Tiedän, että jokaiseen ongelmaan on olemassa ratkaisu. Luovuuteni löytää parhaan mahdollisen. - A.Kulovesi -

"Suurin älykkäistä menetelmistä saatava hyöty tulee niiden kyvystä käsitellä joustavasti monentyyppistä tietoa ja tietämystä" - Liisa Myllykoski -

Kuvassa on valekukkapenkki ja hirvittävästi "tietoa" haudattuna mullan alle! Syreenin alut tökkäsin maahan, kuten Puutarha-ohjelmassa neuvottiin, ympärille sanomalehtiä paksuina pinkkoina heinikon päällä ja ohut kerros multaa lehtien päälle, ettei tuuli vie niitä. Hyvin toimi, mutta eipä ole itselle tullut mieleen, että noinkin voi puutarhaa "hoitaa":-)

Kirjassa "Papalagit Samoalaispäällikkö Tuiavii valkoisen miehen maailmassa" on hyvä esimerkki - tai no, enpä sanokaan., jokainen osaa itse päätellä saman, jos kopsaan tähän yhden monista esimerkeistä:

"Ammatti vahingoittaa papalageja toki muillakin tavoilla, niin että he joutuvat alistumaan vielä muunkinlaisen aitun kohtaamiseen.

On hauskaa rakennella majaa, kaataa puita metsästä ja veistää niistä paaluja, pystyttää sitten paalut ja holvata katto niiden päälle sekä lopuksi. kun paalut ja tukipuut ja kaikki muut on sidottu kookoslangalla hyvin toisiinsa kiinni, kattaa ne sokeriruo`on lehdillä. Minun ei tarvitse kertoa teille, millainen riemu vallitsee, kun koko kylä pystyttää päällikön taloa ja lapset ja naisetkin ottavat suureen juhlaan osaa.

Mitä sanoisitte siihen, jos vain muutama mies kylästä saisi lähteä metsään kaatamaan puita ja veistämään paaluja? Eivätkä nämä muutamat saisi auttaa paalujen pystyttämisessä, koska heidän ammattiinsa kuuluisi ainoastaan puunkaato ja paalujen veisto. Toisaalta paalujen pystyttäjät eivät saisi asettaa kattoparruja paikoilleen, koska heidän ammattinsa olisi vain parrujen paittaminen. Eikä kukaan näsitä saisi auttaa, kun haetaan rannalta piikiveä lattian päällysteeksi, sillä se sallittaisiin vain niille, joiden ammattina se on. Ja majan käyttöön vihkimistä saisivat juhlia vain ne, jotka siellä asuvat, eivätkä kaikki, jotka ovat olleet sitä rakentamassa."

Lue kirja, jos et ole vielä lukenut - en voi sitä kaikkea tähän lainata sitaattinakaan;-)

 

Näitä sanoja en aio haudata vielä: luvalla lainasin otteita erikoistutkija L.Myllykosken tekstistä elintarvikealan kehityskonferenssin luennolta:

"Oulun yliopistossa ei ole varsinaisesti elintarvikeprosessitekniikan koulutusohjelmaa, mutta siellä annetaan elintarvikeprosessitekniikkaan liittyvää opetusta useissa laboratorioissa eri opintojaksoissa.  Opinnäytetöitä ja tukimusta tehdään eri tieteenalojen välisenä yhteistyönä.

elintarviketeollisuuden säätötekniikan puolella kysymyksiä herättää:

Varmaan asioita tutkitaan muuallakin, mutta tietoa niistä on maallikon vaikea saada. Em. oli Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan ympäristötekniikan koulutusohjelmasta.

 

Nämä on vanhoja juttuja, joita tarkastelen myöhemmin lisää - kirjoitin vuosikausia sitten...:Tutkimuksia ruoan vaikutuksesta esim suolistosairauksien synnyssä on kaivattu kauan. Jos sellaisia tehdään, ei niistä ainkaan sairaat itse saa tietoa esimerkiksi vastaanotoilla. Euroopassa on meneillään syöpätutkimus, mutta sen tuloksia saadaan odottaa vielä monta vuotta. Uusia tutkimuksia voi olla, mutta mukaan ei pyydetä ainakaan sairaita. Miksi ei? Voisihan sieltä löytyä pienen pieni mahdollisuus, ehkä parantavakin juttu, vaikka vahoingossa, jos ei tarkoituksella:-)

Tuntematon kertoi 18.2. C&C -keskustelupalstalla seuraavaa:

"VTT:n vetämässä, Euroopan suurimmassa elintarvikealan hankkeessa luodaan keinoja hoitaa vakavia suolistosairauksia ja ruokamyrkytysinfektioita. Erityisesti vanhukset ovat varsin herkkiä erilaisille tartunnoille. Seuraavien neljän vuoden aikana tutkijaryhmiltä on odotettavissa suoliston terveystutkimuksessa ratkaisevia löytöjä. EU:n huippututkijat kehittävät uutta diagnostiikkaa sekä synnyttävät elintarvikeinnovaatioita päämääränä suoliston hyvinvointi.

Seuraavien neljän vuoden aikana tutkijaryhmiltä on odotettavissa suoliston terveystutkimuksessa ratkaisevia löytöjä.

Tavoitteet

· elintarvikkeiden, suolistobakteerien, ihmisten terveydentilan ja sairauksien välisten yhteyksien entistä syvällisempi ymmärtäminen ja turvallisuuden varmistaminen

· uusien molekyylitason välineiden kehittäminen suolistomikrobiston koostumuksen ja toiminnan tutkimiseen

· uusien menetelmien kehittäminen vakavien suolistotulehdusten, ruokamyrkytysten ja kroonisten suolistosairauksien hoitoon ja ehkäisyyn

· terveysvaikutteisten bakteerien immuniteettimuutosten aiheuttamien vaikutusten ymmärtäminen molekyylitasolla ja niiden testaus rokotteiden kuljettimina.

Lisätietoja Tutk. prof. Tiina Mattila-Sandholm, VTT Biotekniikka, PROEUHEALTH- koordinaattori, puh. 050 5527 243

Tiedotus: Paula Bergqvist, VTT Biotekniikka, puh. 050 566 5160"

 

Toiseenkin tutkimukseen voi osallistua, jos vielä sattuisi pääsemään mukaan: ota yhteyttä tutkimuksen johtajaan, Kari Kuulasmaahan:

"Hankkeessa suunnitellaan kroonisten tautien riskitekijöiden kansainvälistä seurantaa varten indikaattoreita, riskitekijäkartoitusten toteuttamista ja raportointia. Tarvittaessa osallistutaan riskitekijäkartoitusten kansainväliseen koordinointiin, standardointiin ja raportointiin sekä seurantaa suorittavien tahojen välisen verkoston ylläpitoon. Toiminta tapahtuu yhteistyössä Euroopan yhteisön, Maailman terveysjärjestön ja eri maiden kansallisten asiantuntijoiden kanssa."

Finfoodin sivuilla kerrotaan lupaavasti:

"Tutkimusprojektit kohdistuvat kuluttajia koskeviin elintarvikekysymyksiin, kuten syömiseen liittyviin sairauksiin ja ruoka-aineallergioihin, ruuan terveysvaikutuksiin sekä ruuan tuottamisen ympäristövaikutuksiin."

Itse en suostu enää koekaniiniksi, vaikka hyvä "indikaattori" tutkimukseen olisinkin ;-)

 

"Tiedettä ja tekniikkaa emme voi syyttää siitä, että emme ole ymmärtäneet omaa asemaamme ja tehtäväämme luonnon suuressa prosessissa" - Pekka Kuusi -

 

sivun tekijälle palautetta, kiitos!

sivun alkuun?

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta