<Rohkeuteni toteuttaa minulle tärkeitä elämänarvoja kasvaa joka päivä. - Anja Kulovesi - >

"Onnella ei ole huomista päivää;

sillä ei ole eilistäkään;

se ei ajattele tulevia;

sillä on vain nykyisyys;

eikä sekään ole kokonainen päivä, vaan silmänräpäys."

- Turgenev -

Kiitos Vivianille 2.3.2001 kertomastasi omasta kokemuksesta. Osasit tiivistää hyvin sen, mitä olen pohtinut v. 1998 lähtien sivuillani. Nyt kiireisenä perheenäitinä Sinulla aika kuluu muuallakin, kuin "vaivaisten" pulinapalstalla. Kopsasin jutun ja nyt se on luvallasi tässä:

"02/03/2001   aromivahventeista - Vivian

Kerronpa oman kokemukseni aromivahventeista.

Sairastan CU:ta, mutta oireet ovat pysyneet melko hyvin kurissa ruokavaliolla (mm. täysin maidoton). Ennen joulua luin tätä palstaa ja sain linkkivinkin aromivahvennesivuille.

En ole kovinkaan paljon käyttänyt niitä, mutta aina joskus tulee popsittua nakkeja, kalapuikkoja ja lihalientä missä sitä on runsaasti. Marinoituja lihoja ja valmisruokia en ole pystynyt syömään tulematta kipeäksi enkä ole tiennyt syytä. No nytpä tiedän, kun olen karttanut tätä teollista lisäainetta (E620 - 640).

Olen voinut loistavasti ja samalla olen kokeillut luomumaitoa ja jogurttia sekä Oltermanni-juustoa ilman vatsakipuja. Tämä on ollut uskomaton juttu.

Olen testannut joinakin päivinä aromivahvennetta ja seuraavana päivänä on vatsaa vääntänyt vietävästi. En ole voinut syödä myöskään ruisleipää kunnes sain vinkin kokeilla lisäaineetonta ja hiivatonta ruisleipää ja sitä pystyn syömään. Sitä saa normaaleista ruokakaupoista.

Jos tästä jutusta on kenellekään apua niin hyvä niin. Aromivahventeen linkkiosoitetta en muista, mutta se löytyy joulukuista viesteistä. Tervettä kevättä kaikille!"

 

Vivian oli poissa palstalta pitkän aikaa, mutta ilokseni hän kirjoitti parin vuoden päästä tänne kuulumisensa. Linkki tosin vie tarinaan, johon toivoisin muilta vastauksia, sillä kuvio näyttää toistuvan aina vaan uudelleen samanlaisena... eikä edes vanhemmat saa tietoa mistään!.. Hän tekee itse hiivattoman ruisleivän ja voi hyvin sillä. Moni suolistosairas syö Uotilanleipomon täysjyväistä, miedosti hapanta viipaleleipää, maalaisruislimppua. Se on leivinhiivaton ja 100% ruista. Ravintokuitua siinä on 9,3g 100 grammassa. Kumma juttu, että ei homehdu yhtä nopeasti kuin muut leivät! Oman taikinajuureni teen sitten just tuosta kaupan leivästä, kunhan ehdin. Tässä ohje ruisleivän tekoon, jos haluat.

Aika harva suolistosairas haluaa kokeilla mitään uutta, varsinkaan ruokaan liittyvää...  Mikä tässä on monelle niin vaikeaa? Kokeileminen ei edes maksa mitään! Ja vaivakin on aika pieni. Taustalla kun on maailman luonnollisimmat,  aidot asiat, jotka nykyihminen on kadottamassa kokonaan...

Oletkos jo tehnyt oman raporttisi arominvahventeiden haitallisuudesta elintarvikevirastoon? Miksi - siitä kerron muilla sivuilla enemmän.

Mukavaa, että kirjoitit palstalle kuulumisiasi. Niin moni oireeton katoaa sieltä kokonaan - ja sen tietysti ymmärtääkin. Ajattelin linkittää ne tänne siksi, että niistä näkee hyvin, kuinka pian hiivaton-sokeriton dieetti voi auttaa. Se tietysti johtuu monesta asiasta eikä sitä voi yleistää. Mun mielestä se Sinun kohdalla oli todella nopeaa, eikös?

  • 2.3.2001 kerroit, että olit alkanut soveltamaan hiivatonta-sokeritonta ruokavaliota, teksti yllä.
  • 1.10.2002 kirjoitit piitkästä aikaa ja oireettomuus jatkui iloisesti.
  • 2.12.2002 kirjoitit lasten vanhempien puolella ja edelleen voit hyvin:

"Hei vaan! Pääsin piipahtamaan tänne kirjaston nettiin ja vierailemaan pitkästä aikaan uusitulle keskustelupalstalle. Itselläni on CU ja se on pysynyt jonkinlaisessa kurissa ilman maitoa, sitrushedelmiä, lisäaineita! ym. ym. ym. Meillä on kaksi lasta 3v, ja 3kk., jotka molemmat ovat todella allergisia. Kuitenkaan allergian vasta-arvot? eivät ole koholla, joten tämä ei ole varsinaista ruoka-aineallergiaa. Lääkäri selitti lasten reagoivan minun kauttani. Lapset oireilevat suolistollaan eli ovat sitten kipeitä syötyään väärää ruokaa. Vauva ei tietystikään saa muuta kuin rintaa, mutta minun on täytyny jättää pois mm. soijatuotteet, kotim. viljat ym. ym. jotta olemme saaneet vauvan kipuitkun pois. Lääkäri määräsi imetyksen jatkettavaksi 6kk ikään saakka ja sitten kokeilemme Tuttelin, jonka sopimista jo kovasti epäilen. Vauva on alkanut syömään myös Gefilus-kapseleita.  Vanhemman lapsen allergiat ovat helpottaneet. Hän syö vain kotiruokaa ilman lisäaineita. Myös hyla-maito käy ja kaikki viljat. Pannassa on silti vielä liuta ruokia. Kaiken tämän ruokarumban keskellä mietin onko kenelläkää sairaalla vanhemmalla tälläisia "yliherkkiä" lapsia. Miten mahtaa käydä tulevaisuudessa. Itse uskon hiivasyndroomaan. Oma vatsa on melko rautaisessa kunnossa ilman viljaa (lue: valkoista vehnää jota himoitsen ja ne karamellit ja kakut...). Tuskin uskallan koskaan antaa lapsilleni valmiseineksiä, koska ne ovat omallekin suolistolle malkoista myrkkyä. Toivottavasti ei ollut kovin sekava viesti. On kiire. Vauva odottaa ruokaa vieressä ja silloin ei auta viivytellä. Terveisin harvoin täällä vieraileva Vivian

 

15.7.2003  kerroit: "Hei kaikki sairaat! Olen sairastanut CU:ta "virallisesti" 3,5 vuotta. Kamala sairaus etten sanoisi, aina ei ole naurattanut, mutta nyt olen selvemmillä vesillä. Suuri kiitos siitä kuuluu tälle palstalle ja PAULALLE joka aikoinaa oli kirjoittanut linkkivinkin omalle sivustolleen, joka käsittelee ruokaa. Olen täysin sitä mieltä, että vain oikealla ruokavaliolla voi parantua ja voida hyvin. Onhan tämä tullut todistettu omallakin kohdalla. Paljon on ruokavaliosta jäänyt pois (mm. maitotaloustuotteet, natriumglutamaatti E 621, valmisruoat, marinoidut lihat, sitrukset, tomaatti ym.) Ruokavalioni ei siltikään ole mikään äärimmäisen tiukka ja tulen sillä toimeen enkä käytä enää lääkkeitä. Jos vatsa on kuralla ja olo kamala voin syyttää ainoastaan sitä mitä tuli pistettyä suuhun edellisenä päivänä. Jos en olisi oivaltanut pari vuotta sitten ruoan yhteyttä sairauteeni itkisin varmasti vieläkin kotona suolisto kipeänä. Mitenköhän täälläkin töissä istuisin ja miettisin ehdinkö tästä vessaan... Mutta enää ei tarvitse.

Suosittelen lämpimästi kaikille oman ruokavalion merkityksen miettimistä. Se on ainut tie terveyteen.   Kesäterkuin Vivian

 

Tiedetään, että oireettomat katoavat palstalta (olen seurannut sitä vuodesta 1998) ja tavallisesti siellä juuri suolettomat (varsinkin tukihenkilöt ja yhdistysaktiivit) neuvovat uusia sairastuneita. Muutamat harvat kokeilevat ruokavalioita ja sitä kautta saavat pitää maksansa - jopa suolensakin:-) 

Kaikkea hyvää Sinulle,  Vivian ja kiitos vielä tekstistäsi!  Kopsasin ne siksi, että joskus kaikki vanhat jutut siivotaan palstalta pois, eikä niitä sen jälkeen pääse kukaan lukemaan - noin on tapahtunut ainakin kerran aikaisemmin - siis ainakin 3 kertaa. Ne muuten tapahtuivat aina sen jälkeen, kun toin esille linkin aftoista tai karrageenista. Tosin olen kuullut, että he säilyttävät ne myöhempää tutkimusta varten. Kuka niitä tutkisi? Ei se ainakaan tämän päivän sairaita auta, jos tutkiikin. Rahoittaja myös puuttuu, kun tätä juttua ei voida patentoida. Menetelmäkin saa olla ilmainen, eikö? Ilmaisia lounaita ei tosin ole, sanovat viisaammat, mutta miksi eivät kerro keräävänsä tietoja...? Rekisteröityminen vaaditaan, joka edellyttää cookiesien hyväksymisen koneelle - enkä halua niitä, joten jäin pois suosiolla.

Tässä Sinullekin Lahti-Koski M:n kirjoittamaa tietoa - kai vuodelta 1996 Kansanterveyslaitokselta:

 

"Nautitun ruoan kautta elimistö altistuu päivittäin monelle uudelle aineelle, antigeenille. Suolistoon on kuitenkin ensimmäisinä elinvuosina kehittynyt puolustusjärjestelmä, joka joko vähentää antigeenien haittoja tai ehkäisee niiden imeytymistä. Normaalisti alle 10 % antigeeneistä pääsee imeytymättömänä suolen läpi. Antigeenit eivät tavallisesti aiheuta ongelmia, koska useimmille ihmisille on kehittynyt toleranssi eli sietokyky niitä vastaan.

Allergiset ja muut yliherkkyyssairaudet johtuvat elimistön liian voimakkaasti tai epätarkoituksenmukaisesti toimivasta puolustusjärjestelmästä, joka aiheuttaa oireita tavallisimmin limakalvoilla, iholla ja ruoansulatuskanavassa."

 

Tuo ei tarkoita sitä, etteikö allergeenia pitäisi poistaa. Moni vaan ei tiedä olevansa "yliherkkä" niille aineille, mihin joku toinen ei reagoi mitenkään - se tietysti aina vaihtelee. Miksi tuo tieto ei saavuta sairaita? Arstilan kirjassa "Kohti terveyttä" neuvotaan seikkaperäisesti, miten allergeenit voi selvittää itse, vaikkapa pitämällä ruokapäiväkirjaa, johon merkitään KAIKKI (myös lääkkeet, käytetyt hammastahnat ym. tuotemerkkeineen ja kuten itse olen tehnyt, kerännyt tuoteselosteet, joista ruoan olen tehnyt:-).

 

Harva tietää, että suuri osa allergeeneista ei selviä allergiatesteissä ollenkaan! Kun tuossa ei kukaan opasta eikä auta, sairastuu moni kroonisesti. Puutostiloissa ei elimistö pysty korjaamaan tilannetta enää ja siksi puhutaan autoimmuunitaudeista. Järkyttävää! Ja kuinka kallista yhteiskunnalle?

 

Moni muukin asia vaikuttaa - esimerkiksi kaikki, missä on askorbiinihappoa, närästää valtavasti minuakin ja saattaapa tuo lisätä verenvuotoakin, jos haavoja jossain on - kuka sellaista seuraisi? Luonnon C-vitamiini ei haittaa, mutta teollinen ei ole sitä samaa ja haittaa.

 

Kauan sitten en vielä tiennyt, että tavallinen liha ja maitotuotteet, juustot, kananmunat voivat sisältää antibioottijäämiä - kovin sinisilmäinen olen ollut, mutta asia on varmistunut ja ihmetelläänkin, miten joku testi voi olla liian herkkä...? Eiköhän tietämättömyys ole ollut aika laajaa ja olisi aika myöntää, että kokemukset niistä eivät ikinä saavuta ainakaan elintarviketurvallisuusviranomaisia - mutta siitä on oma juttu tässä...

 

"Jos ruokavalio on jo pitkähkön ajan sisältänyt paljon lyhytketjuisia hiilihydraatteja (kuten useampien ruokavalio on), on paras turvautua dieettiin, joka tukee haiman toipumista. Ensimmäisessä vaiheessa ruokavaliosta on karsittava valkoinen leipä, valkoinen riisi, sokeri, makeiset, kahvi ja alkoholi - siis kaikki "nopeat" hiilihydraatit; varsinkin niiden yhdistämistä rasvaan on vältettävä. Toisessa vaiheessa rajoituksia voi lieventää, mutta hiilihydraattien on edelleen oltava pitkäketjuisia. Montignac suosittelee salaatteja, kasviksia, hedelmiä, oliiviöljyä, yrttimausteita, papuja, kalaa, munia, lihaa ja myös juustoa." - Susanna Ehdinin kirjasta Itsensä parantava ihminen -

 

postia sivun tekijälle, ei Vivianille tästä

sivun alkuun

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta