<........... " Luottamukseni uusiin mahdollisuuksiin kasvaa kokemus kokemukselta." -Anja Kulovesi - ............>

 

"Myrkyllisyystietoja ei ole vielä täysin testattu. Happojen vaikutuksesta syntyvä syanidi estää kudosten hapen käytön" - 2001 tiedotteessa -

Viineissä käytetään usein torjunta-aineena kuparia, joka erotetaan kaliumferrosyanidilla. Kannattaa siis valita luomuviini, kun siinä niitä vieraita aineita - kuten koodilla E536 - ainakin periaatteessa valvotaan, muissa ei. Mutta mistä tietää varmasti, onko vai eikö ole? Aine tunnetaan myös nimillä Kaliumheksasyanoferraatti(II)-trihydraatti, Keltainen verilipeäsuola.

 

Minulla tulee kova yskä aineesta, vaikka en sitä paljoa käyttäisikään. Maldonsuola ja karkea merisuola sopii hyvin, mutta huomasin asiayhteyden kerran, kun tein pikkuleipiä, joihin laitoin ohjeenmukaisen määrän suolaa ja ne keksit sitten olivatkin aivan liian suolaisia. Muuta outoa aineksissa ei ollut, mutta yskäkohtaus alkoi aina pikkuleivän jälkeen!

Kaliumferrosyanidia sitä on usein jauhemaisissa (voi olla myös jauhoissa!) tuotteissa, mutta myös:

Punaviinejä en uskalla käyttää ollenkaan, koska niin ikäviä kokemuksia on tullut - en tosin silloin tiennyt syanidista yhtään mitään vielä... Mutta kotimaisia tilaviinejä ja luomuviinejä olen voinut hyvin käyttää, vaikka niissä onkin sulfiitteja ja kaliumsorbaattia - Kaliumferrosyanidia niissä ei kuitenkaan ole. Kiitos valmistajille asiantuntevasta opastuksesta! Hienoa, että jaksatte tehdä huolella kaikki - meidän tarvii vain löytää kauppaan.

Pihamaan myymälä löytyy nyt helpommin uuden Heilan kupeesta. Uskon, että marjat ovat lappalaisen rypäleitä - niin hyvää viiniä moni niistä tekee ja säilöö vitamiinit ja flavonoidit turvallisesti meillekin talteen. Matkailukohteina moni paikka on uskomattoman ihania! Tiesitkö, että Musta Mortti on herukkalajike? Kunpa tanssipaikoillakin huomattaisiin tarjota oman kylän juomia, ettei tarvitse ihanmitäsattuu ottaa... Esimerkiksi itselleni ei sovi ollenkaan askorbiinihappo E300 - pienikin määrä närästää hirvittävästi:-(

 

"Kyseessä on kemiallinen prosessi, jossa viiniin lisätään kalium ferrosyanidia. Ferrosyanidi reagoi viinissä minkä tahansa raudan ja kuparin kanssa muodostaen syvänsinisen sakan. Tällä yksinkertaisella prosessilla poistetaan ylimääräinen rauta ja kupari viinistä." - Kiitos, S.Vuorio! -

 

Yskä muuten on oikein hyvä merkki myrkkyaltistuksesta!

"Syanidia käytetään synteettisten kuitujen ja muovien tuotannossa, kullan ja hopean erottamisessa. Altistuminen voi tapahtua myös tulipalojen savukaasuissa. Imeytymistä tapahtuu iholta ja hengitysteitse. Myrkky estää nopeasti kudoshapetuksen. Sen seurauksena ilmaantuu hyperventilaatio, hengenahdistus, päänsärky, sekavuus, hypotensio, tajuttomuus ja kouristukset."

 

Anemian hoito on osoittautunut älyttömäksi, jopa hengenvaaralliseksi ja epäilyttää sen johtuvan joko lisäaineista, vieraista aineista ruoassa tai olevan muiden lääkkeiden haittavaikutusta, koska niin yleinen vaiva alkaa olla...

"Syanidit CN (Muuttuva ympäristö ja terveys, 1993)

Syanidi on hyvin toksista ja se voi inaktivoida mitokondrioissa hengitysketjuentsyymin sytokromioksidaasin. Elimistö pystyy käsittelemään pieniä määriä syanideja (0,003-0,005 g) vaarattomiksi, mutta hengenvaarallinen syanidiannos on 0,1-1 g. Kroonisessa syanidimyrkytyksessä oireina ovat mm. keuhko-oireet ja äänen käheys. Syanidin enimmäispitoisuus talousvedessä on 0,05 mg/l.

 

Syanidisuolaa en kestä yhtään - tukehtua meinaan E536, mutta vaiva kestää varttitunnin, ja menee ohi. Se on hyvin yleinen E-lisäaine, kaliumferrosyanidi - paakkuuntumisenestoaine, käyttörajoituksia... luki jossain. Mikä sairauden oire voisi olla sen liikasaanti? Astma?

 

Kaliumferrosyanidi on luvallinen lisäaine myös alkoholijuomissa - ei kuitenkaan luomutuotetuissa:

"Asetuksen (EY) N:o 1493/1999 liitteessä IV olevan 3 kohdan p alakohdassa säädetty kaliumferrosyanidin käyttö on sallittu ainoastaan niiden enologien tai teknisten asiantuntijoiden valvonnassa, jotka ovat sen jäsenvaltion viranomaisten hyväksymiä, joiden alueella käsittely tapahtuu ja joiden vastuuta koskevat vaatimukset vahvistaa tarvittaessa kyseinen jäsenvaltio. Kaliumferrosyanidikäsittelyn jälkeen viinin on sisällettävä rautajäämiä. Tässä artiklassa tarkoitetun aineen käytön valvontaan sovelletaan jäsenvaltioiden vahvistamia säännöksiä."

 

Aina jauhemaisissa tuotteissa ei kerrota, minkä nimistä paakkuuntumisenestoainetta ainetta on käytetty. Esimerkiksi "Käytettäessä ryhmänimeä ''muunnettu tärkkelys'' ei lisäaineen nimeä eikä numerotunnusta tarvitse ilmoittaa." Puhdasta suolaa joutuukin etsimään melkoisesta suolavalikoimasta! Paakkuuntumisenestoaineista ehkä vähiten haitallinen on Piidioksidi E551

 

Kirja Hyvä paha lisäaine kertoi, että USA:ssa Kaliumferrosyanidi E536 - on kielletty. Miksi meillä ja muualla syödään sellaista ainetta - yskittää ja turvottaa tervettäkin! Hassua, ettei kaikkia asioita ennen huomaa, kun vasta kirjasta lukemalla: "oireina ovat mm. keuhko-oireet ja äänen käheys".

Sipseissä ka suolakekseissä ym teollisuuden suolaamissa tuotteissa on glutamaattien ym. aineiden lisäksi usein tuota syanidisuolaa - tarkista pussin kyljestä! Nykyään on myös glyfosaattijäämiä monissa tuotteissa enemmän, kuin aikaisemmin... kuka noita enää voi ennalta arvata, minkä takia jokin tuote - soija, maissi, peruna, sokeri tai muu ei enää sopinutkaan? Tietysti juomiin vaikuttaa aina vedenkin laatu...

 

Lisää perusasioita:

"...Toinen anemian syy on raudan lisääntynyt erittyminen, jonka taustalla voivat olla paksusuolen haavaumat ja peräpukamat sekä tulehduskipulääkkeiden käyttö, joka monille aiheuttaa veren tihkumista ruuansulatuskanavaan...

...Kupari on metalloentsyymien osa. Kuparin kannalta tärkein näistä entsyymeistä, keruloplasmiini, osallistuu raudan imeytymiseen ruuansulatuskanavasta, rautavarastojen mobilisaatioon ja ferroraudan hapettamiseen ferriraudaksi. Muut kuparia sisältävät entsyymit, joita ovat sytokromioksidaasi, Zn-Cu-superoksididismutaasi, tyrosinaasi ja dopamiini-beeta-hydroksylaasi, osallistuvat mm. punasolujen ja valkosolujen sekä hemoglobiinin muodostukseen.

Kuparia saadaan ruuasta runsaasti, joten sen puutostilaa ilmenee vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi suolen osien poistojen jälkeen, laskimoravitsemuksessa ja liiallisen sinkinsaannin yhteydessä. Puute johtaa mm. leukopeniaan ja anemiaan, joka on useimmiten mikrosyyttinen."

 

Liiallinen sinkin saanti - voiko vaikuttaa mihinkään? Tarve on suunnilleen 7-9 mg/vrk

"...ehkä Jeesuksen viini sittenkin oli taivaallisinta kaikista viineistä. Ei köyhän kansan viinin huonoa tarvitse olla. Eikä viineistä kallein ja hienoin ole aina parasta. Sen kertovat myös useat Harrasta viiniä -kirjan asialliset viiniarviot." - Vantaan lauri kertoo -

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

Usein ihan liian myöhään opittua

Pahan päivän varalle itselleni tallessa

Järjestystä kaipaavalle: plaraa nuolesta ajassa taaksepäin (merk lokakuussa 09)