<......... .........>

"Tieteen peruslähtökohtiin kuuluu myös kaikkien vakiintuneiden ”totuuksien” epäily, minkä edellytyksenä on että tutkija ei pyri tieteen avulla hankkimaan itselleen erityisiä etuja. Nykytieteen huolestuttava uusi tekijä onkin, että tieteellisten perustelujen taustalle on yhä selvemmin asettunut raha." - Timo Järvilehto -  

 

Meni aika kauan, ennen kuin tajusin, että oma päänsärky johtuu glutamaattien lisäksi mustikka- tai luomumansikkajogurtista - siitä luomujogusta - mutta ei koskaan tule maustamattomasta! Syy siihen löytyi taas glutamiinihaposta ja glysiinistä, joita luomusokerissa (tunnetaan myös intiaanisokerina) on. Onneksi pienet kolotukset vaimenee kurkumalla, mutta enhän sitä jatkuvasti aio käyttää. Onneksi hunaja sopii meille ihan hyvin, kuten myös hedelmäsokeri - vaikka eihän nuo pakollisia ole;-)

Muuntogeenistä torjunta-ainetta on kauppavalmisteessa Turex 50 WP, rekisterinumero 1735

Niiden varoaika on 3 vrk, mutta tarkempia tietoja ei ole saatavissa - onko turvallisuusselvityksiä tehtykään aiemmin? Muutama hanke on haavissa - en jaksa niitä selvittää nyt. Kyseessä on kuitenkin bakteeri, joka ei kuulu elimistöön luonnostaan, mutta sillä pystytään tehokkaasti tappamaan toukkia, kaaliperhosen ja kaalikoin toukkia, esimerkiksi.

Itse täytyy selvittää syyt, kun ei se kenellekään muulle kuulu edes. Mutta onneksi jotain voi löytää ja oppia uutta. Ihan just sain palautteen Eviralta: "Valmisteen käyttö on sallittua luomutuotannossa ja pohjavesialueilla." No, nyt senkin tiedän... Huh!

Täytyy seurata joka päivä kaikki uutiset aiheesta, mistä ei mitään tiedä;-)

Antibioottikuuria voi tarvita kans, mutta ensin täytys tietää, mistä vaiva alkoi! Eihän lääkärikään ehdi kaikkea opettelemaan saati tietämään ilman koulutusta?

Sentään joka päivä voi oppia uutta, jos ehtii - luomutuotannossa sallittuja aineita???

Tammikuussa 2008 uutisoitiin aiheesta Turun Sanomissa:

"Tähän saakka hyväksyttyjen geenimuunneltujen lajikkeiden päätarkoitus on ollut kehittää tuholaisille vastustuskykyisiä ja torjunta-aineita kestäviä lajikkeita. Ensimmäisen sukupolven GM-kasvien kehittämisen tekniikka on suhteellisen yksinkertaista. Tavoitteisiin päästään siirtämällä viljelykasveihin maaperässä luonnostaan esiintyvän Bacillus thuringiensis -bakteerin (Bt) geenejä."

Vanhoja asioita täytyy muistaa kans, esim Agranovasta löytyi tämä:

"Syngenta    C    1983    azamethiphos ALFACRON CGA 18809 GS-40616

Syngenta    C     Bacillus thuringiensis var. aizawai CERTAN FLORBAC AGREE DESIGN SAN-401

Syngenta    C     Bacillus thuringiensis var. israelensis VECTOBAC BIOLAR B SAN-402 I

Syngenta    C    1994    Bacillus thuringiensis var. kurstaki ABLE TUREX CGA 237218

Syngenta    C     Bacillus thuringiensis var. kurstaki DIPEL AATRACK THURICIDE B

Syngenta    C    1994    Bacillus thuringiensis var. kurstaki SAN-420 I SAN-415 I SAN-239 I

Syngenta    C    1990    Bacillus thuringiensis var. tenebrionis Bacillus thuringiensis var. san diego NOVODOR TRIDENT(ins) NovoBtt SAN-418 Serotype 8"

 

Ja seurata uutisia mitä missäkin tapahtuu - firmat vaihtaa nimeä yms

Eihän kukaan tee muuta kuin mitä sille kuuluu? Tehtäviä voidaan vaihtaa.. -eihän Evira enää vastaa niistä?

Jossain toisaalla väitettiin ettei luomussa saa käyttää muuntogeenisiä aineksia...??

Ihmiset voivat syödä turhaan ties mitä lääkkeitä mitä erilaisimpiin vaivoihin ja oireisiin, kun ei arvaa, että syy voi olla siinä näkymättömässä jäämässä...?

Muuntogeenisten ainesten vaikutuksia ei kukaan tunne - madot niillä ainakin kuolee tehokkaasti!

"Turex 50 WP Bakteeerivalmiste perhostoukkia vastaan kaalilla, lantulla ja nauriilla" kertoi Puutarhasanomat.

 

Mutta paras konsti aiemmin välttyä muuntogeenisilta aineksilta oli juuri luomutuote - edellyttäen, ettei viljelijät tee mitään mokia valitessaan torjunta-aineita. Katsos:

"the second most used genetic modification today is to transfer the toxicity gene of Bacillus thuringiensis, the common soil bacterium and natural pathogen of many insects, to crop plants (i.e. maize, cotton) to make them resistant against insect pests (Tabashnik et al. 2003, James 2006). Such crops are referred as Bt crops...

...However, the beetles that end up on fields with Bt-potato may survive with 5 % probability but are unable to reproduce (Nault 2001). Pest resistance in Bt potato has been achieved via the transferring of Bacillus thuringiensis (Bt) subsp. tenebrions Cry3 (used against Coleoptera) toxin gene to the plants (Shelton et al. 2002)." - Kata-Riina Valosaari -

 

Löysin tällaisen listan luomussa sallituista aineista - eikö lakia enää asiasta olekaan? Solusalpaajaa lienee joku lobbaamassa seuraavaksi lisäaineeksi - tai mistä sen tietää, vaikka olisikin jo - onhan meillä se alleprosentinsääntö... Eikä ne meitä lobbaa, vaa Kelaa ja päättäjiä tietenkin! Lääkärikin on vain välikäsi siinä touhussa, mitä määrää patenttisuoja-ajat.

Otin minäkin kuvan tuosta katepillari- toukasta, joka vielä maalla selvisi hengissä:-)

 

Luomutuote ei siis ole välttämättä mikään aito asia enää, vaikka helposti luulisi, että se olisi voinut olla ratkaisu öllö-ongelmaan. Periaatteessa luomutuotteisiin ei saisi laittaa turhia lisäaineita, mutta... minkäs teet? esim Luomu-liemikuutioissa käytetään Pan-suolaa, jossa on lysiinihydrokloridia. Hiiva-uute (faex) on myös yleinen aine tuotteissa, joita mainostetaan muuten lisäaineettomina ja terveellisinä. En yhtään ihmettele, jos joku on tullut kipeäksi joistakin luontaistuotteistakin, sillä niissä on sitä usein! Joskus tuntuu siltä, kuin luomutuotteisiin lisätyt aineet olisi lisätty tarkoituksella - voiko luomutuote olla lääkemarkkinoille todellinen uhka, vaikka niiden menekki on niinkin pientä? Muuta syytä en enää voi löytää...

Luomukerman Valio pilasi karrageenilla, eikä edes vaihtoehtoa ole sille - oikeaa luomukermaa ei siis ole enää kaupoissa! Kotimaisia luomuviinejä tuskin koskaan tuleekaan kauppoihin, vaikka niillekin varmaan olisi hyvät markkinat.

Muitakin vahingollisia aineita kaupassa myytävissä tuotteissa on, kuten karrageenia. Luomutuotteen täytyisi olla todella luonnonmukaista, aitoa, so. virgin!

Toivon, että kirja Ravintomme Lisäaineet otettaisiin perusoppikirjaksi myös koulutuksessa. Kirja on täynnä tutkittua virallista  tietoa,  kaikista (siis reilu 10 vuotta sitten käytössä olleista) lisäaineista - ja uusia aineita tulee markkinoille jatkuvasti.

Harmi, että myös luomumerkin takana olevissa tuotteissa voi olla lysiinihydrokloridia, joka kuuluu arominvahventeisiin. Seltin- nimisessä mineraalisuolassa sitä ei ole.  Itse käytän kaikkeen ruoanlaittoon vuorisuolaa tai hienoa merisuolaa, jolla myös ruoan oma hyvä maku tulee esille. Sitä laitetaan vähemmän, kuin tavallista suolaa.Tarkista, ettei siinä ole kaliumferrosyanidia E536, joka ainakin minulle aiheuttaa kovan yskänpuuskan puoleksi tunniksi - astmalääkitys puuttuu multa vielä;-)

Miksi luonnollisia ravintoaineita tarvitsee muutella? Haitallisia voi syödä vähemmän, mutta ei luonnollista ravintoa pitäisi muutella pelkästään siksi, että joku ei osaa vaihtaa suolalusikkaansa pienempään, pienentää voinokaretta jne.

Pan-suola luetaan funktionaalisiin  elintarvikkeisiin, vaikka se on pelkkää lisäainetta, kuten suolakin. Lysiinihydrokloridia siinä on vain 2%, mutta esim kalkkunaleikkeessä (2 siivua) sen määrä riittää laukaisemaan itselleni migreenin! Toisaalta sen käyttö on sallittua ainoastaan mineraalisuolassa - miksi?

Funktionaaliset ruokavalmisteet ovat jo nyt suuressa suosiossa ja moni sairas onkin ottanut ne päivittäiseen ruokavalioon. Markkinat ovat mahtavat, kun sairaat kokeilevat jokaista uutuustuotetta tuntematta ravitsemukseen liityviä perusasioita. Eihän jonkin tuotteen haitallinen vaikutus lähde sillä, että syödään lisäksi jotain toista ainetta! Varsinkin autoimmuunitaudeista kärsivä kuluttaja on tietämättään melkoisen bisneksen pyörittäjänä: kaikkia mahdollisia myynnissä olevia sapuskoja ostellaan, vaikka vaivat ei katoaisi minnekään! Jos ne hetkellisesti edes helpottuvat, saadaan sillä tuoteelle vakituinen käyttäjä, vaikka se pahimmassa tapauksessa voi estää paranemista, jos se samalla aiheuttaa anemiaa tai päänsärkyä..

Halvimmalla selviää, kun hankkii sapuskan suoraan tuottajalta. Tässä luettelo aakkosjärjestyksessä. Toivomuksia - kuten myös valituksia - noilla ostoksilla voi aina esittää suoraan:-)

Myös luomuruokaa valmistavia keittiöitä on jo monta ympäriinsä. Itse en voi mitenkään ottaa yhteyttä kaikkiin emäntiin, joten pyydän toimittamaan öllölistan emännille - muiden niille herkistyneiden puolesta. Lipstikalla voi hyvin korvata liemijauheiden käytön, jos sitä kysyvät - eikä aidoista aineksista tehty ruoka kaipaa minkäänlaisia "vahvistimia" makuun.

Finnairin lennoilla aloitettiin luomuruoan tarjoaminen.

Luonnonruokatukku Aduki, tilaa luomutuotteita kotiin - esimerkiksi luomumanteleita, pähkinöitä ym.

Vaihtoehtoja on saatavilla. Ne ovat vähän kalliimpia kuin "myrkylliset", mutta tuottaja on palkkansa ansainnut. Sillähän "ostetaan" samalla terveempi tulevaisuus meidän lapsillemme!  Perusasiat voivat olla hyvinkin yksinkertaisia.

Tiesitkö, että luomujäätelöä saa kaupasta? Kyllä, mutta sen kuljettaminen joka kylään ei onnistu... Markkinoita tuolle herkulle kyllä olisi. Milloin saadaan kokonaan sokeriton luomujäätelö?

Luomuryhmän  sivuilla on mielenkiintista luettavaa, mutta myös vähän arvelluttavia toimepide-ehdotuksia. Mitä seuraava tarkoittaa käytännössä?

 

"...Lisäksi valmistellaan Suomen esitys luomuelintarvikkeiden valmistuksessa sallituista teknologisista apuaineista. Kansallisia säädöksiä valmistelee neuvotteluryhmä, jota säädösasioita  käsiteltäessä täydennetään elintarvikealan prosessiosaajilla ja elintarvikekemisteillä. Neuvotteluryhmä toimii MMM:n  sekä luomusta vastaavien virkamiesten aktiivisena neuvonantajana sekä uusien säädösten ja ohjeiden eteenpäin viemisessä että myös muiden maiden esitysten kommentoinnissa."

En luota noihin elintarvikealan prosessiosaajiin enkä kaikkiin elintarvikekemisteihinkään enää - niin paljon nykyisestä sapuskasta on ihmisille haittaa. Esimerkkinä oma elintarvikevirasto, joka vastaa soittajalle - kuin nauhalle luettuna - että "On tutkittu, ei haittoja ole olemassa!". Kuten Anto Leikola sanoo kirjassa "Ongelmana elämä": "luonto ei tee virheitä, ihminen tekee."

Luomuelintarviketalouden kehittämisohjelman 10.4.2001 tekstin voit voit tulostaa

"Iso-Britanniassa äskettäin julkistettu tutkimus antaa viitteitä siitä, että luomuruuan käyttö voi vähentää sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja  tiettyjen syöpien riskiä. Tutkimuksen mukaan vaikutus perustuu luonnonmukaisesti tuotettujen kasvisten korkeampaan  salisyylihappopitoisuuteen. Salisyylihapolla ja salisylaateilla on elimistössä muun muassa tulehdusta lievittävää vaikutusta. Ne auttavat ehkäisemään myös verisuonten kovettumista ja veritulppien muodostumista.... Vertailu osoitti, että luomukeitoista happoa löytyi lähes kuusinkertainen määrä tavanomaisiin kasviskeittoihin verrattuna. ...Salisyylihappoa syntyy luonnostaan kasveissa puolustusmekanismiksi stressitekijöitä ja kasvitauteja vastaan. Tutkijoiden mukaan juuri tämä saattaisi selittää luomukasvisten korkeammat happopitoisuudet, sillä luomukasvisten viljelyssä ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita, jolloin luontaisille torjuntamekanismeille on enemmän tarvetta. - Finfoodin sivuilta 11.04.2002 -

 

kaikenlaiset ruokapaikat käy tähän luetteloon

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun