<  LA  FA - UE - TT - E  (satakielihän se, etkö tiedä?) >

"Huima esimerkki muurahaisista riippuvaisesta lajirikkaudesta tulee tropiikista. Muurahaista isäntälajinaan käyttävä cordyceps-sieni manipuloi muurahaisen käyttäytymistä. Sieni saa muurahaisen kiipeämään korkeaan paikkaan, jotta se voi tuulen avulla levittää itiönsä.

Kun sieni kuolee, muurahaisesta alkaa kasvaa muita lajeja. Tutkijat ovat löytäneet siitä 25 eri lajia, joista useat ovat maailmalle tuntemattomia." Kalevassa Jonna Saapungin tekstiä - kiitos, lisää tuollaisia meille:-)

 

Hammasluuta on voitu kasvattaa menetetyn tilalle

Hampaattomuus ei ole ollut kovinkaan vakava ohgelma ihmiselle - eläimelle olisi varmaankin?

Kunpa voitaisiin estää edes lasten turhat kärsimykset - vaikka eihän se hammaslääkärin syy ole! Hampaat ei pärjää niille kuitenkaan. Oletko huomannut, kuinka upea hammasrivi voi olla jossain "alikehittyneessä" maassa ihmisillä?

Reageassa onnistuttiin kasvattamaan kantasoluista uutta leukaluuta! Potilas kertoo Suomen kuvalehdessä siitä.

"potilaan omista rasvasoluista voidaan eristää kantasolut ja kasvattaa muotoon sopiva kudospala. Potilaan toipuminen on nopeampaa ja elämänlaatu leikkauksen jälkeen on parempi kuin menetelmässä, jossa puuttuva kudos korvataan vapaalla kudossiirteellä." Riitta Suuronen - onneksi olkoon!

Iltasanomat kertoi aiheesta, mutta Hesari ei???? Tamperelaiset kokeilivat mahdotonta...

Lääkärilehti kertoi tietysti - Tiede-lehti ja Mediuutiset jo pari vuotta aikaisemmin:-)

Hevosten jännevammoja on hoidettu kantasoluilla jo aikaisemmin.

Johanna Pispan väitös kannattaa lukea - hiirikokeita.

Kunpa edes vanhemmat tajuaisivat, että lapsen suuhun ei niitä pöpöjä pidä päästää

Voi hampaattomuus olla synnynnäistäkin. Mielenkiintoista seurata, mitä löytyy... Paksusuolensyöpää:

"AXIN2 toimii solujen sisällä ns. Wnt-viestireitin säätelijänä. Wnt-viestireitti on tärkeä jotta solujen jakautuminen ja erilaistuminen tapahtuu hallitusti. Löydetyt mutaatiot lyhentävät AXIN2-geenituotetta ja ilmeisesti tekevät sen tehottomaksi. AXIN2-proteiini on ilmeisesti tärkeä erityisesti voimakkaiden viestien kurissapitämisessä, mistä saattaa johtua, että mutaatioiden vaikutukset rajoittuivat juuri pysyvien hampaiden puutoksiin ja suolistosyöpään. On mahdollista että AXIN2 osallistuu hampaiston kantasolujen toiminnan säätelyyn kuten se todennäköisesti tekee suolistossa."

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta