< Se, mikä eilen oli kätkössä, voi paljastua tänään. Huominen antaa jälleen uuden näkökulman- Anja Kulovesi - >

"Meidän aikanamme sekä yhteiskunta, että myös ihmisten tietoisuus on lohkoontunutta. Veronmaksajana ihminen vaatii pienempiä veroja, kuntalaisena parempia palveluja, kuluttajana halvempia hintoja ja kauniimpaa ympäristöä. Saman ihmisen tavoitteet ovat keskenään ristiriitaisia ja hänen on tehtävä valintoja. Ristiriitaisten tavoitteiden yhteensovittaminen ei enää tapahdukaan ihmismielen sisällä, kuten silloin, kun ihminen on oman itsensä herra, vaan erilaisten organisaatioiden välisenä kamppailuna. Samat ihmiset ovat organisoituneet lukuisiin, toisiaan vastaan kamppaileviin järjestöihin, joista jokainen on perustettu edistämään yhtä näkökohtaa. Näiden organisaatioiden tehokkuus ja niiden käytettävissä olevat painostuskeinot ratkaisevat näkökohdan ominaispainon, ei se, kuinka tärkeiksi ihmiset sen kokevat. Tämä voi johtaa melkoisiin vääristymiin, jos eri näkökohtien puolesta on organisoitu eri teholla." - Oden kirjoitus vuodelta 1983 -

 

Kuvassa on solaniiniperunoita, jotka oli tarkoitus palauttaa kauppaan, mutta enpä ehtinyt... Mutta ei niitä uskalleta syödäkään. Meni muuten pari kuukautta, kun Evira vastasi kysymykseeni, mitä niille täytyisi tehdä, eikä viljelijäkään vastannut sähköpostiin ollenkaan. No, eviran vastauksessa hämmästytti se, että siinä sanottiin, että on "hyvä että ihmiset ei syö vihreitä perunoita ja tietää varoa niitä" - mutta myydä niitä kyllä saa? Kaari-lehdessä luki perunasta pätkä, joka liittyy lajikkeisiin. Tiedetään, että eri lajikkeissa toksiinipitoisuudet vaihtelevat, mutta niitä ei ole pidetty jalostuksessa ominaisuutena, jota haluttaisiin lisätä - siis sitä alhaista pitoisuutta. Rosamundassa niitä on ollut vähiten ja siksi en nyt aiokaan syödä Rosamundia, vaan ostaa ne luomuiset mitä vielä ehkä jostakin löytyy, laitan itämään, jotta voin kasvattaa edes äidille ja seuraavaksi vuodeksi luomuiset siemenperunat. Niitäkään ei tietenkään saa viherryttää, oli lajike mikä hyvänsä. Vihertyminenhän merkitsee solaniinia ja se syntyy auringon valon vaikutuksesta. Korjuuvaiheessa täytyykin olla asiantuntijat paikalla:-)

 

Liemiruokaa tyrkytetään usein vatsavaivoihin ja suolistossa olevan ahtauman takia omatekoinen sosekeitto voikin olla ainoa, mikä menee ahtautuneen suoliston läpi. Teollinen valmiste sen sijaan saattaa olla huono valinta vatsavaivoissa - kuuma-kuppi-keitoista kertoi (viestiketju poistettu kys palstalta - moderaattorin mielestä on kai samantekevää, eikä uudet sairaat tiedä varoa selvää asiaa... ketjussa on useita kommentteja, missä kerrottiin samaa, että ei sovi!) muuan saaneensa parissa kuukaudessa suolistoverenvuodon, kun oli ottanut sitä joka päivä eväänä:-(

 

Historia on aika mielenkiintoinen, kun alkaa etsiä tietoja siitä, miten tuo ylinnä oleva ajatus on aikaan sijoittunut. Olen huomannut iloisen lieveilmiön monen sellaisen kohdalla, joka on siirtynyt luomuruokaan - pian onkin vaivainen muuttunut lasta odottavaksi emoksi! Jos lapsettomuus johtuu noista toksiineista, ollaan oltu jo pitkään ihan väärillä raiteilla! Sanokaa, miten voi saada pois kelakorvauksen piiristä sellainen valmiste, mikä saattaa tappaa sikiön? Eihän keskenmenojen syytä kukaan selvitä? Monen suolisto on odotusaikana tulehtunut ja onpa jouduttu jopa poistamaan - mutta kukaan ei selvitä, käyttikö ko henkilö rautatablettia, esim Obsidan. Tupakoinnin lopettaminen voi olla yksi syy siihen, että suolisto ärtyi - tilalle tulleista vaahtokarkeista yhdellä tutulla... mutta miten ihmeessä meidän isovanhemmat ovat syntyneet, kun ei niitä rautatabletteja silloin kukaan jakanut neuvolassa odottavalle äidille?

 

Jos parantavia lääkkeitä olisi, ne voisi hyväksyä, siis jos se parantaisi, mutta kun seuraukset ovat käytäntöjen takia monesti päinvastaisia: esimerkiksi jos syöpä kasvaa siinä solukossa, mistä koepala otettiin tutkimuksissa, ollaan ihan hukassa! Ei tosiaan parane enää, sillä koepalan takia jää aina arpikudos... Madonmunajuomareseptiä tai ulosteensiirtoa ei moni lääkäri suostu "allekirjoittamaan", vaikka se on ollut monelle hyvä apu - mut kela ei korvaa. Eikä sairaalassa saa edes luomuruokaa, joka on monesti elinehto - siis herkimmille. Perunaahan ei moni voi syödä missään muodossa enää ollenkaan! Kun vuosia on vierinyt ja siivoan tätä sivustoa, soisin luomurosamundaa kaikille lapsille ja aikuisillekin, koska niissä "tavanomaisissa" perunoissa on lukematon määrä erilaisia jäämiä, joita ei kukaan tarkistele! Neonikotinoidit + glyfosaattijäämät + rutontorjunta-ainejäämät + lannoitejäämät (ml. vesistöissä) ja vielä ne vihertyneet, jotka voi olla myös luomussa siksi, että taitamaton ei ymmärrä kuivattaa perunasatoa pimeässä. Tärkkelyksen määrää on jalostuksella nostettu tolkuttomaksi siksi, että teollisuus on halunnut just sitä mahdollisimman korkeaa tärkkelyspitoisuutta. Mutta kouluruokaan on ujutettu soija ja maissi, vaikka niitä ei kenenkään tarvitse sietää, koska ovat muuntogeenisiä! Kalliiksihan se tulee, kun jokaiselle täytyy hommata lääkärintodistus! Punainen liha muuten on siksi arvelluttava, kun siinä on nitriittiä ja se on tutkimuksissa aiheuttanut anemiaa. Mutta on sitä nitriittiä salaateissakin. Soijalla ei pidä kuitenkaan kenenkään proteiinin tarvetta yrittää täyttää! Koe-eläimet saadaan allergisisksi alumiinihydroksidilla. Onko sellaista sisältävän lisäaineen käyttö sallittu laitosruoassa, mitä lapsetkin joutuvat syömään? Millä sen voi varmistaa, ettei ole? Hiiva-uutteilla muuten on ihan sama vaikutus kuin natriumglutamaatilla E621, mutta kuulemma sitäkin voi olla niissä. Migreeni tulee, siksi en tiedä enää, mitä muut joutuvat syömään. Mutta tämä tiedoksi vanhemmille ainakin, koska ei lapset huvikseen ole kipeenä!

Perunatärkkelystä tarvitsee tietysti monenlainen teollisuus. Katso esimerkiksi maitohappobakteerivalmisteen muut ainesosat:

"Muut apuaineet ovat: maltodekstriini, laktoosimonohydraatti, perunatärkkelys ja elatusalustan kylmäkuivattu uute (sisältää mm. maitojauhetta)."

Ihan käsittämätöntä, että antibioottikuurin aikana joku söisi vielä tuollaista, varsinkin jos se maltodekstriini on maissista - tai myrkkyperunasta, onko se kummempaa?

Muntogeenisiä aineksia voi olla uuselintarvikkeissa ja tietysti pieniä määriä kaikissa tavallisissa, ei luomussa kuitenkaan. Mitä niistä? Katso ohjelma, tiedät - paremmin selviää tuolta. Katsoin sen uudelleen, kun olen tallentanut silloin. Tarvis näyttää se uudelle sukupolvelle pian ilman pätkimisiä. Ja toinen todella tärkeä ohjelma näytettäväksi kokonaan olisi Maarit Tastulan ohjelma Seitsemäs taivas, jossa Maija-Riitta Ollila kertoo asioita, joita hyvin harva osaa sanoiksi pukea.

 

"Biotekniikan avulla muokatut viljelykasvit sisältävät geneettisiä ominaisuuksia toisista kasveista, viruksista, bakteereista ja eläimistä ja ne on suunniteltu toimimaan tavalla, jota ei olisi koskaan ollut mahdollista saavuttaa klassisen jalostuksen keinoin. Monet uudet, tieteellisistä laboratorioista virtaavista siirtogeenisistä kasveista kuulostavat tieteismaailman luomuksilta.

Tutkijat ovat siirtäneet "jäätymisenesto"-proteiinia koodaavia geenejä kampelasta tomaattiin suojatakseen tomaattia pakkaselta.

Kanan geenejä on siirretty perunaan nostamaan perunan taudinkestävyyttä.

Tulikärpäsen geenejä on siirretty maissin biologiseen koodiin merkkigeeniksi.

Kiinalaisen hamsterin geenejä on liitetty tupakan perimään lisäämään sterolituotantoa."

Lähteenä viimeisessä: Rissler, Jane & Margaret Mellon, The Ecological Risks of Engineered Crops (Campridge, MA: MIT Press, 1996)

 

"En halua paeta edellä luettelemieni filosofien tai muiden ajattelijoiden intellektuaalisen suojakilven alle. En myöskään halua puolustaa mitään oppirakennelmaa. Olen halunnut puolustaa persoonaa moraalisena toimijana ja vastustaa niitä, jotka ovat mielestäni lobotomisoimassa ihmisen." -Jyri Puhakaisen kirjasta Persoonankieltäjät-

sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta