< Kuljen elämänpolkua lapsen tavoin. Muistan nauraa ja leikkiä joka päivä - Anja Kulovesi - >

"...saadessani diagnoosin 1985 kertoi lääkäri että 25% parantuu tästä taudista! Eihän tästä parannuta vaikka rauhallisia jaksoja olisikin! Ja sama juttu j-pussin riskeistä ja haittapuolista, niistä ei lääkärit maininneet sanallakaan! Netistä nekin sai hakea, kohtalotovereilta lähinnä". - 16.6.2001 Kiitos tiedosta! parantavaa lääkettä ei ole, sanottiin kyllä, mutta ei se silti tarkoita sitä etteikö voisi parantua, eihän?

 

Maltoa myytiin jo tuolloin joka paikassa... En tosin olisi tiennyt varoa sitä ilman em. henkilön vinkkiä.. Kiitos vielä!!! Enhän ole sairastanut refluksia, mutta närästykset (odotusaikana hiivatuotteet alkoi tökkiä pahasti) ovat kadonneet kokonaan, kun olen seurannut oireita, karttanut niiden aiheuttajia kuten hiivapullat, karrageeni E407, aromivahventeet ym glutamiinihappoa sisältävät aineet. On helppoa on olla ilman niitä, kun tietää seuraukset. Luomusokeria ja intiaanisokeria tai tummaa ruokosokeria en voi myöskään käyttää, koska niissä on glutamiinihappoa ja tulee migreeni:-(

Hiivatuotteita ei mun elimistö siedä siksi, että se on sientä eikä sienisokeri hajoa mun elimistössä. Sieltä puuttuu se entsyymi, joka yleensä hajottaa sen. Ilmenee turvotuksena ja mahakipuna, mutta ikinä en tietenkään sellaiseen mitään kipulääkettä ota. Nuo asiat selviää yksinkertaisesti ruokapäiväkirjaa pitämällä - mutta sitä täytyy lukea takaperin, ennen kuin ymmärtää ja käsittää;-)

Happo- emästasapaino on kai aika herkkä juttu, mutta se löytyy, kun tietää eri juomien / aineiden happamuuden - ja emäksisyyden - HOX Logaritminen asteikko.

Lindahlin ekojogurttia voi hyvin syödä sellaisenaan, ilman mitään makeutusta, mutta voi siitä tehdä myös dippikastikkeita ym. ja sekaan voi laittaa lipstikkaa.

Koska arominvahventeet ja hiivauutteet ym glutamaatit ovat mahahappoja lisääviä aineita, kannattaa niiden käyttö lopettaa, jos ei todellakin ole niitä ihmisiä, joille on määrätty Hypochyliniä. Jos on tottunut esim aromisuolaan, kannattaa hankkia jonnekin puhtaalle paikalle kasvamaan yrttikasvi, lipstikkaa. Siitä minulla ei ole kunnollista kuvaa, mutta se kasvaa joka vuosi ja kuivattuna sitä voit murentaa sellaisenaan ruokiin. Ei se ainakaan minua ole närästänyt. Nicehousen tietolaarista:

"Lipstikka (Levisticum officinale) on sarjakukkaisiin kuuluva putkilokasvi. Koko kasvi käy rohdoksi, lehdet  mausteeksi. Lipstikka poistaa nestettä, edistää ruoansulatusta ja  vähentää kaasunmuodostusta. Sillä on myös limaa irrottava vaikutus. Ruoanvalmistuksessa: korvaa maullaan keitoissa lihaliemikuution..."

 

Yrttitarhassa kerrotaan: "Lipstikka tunnetaan Liperin nimellä. Kasvaa koko maassa, helppo käyttää joko tuoreena tai kuivattuna."

 

Lipstikkatupsu mahtuu pienellekin pihalle. Älä myrkytä sitä!

Liitän tähän vielä keskustelua sairaiden palstalta, koska tieto on mullekin ihan uutta ja liittyy tähän lipstikka-aiheeseen... Linkitän muutamia asioita, jotka sairaallekin on hyvä huomata...

 

Heinäkuun 9.2008 A aloitti keskustelun kysymällä:

"Mietiskelin tässä, että kun aftat tuntuu joillakin liittyvän akuuttiin tai sen alkamiseen, voisko myös suupielten halkeilu liittyä? Nuorempana ennen cu-diagnoosia mulla oli atooppista ihottumaa ja olen miettiny onko kroppa jo silloin reagoinu ja antanu merkkejä tulevasta.. Emmie tiiä onko tämä taas omassa pienessä päässä mietittyä. Ärsyttää kun ei voi mistään olla varma näiden suolitautien kanssa! :-[

Suupielet on taas auki ja juon vitamiinijuomia ja syön muutenkin melko monipuolisesti. Lisäksi syön pääasiassa ruisleipää, joten ei luulis B-vitamiinin puutos olevan. Mites sitten voisko se halkeilu johtua alhaisesta hempparista? Edes Bepanthen ei ole auttanu, vaikka yleensä se tehoaa kaikkeen  :-/

Mulla tähystys 21.7, joten silloin kai sen saa viimeistään tietää mikä on suolessa tilanne. Olo ollu ihan hyvä, verta tulee välillä mutta ei onneksi ainakaan hetkeen mitenkään paljoa. Ripulia eikä vattakipuja ole, mutta väsymys on järkyttävä. Aamuisin on todella vaikeaa nousta töihin. Oisko osasyyllinen sitten ystävämme kortisooni jonka lopetin viime viikolla.."

 

A vastaa:

"Tuo tieto olikin minulle uutta että aftat suussa kertovat akuutista ja niin se varmaan ainakin minun kohdalla on, lopetin itsekkin n. viikko sitten kortisoonin ja tänään tunsin suussa aftan ja vertakin on tullut melkolailla nytten  :( mutta ei kiinnostais alottaa enää kortisonia uudestaan koska se on tehnyt jo semmoset "arvet" minuun! kirjaimellisesti ;D "

 

B vastaa:

"mulla ei itsellä ole mitään atopiaa, mutta mun suupielet on halkeilleet ihan pienestä pitäen, mutta silloin ei kyllä ole ollut mitään yhteyttä suolistosairauteen, ainakaan tietääkseni. Aloin oireilemaan vasta parikymppisenä. Mulla halkeilee välillä suupielet, enkä oikein osaa sanoa, että miksi. Olen joskus koittanut "hoitaa" B-vitamiiniä lisäämällä tätä ongelmaa, mutta nuo suupielet paranee mulla aika nopsaan, joten en tiedä onko B-vitamiinista ollut apua vai ovatko ne parantuneet itsestään  :-? Voihan se tietenkin olla, että sekin on merkki tästä taudista  ::) Mutta mulla nuo suupielet tuppaa halkeilemaan milloin vain, vaikka suolikin on ihan ok. Outoa!  :-? Mutta kurjalta tuntuu, kun ne halkeilee  :("

 

C vastaa marraskuun lopussa:

"Jostain itsekin luin että aftat on osa Crohnin tautia. Itse huomasin taannoin myös suussa pari aftaa ja suupielikin oli halki. Paranivat samantien kun muutin ruokavaliota -> näkyi myös vastan toiminnassa."

D vastaa joulukuun puolivälissä:

"Kokeile .. lipstikkaa (eli liperi). Syö pari lehteä tai lehdellistä jos jauheena. Kun huomaat että auttaa niin hommaa omalle pihalle lipstikkaa kasvamaan. Jos ei ole omaa pihaa niin jonnekin sopivaan paikkaan puiston/pellonvierelle viet kasvamaan niin saat ohimennen syötyä eikä maksa paljon. Minun suunpielet olivat vähän väliä auki koko nuoruuteni kunnes ollessani n. 25 vuotias eräs vanha herrasmies kertoi tämän auttavan. Ja nyt takapihalla ja monen tutun luona kasvaakin lipstikkaa, lihamausteeksi ja lääkkeeksi."

 

Siis lääkkeeksi???? Se kyllä on ihan uutta minullekin! Mutta mistä saataisiin kaikille sairaille oma lipstikan siemen tai taimi? Helposti se lipstikkakin närästää, joten ei ainakaan paljon kestä laittaa, mutta jos se on vaihtoehto liemikuutioille ja jauheile, hyvä niin, sillä niitä - ei edes luomuista, jonka hiivauute on arominvahvennetta, ole sopiva.

Kaikki, mikä ei elimistössä helposti sula, kuten korrenvahvistajalla vahvistetut leseet ja jauhot närästää. Ja hapot, kuten askorbiinihappo ja sitruunahappo...

Jos joudut käyttämään kortisonia, saat siitä lisävoimia opetella ihan uudet systeemit. Kovin pitkään ei kortisonia voi käyttää - näkö menee. Sairaslomaa täytyy saada, vaikka virtaa olisi kuinka paljon, sillä se aika täytyy hoitaa itseään, levähtää ja nukkua kunnolla, vaikka ei unta saisikaan. Nukkuu aina kun nukuttaa - sitähän ei ilman sairaslomaa voi tehdä. Mutta miten sairaalahoidossa voi vaikuttaa ruokavalioon, jos ei ole ennestään oppinut kotona? Ruoka saattaa siellä pahentaa asioita - toivottavasti ei estä paranemista!

 

Oireet meissä ovat tavallaan indikaattoreita, mitkä täytyy itse huomata ja selvittää sen mukaan - Ei kannata turruttaa aisteja, jos ei ole ihan pakko! Joissakin juomissa rikkidioksidi E220 voi tuntua liman erittymisenä nieluun - ei ole flunssa silloin!

 

Veren happamuus pysyy samana eikä muutu! Mitä se merkitsee...? Simmonsilta olisin halunnut kysyä... Hän valisti minua Remistä ja monista muista lääkehoidoista - jotka eivät auttaneet. Varsinkin Obsidan- rautatabletti sai jopa remissiokaudella aiheuttamaan akuutin. Ikävää, että tuota samaa ainetta syötetään myös odottaville äideille - vatsakivuthan eivät kuulu odotusaikaan... Mutta närästys on silloin aika tavallista. Tiedetäänkö lääkkeistä tarpeeksi enää? Ehkä se selviää meille joskus. Suolisto on tulehtunut monella nimenomaan odotusajan aikana tai sen jälkeen - ei voi olla enää sattumaa...? Tosin moni joutuu lopettamaan tupakoinnin odotusaikana ja sen seurauksena on saatu selville, että jopa puolella ilmestyy suun limakalvoille aftoja - kertoi television aamutohtori. Se on jo aika paljon!

 

Kahvia en ole jättänyt pois, mutta en juo mitään automaattikahveja, vaan ihan tavallista suodatinkahvia tai mutterikeittimellä keitettyä kahvia. Oma kahvipensaskin kasvaa ruukussa, mutta ei se ole vielä kukkinut kertaakaan. Nykyään maistuu luomukahvi parhaiten - onhan siinä sellainen vika, että kun hyvään oppii, ei enää huonoa haluakaan:-)

Närästyslääkkeistä minulla ei ole minkäänlaista kokemusta, enkä ihan helposti sellaiseen suostuisikaan. Kortisoni ei närästä kaikilla, joten silloin täytyy tarkistaa ruokavalio tarkemmin. Jos lääkitys on pakko aloittaa, ei siltikään pidä syödä sen vastavaikuttajia, glutamaatteja eikä missään tapauksessa niitä valmisteita, missä on natriumlauryylisulfaattia, koska juuri sillä rikotaan tarvittaessa solut laboratorioissakin, miksi se ei elimistössäkin onnistuisi, kun sen tiedetään aiheuttavan aftoja limakalvoille?

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

Sivun alkuun