< Luovun valmiista käsikirjoituksesta ja annan unelmalle mahdollisuuden toteutua paremmalla tavalla, kun vielä osaan kuvitella. - Anja Kulovesi - >

"Kameraskopian tuloksista soittelivat mulle... TERVE SUOLI!!! Siis ei kertakaikkiaan mitään vikaa missään kohtaan eikä ruoka-aineallergiaakaan!!!!! Lääkkeetkin saa kuulemma jättää pois kun niistä ei ole tällä hetkellä vastaavaa hyötyä!! Siis käsittämätöntä!!!!! Lokakuussa -05 diagnoosi koliitti ja nyt terveen paperit. Että näin äkkiä sitä voi näköjään parantua kroonisesta sairaudestakin. Yhteyttä otettava jos oireet pahenevat tai lisääntyvvät. Tällä hetkellä olen kyllä mielestäni hyvässä kunnossa lukuunottamatta päivittäistä turvotusta ja ilmavaivoja mahakivun kera. Mietä mieletä ootte?? Voiko siis olla totta, että olisin nyt terve!!!! Onko paljonkin saman diagnoosin saaneita? - 2.4.2006 tomu40 - 4 lyhyttä kommenttia, muuta en ehtinyt nähdä. Onko juttu poistettu?

 

Katsoithan dokumentin? Ehkä ehdit vielä Areenalta, kannattaa kyllä, koska itselläni on mennyt 10 vuotta samojen asioiden oppimiseen - siis luomutuote ei ole koskaan liian kallista! Maltodekstriini on yksi niistä aineista, joista muuan leikattu varoitteli jo kauan sitten, mutta hyvin harva sitä edes epäilee haitalliseksi:-(

Onpa arka aihe joillekin, kun kerroin Kaks`Plus- lehden keskusteluissa eräälle äidille, jonka lapsella oli jatkuva paha yskä, joka oli alkanut jo heinäkuussa, jolloin itse en ole edes käväissyt kys. palstalla... Kerroin, että minulle tulee kova yskä kaliumferrosyanidista E536 ja proteiinihydrolysaateista sekä Pan-suolasta, hiivauutteista ym glutamaateista. Muuan tyyppi jo huomautti, et eikös bannaus ole riittänyt ja sen jälkeen joku poisti mun viestejä. Järkyttävää, että jo pikkuvauvoille antavat yskänääkkeitä:-(

Tintus- yskänlääkkeessä on natriumglutamaattia E621 - vuosikausia sitten tulinkin jostakin yskänlääkkeestä hirvittävän sairaaksi, paljon myöhemmin huomasin, että yhdessä oli glutamiinihappoa, mutta silloin en tiennyt vielä varoa noita aineita ollenkaan. Todella outoa, että sellaista ei saanut sanoa: viesti poistettiin ja minut bannattiin kys palstan ulkopuolelle, että en voi enää kirjoittaa ollenkaan! Tämähän on aika tavallista, mutta en enää aio olla hiljaa, vaan lähetän viestiä päätoimittajalle moderaattoreiden toiminnasta. (Ei mitään vaikutusta, vaikka ilmoitinkin, joten Marcia Angell (kirjan kannet kuvassa yllä) on oikeassa...)

Toisaalla jopa yhdistyksen jäseneltä kielletään kokonaan kirjoittaminen, jos moittii lääkkeitä - en varmaankaan ole ainoa, koska niin varovaisesti muutkin kertovat, mutta onhan ymmärrettävää, että sponsorit määräävät enemmän, kuin lukija arvaakaan. Tässä muutama, mitä malliksi poimin C&C-yhdistyksen palstalta - mun tekstit sieltä on poistettu aikoja sitten, eikä asioita vaikuta sinne linkittää, kun ne pian sieltä katoavat, eikä edes kirjoittajat itse huomaa kertoa uudelleen. Sopivia ruokia ei uskalleta kertoa enää - esimerkiksi luomulihapullat sopisivat varmaan monelle oikeen hyvin!

Lääkemyönteisimmistä ahkerista kirjoittajista pätevöityy yhdistykselle aluevastaavia ja moderaattoreita. Mikä estää heitä toimimasta muuallakin, jos aikaa ja innostusta sellaiseen on? Ekan bannin sain tosiaan heti, kun joku tunnisti minut palstalta, jo ensimmäisenä päivänä! Hirvittävän huonoja neuvoja antavat siellä uusille äideille ja ihan pelottaa, kuinka moni sairas vauva kuolee yskänlääkeisiin tai esimerkiksi sipseihin - eihän niitä tosiaan pienille lapsille kuulu antaa ollenkaan!!

Tässä muutama sitaattilaina, jotka otan pois, jos joku henkilökohtaisesti ja välttämättä haluaa. Moderaattoriksi en ala enkä siksi perusta omaa keskustelupalstaakaan, mutta koska viestien poistaminen ainakin tuolla sairaiden palstalla on ollut järjestelmällistä, laitan muutaman pätkän tähän. Niistä ei voi sivullinen tunnistaa, kenestä on kysymys. Uusia sairaita ajatellen on hirvittävää, että asioita ei uskalleta tuoda esille ja esimerkiksi paranemiskertomukset on kaikki poistettu sieltä. Kuinka moni parantuu, jää yhä arvoitukseksi - uudet sairaat (1700 vuodessa tietääkseni Suomessa) eivät apua saa ainakaan potilasyhdistykseltä.

 

 • "Kysyisin lääkäriltä, että joko ravintotottumukset ja ravinnon laatu ja lisäaineet yms. syötävät sairautta haittaavat tunnustetaan autoimmuunitaudeissa kuten IBD:ssä vai onko sama meininki siinä, kun 15 v sitten tässä periytyvyysasiassa, että ei, ei todellakaan CU ole perinnöllistä. Silloin jo tiesin että on ja väitin lääkäreille vastaan.

Itsellä 16 vuoden kokemus ruokavalioista ja perheessäni muitakin ynnä lukuisia suolikavereita yli 5 vuoden takaa, joiden kokemus osoittaa, että sillä, mitä suuhunsa tunkee on selvä verrannollisuus suolen tilanteeseen. Jopa sairauden puhkeamiseen.

Miksi lääkäri voi väittää tällaisessa asiassa vastaan, vaikka emme ole lopullisen tiedon äärellä minkään asian kanssa tällä maapallolla? Miksi kaikki koettu tieto tulee meille jälkijunassa? Mikseivät lääkärit usko potilaita? Mikseivät nämä taudit ole suosittuja tutkijoiden keskuudessa?"

 

 • A:"Meillä on siis lapsilla molemmilta puolilta autoimmuunisairausgeenit ja ennaltaehkäisynä meillä on heille lisäaineeton ruokavalio. Eli he saavat koulussa ruokana erilaista ruokaa kuin toiset. Tästä olen erittäin tyytyväinen, että sai näin, koska kouluruokahan on tunnetusti roskaa ja lisäaineilla pilattu, oikein kunnon Saarioismoskaa ym. eineksiä. Nyt on siis kamalat E-koodit lapsilta pois (niin, mitään virhettä ei tapahtunut, vaan tarkoituksella halutaan pimittää ihmisiltä tietoa sairauden todellisista syyistä tai elimistön sietorajoista...) ja mieleni on hieman rauhaisampi. Vatsakivut ja päänsäryt lähti myös eli kyllä se on selvää, että ruoka aiheuttaa paljon kaikkea hankalaa.

  Niin ja tietysti kotona laitan kaikki naturel-tuotteista, mihinkään aromivahventeisiin tai valmismarinadeihin en koske, ne eivät sovi ihmiselle, terveellekään.

  Sitten tietysti tautien puhkeamista voi ennaltaehkäistä muilla saasteettomilla jutuilla ja poistaa stressi kokonaan eli elämäntapa on opeteltavissa ja sehän auttaa tunnetusti kaikkiin sairauksiin.

  Nämä me voidaan tehdä, geenejä ei vielä ihan voi manipuloida, mutta pian ollaan siinäkin tilanteessa."

 

 • P: "Mikään ruoka ei aiheuta välittömiä suuria oireita, mutta ehkä jos pidempään söisin paljon epämääräisiä lisäaineita sisältäviä ruokia, jotain voisi tulla. Peruna, vehnä, sokeri, aromivahventeet, jotkin vihannekset yms. aiheuttavat ilmavaivoja, mutta niin ne taitavat aiheuttaa useille terveillekin."

 

 • Tammikuussa 2006 luetteloitiin eniten vatsavaivoja aiheuttavia ruokia, jolloin L kertoi: "- Erittäin voimakkaasti maustetut ruuat (esim. Shanghai - chicken wings). Voipi olla, että suolen vastustuksen aiheuttaa mausteet, mutta yhtä todennäköistä on, että sen aiheuttaa lisäaineet ja niistä ainakin aromivahvenne, jota aina on näissä maustetuissa. Itse maustamalla voi olla että sopivat."

 

 • A on joutunut selvästi jonkun maalitauluksi myös joskus: "Arominvahventeet (joista Paula täti on joskus... maininnut) uskaltaiskohan tähän linkin laittaa... Pelästynyt"

 

 • ja: A: "Näitä ainakin kannattaa välttää...eli arominvahventeita.-->linkin Arominvahventeista-sanan takaa löytyy pieni "myrkkyluettelo".

 

 • L: "Voi olla, ettei olekaan sattumaa, sillä itselläni loppui liman erittyminen nieluun samalla kun sain suoleni kuntoon ruokavalion avulla. Eli ruuasta johtui se minun yskäni! Hassua, mutta totta. Myös astmaatikoilla tiedetään monien ruoka-aineiden tai lisäaineiden pahentavan liman eritystä, mm. aromivahvenne on tällainen."

 

 • X: "Lisäaineita kyttään edelleen, enkä kotiin osta mitään, missä on esim. 621 aromivahvennetta tai muuten runsaasti lisäaineita. Välttelen mm. leikkeleitä. Ruisleipää syön vain juurella tehtyä täysruisleipää. Kun sorrun vaaleaan leipään, leivonnaisiin tai karkkiin, niin vatsa turpoaa välittömästi. Omalla normaalilla ruokavaliolla pieruja ei tule! Pasta ja peruna eivät sovi edelleenkään, vaikka niitä kohtuullisesti syönkin. Pitkäaikainen tai pelkän pastan syöminen näkyy ja tuntuu."

 

 • T: "Siis allergioiden kanssa kannattaa olla tarkkana, mutta yleensä vaikeasti allergiset tietävätkin nämä omansa. Mitä enemmän aineita valmiste sisältää, sitä tarkempi saa olla tuoteselosteen kanssa. Ja yleensäkin annostuksen kanssa täytyy olla aina tarkkana. Siksi onkin hyvä täällä keskustella aiheesta, niin tulee mietittyä mitä sitä milloinkin suuhunsa laittaa. Ja miksi.

 

 • Eräs kiistelty hahmo palstalla varoitteli E621 -lisäaineesta eli aromivahventeesta. Muistan oman hiivakuurini aikoihin jutelleeni tuntemani astmaatikon kanssa ja hän sanoi olevansa todella allerginen juuri tuolle lisäaineelle. Hänellä se pahentaa astmaa. Kirjoitan nyt tähän yhteyteen, kun en jaksa taas avata tuota teidän allergiaketjua, mihin muutenkin koko ajan sekoan! Nyt tällaiseen pölyaikaan voisi olla paikallaan asian tarkkailu."

 

Glutamaattien laittaminen lasten ruokiin on kielletty laillakin, joten olisi korkea aika jonkun korjata niiden vanhempien tietämys - siis varsinkin silloin voi epäillä sitä, kun oireita on ollut jo kauan eikä syytä tiedetä! Posinova- flunssalääkkeessä on glysiiniä, joten ei kannata ottaa jos on taipumusta päänsärkyyn. Syanidista tiedetään ja E.Hakola kertoo:

"Syanidi on hyvin toksista ja se voi inaktivoida mitokondrioissa hengitysketjuentsyymin sytokromioksidaasin. Elimistö pystyy käsittelemään pieniä määriä syanideja (0,003-0,005 g) vaarattomiksi, mutta hengenvaarallinen syanidiannos on 0,1-1 g. Kroonisessa syanidimyrkytyksessä oireina ovat mm. keuhko-oireet ja äänen käheys. Syanidin enimmäispitoisuus talousvedessä on 0,05 mg/l."

 

Jätän pätkän vanhaa tähän, itselleni muistiin:

Nyt eletään vuoden 2007 loppua, apteekkien lakkojen aikaa (hmmm... onko farmaseutit oman toimensa ohella moderaattoreita - C&C-palstalla ainakin jouduin olemaan jatkuvasti yhden apteekkarin maalitauluna, kun vedin esille varottavia esimerkkejä...) ja seuraavan pätkän olen kirjoittanut joskus keväällä 2001:

Oulussa 30.3.2001 oli tilaisuus "Erikoisruokavalioiden uusimmat tuulet ja lisäaineet sekä niiden tunnistaminen" esitettiin tekemäni diaesitys ja samalla sain katsoa luennnon, jonka piti Pertti Lähteenmäki, yksi "Ravintomme lisäaineet" -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään kirja on yleisesti käytössä laajasti - siinä on virallista tietoa esimerkiksi lisäainetutkimuksista. Mielestäni kirjaa ei tunneta yleisesti - ei edes ravitsemusterapeutit, ei keittiöiden henkilökunta eikä edes sairaaloiden ruokahuollosta vastaavat useinkaan tunne kirjaa. Missä määrätään, mitä kirjoja oppilaitosten opetussuunnitelmissa luetaan? Olisi tärkeää, että ainakin kaikessa kotitalous -ja elintarvikealan opetuksessa se olisi kaikille opiskelijoille pakollinen tentittävä!

Nyt on myrkkymäärä lisääntynyt ja suosittelen hankkimaan kirjan "Hyvä Paha lisäaine", josta löytää hyvin helposti aakkosjärjestyksessä sekä ruoassa että voiteissa käytetyt lisäaineet. Torjunta-ainejäämät ja eläinlääkkeiden jäämät ym puuttuvat siitä. Oman inhottavan yskäni syyn löysin tuon kirjan avulla: paakkuuntumisenestoainetta kun voi olla melkein missä vaan jauhomaisessa tai suolaisessa tuotteessa:-(

Glykolaatti on edelleen arvoitus mulle... Kuten moni muukin asia. Jotain glykolaattia on lääkkeissäkin - moni niistä juuri niitä, mitkä eivät ole auttaneet, vaikka kuinka moni niitä kokeilee ja lääkärit niitä määrää, vaikka vaiva vaan pahenee. Täytyy siis opetella lisää - esimerkiksi hyperoksaluriasta?

 

Näiltä verkkosivuilta löytyy "puutarha" niitä varten, jotka haluavat kertoa oman kokemuksensa arominvahventeista. JOS haluat kirjoittaa sinne oman artikkelin, ihan omalle sivulleen, lähetä tekstit sähköpostilla. Tällä hetkellä sivut on suunnattu etupäässä vakavasti sairastuneille, jotka eivät aina itsekään ymmärrä, miksi ovat niin pahassa jamassa... Näin vähitellen aito, kokemusperäinen tieto leviää - tarpeeksi motivoituneiden ihmisten keskuudesta.  Keräämillä teksteillä en tarkoita näiden sivujen arvostelua, vaan henkilökohtaisen mielipiteen asiasta lisäaineiden haittavaikutuksista. Muun palautteen voisit sitten lähettää eri viestinä minulle - tietysti sellaistakin tarvitsen, varsinkin sita rakentavaa, negatiivistakin. Kiitän lämpimästi jo ennakkoon!

Tekijänoikeudellisesti sivuilla on muutamia lauseita ja tekstejä lehdistä, jotka olen kopsannut omin luvin ja saavat olla siellä "sitaattilainoina". Hyvin paljon minulle on kertynyt tietoa, jota en voi tänne kirjoittaa kirjesalaisuuden vuoksi.

 

"Elämä on sitä, mitä meille tapahtuu, kun teemme muita suunnitelmia" --teksti hiirimatossani... -Thomas La Maneé-

Sivun alkuun

sivu on osa vähän suurempaa  kokonaisuutta

Kantapään kautta koettua