< Elämän kokemuksiini kätkeytyy paljon merkityksiä, jotka paljastuvat ajan myötä -  A.Kulovesi >

"Tiedän yhden CU-tapauksen, jolla oli tauti tosi pahana muutaman vuoden. Hän joutui jopa viettämään sairaalassa kuukausia tiputuksessa. Sitten ykskaks tauti hiipui eikä edes patologi ole sen jälkeen löytänyt viitteitä taudista. kaveri on tällä hetkellä 35v. ja on lääkäreiden luvalla lopettanut lääkityksen kokonaan... Mitä tulee Crohniin, niin taudin "sammuminen" on siinä aivan yhtä lailla mahdollista kuin CU:ssa. Eli toivossa on hyvä elää. Yritetään nauttia kesästä mahdollisuuksien mukaan!" - 4.7.2001 keskusteluissa Onks totta? -

 

En halua romuttaa ihmisten uskoa lääketieteeseen, vaan haluaisin vahvistaa ihmisen luottamusta omaan ymmärtämykseen, siihen, että jokainen voi itse selvittää, mikä on hyvää, koska toistuvasti tuntuu siltä. Esimerkiksi jos ihminen sanoo, että jokin ruoka ei sovi, se ei sovi.

  • Miten ihmeessä omakohtaisen tiedon voi joku ulkopuolinen kumota?
  • Kuinka paljon lääkärit lukevat keskustelupalstoja, joilla sairaat purkavat murheitaan? Siellähän voisi lääkärikin esittää asiansa!
  • Paljonko lääkäreissä on suolistosairaita? Crohn & colitis-palstallle on ilmoittautunut vain yksi lääkäri nimimerkillä, aihetta kysyttäessä... Eikö lääkärit halua tulla esiin, vai onko heillä jokin erityiskonsti, millä ovat välttyneet noilta taudeilta? Leikkaus tietysti, mutta muuta?
  • Miksi sairaalle ei saisi antaa  t o i v o a   paremmasta huomisesta? Sellaisesta on käyty juttupalstalla kiivaita keskusteluja. Jos näin on,  on myös lähtökohta sairaan hoidossa mielestäni väärä. En epäile tällä lääkäreiden motiiveja, ainoastaan asennetta ja suhtautumista osittain tuntemattomiin sairauksiin.

 

On omituista, että potilaita ei kannusteta kokeilemaan hyväksi havaittuja menetelmiä ja käsittämätöntä, kun niistä ei ole mitään vahinkoa. Eri asia on tietysti siinä, jos väitetään jonkin tietyn aineen parantavan. Niitä voi jokainen kokeilla vapaasti ja hylätä saman tien, jos tuote ei sovi. Suolistosairauksien kohdalla vika on monen onnettoman sattuman tulos. Kipulääkkeiden käyttäminen pääkipuun, joka voidaan usein välttää karttamalla lisäaineita - ja varsinkin lasten kohdalla - nehän ovat lainvastaisia lapsen ruoassa! Antibioottikuurin jälkeen ongelmat moninkertaistuvat, eikä edes ulosteensiirtoa ole otettu vakiotoimenpiteeksi:-(.

Crohn & colitis-yhdistyksen keskustelupalstalla moni on saanut suolistovaivoihinsa avun ruokavaliosta, joka tunnetaan nimellä SCD (Spesific Carbon-hydrate Diet). Siinäkään ei käytetä lihaliemikuutioita eikä mitään eineksiä, valmisruokia - siis ei syödä myöskään arominvahventeita!  Scd-sivujen tekijä, KK on yksi ruokavaliolla oireettomaksi selvinneistä. Monia muitakin on, mutta eivät he tietenkään ole palstoilla enää!

SCD-dieetillä olevia suolistovaivaisia on syksyllä 2003  jo 118 kpl. Hienoa!!! Ikävää siinä on se, että heidänkään kokemuksista ei lääkärikunta ole kiinnostunut. Itse en voi liittyä rinkiin, mutta olen vertaillut sitä muihin saman tapaisiin dieetteihin, jotka ovat tuttavien kautta tulleet tutuiksi.

19/10/2001 KK kirjoitti Crohn & colitis-keskustelupalstalla jutun, joka kannattaa ottaa talteen, sillä uusia suolistotautisia sinne ilmaantuu jatkuvasti ja kaikilla on edesssä sama rumba: mitä tehdä, kun hoidot eivät auta ja jäljelle jää vain leikkausvaihtoehto.

Koska niin moni on kadonnut tuolta keskustelupalstalta, heräsi kysymys, ovatko he kaikessa hiljaisuudessa tulleet oireettomaksi ja unohtaneet mainita asiasta muille - tai sitten he eivät vaan uskalla kertoa siitä, sillä nämä ruoka-asiat herättävät siellä usein rajuja yhteenottoja.  Kukapa sinne ehdoin tahdoin haluaisi pahoinpideltäväksi? Tuohon aiokaan ei kaikissa kaupoissa ollut myynnissä luomuhunajaa, mikä ei tietenkään ole meidän syy. Kenen sitten?

Periaatteet, joita scd-ruokavaliossa noudatetaan, vaikuttaa järkeviltä. Mielestäni se ei ole edes hankala toteuttaa, mutta sanoin aina, että hunaja täytyy olla mahdollisimman puhdasta ja että mielellään tuntee sen kerääjän, ettei näe turhaa vaivaa. Tänään tilanne onkin järkyttävä! Jos suolistotulehdus on alunperin toiminnallinen juttu, saattaa scd-ruokavalio korjata vaivan paremmin kuin kokonaan "vähäjättöinen ruokavalio", josta ei välttämättä saa tarpeeksi edes välttämättömiä ravintoaineita, tarkoitan proteiinia.

 

Ko. dieetti on lyhyesti kuvailtuna "luolamiehen ravintoa", jossa ei ole mitään ihmisen teollisesti käsiteltyä tai jalostettua... Tulee mieleen hyvä elokuva Cast Away - kannattaa katsoa:-)

Dieetti muistuttaa paljon myös Antti Heikkilän "Hyvän olon dieettiä", josta kertoo muutama hänen kirjoittama kirjakin, vaikka ei ihan suoraan samaa olisikaan - tuttu myös Ruotsissa!.

Mielestäni Elaine Gottshallin kirja "Breaking the Vicious Cycle" täytyisi pian luetuttaa lääkärikunnalla, sillä aivan selvästi tässä asiassa käy taas niin, että tieto asioista ei kulje potilaalta lääkäreille... Ne, jotka saavat avun, eivät käy siellä niin usein eikä heidän ruokavaliojuttuja siellä uskota. Ruokaohjeet scd-sivuilta kannattaa viedä sairaaloiden keittiöille ja pyytää vaikka henk.kohtaisesti emäntää perehtymään niihin. Alalleen omistautunut emäntä varmaan kiinnostuu niistä ilman lääkärin määräystäkin. KH: juttu rullaa historiaan siinä missä muutkin, eikä uudet sairaat löydä sitä enää.

Vuonna 2003 muuten Kela alkoi korvaamaan suolistosairaille Remicade-hoitoja. Todella kalliina hoitona se onkin ollut viimeisimpiä kokeitavia pitkän aikaa. Kuinka moni saa avun, ei ole tietoa vielä, todella vaarallinen tilastoissa on se, että lääkäreille ei jää tietoa muusta, kuin viimeisimmästä lääkkeestä, vaikka esimerkiksi sairaalaruoka on niin sopimatonta, että yksin se haittaa paranemista paljon ja vaikka kaikkein olennaisin asia olisi juuri se viimeisin sapuska, mitä on syönyt ennen paranemista! K.K. kertoo ajasta ennen SCD- dieettiä:

"Mä kokeilin aikoinani laktoosittoman, sokerittoman, gluteiinittoman ja kasvisruokavalion, mutta mikään niistä ei tehonnu muhun. Luovutin siinä vaiheessa koko ruokavaliohomman. Ei ne muhun tehoo kumminkaan. Kun viimeset Remicade -infuusiot oli annettu ja verta alkoi taas vuotaa ja lääkäri sanoi, et ainoo mahis on kaheksas leikkaus, niin rynnin tietokoneella internettiin ja aattelin, että nyt kelpaa melkein mikä vaan. No olihan siellä monenlaista, mutta kun tarkemmin ajattelin, niin logiikkaa ei löytynytkään. Illan päätteksi löysin yhen kotisivun, jossa sillä jepellä oli Crohn ja kehui jotain ruokavaliota, et siin poistetaan kaikki hiilihydraatit, jokka vaatii elimistöltä ruuansulatusentsyymien pilkkomista. Yleensähän suolisto ei tietty toimi kunnolla, jos siel on tulehusta, joten tää tuntu loogiselta ajatukselta. Sitten hain sillä nimellä Specific Carbonhydrate Diet tietoo ja liityin kansainväliselle SCD-listalle ja alotin saman tien ruokavalion. Se oli mun pelastus. Verta tuli siin vaihees jo pönttö punaseksi ja kivut oli kovat, mut 5 päivän jälkeen alotuksesta oireet lakkas kuin seinään" .

Monet kroonisista sairauksista kärsivät jäävät vaille hyvää vaihtoehtoa, kun heille ei anneta tietoa tuosta dieetistä. Myös reumaatikot ja keliaakikot hyötyisivät siitä - mutta teollisia gluteenittomia sapuskoja ei kannata kokeilla, sillä ne ei useinkaan ole sopivia, vaikka kuinka mainostettaisiin gluteenittomina - se kun ei ole ainoa asia, mikä vaikuttaa, mutta niissä on usein karrageenia ja keinomakeutusaineita, mitkä ei sovi ollenkaan! Monille suolisairaille on yllättäen sopinut luomumaito, jossa lääke- ja kasvinsuojeluainejäämät jäävät lehmän maksaan:-) Siksi kannattaisi scd- jogurttikin tehdä aina luomumaitoon!

Itse en ole dieetillä koskaan ollut, mutta aion opetella sen pahan päivän varalle. Korvaan joskus sokerin hedelmäsokerilla siksi, että se liukenee verenkiertoon hitaasti. Elaine Gottshall ei kelpuuta dieettiin teollisesti valmistettua hedelmäsokeria. Korostan, että scd-dieettiin se ei kuulu, vaan siinä sokeri korvataan hunajalla. Uskon ruokavaliom auttavan silloin, kun hiilihydraattien määrä rajoitetaan reippaasti minimiin, ehkä 100g vuorokaudessakin riittää? Jotain yhteistä näissä kaikissa dieeteissä on ja sen selviää Susanna Ehdinin kirjasta Itsensä parantava ihminen:

"Hedelmien pitäisi olla mahdollisimman kypsiä. Voimme parhaiten, kun syömme hedelmät vähintään puoli tuntia ennen ateriaa tai kolme tuntia sen jälkeen." - sama koskee marjoja.

 

Mielestäni meidän täytyisi opetella "kuuntelemaan" paremmin omaa kehoa - ja oppia elämään sen rajoitusten mukaan. Koska jokaisella on omat pöpönsä ja entsyyminsä, se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovikaan toiselle. SCD-dieetinkin voi helposti pilata vaikka väärällä suolalla tai lisäämällä liemikuution ruokaan. "Se. joka uskaltaa arvioida muuttumattomina pidettyjä totuuksia, tietää astuvansa miinakenttään, mutta on ymmärrettävä, että tieto ja sen mukana totuus kehittyy, vaikka tietyt perusasiat eivät muutu.", sanoi Antti Heikkilä kirjassaan. Elinsiirtojakin joudutaan tekemään aina vaan enemmän...

Niin kauan kun on olemassa selittämättömiä sairauksia, kuten suolistotulehdukset, reuma, fibromyalgia, allergiat, immuunipuutostaudit yms, täytyy kaikenlaisia mielipiteitä kuunnella. Vastatutkimuksiakin tarvitaan!  Orvo Raippamaan sanoin: "todellisuus on sitä minkä me näemme, koemme, elämme ja ymmärrämme todellisuudeksi."

 

"Kerrotaan, että eräs saksalainen kemisti olisi keksinyt tämän vaaralliselta kuulostavan aineen jo 1800-luvulla. Hän ei kuitenkaan tiennyt sille mitään käyttöä, kun ei ilmeisesti tullut maistaneeksi keksintöään, ja aine unohtui. Japanilainen yhtiö Ajinomoto alkoi vuonna 1908 valmistaa glutamaattia, jonka Tokion yliopiston tutkija Kikunae Ikeda oli samana vuonna onnistunut eristämään merilevästä - Japanissahan on kautta aikojen käytetty kuivattua Laminaria-sukuista kombu-merilevää mausteena. Nykyisin glutamaatti valmistetaan bakteerikäymisen avulla juurikassokerimelassista tai vehnägluteenista. " -Raholan syötävien sanojen arkistosta-

sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta