< >

 

"Luomukananpoikia kasvatetaan vain Bosarpissa Ruotsin Skånessa. Siellä linnut oleilevat ulkona vähintään puolet elämästään. Ne on jaettu parviin, joille kullekin on järjestetty puinen suoja. Suojia siirrellään paikasta toiseen isolla ruohokentällä. Ravinnokseen kananpojat saavat vähäproteiinista luomurehua. Niille ei anneta antibiootteja. Ne saavat elää 81 vuorokauden ikäisiksi, joten ne ovat huomattavasti isompia ja maukkaampia kuin tavalliset broilerit. Tuotanto on pientä ja kysyntä suurta.

Osa Coop-ketjun liikkeistä, Tukholman Cajsa Warg ja muun muassa Oopperakellarin kokit taistelevat näistä aarteista. Hagbyn tilalla ja lintufarmilla Emköpingin lähellä kasvatetaan niin ikään niin sanottuja suurkananpoikia. Nekin saavat pelkästään kasviravintoa ja oleilevat laajoilla alueilla ulkona. Rehu on luomuviljaa, jota saadaan omilta viljelyksiltä, ja kananpojat teurastetaan lintufarmin teurastamossa ja myydään omassa myymälässä Västeråsissa sekä Cajsa Wargilla, Bondens butik -myymälässä. Happy Hippo -nimisessä luomukaupassa Tukholmassa. Tukholman maalaismarkkinoilla (Tessin puistossa) ja Uppsalan Svenska Delikatesser- myymälässä." Kirjasta "Petos lautasella", Mats-Eric Nilsson - kiitos!!!!

 

En ole maistanut vielä, mutta toivon, että joku alkaisi tuottamaan - ihmisillekin - puhdasta kananlihaa, johon ei sitten ruiskuteta karrageenia yhtään! Karrageeni aiheuttaa tulehdusta ihmistä pienemmille koe-eläimille. Sillä saadaan lihaan imeytettyä paljon vettä - sehän on hydrokolloidi. Mutta enpä olisi uskonut, että minkin rehuksi päätyvät meidän luomumunien tuottajat - niin, kanahan sen munan tuottaa, ihminen vaan kerää ne myyntiin:-D

 

"Lihayrityksiä luomubroileri ei kiinnosta. Atria ei innostu luomukanoistakaan - ei vaikka ne saisi ilmaiseksi." - Uutisissa 18.7.09 -

 

"Suomessa kananhoito tunnetaan jo keskiajalta. Esimerkiksi Turun läänissä maksettiin vuonna 1387 lintuveroa kanan verran savulta. Keskiajan lopulla kana oli Lounais-Suomessa melko yleinen, ei kuitenkaan yhtä tavallinen kuin hanhi. Vielä viime vuosisadalla kanoja pidettiin yleisesti sisällä asuinhuoneissa..." -Kirjasta voit lukea; von Wright- veljesten linnut, kirj Anto Leikola, Juhani Lokki, Torsten Stjernberg.

 

Kuvassa on härkäpavut kukalla, komeasti ilman mitään tukikeppejä!

Suolistosairas voi hyvinkin olla allerginen ruoassa oleville glyfosaattijäämille ja antibioottijäämille, kuten näyttää olevan herkkä antibiooteille. Luomuruoassa niitä ei saa olla. Keskustelua aiheesta ei ole ollut sairaiden palstalla tai jos on, on ne poistettu sieltä pian - uusi sairas ei saa koskaan tietää edes sitä.

Sananvapautta ei ole ollut aikoihin enää, tiedän bannauksista ja muiden kokemuksista: jokainen voi päätellä itse, mutta uskon, että en ole ainoa, jolle on käynyt näin. Modet tosiaan poistelee tekstejä, jotka moittivat lääkkeitä tai joissa joku väittää parantuneen suolistosairaudesta. Jos en olisi tuota nähnyt omin silmin, en ehkä olisi uskonut sellaiseen automatiikkaan ikinä... Missä tuollaisia modeja pätevöityy, jääköön arvoitukseksi. Lukekaa Anto Leikolan kirjat ja tutustukaa Linneen historiaan - niistä ei saanut jutella ainakaan eniron pulinapalstalla ilman, että bannaus tulee! Pallo on nyt lukijalla, vaikka ei haluaisikaan;-)

  • sokerin haitallisuudesta ei ole ollut kertaakaan crohn & colitis- yhdistyksen lehdessä eikä edes ravitsemusterapeutit kerro siitä mitään. Hedelmäsokeri ja hunaja ovat olleet monille pieninä määrinä siedettäviä makeutusaineita.
  • onko sillä merkitystä, onko juusto luonnonmukaisesti tuotettu vai ei? Esim klormekvattijäämiä - sitä korrenvahvistajaa, jota täytyy tehoviljellyssä viljassa käyttää, koska painava tähkä kaataa kumoon koko sadon - luomujuustoissa ei ole, antibioottijäämistä puhumattakaan...:-(
  • Minkälaisia ravintorasvoja käyttää? Transrasvoista - esimerkiksi Anna-Liisa varoo Voimariinia sen jälkeen, kun sai siitä yhden pahan akuutin. Oikea voi sopii kyllä sekä perusflora - muistaakseni - mutta voisiko syytä tulehdukseen olla myös ruoan rasvattomuudesssa? Omegat auttaa monella myös siksi, että ne ovat rasvaa! Aika paljon voi syödä ainakin luomuseesaminsiemenistä puristettua öljyä! sain sillä oman mahani kuntoon - aloitin tosin antibiootin pilaaman mahan hoidon pellavansiemenöljyllä, mutta kun se alkoi "tökkimään" maun puolesta (eikä luomua ollut saatavilla) huomasin sen ja totuin niin, että varmaan reilu pullo meni jo viikossa rasvaisen jogurtin seassa:-)
  • Usein suolistotulehdus todetaan antibioottikuurin jälkeen, mutta kuinka moni sen kanssa on ottanut muutakin valmistetta, kuten särkylääkettä? Vai oliko jossain lääkkeessä apuainetta, joka aiheuttaa limakalvoille rakkuloita? Esimerkiksi poretableteissa natriumlauryylisulfaatti  on yleinen, sama aines, mikä aiheuttaa vaahtoamista hammastahnoissa.
  • Meidän ei tarvitse olla samaa mieltä asioista - jokaisella on paljon oppimista, sillä koululääketiedekään ei virallisesti tunne syitä (pl särkylääkkeiden haitat) suolistosairauksiin, reumaan ym vaivoihin.

 

Luonto ainakin yrittää korjata jo syntyneitä vahinkoja, vaikka ei aina onnistuisikaan siinä. Televisio-ohjelmassa (Prisma) "vainaja ei vaikene", patologi kertoi: "vasta viime aikoina on kertynyt tarpeeksi aineistoa niiden tutkimiseen".

Kyseessä oli lääkkeet, erityisesti niiden yhteisvaikutus. Ohjelmassa oli haastateltavana Päivi Mäkelä-Bengs. Ihmetteli, kuinka ilman syytä- kuolleiden joukossa oli jo paljon nuoriakin. Vuosittain jää n. 150 henkilön kuolinsyy kokonaan selvittämättä, siis kaikenikäisien.

 

"Muita asiantuntijapalveluita ovat mm. muut tarkastukset, tiedostoajot ja määritykset. Palvelut laskutetaan tuntihintojen ja muiden aiheutuneiden kustannusten (esim analyysit ja matkat) mukaan. Vähimmäislaskutusaika on puoli (½) tuntia." ...yli 78 euroa tunti!? Pian loppuu sekin vähäinen. - Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta