Hallitsen haluni syödä ja juoda. Ravitsen kehoni sillä, mitä se tarvitsee. - A.Kulovesi -

 

"Elämä on sitä mitä meille tapahtuu silloin, kun teemme muita suunnitelmia" - Thomas La Maneè -

 

Satuin viereen syksyllä 2007 kauppareissulla Sokoksella, kun muuan pieni vanha, mutta virkeä mummo pyysi minua katsomaan, missä hyllyssä mahtaa olla lastenruokapurkkeja - lääkäri oli sellaisia määrännyt, kun mitään ei voinut syödä, etteikö se tulisi ulos - tai ylös, en ole varma, kummin kuulin. Näin heti, että mummo ei itse jaksaisi juosta kauppaa ympäri enkä minäkään noita lastenruokahyllyjä tunne, mutta ainahan sen verran... Mutta eipä ilahtunut mummo vaihtoehdoista - ajatuskin kanasta teki pahaa ja lopulta kelpuutti luomupurkin, jossa oli naudanlihaa ja vihanneksia. Näytti tuntevan geenimuuntelunkin, kun selitin, että Semperissä ei ole geenimuunneltuja aineksia, eikä luomussa niitä saa olla - muista ei voi tietää.

Hän kertoi selvinneensä hyvin tavallisella ruoalla 70-vuotiaaksi asti, mutta ei enää voinut syödä mitään. Ei tainnut paljon lohduttaa, vaikka kerroin, että monet nuoretkin syö nykyään varmuuden vuoksi noita lastenruokia, kun ei halua riskeerata arkea eikä ole aikaa laittaa ruokaa - reissuilla varsinkaan! Kallistahan se oli, mutta siitä mummo ei valittanut, jos edes jotain löytyisi. Yritin ehdottaa myös luomujogurttia, mutta niin ikäviä kokemuksia hänellä oli jo jogurteista, ettei enää sitä halunnut kokeilla edes - luomulihapullista puhumattakaan. Kaikki valmisruoat oli ehdottomasti sopimattomia, sanoi ja siksi ei halunnut edes kotipalvelua, kun ne tuo siinä valmiin ruoan, joka ei kuulemma kuitenkaan sovi. No on tosiaan huono tilanne... mutta näytin kärryni, jossa oli monta pakettia luomulihapullia - meillä kun on muka niin kiire, ettei ehditä itse niitä tekemään;-)

 

"...Lääkelaitoksen ilmoituksen mukaan apteekkien lääkkeistä 650 on valmistettu geenitekniikkaa käyttäen. Vitamiinien valmistuksessa menetelmä on myös yleinen. Mitään merkintää näissä ei ole. USA:ssa gm-kasvit sekoitetaan tavallisiin, eikä seurantatutkimuksia ole. Jos vaikutuksia on, niiden aiheuttajan todistaminen on todella vaikeaa." - Liisa Kuusipalo HS 20.8.2007-

 

Mummo kertoi myös, kuinka hänen "lapsi oli jo 60-vuotias ja mies 84 ja että he ihan hyvin ovat pärjänneet kotona yhdessä tähän asti, mutta kun mitään ei voi syödä!!!" Saattoipa siinä joku sivullinenkin kuulija ihmetellä, kun etsittiin pieni 80gramman mantelijauhopussi ja sitä mummo aikoi kokeilla myös - onhan tuo hyvin helppokäyttöinen proteiinilisä vaikka sellaisenaan ruoan sekaan ripoteltuna. Selitin myös, että jos on allerginen mantelille, ei saa ottaa, jos tulee jotain oireita. Mutta kovasti olisi kuulemma lääkärit olleet valmiita tutkimaan lisää - niistä mummo oli jo kieltäytynyt, kun ne on joskus aiemminkin tehty eikä ne mitään auta, jos ei ole sopivaa ruokaa - ihan oikeassa oli.

Harmittaa nyt, että en hakenut hyllystä Kolatun hunajajogurttia, sitä kutun maidosta valmistettua, joka ei edes paljon paina... Siis miten noin vanha jaksaa edes kauppakoria kantaa - kärryä ainakaan ei yltäisi pukkaamaan ollenkaan! Meillä syödään Kariniemen kuttujen maidosta tehtyä jogurttia, vaikka ei ole edes allergioita.

Vuohen maitoa ei homogenoida ja myös kaliumin takia haluan käyttää sitä. Ajatus siitä, että joku saa toimeentulon vuohista, on ihana! Varmaan aika monikin, mutta jos kaikki sairaat saisivat kokeilla sitä jogurttia (juustossa ei ole enää samoja ravinteita...), ehkä harvempi sairastaisikaan? Kysykää itse ja käykää hakemassa maistiaiset ja katsomassa Kolatulla, Ukkolalla, Tyynelässä, Tuomirannalla, Harjulla(?),

Toisessa kaupassa olisi ollut tarjolla myös luomumakkaraa, Pajuniemen luomunakit testattiinkin ja hyviä oli!

 

Kaari-lehdessä 6/2004 Raili Laine ja Tiina Seppälä kirjoittivat:

"Geenitekniikan avulla on kehitetty kasvilajikkeita, joilla on hyvä tuholaisten, tautien, torjunta-aineiden, kuumuuden, kylmyyden tai kuivuuden kestävyys. Rehukäyttöön on hyväksytty kahdeksan muuntogeenistä kasvilajiketta, jotka ovat torjunta-ainetta tai tuhohyönteisiä kestäviä. Näistä neljä on maisseja, kolme rapseja ja yksi soijalajike. Muuntogeenisistä kasveista voidaan valmistaa erilaisia rehun raaka-aineita, kuten maissigluteenia, soijarouhetta tai rapsiöljyä. Myös rehun lisäaineita, kuten entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja, voidaan valmistaa muuntogeenisten organismien (mikrobien) avulla." Torjunta-aineita voidaan käyttää silloin huoletta paljon enemmän...

---Ja sehän tarkoittaa samalla sitä, että niiden jäämiä kys tuotteissa on enemmän ja entisiä varoaikoja tavallisiin lajikkeisiin käytettyjä tuttuja varoaikoja ei pitäisi soveltaa tavallisesti kasvatettuihin lajikkeisiin. Kuinka moni viljelijä tuon huomioi ja kuinka monelta tuotantotilalta niitä testejä otetaan säännöllisesti? Kymyydenkestävyys tarkoittaa sitä, että kasvi sisältää sienisokeria trehaloosi tosin on monelle outo asia, vaikka juuri sen takia monelle ei sovi hiivatuotteet... Valio on onnistunut markkinoimaan oman tuotemerkkinsä hylatuotteet laktoosi-intoleranssi-diagnoosin avulla niillekin, joilla on tuo trehaloosi-intoleranssi - mutta sellaisia tuotteita ei mainosteta ollenkaan - eipä niitä paljon olekaan!

 

Ruoan valmistuksessa ei kannata ainakaan sairaan käyttää aromisuolaa, ei lihaliemikuutioita tai - jauheita tai kasvisliemivalmisteita, ei paljon luomusokeriakaan, jossa on glutamiinihappoa. Esimerkiksi maustesekoituksissa, sitruunapippurissa ja pussikeitoissa, kastikejauheissa, hampurilaisissa ym. arominvahventeita on melkein aina, joten kaikkia mausteita kannattaa varoa sen vuoksi. Grillistä ostetuissa ranskanperunoissa on luultavasti aromisuolaa, kun taas kotona paistetut ranskalaiset eivät aiheuta mitään oireita - mikäli pakastepussissa ei lue jotain seuraavista öllöistä.

Luomutuotteisiin ei saa laittaa mitään arominvahventeita. Valitettavasti niihin kuitenkin joskus käytetään usein Pan-suolaa,  jossa on lysiinihydrokloridia. Sen on vahvaa ainetta, kun sitä saa laittaa ainoastaan mineraalisuolan joukkoon. Seltin-nimisessä mineraalisuolassa sitä ei ole.

 

"Varoitus! Jotkin maut sisältävät addiktioita aiheuttavia ainesosia. Addiktio vääristää ihmiselle mieluisaa makumaailmaa ja aiheuttaa toisinaan järkyttyneitä reaktioita kanssaihmisissä, kun he joutuvat moukkamaisuutesi todistajaksi. Yhtenä monista oli natriumglutamaatti... seitsemän ihmistä kymmenestä ei erota, onko sitä ruuassa vai ei.  Loput 30 % maistavat sen ja yhdistävät maun teollisiin ruokavalmisteisiin. Varma tapa saada ateria maistumaan "purkille". - Juhana Hilpon ruokalinkit -

sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta