< >

"Vuosi oli 1980, kun tulin raskaaksi - ensimmäinen kerta. Lopetin tupakanpolton heti. Kaikki hyvin, ei vieroitusoireita, mutta aloin syödä paljon karamelliä: irtokarkkeja ja vaahtokarkkeja." - Parantunut -

Ihmettelen suuresti lääkäreiden halua määrätä niin monenlaisia pillereitä odottavalle äidille - vai onko neuvola siinä innokkaampi osapuoli? Aikaisemmin yhdistin asian siihen, että odotusaikana moni joutuu lopettamaan tupakoinnin ja alkaa sen sijaistoimintona (totuttu tapa, niinhän?) napostelemaan makeisia, kuten Anna-Liisa kauan sitten. Odotusaikana täytyisi saada proteiinia, ettei tulisi anemiaa, mutta käytännössä neuvolassa jaetaan rautatabletteja, vaikka ne eivät monellekaan sovi. Niitä jaetaan jopa ilmaiseksi, vaikka jokuhan ne sinnekin ostaa! Koska näistä asioista ei voi keskustella nettipalstoilla (se estetään järjestelmällisesti melkein aina ja uudet äidit eivät saa tietoa mistään. Sitaattilainat ovat vain pieni osa - eikä kukaan selvitä keskenmenojen syitä. Businessmaailmassa kun moni asia heittää kuperkeikkaa - eikä sille mitään voi ainakaan se, jolla aika ei riitä.

A oli jälleen (--siis onhan näitä juttuja ollut vuosien varrella useinkin, mutta aina on poistettu ja siksi ne nyt tähän kerään, mitä satuin löytämään - enhän ole itse näitä keksinyt... Mutta migreenipotilaana tiedän sentään, mistä sen saa, mutta lääkkeitä en ole siihen ostanut kertaakaan, vaikka ne estolääkkeet on 4 kertaamäärätty!!) oivaltanut, että hyvin moni alkoi oireilemaan nimenomaan odotusaikana ja kysyi toisilta 01/09/2008:

 

"Muita, joilla akuutti (Obsidanista?) raskausaikana?

Akuutti ja raskaus alkoivat täällä tismalleen juuri samaan aikaan :( Tosi mahtavaa, olinhan tietoinen siitä, että raskaaksi ei kannata hankkiutua akuutin aikana, muuten CU ei olisi raskautumiselle este. Mutta kyse oli vain huonosta ajoituksesta, tämä äiti söi liikaa kotipullaa ja hiiva käynnisti akuutin, pahimman tähän asti. Vessassa n. 20krt/pv yötä päivää, lähes totaalinen ruokahalun menetys ja määrittelemätön huono olo. Lisänä huoli omasta jaksamisesta, mutta myös tietty pienen elämänalun hyvinvoinnista. Lääkärini ainakin sanoi, että tosi aktiivinen suoli lisää keskenmenon riskiä.

Nyt ...-kortisoni (max 20mg/pv) tuntuu auttavan, kopkop, ja ruokahalukin on alkanut vauhdilla palaamaan. Lääkäri sanoi sen johtuvan raskaudesta, mutta akuutistahan se näköjään. ...On se paha yhdistelmä tuo vessassa ramppaus ja ruokahaluttomuus, niinkuin ei yhdessä olisi tarpeeksi. Sitten vielä pitäisi jaksaa hoitaa esikoista, huh. Äiti on ollut nyt pikkusen väsy.

Menossa on rv8+2 ja kun olen ollut niin huonona ja paino on laskenut, niin ei tässä juuri raskautuneilta vielä näytetä, toivottavasti peilikuva paranee ja masu paksunee pian. Ja toivottavasti masussa kaikki ok"

 

Kortisonilla säästyy monen henki, mutta se on myös aiheuttanut usein diabetesta, joten ei ole siksi suositeltava lääke kenellekään pidempiaikaiseen käyttöön.

 

A vastaa: "mulla on nyt 9kk ikäinen poika ja CU akuuttivaihe ilmeni rv:lla 12. Sitä ennen olin vuosia täysin terve. Kortisonia meni tuolloin alussa jopa 60mg/pvä ja kokonaisuudessaan söin sitä n.4kk vaihtelevin annoksin raskausaikana. Sitten suolisto rauhoittui, kunnes taas synnytin. Poika on täysin terve ja voi hyvin näillä näkymin ja on voinut hyvin koko ajan. Lääkäreiden mukaan kortisonista ei ole sikiölle mitään haittaa. Tärkeää on vain saada suoli rauhoittumaan (ennen lapsen syntymää). Raskastahan tuo oli olla raskaana ja sairastaa saman aikaan CU:ta. Itse jäin sitten lopulta sairaslomalle muutama kuukausi ennen äitiysloman alkua ja olin aikaisemminkin. Lepo ja stressitön elämä oli mulle ehkä se kaikkein parantavin tekijä. Nyt olisi tarkoitus saada toinen lapsi, vielä ei kuitenkaan ole tärpännyt, pelottaa jos sama toistuu seuraavallakin kerralla."

Kysyjä jatkaa: 01/21/08:

"Ei ole hyvin mennyt edellisen viestin jälkeen. Prednison 20mg/pv ei lopulta auttanutkaan, eikä sitten 30mg/pv myöskään, joten tänään nousi annos suoraan 60mg/pv :( Tuota nyt viikko, sitten tiputus 40mg/pv, toivottavasti ainakin! Jo on sitkeässä! Kuulemma raskaus ennemminkin saattaa rauhoittaa sairautta, mutta itsellä taitaa kyllä vaikuttaa ihan päinvastoin. Alkaa jo kyllästyttää, 2kk tätä akuuttia. Kunhan edes yöt saisi olla rauhassa, mutta ei. Rv10 nyt..."

 

B huomasi aiheen vasta kuukauden päästä ja vastaa: 02/24/08:

"Olin raskaana noin viikolla kuusi, kun CU puhkesi. Aiemmin suolen kanssa ei mitään ongelmia ja yksi raskaus oli jo takana ilman mitään suoli vaivoja. Lääkäri epäili että raskaus olisi mahdollisesti voinut laukaista CU:n, mutta tiedäpä tuota. Tosin olin juuri lopettanut tupakoinnin ja eikös sillä joku merkitys voinut olla puhkeamiseen? Tosin niin olin kyllä tehnyt ensimmäisen raskaudenkin aikana..."

 

Makeiset, hiivapulla vai tupakka, eikai sitä kukaan voi tietää, mutta molemmista kannattaa tietysti turhina luopua odotusaikana - mutta mieluummin paljon ennen sitä tietysti! Tässä yksi motiivi odottaville äideille:

"...Ensimmäinen geeninsiirto kasveihin tehtiin 1983, jolloin Agrobakteerin avulla onnistuttiin siirtämään tupakan genomiin erään antibiootin tuotosta vastaava geeni"

...Monet kuivastressille alttiit eliöt, kuten bakteerit, tavallinen leivontahiiva tai jotkut aavikkokasvit kykenevät itse tuottamaan trehaloosia ja siten sietämään lähes täydellistä kuivumista (esim kaupassa myytävä kuivahiiva). Useimmat kasvit eivät kuitenkaan normaalisti pysty trehaloosia tuottamaan. Trehaloosin biosynteesireitti on tunnettu mm hiivassa ja siihen tarvittavat geenit eristetty. Siirtämällä geenit toimivina kasveihin (esim tupakkaan tai lituruohoon) voidaan nämä kasvit saada tuottamaan trehaloosia..." - Iltalukemista -

 

C myös: 02/26/08:

"Mulla myös colitis ulcerosa alkoi raskauden loppupuolella ja paheni vielä synnytyksen jälkeen..."

 

D huhtikuussa: 04/23/08:

"Yli kaksi kuukautta jatkuneille, väliin pahoillekin mahavaivoille epäillään syyksi joko crohn tai cu. Nyt on vko 24 menossa ja tuntuu vain vaivat pahenevan. Tähystystä ei ole tehty, ei kuulemma mielellään tehdäkkään raskausaikana, mitään lääkkeitä en ole saanut helpottamaan oloa jne. :-/

Jatkuvia sairaspoissaoloja töistä, kaksi pientä lasta kotona hoidettavana ja niin paljon on päiviä, ettei voi kuin maata kun liikkuminen sattuu :o

Aikas puuduttavaa alkaa olemaan, tänään pitäis selvitä voinko saada jotain helpotusta olooni..."

 

E toukokuussa:

"Itsellä puhkesi colitis / crohn raskausaikana jolloinkin viikkojen ollessa 16 tai niillä main. Diagnoosia ei osattu edes aavistaa eikä lääkitä mitenkään (tämä tapahtui noin 20 vuotta sitten)ja koska verta meni niin paljon veriulosteiden mukana hukkaan tehtiin kaksosraskauden kyseessä ollessa sektio hemppa oli 67."

 

Heinäkuussa D jatkaa:

"Edelleenkään ei helpotusta :'( Nyt jo niin paha olla, että päivät kuluu sängyssä. Onneksi mies voi olla nyt kotona..

Tulehdusarvot ollut koholla jo kolme kuukautta ja kivut sen kuin yltyy. Suolikaan ei toimi ja hiukan on hakusessa mitä ylipäänsä uskaltaa syödä ettei mahakipu kovin ylly.

Lääkärit ne vain pompottelee, täällä kun keskussairaalaan matkaa on 150km. Hukkareissuja on tehty ihan kiitettävästi, kun ei minua mukamas voi mitenkään auttaa kun olen raskaana >:(

Usko ainakin Pohjois-Suomen terveydenhuoltojärjestelmään on mennyt totaalisesti!"

 

F vastaa:

"Voi ei, inhottavaa kun ei voi nauttia raskaudesta >:( Ja kun ei saa diagnoosia että pystyisi saaman lääkehoitoa. Oon tosi pahoillaan puolestasi. Itsellä ei onneksi verilimaa pahempaa ole ollut, pelkäsin pahinta mutta ehkä selvisin näinkin vähällä... Siis mulla cu johon nyt syön... (reseptilääkkeiden markkinonti on laitonta, keskeytän tarinan...) ...Toivottavasti loppuaika menisi rauhallisesti että pystyisit nauttimaan kaikesta!"

 

D jatkaa:

"No huomenna sit sigmoideskopia, tyhjennyksen just aloitin ja on toi PAHAA tuo litku :o"

 

G vastaa alkuperäiseen kysymykseen:

"Liputtaisin suuresti ruokavalion puolesta. Ihan silläkin, kun nämä vaivat ovat tutkitusti ja todetusti länsimaisia ja jos aletaan miettiä, miten "puhdasta" meidän ruokavaliomme mahtaa yleensä ollakaan. Meillä syödään kyllä terveellistä kotiruokaa, mutta onhan sitä usein tullut vedettyä jotain kaupan pitsaa tai karkkeja yms turhaa, joka tuskin on suolistollekaan hyväksi. Nyt on sitten moiset jääneet omasta ruokavaliosta pois, jatkossa uskallan ehkä joskus jotain turhaa pistää suuhuni mutta se olotila mikä oli viime viikolla, sai kummasti karkinhimon katoamaan.

Ja maitotuotteet. Suurin osa maailman ihmisistä ei edes juo maitoa - ei pysty. Eli ei ihme jos monien elimistö alkaa hanata vastaan maitotuotteista."

 

Nonniin - siihen se juttu loppuikin! Bannattiinko porukka, joka yritti vastata vai mitä tapahtui 05/14/08 jälkeen, sentään toukokuun jälkeen siihen olisi voinut monikin vastata. Kuinka moni odottava äiti käyttää jotain lääkevalmistetta, jossa on natriumlauryylisulfaattia tai glysiiniä? Tiedättekö kuinka monelta joudutaan poistamaan suoli, kun mikään niistä hoidoista ei auta, kun sairaalaruokakin on niin huonoa. Kukaan ei valita siitäkään:-(

 

"Biotekniikan avulla muokatut viljelykasvit sisältävät geneettisiä ominaisuuksia toisista kasveista, viruksista, bakteereista ja eläimistä ja ne on suunniteltu toimimaan tavalla, jota ei olisi koskaan ollut mahdollista saavuttaa klassisen jalostuksen keinoin.... Kiinalaisen hamsterin geenejä on liitetty tupakan perimään lisäämään sterolituotantoa." Lähteenä viimeisessä viitataan tähän: Rissler, Jane & Margaret Mellon, The Ecological Risks of Engineered Crops (Campridge, MA: MIT Press, 1996), ss. 10-11."

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta