<..... Kunnioitan kehoni viestejä ja pidän hyvää huolta itsestäni. - A.Kulovesi - ....>

"Ruoka-aineallergia voi oirehtia hyvin monella eri tavalla, mutta ruoka-aineen aiheuttaessa toistuvasti samanlaisia oireita on syytä epäillä allergiaa. Tyypillisimpiä oireita ovat iho-, suolisto- ja hengitystieoireet, tosin samallakin ihmisellä eri ruoka-aineallergiat voivat oireilla eri tavalla. Ruoka-aineallergiaan liittyy kuitenkin aina suolitulehdus. - Suolen tulehdustila vähentää ruoka-aineiden imeytymistä ja altistaa lisäallergioille, Alanko kertoi" - Proviisori- lehdessä 2/2003 sivulla 8 -

 

Seuraava  teksti on vuodelta 1998 mukaeltu potilasohjeesta, alunperin Hyks:n lastenklinikalta. Kirjoittajasta tai kirjoitusajasta ei ole tietoa. Voit soveltaa sitä muihin menetelmiin, esim. karta (=älä käytä yhtään!) sokeria, makeita mehuja ja hiivatuotteita, joita jotku arominvahventeetkin ovat. Käytä ainoastaan luonnollista rasvaa kuten suolatonta (ei sis syanidia, mitä on teollisissa jauhetuotteissa, kuten suolassa, jauhoissa ym) luomuvoita ja luomuoliiviöljyä täytyy lisätä ruokiin säännöllisesti, sillä muuten voi tulla ummetusta. Tarkista aivan ensimmäiseksi, ettei Sinulla ole vilja-allergiaa tai ettet ole allerginen maidon valkuaiselle. Jos niitä on, pahenee vaivasi entisestään. Tietysti voit olla allerginen tai yliherkkä myös jollekin muulle, selvitä itse, mille. Kipulääkkeitä ei pidä käyttää enää ollenkaan eikä mitään, missä on apuainnena natriumlauryylisulfaattia:

"Tulehduskipulääkkeet huonontavat munuaisten verenkiertoa estämällä verisuonia laajentavien prostaglandiinien syntyä." - Lääkelaitoksen TABUsta -

 

Lisään omat huomautukseni allaolevan taulukon keskimmäiseen sarakkeeseen tai sulkuihin:

"Vähäjättöinen ruokavalio on tarkoitettu potilaille, joilla on suolistoleikkauksen tai sairauden takia taipumusta ripuliin normaalilla ruokavaliolla.

Ruokavalio koostuu sellaisista ruoka-aineista, jotka imeytyvät mahdollisimman täydellisesti. Eniten jätettä muodostuu runsaskuituisista ruoka-aineista, kuten täysjyväviljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Siksi näitä ruoka-aineita rajoitetaan.

Sokeroitu ruoka ja juoma voivat lisätä ripulia. Siksi runsasta sokerin ja sokeroitujen ruokien käyttöä rajoitetaan. Myös sokeria korvaavat makeuttajat, hedelmäsokeri, ksylitoli ja sorbitoli aiheuttavat ripulia, jopa vielä enemmän kuin tavallinen sokeri."

 

Mun on pakko tehdä tähän oma huomautus, sillä just tuo on iso virhe ohjeessa: "Sen sijaan keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia voidaan halutessa käyttää".

(hunajasta ei puhuttu mitään, vaikka luomuhunaja monille sopii, kuten myös joillekin hedelmäsokeri, mutta aspartaami ei sovi ollenkaan! Monissa lääkkeissäkin on keinomakeutusaineita ja jopa niissä tyhjennysaineissa ja tutkimuksiin käytettävissä juomissa... Järkyttävää, mutta kaikesta täytyisi valittaa ennen tutkimusta, mutta tieto ei vaan kulje! Olen lukenut niitä TABU-lehtiä vuosien aikana ja oppinut niistä paljon. Nyt uskallan sanoa, että ihan väärässä en ole ollut!)

... ja jatkuu se ohje:

"Ripuli aiheuttaa suolan ja nesteen hukkaa. Ruokaan lisätään suolaa (huom, merisuolaa, jota saa kaupasta myos hienoksi jauhettuna - ei missään tapauksessa mitään mausteseosta, aromisuolaa tai Pan-suolaa eikä kaliumferrosyanidia E536)

Myös suolaisia elintarvikkeita kuten (luomulihapullia ja muuta luomulihaa), makkaroita (Vatajan lisäaineettomat makkarat, luomumakkarat) metwurstia (Luomu-meetwursti), suolalihaa ja -kalaa (kotivalmisteinen kalaruoka tai tonnikala öljyssä ilman muita lisukkeita),

  • Juotavaa tarvitaan 1½ - 2 litraa päivässä (mielestäni määrä on liian pieni):
    • maitoa (luomumaitoa ja omatekoista jäätelöä kuohukermasta -jos luomukermassa on karrageenia, joten ei sitä!),
    • piimää (luomupiimää),

      mehua (Biotta-luomuporkkanamehu on maitohappokäytetty, karpalo- puolukka-, mustikka- ja mustaherukka-tuoremehut, lingotut suodatettuina, ei siemeniä!)

  • Tarvittaessa paljon pureskelua vaativat ruoat kuten kokoliharuoat, soseutetaan." 

 

Kuten huomaat, täytyy olla tarkkana jokaisen valinnan suhteen. Kannattaa lukea pari kirjaa, joissa selitetään periaatteet hyvin ja näitä soveltaen esimerkiksi seuraavat:

 

Juomaksi suosittelen karpalomehua ja luomutäysmaitoa, koska ne eläimien käyttämät lääkejäämät jäävät lehmän maksaan! Hanavesistä ei voida puhdistaa koskaan niitä lääkejäämiä, mitkä puhdistuslaitoksille jätevesissä kertyy. Siksi luomumaito. Kaikki d-vitaminoitu, varsinkin Valion maitotuotteet, koska siinä on on maissiöljyä, se ärsyttää ja sellainen, missä on askorbiinihappoa. Pienikin määrä lisää verenvuotoa, on huomattu käytännössä eikä auta, vaikka pakkauksessa lukisi C-vitamiini, samaa ainetta on, ilmeni yhdessä puhelinkeskustelussa. Ei suostunut kertomaan, mitä se valmiste sisälsi, samaa kuitenkin, mitä lääketehtailta tulee, sanoi.

VALITSE Kokeile ensin kokonaan ilman viljaa - ohjeen aikana se oli ihan erilaista kuin tänään, esim mykotoksiinien suhteen? VÄLTÄ
Hiiva-graham- ranskanleipä, voileipäkeksit, pulla, keksit ja leivonnaiset pulla ei sovi, kun siinä on hiivaa. Voihin leivottu kampanisu tai joulutorttu mansikkahillolla hiivapullien tilalle

ruisleipää saa leivinhiivattomana, kokeile varovasti, vähän kerrallaan

ruisleipää, 

näkkileipää, 

uunituoretta leipää

ja pullaa 

Vellit ja puurot:

riisi, manna, kaura, ohrahiutale ja -jauho, vehnähiutale, grahamjauho

Makaroni, spaghetti, 

valkea riisi, 

riisimurot ja maissihiutaleet 

marjapuuro spelttimannaan tai luomugrahamjauhoihin (=hienoa täysjyvävehnää) keitettynä on hyvää. Tarkista, ettei ole paakkuuntumisenestoainetta eikä askorbiinihappoa!

Karjalanpiirakat

JOS muroissa tms. on mallasuutetta, älä syö sitä.

Maissi voi nykyään olla muuntogeenistä ja maltodekstriini voi olla siitä tehtyä. Niissä glyfosaattijäämiä ym voi olla paljon enemmän, kuin tavallisissa...

leseitä, 

myslejä, 

vehnänalkiota (?), 

rouhe-ja leseleipiä, 

Weetabixia.

perunoita, keitettyjä juureksia, keitettyä kukkakaalta, hienoksi raastettua porkkana-ja kurkkuraastetta  Biotta-mehu luomuna raasteita parempaa...

Kookosmaidossa keitetty kukkakaali hyvää! Kokeile varovasti - kaalta sekin on... ja tarkista, ettei kookosmaidossa ole E407 eli karrageenia - se aiheuttaa tulehdusta!

tuoreet vihannekset, varsinkin suurina määrinä, 
tomaattisose ilman kuoria ja siemeniä  ruoanlaittoon Pirkka- luomutetra, ketshupiksi luomu-Heinz herneet ja pavut
avokado ja kasvismehut ravitsevaa mantelijauhetta jogurttiin ja omatekoisen A-piimään, jäätelöön, ja viiliin, jotka kannattaa tehdä luomumaidosta  valkokaali punakaali, parsakaali. 
Kaikki hedelmät ja marjat 

keitettynä, mehuna tai soseena, ilman siemeniä ja kuoria, säilykehedelmät, banaani, tuoremehut. 

Luomusitruunasta puristetun sitruunan mehu aamuin illoin tyhjään vatsaan... puolikas riittää. Luomuappelsiinimehua saa myös kaupasta - hyvää, pehmeän makuista tuoreet hedelmät ja marjat, varsinkin suurina määrinä, kuivatut hedelmät. 
Liha, ei valmiiksi maroinoituja lihoja

eikä valmisruokia

paitsi säilyketuotteet voivat olla hätätilassa hyviäkin

ravintolaruokia vain jos annat kokille myrkkylappusen ensin...

 
 kala, ei kalapuikkoja tai nuggetteja, vaan vaikkapa pakastekalaa, jonka paistat voissa ja lorautat luomukermaa tai hyla-vispikermaa sekaan, maustat merisuolalla ja tillillä, viherpippurilla, ei sekaan maustesekoituksia.  
muna pannukakut luomumaidosta ja luomukananmunista, 

räiskäleet voissa paistettuna, 

luomukananmunia keitettynä, paistettuna, munakkaina, munavoina

 
makkara Luomu-meetwursti ja muut luomumakkarat, kunhan ei ole karrageenia  
maito- ja maitovalmisteet Tee omat naminamit itse luomumaidosta, jonka rasvapallosia ei ole pilkottu ja siksi ne eivät aiheuta vatsavaivojakaan.

Tee itse luomumaidosta jogurttia, johon voit sekoittaa kanelia, maitorahkaa, luomusitruunan mehua. 

Leipäjuustoja ym juustoja voit syödä: Edamjuustoa saa luomuna, 

varo Pan-suolattuja tuotteita...

 
margariini, ruokaöljy, voi  Oikea voi. Voimariini aiheutti pahan akuutin tutulle - en tiedä, miksi. 

Rasvat, joissa ei ole käytetty Pan-suolaa, voivat sopia.

Öljyistä parasta on luomu-Virgino, kotimaista kylmäpuristettua rypsiöljyä sekä Camelina- öljy

 
Yrttitee, tee, kahvi, virvoitusjuomat  Camomillatee on hyvää. JOS juot kahvia, laita luomumaitoa sekaan eikä yhtään sokeria. 

Hermesetas tai hunaja on pienempi paha kuin sokeri, mutta hedelmäsokeria kannattaa kokeilla varovasti sokerin tilalle.

Manteli syödään mieluiten mantelijauhona, pähkinöistä sopii cashew-pähkinät. Ruoka pureskellaan AINA hienoksi velliksi, eikä sen kanssa juoda mitään, jotta mahanesteet eivät laimene. 

Aterioiden välillä juomia nautitaan puolestaan runsaasti - tuoremehuja ja hiilihappopitoisia juomia kuitenkin vältetään, sillä ne aiheuttavat ilmavaivoja, jotka venyttävät haavoja auki > kierre jatkuu.

sorbitoli, ksylitoli, maltitoli

sekä näillä makeutetut elintarvikkeet, pähkinät, manteli

Hyksiltä saatu ohje on vuosien takaa, mutta uudempaakaan en ole saanut. Silloin ei ollut paljoa vaihtoehtoja, kuten luomutuotteita tai gefilus-ym- tuotteita. .. Tee siis omia sovelluksia, kunhan olet tarkkana tuoteselosteiden kanssa ;-). Kerron tässä vain kokemuksista, joista on ollut apua, joten ei ne ihan vääriäkään ole. Voin tuoda esille asioita, jotka itselläni olivat etsimisessä. Vaihtoehtoja kun ei anneta ja silti jokaisen on syötävä jotain joka päivä.

Pekka Kymäläisen kirja "Pussinkuljettajan päiväkirja" voisi ehkä kertoa lisää asiasta, mutta en ole vielä lukenut sitä. Häneltä suoli täytyi poistaa syövän vuoksi. Monelle suolistosairaalle leikkaus onkin ainoa vaihtoehto, sillä kauan ja pahasti vaurioitunut suoli ei välttämättä tule kuntoon enää. Potilasyhdistyksen toiminta keskittyy lähinnä siihen, että sairas vähitellen sopeutuu ajatukseen leikkauksesta - ja väliaikaisesta avanteesta - sairasteleva potilas saadaan ainakin periaatteessa työkykyiseksi. Ruokapuolesta se ei tiedota ollenkaan!

Suolistosairaiden keskustelupalstalla ehdotettiin elävää ravintoa, johon en ole perehtynyt, mutta kommentoin silti:

Elävä ravinto on varmaan hyvä suolistovaivojen ennaltaehkäisyssä, mutta tulehtuneelle suolelle se on myöhäistä ja jopa vaarallista: monella on ollut suolessa kuroumia ja ahtautumia, joihin esimerkiksi raasteet saattavat juuttua kiinni. Arstila käski keittämään kaikki vihannekset, vaikka OSA vitamiineista siinä tuhoutuukin. Rusinoita tai muuta kuivattua ei pidä myöskään syödä, sillä sellainen saattaa turvotessaan tukkia suolen kokonaan! Rusinahan on kuivattu viinirypäle - kaikki sen tietää - mutta huomaako, että se suolistossa voi olla liian iso pallukka? Sitäpaitsi se sisältää luonnon hiivoja. Sen avulla herätetään kuivattu viinihiivakin - suolistossa muhiva hiiva on tuoretta ja tykkää siitä varmasti!

Raakaraasteita ei pidä aktiivivaiheessa syödä ollenkaan. Ilmavaivoista on päästävä kokonaan eroon ensin, että vuoto saadaan loppumaan. Ilmavaivat venyttää haavoja, samoin karkea kuitu ruoassa.

Ruoka kannattaa tehdä kokonaan itse ja sokerista täytyy luopua kokonaan. Moni ei pääse eroon makeanhimostaan".

Ruoka pitää pureskella erityisen hyvin. Jos siihen ei ole tottunut, vaatii sekin harjoittelua... siis ihan velliksi, jotta ruokaan erittyisi mahdollisimman paljon sylkeä ja entsyymitoiminta pääsisi hyvin alkuun jo suussa. Se edistää ravintoaineiden imeytymistä. Nestettä ei kannatakaan silloin juoda ruokailun yhteydessä, vaan vaikkapa vasta varttitunnin kuluttua ruokailusta. Ruokailujen välillä nestettä on muistettava juoda runsaasti, vaikka väkisin. Elimistön kuivuminen tulee monelle ihan yllättäen eikä se edes janota, vaikka luulisi...

 

Professori Antti Arstilan kirjassa "Elä terveesti - sairasta viisaasti" kerrotaan kohdassa "suoliston vastalauseista":

"Ilmavaivat johtuvat sopimattomista ruoka-aineista tai suolen muista käymisprosesseista muodostuvista runsaasti rikkivetyjä sisältävistä kaasuista. Ilmavaivoja voi aiheuttaa myös henkilön huomaamattaan ruokaillessa nielemä ilma. Monet lääkeaineet, vitamiinit ja hivenaineet voivat myös olla syynä ilmavaivojen lisääntymiseen. Tyypillisiä ilmavaivojen aiheuttajia ovat herneet, pavut, tuore leipä, kaali- ja lantturuuat, sipuli, erilaiset hiivaa sisältävät (kaikki hiiva-autolysaatit, hiivauutteet ym arominvahventeet) valmisteet. Myös ns. laktoosi-intoleranssista kärsivillä henkilöillä pienikin määrä maitotaloustuotteita saattaa pahentaa ilmavaivoja.

Ilmavaivojen vähentämiseksi kannattaa nauttia kasvisöljyjä ja runsaasti vettä päivän mittaan. Ruoka on pureskeltava hyvin ja ruokailuun on varattava tarpeeksi aikaa, jolloin hotkiessa tapahtuva liian ilman nieleminen jää pois.

Ruuan on oltava kuitupitoista, mutta liian kuitupitoinen ravinto saattaa omalta osaltaan pahentaa ilmavaivoja."

 

"Ellei bakteeria mikään järkytä, se jakautuu jakautumistaan, ja sadas ja tuhannes ja miljoonas bakteerisukupolvi on täsmälleen entisen kaltainen. Järkytyksiä voivat tuottaa satunnaiset tekijät ja olosuhteiden muuttuminen. Jos olosuhteet muuttuvat, bakteerin on sopeuduttava niihin, muuten sitä ei enää ole." kirjoittaa Anto Leikola kirjassa Ongelmana elämä.

Tavallaan ongelma on olemassa niin kauan kuin oppii elämään oman "erikoisominaisuuden" kanssa. Esimerkiksi allergiaa ei voida osoittaa testeillä, vaikka niitä tehdäänkin. Koska kaikki allergia aiheuttaa tulehdusreaktion suolessa, eikö ole tyhmää syödä allergialääkkeitä ja sammuttaa niillä elimistön terve reaktio aineeseen, jota se ei siedä? Mitä nuo aineet ovat, selviää vähitellen sille, joka alkaa niitä selvittämään. Jos käytät allergialääkettä, kortisonia tai solusalpaajia, et voi saada niitä selville koskaan, sillä ne poistavat vain oireita, jotka jatkuvat kunnes syyllinen löytyy. Mielestäni on loogista, että monella suolisairaalla voi olla hiiva-allergia. Tiedetään, että ruoassa on pieniä määriä antibiootteja. Jos luonnon hiivoja ei välttele, ei silläkään ole paljon merkitystä. Hiiva-autosylaatteja ja hiiva-uutteita on noissa öllöissäkin, joten ei voi olla turhaa vältellä niitä.

Suolistosairaalla suoliston hyödylliset bakteerit ovat toimintakyvyttömiä ja haitalliset ovat päässeet vallalle. Leikolan esittämä (yllä) periaate voi hyvinkin päteä jokaiseen elolliseen olioon. Ihmisen kohteena ollessa voi olla, että vaivat ovat alkaneet paljon aikaisemmin, mutta ehkä vasta vakavasti sairastuessaan tauti pakottaa ajattelemaan - yleensä asioita ajassa taaksepäin.

Milloin ilmavaivat oikeastaan alkoivat? Niitä väheksytään usein, vaikka professori Antti Arstilan mukaan ne ovat suolistosyövän ensioireita! Ravitsemus on voinut olla jo pitkään pielessä. Ripulilääkkeiden käyttäminen pahentaa usein tilannetta entisestään ja saattaa olla suorastaan vaarallista, jos vaivojen taustalla on suolistotulehdus. Niiden sivuvaikutuksena ummetus - joka johtuu virheellisestä ruokavaliosta -  peittää todellisen ongelman ja siirtää sen tulevaisuuteen entistä pahempana. Kannattaa lukea asiat aina oikeasta ja tuoreimmasta Pharmaca Fennicasta, sillä kaikki asiat eivät lue pakkauksessa - kirjastoissa on se oikea kirja, tarkemmin sanottuna 3 paksua "järkälettä". Lääkelaitoksen sivuilla on lääketietopaketti, jonka hakua täytyy lukea ennakkoon ahkerasti, sillä parantavaa lääkettä suolistosairauksiin ei ole olemassa. Moni lääke voi kyllä aiheuttaa niitä, tiedetään. Näissä lääkkeissä on natriumlauryylisulfaattia, joka rikkoo soluja ja aiheuttaa aftoja myös suoliston limakalvoille.

Yllä oleva lista on vuosia vanha, ja luulen, että se on tarkoitettu nimenomaan aktiivivaiheen hoitoon. Tutkimushankkeissa tutkitaan vain niitä asioita, mistä heille on tullut kysymyksiä. Älä epäröi lähettää sinne omaa kokemustasi. Todellinen asiantuntija on se, joka on kaiken omissa nahkoissaan kokenut, siis sairas itse tai hänen lähimmäinen.

Lue myös lista, jonka kokosin Auli Kuparisen tekstistä omalle sivulleen. Hänellä lienee enemmän kokemusta näistä asioista. Muista, että et voi nukkua liikaa. Kortisonilääkitys tosin valvotuttaa, mutta lepää silti. Elimistölle täytyy antaa mahdollisuus korjata häiriötila, jotta se ei kroonistuisi. Rentoudu, kävele raittiissa ilmassa rauhallisesti. Laita kaikki asiat tärkeysjärjestykseen ja ala pitämään ruokapäiväkirjaa. Sieltä löydät vähitellen ne sapuskat, jotka omassa suolistossa olevat mikrobit pystyvät hajottamaan. Jos siellä taas on jotain sille vierasta tai sopimatonta, yrittää se kaikin keinoin päästä eroon siitä. Mutta syömättömyys pahentaa vaivaa ja aiheuttaa lisävaivoja, kuten aliravitsemusta ja puutostauteja, joita monet nimittävät "liitännäisiksi" vaivoiksi.

Tuo ylläoleva teksti on pian parikymmentä vuotta vanha ja nyt tiedetään paljon enemmän syitä vaivoihin. Toistoa sivuilla on paljon juuri siksi, että tässä tulee samalla esille ajassa niitä asioita, mitä on monikin joutunut kokemaan. Lainalauseita on siksi, ettei tarvitse kertoa mutujuttuja niin paljon. Tammikuussa 2016 aloin siivoamaan sivustoa... Aloita esimerkiksi tästä. Koko asia on todellakin rumempi juttu, kuin ikinä olisin halunnut uskoa:-(

Ikävän asian vastapainoksi:

 

"Tietoa saavat eniten ne, joilla sitä on jo ennestään runsaasti, ja vastaavasti tietoa vaille jäävät ne, joiden pitäisi sitä saada"

- Vanha viisaus Jorma Palon kirjasta Arjen etiikkaa, sängyssä vai kylppärissä -  

kaikenlaiset ruokapaikat käy tähän luetteloon

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun