< "Rohkenen kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä" - Anja Kulovesi - >

"Limakalvojen ärsytys. Aine voi vaikuttaa hermostoon. Nauttiminen aiheuttaa syljen eritystä, ripulia, kouristuksia. - Korrenvahvistajan käyttöturvallisuustiedotteesta -

 

Aina niitä jäämiä maahan ja lopputuotteeseen jonkin verran jää, ja tuolla aineella saatu vahva korsi vaatii enemmän mahahappoja, joka taas aiheuttaa helposti närästystä.

Ennenmuinoin kaikki vilja oli luomua, muuta ei tunnettu. Vijat osattiin kasvattaa suojaisilla paikoilla, missä tuulet eivät kaataneet kasveja niin helposti kumoon, kuin aukeilla. Leivän päälle laitettiin aina luomuvoita tai suolakalaa tai esimerkiksi keitetyn kananmunan viipaleita. Hiilihydraatteja kovasta leivästä tuskin kukaan sai helposti liikaa? Nykyään täytyy seurata, ettei sitä saa liikaa. Finelin sivuilta näkee helposti ja pystyy laskemaan väsymyksen syyn: kuinka helposti tarve ylittyy ja ilmenee väsymyksenä tai jos on jossain tulehdusta, saa pöpöt käyttöönsä ylimääräiset hiilarit - mutta aina sitä ei huomaa ajoissa.

Kuvassa olevat rieskat on tehty paikallisesta luomuviljellystä ohrajauhosta eikä jäämiä ole, ei vatsavaivoja, ei turvotusta. Kohotukseen ei käytetä hiivaa ollenkaan - käsittämätöntä, että sellaisia ei myydä etelä-Suomessa ollenkaan, vaikka ohra kasvaa jopa pohjoisessa!

Rieska tehdään ohrajauhoista eikä siihen laiteta mitään makeutusainetta. Hiilareita on monenlaisia ja esim juomissa on helposti paljon maltoosia. Tärkkelykset vaativat hajotakseen erilaisia entsyymejä, joita ei aina suolistossa ole ja se ilmenee ilmavaivoina. Nekin voi tarkistaa finelin sivuilta ennakkoon - saatat yllättyä monestakin asiasta - aspartaami ykkösenä??? Aftat voi aueta hyvin pienestä määrästä ja niitä tulee lisää natriumlauryylisulfaatista ja monista torjunta-ainejäämistä:-(

Luomu itse ei yksistään takaa muuta kuin vähemmän vieraita aineita kuin tavanomaisissa, sillä saahan niihin käyttää moniakin aineita. Mitä kukin sietää, on yksilöllistä, mutta jos ei siedä, ei tarkoita sairautta.

Jaakko Kolmonen opastaa meitä rieskojen teossa, paistamisessa ja uunienkin teossa:-)

Hänen sivuiltaan löytyy ohjeita, joita voi toki kokeilla kuumassa sähköuunissakin:

"paista rieska 250-asteessa 30 minuuttia" varmaan sopii useimpiin ja jos on ohut lätty, asteita voi olla enemmänkin - uunissa on yleensä tietääkseni asteikkoa 300 asti.. Tässä muutama, mitä aion kokeilla:

Lappilainen ohorarieska

Rieskoista

Ryynirieska

Puumalalainen tattaririeska

Jälkilämpöön voi aina laittaa lihaa ym pataa hautumaan.

Joulukinkku Kolmosen ohjeilla toisaalla sama - vai oliko?

 

Puurokattila mahtuu tähän uuniin, varmaan rieskakin?

Uunin luukku kannattaa olla kaasutiivis - tietysti!

Uunin voi tehdä myös ulos???

Tässä eräs tiilistä tehty - toiselta suunnalta katsottuna sama ulkouuni

 

Mutta miten ne jyvät on saatu jauhoiksi? Puintinäytös

"Ennen leipien paistamista uuni luudittiin ja leivät siirrettiin suoraan arinalle. Paistoaika oli noin tunnin. Kypsän leivän tunnistaa kumisevasta äänestä, joka kuuluu kun leivän pohjaan koputetaan." - Koivistoseuralaiset kertoo -

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta