<..... .....>

"Minulla oli cu tasapainossa pitkään, jopa niin että 2002 - 2004 ei ollut mitään lääkitystä, Asacolitkin tauolla. Töissä söin vuosikausia luonaaksi ruispaloja ja teetä. Sitten kesällä 2004 kyllästyin teen juontiin ja otin leipien huuhteluksi "Kuuma kuppi" pussikeittoja. Voe mikä moka. Kaksi kuukautta ko evästä ja tärähti niin ankara relapsi päälle, ettei parane kuin leikkaamalla. Vasta tuon onnettomuuden jälkeen luin tuoteselosteen ja liityin cro-con keskustelupalstalle, josta sain asiallista tietoa, mutta heräsin liian myöhään. Pussikeitoissahan on lisä- ja säilöntäaineita niin paljon, ettei niiden nautiskelijan ruumiskaan mätäne koskaan. Kyllä nyt harmittaa moinen moka". - 10.3.2006 jutusteluja -

 

Tekesin sivuilla olevaan kommenttiin täytyy nyt ottaa kantaa ruohonjuuritasolta ja kokemuksesta:  

"Ihmiset haluavat syödä nykyaikaisia ruokia ja saada vaihtelua ruokavalioonsa –paluuta entiseen ei ole. Nykyisen ruuan koostumusta ja komponentteja voidaan muokata terveellisempään suuntaan, mutta on teknologinen haaste saada ruuasta herkullista ja maittavaa."

...aika ronskisti yleistetty juttu? Ja loppu varsinkin... Törkeää, koska juuri kunnollisista raaka-aineista tehty ruoka on oikein valmistettuna aina herkullista ja maittavaa, vaikka siihen ei olisi lisätty mitään erityistä! Tehotuotanto sekä maataloudessa ja kasvienviljelyssä on tehnyt tavallisista raaka-aineista "rehun" makuista. Se korjaantuu ehkä vaihtamalla kasvin lajiketta tai vaikkapa eläimen ruokintaa, mutta sitä ei asiaa tuoda esille ollenkaan!

Myös sillä, mitä eläin syö, voidaan suoraan vaikuttaa lopputuotteen makuun. Nykyään maidontuottajatkin juovat purkkimaitoa, joten heillä ei ole tietoa edes tuosta perusasiasta!

Olen kasvattanut vuohia ja tehnyt rehuvertailut juuri maitoa maistamalla: sen parempaa testiä ei voi ollakaan! Lopputuloksena parhaan makuinen maito saatiin puhtaalla kaurajauholla,  joka sekoitettiin juuston teossa erottuneeseen heraan ja melassiin. Oli pieni vaiva sekoittaa se itse, verrattuna -  jopa kalliimpiin - "rehukapuloihin". Tuotos ei pudonnut ollenkaan, sillä lisäksi ne söivät luomuviljeltyä heinää, jossa oli seassa puna-apilaa (ympätty typpibakteeri kylvön yhteydessä) . Siinä ei suurempia tutkimuksia tarvittu: juustot olivat todella suuria, meheviä ja maukkaita! JOS eläimet "onnistuivat" syömään vaikkapa pihlajaa, ei maitoa pystynyt juomaan, koska sen maku muuttui väkeväksi. Meijerin putkistossa tietysti sekoittuu kaikki maut, mutta tuo perusasia ei muutu miksikään.

 

"Valtaväestölle sen sijaan olisi helpompaa, että vaikuttava aine tulisi esim. ruuan tai veden mukana passiivisesti, halusi sitä tai ei."

Mitä tuolla halutaan sanoa? Onko se nyt sitä, mikä tulee esimerkiksi kaikissa Pan-suolatuissa tuotteissa kylkiäisenä? Jos sellaista erehtyy syömään, saa olla loppupäivän migreenin takia pimeässä huoneessa! (Pitäisikö tuo jollekin todistaa tieteellisesti?)  Eihän se kaikille ihmisille sitä tee, mutta kannattaa muistaa, että Suomessa on 500 000 migreenistä kärsivää ihmistä... Eihän sekään kerro mitään "valtaväestöstä"...

Itse haluaisin ehdottomasti mieluiten puhtaita ruokia ilman mitään lisäaineita, mutta sitä minulta ei kukaan ole koskaan kysynyt...

Mitä tuo valtaväestö sitten on? Niitäkö, jotka eivät viitsi edes kananmunaa keittää tai pihviä paistaa? Ei se silti riitä syyksi, jolla voidaan pilata perusruoka.. Samalla perusteella lääkäri voi väittää, että ruokavaliot ovat liian rankkoja toteuttaa, vaikka se on puhtaasti potilaan asia, kuinka paljon haluaa satsata aikaa, vaivaa ja rahaa omaan terveyteensä.

 

"Mitä teknologisesti voidaan tehdä esim. sille, ettei terveellinen ruis aiheuttaisi vatsavaivoja?"

Kysymyksen esittäjä ei ole koskaan syönytkään kunnollista ruisleipää;-)  Juurella leivottu ruisleipä ei aiheuta edes sairaalle suolelle ilmavaivoja - paitsi jos jauhot on homeisista jyvistä tai jos on lisätty hiivaa! Näistä monellakin on jo kokemusta, mutta eihän sekän tieteellistä ole... Hiiva aiheuttaa ilmavaivat ja jos suolistossa on sellaista liikaa, se pääsee valloilleen pelkän hiilihydraatin syömisen jälkeen, siis ilmavaivat. Tätä kirjoittaessa en vielä tiennyt, että sitä sallitun rajan alittavaa viljaa on sekoitettu parempaan... Mut enhän enää syökään viljaa oikeastaan ollenkaan, kun siihen luomulimppuunkin on lisätty suolaa, jossa on syanidia - paakkuuntumisenestoaineena:-(

Mutta miksi ei tehdä enemmän juurileipää tai rieskaa luomujauhoista? Maalaislimppua myydään onneksi monessakin kaupassa, mutta täysjyväruis- luomujauhoista tehtyä juurileipää täytyy odottaa viikkoja. Juurella nostatettu leipä ei edes homehdu helposti! Hiivalla nostetut leivät homehtuvat pian. Eikös tuossa olisi painava syy muuttaa tuotantomenetelmiä?

 

"Tällä hetkellä tunnemme suoliston mikrobiflooraa vain pieneltä osin. Suurin osa sen bakteereista ja sen toiminnasta ja mekanismeista on vielä tuntemattomia"

Tavallinen kuluttaja luulee varmaan ihan muuta, mutta niin minäkin olen arvellut, koska hyvällä lisäaineettomalla luomuruoalla herkkäkin suolisto pysyy kunnossa. Miksi sellaista ei voisi pitää oletusarvona kaikkien ihmisten ruokana?

Onko "valtaväestö" jotain, mille saa syöttää ihan mitä vain? Huonosta ruoasta ei kannata maksaa yhtään mitään - vaikka saisi ilmaiseksi, se kannattaa jättää kokonaan syömättä!

Niin, edellisen kappaleen vuoksi voinkin esittää kysymyksen: miten voidaan edes suunnitella mitään muuta kuin jotain perusluonnollista, siis tuonne suolistoon laitettavaksi? Ei ole mikään ihme, että toiset sairastuu - sehän on ehkä vaan ajan kysymys! Vai ovatko kirurgit jo jäämässä työttömiksi? Sellaistahan ei ole koskaan tapahtunut?

"Elintarvikkeiden aistittavan laadun esim. valmistusaineiden ja komponenttien makujen korostamista ja peittämistä, osaamista hyödyntämällä Suomella on mahdollista säilyttää saavuttamansa etumatka terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kehittäjänä."

Tuosta lauseesta ei voi tulla muuta mieleen, kuin arominvahventeet, joita meillä on kehitetty oikein yliopistotasolla! Jos ne tutkimusrahat olisi käytetty aistinvaraiseen rehuanalyysiin esim. maidosta... en voi muuta kuin ihmetellä, kuinka hakoteillä koko ELINtarvikkeiden kehitys on. Ruotsissa sentään myönnetään, että ei ole ihan sama, mitä syö - siellä patentoitiin menetelmä, tuotesarja,  jolla sairas suolisto voi toipua...

"...Onko meidän hyvää tarkoittavat toimet ehkä hyödyttömiä, liian kalliita tai jopa haitallisia. Ja varsinkin näyttää aivan uudelta tyrmäävältä ajatus, että vielä pitäisi pohtia onko niihin uhrattu rahamäärä saadun vastineen väärti." - M.O.T.-ohjelmassa -

 

sivu on osa  suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun