Luovun rohkeasti niistä asioista, jotka ovat estäneet minua olemasta onnellinen. - A.Kulovesi -

 

"Yleensä kuitenkin katsotaan, että palveluja jaettaessa on etusijalle asetettava ne, jotka saavat hoidosta kaikkein suurimman hyödyn. Käytännössä kyseeseen tulevat tilat, joissa myös hoidon tarve on pakottava, eli etusijalle asetetaan potilaat, joiden henkeä uhkaa parannettavissa oleva sairaus tai vamma." -Jorma Palo kirjassa "sängyssä vai kylppärissä"-

 

Aidot mausteet ovat aina olleet kalliita ja glutamaattijauhe puolestaan hyvin halpaa… Onkin aivan ymmärrettävää, jos arominvahventeiden käyttö aina vaan lisääntyy! Kun on kysymys rahasta, on selvää, että kouluruoka tehdään juuri siitä halvimmasta vaihtoehdosta: --vahventeiden avulla voidaan oikeiden mausteiden ja ruoka-aineiden määrää vähentää reilusti ja silti sama mössö maistuu "yhtä hyvältä". Niiden avulla saadaan käytännössä rasvalle ja vedelle jopa kinkun kilohinta!

Mutta onko oikein syöttää kaikille oppilaille ja potilaille ruoan mukana myös mahahappoja lisäävää lääkeainetta? Kysyin asiaa kaksplussan keskusteluissa ja naps - bannattiin ulkopuolelle, vaikka lasten ruokiin glutamaatteja ei saa lainkaan mukaan laittaa ollenkaan! Minkä nimistä lisäainetta oletaan käyttää, kun solusalpaajat osoittautuvat sairaille siedettäväksi valmisteeksi, vaikka ei niitäkään raskaana ollessa saa syödä...?

Kouluaterioiden koostumuksesta ei voi tietää, koska jo liemikuutiot ja aromisuola riittävät pilaamaan sen. Koska kouluruoka aiheuttaa monelle vaivoja (moni syökin koulussa pelkkää leipää vain siksi, että muusta tulee vatsavaivoja...), olisi hienoa, jos jossakin olisi paikka missä voisi syödä turvallisesti.

Keittiön henkilökunta, emännät ja keittiömestarit kyllä ottavat asian huomioon sitten, kun useampi asiakas alkaa vaatia ruokansa ilman arominvahventeita.  Kouluissa oppilaan on todella vaikeaa saada erikoisruokavaliota, koska siihen tarvitaan lääkärintoditus. Emännät eivät voi tarjota "erikoisruokia" kenellekään ilman sitä - siis ruokia, joissa ei ole tuota lääkeainetta? On aikoihin eletty!

Nykyään lääkärit pelkäävät tekevänsä virkavirheen, jos sanovat potilaalle jotain sellaista, mistä ei ole virallisia kliinisiä tutkimustuloksia.  Samasta syystä esim. arominvahventeille yliherkät koululaiset eivät voi saada sellaista ruokaa, joka pitäisi vaivat loitolla!

Keliakiapotilaat ovat vähän paremmassa asemassa, vaikka "suolistotautisia" ovatkin, kunhan muistavat vaatia luontaisesti gluteenittoman ruoan, sillä niissä gluteenittomissa on usein kaikkea muuta sopimatonta, kuten karrageenia. Ruoat, jotka ärsyttävät vähiten, tulisi kartoittaa ja tiedot koota hoitosuosituksiin. Koululaiset ovat yhtä onnettomassa asemassa kuin sairaaloissa olevat potilaat. Onneksi tätä "hoitoa" voi jatkaa kotona ja muualla voi kuljettaa mukana eväspussia.

Jos Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, tee se:

Hanki kirja "Ravintomme lisäaineet". Siinä kerrotaan mm. rottakokeista. Se on juuri sitä virallisempaa tietoa, myös muista ruoan lisäaineista, mutta onhan tuo jo siinä mielessä vanhentunutta, että uusia elimistölle vieraita aineita on jo paljon enemmän. Esimerkiksi itselleni ei sovi maitotuotteet, mihin on lisätty teollista d-vitamiinvalmistetta. Onneksi ei ole pelkoa puutteesta, sillä luomukananmunakokkelia syödään jatkuvasti ja loimulohta, pakasteseitä voissa jne - kuka kumma sanoikaan, että kaikilla ihmisillä voisi olla puutosta D-vitamiinista? Luomumaitoon ja luomujuustoon sitä ei lisätä onneksi, mutta luomukermaa ei voi karrageenin takia käyttää ollenkaan ja se on harmi - hylakuohukermaa joutuu käyttämään, mutta ainahan voi olla ilmankin ja ruoanlaitossa usein korvaankin sen kookoskermalla.

Suosittelen kirjaa oppikirjaksi kouluihin, ainakin elintarvikealan oppilaitoksiin. Oman kirjan voi aina lainata tutuille tai vaikkapa terveydenhoitajalle kouluun - vaikka täytyy sanoa, että aika sairas täytyy ihmisen olla, ennen kuin jaksaa kaikki asiat siitä lukea ja monesti mahdotonta opetella niin paljon "uusia" asioita kipeänä.

Toinen hyvä kirja lisäaineista on Hyvä paha lisäaine - uudempi ja selkeämpi, mutta suurin osa lisäaineiden haitoista puuttuu sieltäkin siksi, että sairaimmat eivät yksinkertaisesti valita surkeasta ruoasta sinne, minne pitäisi eikä sitä kukaan muukaan voi tehdä toisen puolesta, olen yrittänyt. Kirjesalaisuus estää niitä asioita tänne kirjoittamasta, joten aika mahdotonta tuota tietoa on saada mistään, vaikka haluaisikin...

Mistä löytyisi se joukko, joka alkaisi vaatia edes sairaaloihin parempaa ruokaa? Ei ole vielä vastaan tullut enkä itse sinne mene edes pakon edessä, jos en sitten paastoamaan joskus innostu.

 

"Vanhemmille maksetaan 13-14 markan suuruinen korvaus, ja heidän odotetaan toimittavan itse ruoan koululle. ...Opetusvirasto kiinnittää vastedes kuitenkin entistä enemmän huomiota ruoka-aineallergisten ja erityisruokavaliota noudattavien lasten kouluruokailuun. Helsingin Sanomat tiedusteli kesäkuussa opetusvirastolta, kuinka moniallergisten lasten kouluruokailu on Helsingissä järjestetty. Lain mukaan "kaikille opetukseen osallistuville on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria".Kaikki eivät kuitenkaan ole sitä mieltä, että verorahoilla tulisi kustantaa kouluruokaa erityistarpeisiin. Kyse on siitä, kuinka lain pykälää tulkitaan." - Hesarissa kouluruokailusta -

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta