<Tunnistan oman rytmini ja löydän tasapainon tekemisen ja olemisen välillä. - A.Kulovesi ->

"Monen kuluttajan mielestä arveluttava on natriumglutamaatti E621, koska se standardisoi maun aina samanlaiseksi. Siitä epäillään tulevan myös ylivilkkautta, ja joillekin migreenipotilaille se ei sovi." - Pirjo-Liisa Penttilä Hesarissa  9.4.2002 -

En tiennyt olevani migreenipotilas, ennen kuin luin tuon artikkelin lehdestä - vaikka olihan minulle määrätty jo 4 kertaa migreenilääkkeet, mutta kertaakaan en niitä ostanut, kun vaiva meni aina ohi parissa päivässä. Apteekki oli silloin 50 km:n päässä, joten kokemukset noista lääkkeistä on tuntemattomia minulle. En siis tarvitse mitään lääkkeitä, en käy vastaanotoilla, en ole sairaslomilla... Miten minut kuitenkin voi luokitella migreenipotilaaksi (joo, onhan ne siellä potilaskertomuksessa...), kun saan arominvahventeista migreenin? Eihän minulla ole ollut sitä moneen vuoteen, sillä olen oppinut  välttelemään aineita - tiedän hyvin, mistä se tulee. Miksi tulee, en tiedä, eikä sillä ole merkitystä. Pääasia, että ei tarvitse turhaan kärsiä migreenistä eikä edes estolääkityksistä. Ihmeellistä, miten joku viranomainen voi määritellä raja-arvot aineelle, mikä joillekin on selvää hermomyrkkyä - - - Silloin en tosin tiennyt, miten asiat rullaa... en ollut tietoinen monista asioista entuudestaan. Lue pääkirjoitus TABU-lehdestä 2/2007!

Migreenin ensioireiden ilmaannuttua kurkuma tai tavallinen särkylääke auttaa varttitunnissa, kunhan sen ottaa heti "valoilmiön" ilmaannuttua. Noita sahalaitaisia tai pallomaisia vilkkuvia valoja edeltää usein pieni, ohut, vinkuva, jatkuva ääni (tinnitusta?), mutta ei välttämättä aina. Ilman särkylääkettä "kuvio" kehittyy tilaksi, johon auttaa vain "pimeäkoppihoito". Mielestäni migreeninestolääkitys on kallista ja turhaa, jos vaivan pystyy kiertämään sopivalla ruokavaliolla. Mistään perusruoka-aineesta migreeniä ei tulekaan enää! Aiheuttaja on siis aikaisemminkin ollut ruokaan lisätty vieras aine - mutta luomusokeristakin se tulee, koska siinä on glutamiinihappoa ja glysiiniä..

Yliherkkyyden oireet voi tunnistaa itse - niiden osoittamiseen ei tarvitse mitään testiä. Onnettomassa asemassa ovat ne, jotka eivät voi valita ruokavaliotaan: sairaala- ja laitoshoidossa olevat, koululaiset jne... 500 000 migreenipotilaan (Suomessa) seassa on varmaan niitäkin.

Yleensä erilaiset juustot ovat olleet turvallisia, mutta varsinkin maustetuissa tuorejuustoissa alkaa olla yhä enemmän noita öllöjä. Kreikkalaiseen salaattiin kuuluva Feta-juusto (Valio) oli suolattu Pan-suolalla ja siinä oleva lysiinihydrokloridi laukaisi migreenin muutaman tunnin kuluttua. Koska aineiden määriä ei voi tietää, vertailun vuoksi kerron, että saman sai aikaan pari ohutta siivua kalkkunaleikettä. Kun kysymys on noin pienistä annoksista, ei voi kuin ihmetellä, miten pärjäävät ne migreenipotilaat, jotka eivät asiasta mitään tiedä! Joillakin päänsärky saattaa kestää jopa monta vuorokautta, mutta parempaa päivää vaan odotellaan... ja pilataan suolisto (mediuutiset: 10.4.2007: "Uudet tulehduskipulääkkeet eli koksibit aiheuttavat yhtä paljon ruuansulatuskanavan vuotoja kuin tavanomaiset tulehduskipulääkkeet, todetaan LL Arja Helin-Salmivaaran väitöstutkimuksessa.") kipulääkkeillä - tai muillakin lääkkeillä, jos niissä on vaahdotusainetta, joka aiheuttaa suolistoon aftoja! Mitään kipulääkkeitä en ole käyttänyt aikoihin, joten ei minulla voi olla tietoa niiden todellisesta vaikutuksesta - mutta julkisuudessa niitä ei voi arvostella eikä ainakaan moittia!

Migreeniä ei voi olla huomaamatta, koska siinä on usein näköhäiriöitä - suolisto-oireet ilmaantuvat usein vasta seuraavana päivänä. Vastaavasti niistä toipuminen on hitaampaa, sillä limakalvojen uudistuminen vie pari viikkoa. Jos päänsärky ei lopu sopivalla ruokavaliolla (tai oireita aiheuttavien hajusteiden tai glutamiinihappoa sisältävien lääkkeiden käytön lopettamisella), täytyy vaivan alkuperä tutkia kunnolla. Sininen väriaine aiheuttaa tunnetusti päänsärkyä, mutta niin myös hometoksiinit, vaikka hometta ei näe... pienikin määrä esim jauhoissa voi saada sen aikaan. Käytän joskus luomujauhoja, mutta ne täytyy olla tuoreita eikä niissä saa olla askorbiinihappoa - maha ei siedä sitä teollista ainetta yhtään! Jos närästykseen ottaisin imeskelyrennietä, saattaisin saada epilepsiaa muistuttavat oireet, sillä siinä on sitä E1519- koodattua (bentsyylialkoholi) ainetta, mutta en ala koekaniiniksi - älä sinäkään! Epilepsialääkkeitä on jo kauan syötetty migreenipotilaille... Järkyttävää - ja he kun eivät pysty valittamaan niistä itse minnekään - lääkäri niitä valituksia tekee, jos tekee...!

Usein ihmetellään "heikkoa viinapäätä", kun hauskan illan jälkeen ei pääse pariin päivään jalkeille, vaikka kysymyksessä on vieraasta aineesta aiheutuneet myrkytysoireet! Oireet eivät ole riippuvaisia edes alkoholin määrästä. Usein samalla tulee syötyä "herkkuja", joita ei ajattele tarkemmin, mitä... Perinteisesti ihminen on valmis syyttämään itseään pienestäkin tilkasta alkoholia. Söitkös sittenkin aromisuolatun kioskiherkun tai eineksen, vai nuotiossa paistetun lenkinpätkän? Lääkkeistä toivotaan apua tokkuraan, joka tulee helposti myös liiallisesta särkylääkkeiden käytöstä.

Migreenivaivaisia, jotka saavat sen arominvahventeista, tiedän useita. Natriumglutamaatti E621, noteerattiin migreenisairaiden lehdessä, Päänsärky, numero 1/2002. Erikoissairaanhoitaja Liisa Aaltoila kirjoitti 4 sivua aiheesta asiaa, mutta ainoastaan E621 mainittiin tuosta joukosta.

Näillä sivuilla oleva luettelo on koottu alunperin sen  v a i k u t u k s e n  mukaan. Syyllinen löytyi usein roskapussista: pakkauksen tuoteselosteesta.

Muistelen, että ekaksi huomattiin E621, sitten proteiinihydrolysaatti, sitten hiiva-uute, sitten vasta arominvahvenne, jonka jälkeen alettiin etsimään tietoja muualtakin. Niitä ei ollut helppo löytää, enkä ollut aikaisemmin edes kiinnostunut aiheesta.

En ollut lukenut edes lehtijuttuja, joissa siitä olisi ollut vuoden 1997 aikana, jolloin on kirjoitettu kirja,"Ravintomme lisäaineet". Osa listassa on kerätty siitä, sillä vaikutus Pertti Lähteenmäen mukaan on ihan sama kaikilla aineilla. Hänen potilaansa muuten joutuvat jättämään nuo aineet pois heti ensimmäisen käynnin yhteydessä! Tuo on luennolla kuultua, enkä itse tunne yhtään hänen potilastaan.

 

Tavallaan oma migreenini on osittain mun omaa syytä, sillä minulla ei ollut mitään ennakkoluuloja mitään lisäaineita kohtaan! Kiitos tuntemattomalle M. Xxxxxlle kirjoittamastaan artikkelista Hesarin yleisönosastolla. Ilman sitä en ehkä olisi älynnyt "lopettaa" omaa vaivaani ikinä:-)

Tiina Tikka on väitellyt tetrasykliinien vaikutuksesta. Ottamatta enempää kantaa väitökseen laitan linkin siihen, sillä siinä kerrotaan myös glutamiinihaposta. Itse olen syönyt useita antibiottikuureja vuosien aikana poskiontelotulehduksiin - siksi aihe kiinnostaa edelleen. Jotkin hajusteet vaikuttavat myös turvottamalla limakalvoja ja pidemmällä aikavälillä siitä voi kehittyä tulehdus. Pahin kaikista hajusteista on minulla ollut Bold-pyykkipulveri. Ehkä noilla kaikilla on merkitystä yhdessä - hajusteallergia on jäänyt ja siihen käyttämäni kortisonisuihke nosti heti sokeriarvot maksimiin - en käytä niitä kuin viimeisimmässä hädässä, jos silloinkaan. Holby Citystä näinkin juuri sen tapauksen, jossa kortisoni oli aiheuttanut diabeteksen...

Ehkä lauseita ei kannata erottaa asiayhteydestään, mutta uutena lainaan tätä... mistähän sen löysin, etsin myöhemmin:

"Glutamiinihapon havaittiin aktivoivan hermosolujen lisäksi myös aivoissa olevia mikroglia-nimisiä tulehdussoluja, jotka lisäsivät hermosoluvauriota."

Mutta onhan niin, että pieni virhe - suuressa mittakaavassa - kostautuu aina jossakin? Olisi ollut kiva törmätä tuohon kirjan kohtaan aimminkin, mieluiten lääkäri olisi voinut sanoa sen, vaikka asiavirhe olikin!

Säilöntäaineiden käyttö lisäaineena on ihan eria asia: niillähän estetään ruokamyrkytykset ym. Niitä meillä ei ole vältelty erikoisemmin, kuten ei muitakaan lisäaineita. Jos päänsärkyyn syö turhaan särkylääkettä, on kai silläkin jotain vaikutusta herkkään suolistoon ja sen mikrobien toimintaan, maksasta ja munuaisista puhumattakaan! Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia noista - ja kiva jos joku muukin kertoisi asiasta lisää niille pitkäaikaissairaille, jotka tietoa ei muualta saa...Nooran blogista löytyy vaikka mitä - hienoa!

Ikävää, että myös monissa lääkkeissä on vastaavia aineita, kuten glysiiniä, glutamiinihappoa (jota on muuten luomusokerissakin!), natriumglutamaattia...

 

Väärinkäsitysten vähentämiseksi lainaan tekstiä medicinan sivuilta:

Elintoksikologian perusteiden kohdalla ajatus pysähtyi kohtaan, missä kerrottiin neurotoksisuudesta:

"...Veri-aivoeste ei ole aukoton polaarisillekaan yhdisteille. Esimerkiksi aivolisäkkeen ja plexus chorioideuksen kohdalta veri-aivoeste puuttuu. Polaariset aineet voivat käyttä myös endokeenisten aineiden (sokerit, aminohapot) pumppumekanismeja päästäkseen soluun, jos niiden kemiallinen rakenne on läheinen tai ne muodostavat kuljettajaan sopivia komplekseja endogeenisten aineiden kanssa. Ionikanavat läpäisevät ilmeisesti jossain määrin myös toksisia metalleja (mangaani, lyijy). Ääreishermoja suojaa veri-neuronieste, mutta autonomisen hermoston ganglioiden kohdalta suoja puuttuu."

Jostakin olen ottanut talteen lauseenpätkän, kirjoittajat Jouko Tuomisto ja Kai Savolainen:

..."etenkin hippokampuksessa mutta myös muissa aivojen osissa anoxia (hapettomuus) lisää eksitatorisen aminohapon g l u t a m a a t i n  vapautumista. Glutamaatti aiheuttaa kohdesolussaan kalsiumin välityksellä voimakkaan kiihotustilan, josta voi seurata pysyvä soluvaurio..."

Sokeri lisää moniakin oireita, vaikka ei niitä yksin aiheuttaisikaan. Sillä on kai yhteyttä myös hiivan liikakasvuun ja sen erittämien myrkkyjen lisääntymiseen. Kun hiivasolu saa sokeria, se voi hyvin, oli se suolistossa tai missä tahansa. Käymistuotteet myrkyttävät ihmisen, hiivasolu järsii suolistonukan jne. loogista, eikö?

Riippuvuus särkylääkkeistä voi myös aiheuttaa migreeniä:

"Hyksin neurologian erikoislääkäri Markus Färkkilä varoittaakin päänsärystä kärsiviä jatkuvasta särkylääkkeiden käytöstä, koska ne voivat myös ylläpitää päänsärkyä. ...Päänsärky voi olla vieroitusoire lääkkeestä, jota potilas käyttää jatkuvasti kipuun. Kaikki lääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta."sanoo Markus Färkkilä Hesarissa -

"Färkkilä varoittaa myös jatkuvasta särkylääkkeiden käytöstä, joka voi ylläpitää päänsärkykierrettä. Särkylääkeriippuvuutta voi kehittyä sekä perinteiselle särkylääkkeille että uudemmille tulehduskipulääkkeille. Erityisen hankalina hän pitää kofeiinia ja kodeiinia sisältäviä yhdistelmäkipulääkkeitä."

Markus Färkkilä MTV3:n uutissivuilla - kauan sitten:

"Pirjo Anttilan on  väitöskirjatyössään todennut, että Suomen ekaluokkalaisten päänsärky on kahdessakymmenessä vuodessa kolminkertaistunut. Migreeni ei lapsuudessa aiheuta ainoastaan päänsärkyä, vaan myös muita oireita. Pienillä lapsilla taudin oireena on usein toistuvat vatsakivut."-Ralf Nyman Anttilan väitöksestä-

Paula Heinonen kertoo Sadun päiväkirjassa suoliston ja aivojen yhteydestä. Kannattaa lukea!  

Tuula antoi oman kokemuksensa sivuilleni.

"Minulla on joitakin tieteellisiä julkaisuja Paavon kanssa, ja joskus hän on maininnut minunkin nimeni luennossaan. Kävimme usein samoissa kokouksissa ja kongresseissa. Yhteistyö ajautui kriisiin, kun Paavo julisti johtamani työryhmän kirjoittaman "neurologian oppikirjan" pannaan niin pitkäksi ajaksi kuin hän olisi alan professorina yliopistossaan. Tosin yhteistyö kangerteli jo aiemmin kun silloin vielä Turussa työskentelevät Paavo ja Urpo halusivat saada nähtäväkseen laboratorioni uusimpia tieteellisiä tuloksia ja julkaisivat ne saman tien omissa nimissään. Paavo pyysi menettelyään anteeksi barceloonalaisella puistonpenkillä, kun sitä ponnekkaasti vaadin, mutta Urpo vastasi kiukkuisesti: "Samahan se on, kuka ne julkaisee." - Jorma Palon kirjassa Oravasyndrooma -

Minulla on tuo kirja vuodelta 1996: Neurologia, kirjoittanut Palo, Jokelainen, Kaste,Teräväinen, Waltimo.

Sivulla 180 lukee:

"Kemiallisiin aineisiin tai niiden poisjättöön liittyvä päänsärky: Päänsärkyä aiheuttavia aineita ovat alkoholi, angina pectorisksen hoitoon käytetty nitroglyseriini, lihan punavärin säilyttämiseen käytetty nitriitti, säilöntäaineena käytetty natriumglutamaatti, lyijybensiini ja hiilitetrakloridi... jne."

Miksi kukaan lääkäri ei tuota kertonut koskaan? Nykyään ei pää ole koskaan kipeä ja viimeksi yli 11 v sitten kyläreissun jälkeen...

"Sairaslomapäivän arvioidaan maksavan työnantajalle tuhat markkaa. Joka neljäs migreeniä sairastava on vuodessa päivän tai kaksi poissa töistä migreenin takia, mutta joka kolmas yli kaksi viikkoa vaikeiden kohtausten takia. - Hesari 12.3.1999 -

sivun alkuun

sivu on osa suurempaa  kokonaisuutta

epilepsialääkkeitäkö migreeniin?