetään vain maksaville asiakkaille ja siihen lobbaukseen, että ne maksettaisiin verovaroista, kootaan nyt kaikki talkoohenkiset... Joilla siis on liikaa ylimääräistä aikaa. Kurja yhtälö, kun ruoan laatu heikkenee koko ajan:-(

Luonnolla on omat systeeminsä, joita ihminen ei vielä täysin tunne. Uskon, että elimistömmekään ei ymmärrä myrkkyjä, vaan yrittää kaikin tavoin päästä niistä eroon. Ihmisen oma osuus siis on aika pieni, mutta samalla kaikkein suurin: antaa sille rauha parantaa tai ainakin mahdollisimman hyvät mahdollisuudet sopeutua tilanteeseen. Miten, on aika vaikeaa nykyään, kun lääkkeitä tyrkytetään joka vaivaan joka luukulta. Raha on ratkaissut liian monta asiaa tähän asti - jatkossa ehkä eri tavalla, kun hoitotakuu vie vähätkin (?) resurssit.

 

Tuleeko oireita kokojyväviljasta viljan jauhamisen takia vai ilmasta (liikenne ym) tarttuvien nikkelijäämien takia? Vai molempien / torjunta-ainejäämien..?

Missä tuotteessa olisi vähiten raskasmetalleja? Luomupellavarouhe ja mantelijauho hyviksi todettuja herkimpienkin keskuudessa, mutta voi ärsyttää silti liikaa pahimmassa tulehdustilassa? Myöhemmin olen huomannut, että ummetusta aiheuttaakin enemmän rasvan puute, eikä niinkään kuidun puute... Mutta rasva on oltava luonnollista, kuten oikeaa voita ja mieluiten luomusellaista:-)

Tämä ei enää suoraan liity nikkeliallergiaan, mutta saattaa helpottaa jotakin syyn löytymisessä ja jätän siksi tähän koko paketin. Etsin Finelin sivuilta ruoka-aineiden kuitupitoisuuksia, joiden mukaan on helppo laskea jotain luonnollista ravintokuitua jokaista päivää kohti - tasaisesti päivän mittaan syötynä, eikä kerralla kaikkea. Tosin olen todennut käytännössä, että kuitu voi lisätä vatsavaivoja ja että ummetusta ei tule, jos syö tarpeeksi rasvaa, esim seesaminsiemenöljyä, pellavansiemenöljyä:-)

Keinotekoiset kuidut esim kumit guar ym ei kaikille sovi, koska elimistö hylkii niitä - ei tunnista tai närästää siksi, ettei vatsahapot pysty sitä sulattamaan - silloinhan ei ole vika niissä haoissa? Samasta syystä monesti luomuviljelty tuote sopii, kun taas tehoviljellystä kasvaa helposti liian kovaa (esim kauran leseet ja pellavarouhe - kokeilemalla olen huomannut tämän ison eron monessa tuotteessa. Tiedot listaan keräsin Finelin sivuilta, mutta luomulisän laitoin itse siksi, että oma kokemus on nimenomaan niistä. Pitoisuus voi olla vähän eri, mutta Fineli ei ole sitä mitannut. Esimerkiksi spelttijauhoista ei tule mitään vaivoja, mutta tavallisesta vehnästä tulee maha kipeäksi. Onko syynä luonnonmukaisuus, en tiedä, mutta ainakaan luomuviljelyssä ei sallita korrenvahvistajien käyttöä. Kai niiden avulla korsi ja tähkän kuori tulee niin paksuksi, ettei enää ole sulatettavissa? Uotilan leipä ei ole luomuviljasta tehtyä, mutta on niitä harvoja leipiä, mikä sopii, kunhan ei syö liikaa kerralla.

Aika hyvin voi saada kuitutarpeen tyydytettyä, kun noista rakentaa sopivan ruokavalion - nämä ovat siitä järjestyksestä, missä on eniten kuitua, mutta esimerkiksi hedelmissä ja vihanneksissa on paljon kuitua, mutta niitä syödäänkin yleensä enemmän, kuin vain 100 g, paitsi esim omenoita vain yksi päivässä riittää pitämään lääkärin loitolla - muuten tulee helposti happojen yliannostus:-)

Esimerkiksi vehnäjauhojen korvaaminen mantelijauholla on nopea konsti lisätä kuidun lisäksi myös myös magnesiumin saantia.

Makean herkutteluun voi hyvin tehdä itse suklaata (kuohukermaa tai seesaminsiemenöljyä ja luomukaakaojauhetta sekä hunajaa sekaisin, hyvää!) tai ostaa valmista hunajahalvaa - runsaasti kalsiumia ym.

Mantelijauhoa voi käyttää sellaisenaan esim jogurtin seassa. Monesti vatsavaivoja aiheuttaa liika hiilihydraatti tai jopa ruoan liian pieni rasvapitoisuus ja silloin kannattaa ajatella asiat eri kantilta. Oma ruokapäiväkirja osoittautuu monesti mielenkiintoiseksi vasta jälkeenpäin, kun sitä alkaa lukea takaperin.

Melkein kaikki noista ruoka-aineista on sellaisia jotka ei kuulu Vhh:n tai kuuluu ainoastaan vähäisissä määrin. Ilmankos Vhh:lla olijat ovatkin päässeet monista ruuansulatuksen ongelmista. Viljat aiheuttavat muuten monilla myös laktoosi ongelmia, eli pystyvät Vhh:lla käyttämään maitotuotteita normaalisti.in;-)

Tuolta löytyy lisää tietoa ravintosisällöstä, jos joku kuitenkin kuituja välttämättä haluaa syödä, 100 grammassa näitä tuotteita kuitupitoisuus esim näissä. En käytä oikeastaan ollenkaan viljaa enää (riittävästi rasvaa, niin ei tule ummetustakaan), vaikka ei keliakiaa tai vilja-allergiaa olekaan, sillä viljan sekaan hyväksytään tietty määrä mykotoksiineita, joista mun maha ei tykkää, mut tässä se lista. Muista siis juoda nestettä riittävästi näiden jälkeen (oli iso urakka koota lista joskus, nyt lyhensin jo sitä...):

 • Oregano, kuivattu 42.8
 • Basilika kuivattu 40.5
 • Paprikajauhe 37.4
 • Timjami 37.0
 • Kaakaojauhe, sokeroimaton 30.4
 • Hasselpähkinä 17.5
 • Ruisnäkkileipä, hiivaton Ryvita hyvä 17.2
 • Kookoshiutale 16.3
 • Aprikoosi kuivattu 14.5
 • Vehnänalkio luomuna 14.0
 • Ruishiutale luomuna 13.9
 • Vehnähiutale luomuna 12.9
 • Vehnäjauho, durum 12.6
 • Seesaminsiemen, kuorineen 12.3
 • Neljänviljanhiutale luomuna 11.5
 • Kaurahiutale luomuna 10.0
 • Grahamjauho luomuna 9.9
 • Talkkunajauho, sisältää ohraa 9.9
 • Sekahedelmä 9.8
 • Rusinat (= kuivattu viinirypäle) luomuna ja rouheena 9.7
 • Viikuna luomuna kuorineen 9.5
 • Maalaisruislimppu Uotilan lisäaineeton 9.3
 • Ohrahiutale luomuna 9.1
 • Linssi 8.9
 • Halva seesamsiemenvalmiste 8.6
 • Taateli, punnittu kivineen 8.5
 • Persilja 8.0
 • Ohrajauho 7.6
 • Ohrasuurimo 7.6
 • Täysjyväriisi 7.4
 • Täysjyväriisijauho 7.4
 • Manteli 7.2
 • Riisikeksi 7.1

Joulu onkin nykyään joka päivä, kun saa tehdä itse suklaat ja syödä mantelia välipaloina:-)

 

sivun alkuun -

osa suurempaa kokonaisuutta