< "Minulla on rohkeutta myöntää, kun olen väärässä. Minulla on rohkeutta myös olla oikeassa.- Anja Kulovesi - >

"...vuoden aikana YTY:yn liittyivät uusina jäseninä Crohn Ja Colitis ry, ..." YTYry on sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyöyhdistys." (Linkitin lauseen uudelleen 2016)

 

Onpa järkyttävää: kun kyseisessä potilasyhdistyksessä ei edes jäsenenä voinut kertoa lääkkeiden haittavaikutuksista, vaikka selvästi näki, kuinka moni sai itsensä ensin huonoon kuntoon natriumlauryylisulfaatista ja sen jälkeen sopimaton ruoka sai aikaan ilmavaivat. Mikä sopimaton? siitä ei saanut sanoa, enkä varmaankaan ole ainoa, joka on bannattu palstan ulkopuolelle. Mutta nyt tiedän, kuinka innokkaasti etsitään sopivaa tyyppiä, jolle niitä kalliita lääkkeitä voidaan kokeilla. Sairaalapaikasta kieltäydyin hajusteallergian takia ja siksi että asun niin lähellä sairaalaa. Tutkimuksia ei tehty, kunen sinne enää tarvinnut mennä - olo alkoi pian helpottua pellavansiemenöljykuurilla - tuskin ne lääkkeetkään muuta vahinkoa on saaneet, kuin titaanidioksidiallergian?

 

Kirjoitin tämän sivun syyskuun lopussa 2008, kun jouduin syömään pari antibioottikuuria siksi, että crp nousi 159, mutta lääkekuuri aloitettiin ilman mitään tutkimuksia! Siis perusteluksi riitti pelkkä kirurgin tekemä käsillä tunnustelu, eikä omaa epäilystä ruokamyrkytyksestä - vastaostetussa uudessa syyskaalissa olleesta myrkkyjäämästä - huomioitu ollenkaan. Mun mahassa ei mitään divertikkeleitä ole voinut olla, kun se on ollut vuosikausia niin hyvässä kunnossa, mutta sellainen täytyisi pystyä todistamaan jotenkin...? Hullua hommaa - mut niitä verikokeen tuloksia en ole vieläkään saanut. Syötetäänkö muillekin varmuuden vuoksi ja summamutikassa rankkoja antibiootteja - kirurgi ne määräsi, joten en osannut panna vastaankaan. Verikokeiden tulokset piti saada n 6 vrk:n kuluttua, mutta kai ne pitää itse jostakin etsiä, vai täytyykö siihenkin hakea lääkäriltä lähete? Mitä opin: ikinä en enää valita ilmaa mahassa enkä pyydä itse crp- mittausta. Vuosia sitten minulla oli keuhkokuume (crp 39 tuolloin) , jossa ei ollut edes huomattavaa yskää, joten sen takia ajattelin sen pyytää - väsynyt kun olin, mutta crp nousee myös väsymyksestä, mutta ei sitä lääkäri noteeraa ollenkaan. En aio valittaa hoitovirheestä - selvisinhän hengissä siitä allergisesta reaktiosta, mikä niistä lääkekuureista tuli viikon päästä.

Tätä kirjoitin silloin sairaana, enkä halua muuttaa sitä nyt - olkoon muistissa, jos taas alkaa ilmaa kertymään suolen mutkaan...

Ihanalta tuntuu tämä ruokavalio, öljysysteemi, vaikka ei kukaan voi sanoa, auttaako. Ei siitä minulle ainakaan vahinkoa ole ollut! Rasvaton ruoka sairastuttaa, olen tiennyt jo kauan, mutta jos tai kun rasvainen ruoka parantaa, on se todella hieno juttu! Lihaa siis söin ekan kerran tänään: paistoin luomujauhelihaa ja söin sen - hyvin haudutetun lihan - sellaisenaan, voissa paistettuna, vain hitunen Maldon- suolaa seassa. Pippureita en aio käyttää vielä pitkään aikaan, sillä ne eivät liukene ruokaan ja ovat karkeaa, kuin hiekkaa limakalvoille. Viherpippurilla on mun mielestä turvallisin aloittaa joskus, kun se on sellaista lehdykkäpalloa, eikä tarvitse jauhaa myllyssä. Karppaajat kertovat ehkä jotain joskus joillekin - tai sitten ei ehkä uskalla tai ei pysty.

Kohta viikko öljyrasvakuurilla, minimihiilareilla ja luomutuotteilla - paitsi ei yhtään karrageenipitoista ainesta, joka on Suomessa luomutuotteissa kuten luomukermassa sallittu eikä glutamiinihappoa ja glysiiniä sisältäviä luomusokeroituja tuotteita. Järkyttävää, että esim luomupakastemarjoissa on luomusokeria - ei niitä voi käyttää ollenkaan - ei missään tapauksessa edes terveenä, sillä minulle siitä tulee migreeni:-(

Mitään hiivapitoisia tuotteita en aio käyttää jatkossakaan, kuten en ole 10 vuoteen käyttänyt ja niin hyvin olen voinut! Hiivathan ovat sientä, eikä minun elimistö pysty hajottamaan sienisokeria, trehalaasia. Kiitos Essille tiedosta - miksi sitä ei kukaan muu koskaan aikaisemmin minulle kertonut? Kertooko enää kukaan muillekaan? Kivut ovat hirvittävät enkä aio edes kokeilla mitään, koska ilmankin pärjään niin hyvin:-)

Tänään aion tehdä miehen iloksi pizzaa - jos vain löytyy kaupasta luomujauhelihaa... Mutta taikinaan en tietenkään laita hiivaa, vaan teen mantelijauheesta ohuen lätyn, jonka päälle täytteet. Aina on maistunut sellainenkin:-)

Pizzasta tuli oikein maukas, vaikka taikina oli mantelijauheesta tehty, soodalla kohotettu ja päällä oli tomaattipyrettä, luomujauhelihaa, pari pakkaa raastettua luomukutun tuorejuustoa (Sinkkosen tekemää, maan parasta, luulisin pst. ei saa enää 2016, kun Sinkkonen on vaihtanut kutut luomulampaisiin...), ananaspaloja, luomuvalkosipulia (tavallisesta tulee ilmavaivoja, ei sitä, jos ei ole luomua) ja luomusipulinvarsia, luomutomaattiviipaleita - tavallisista tulee rakkuloita suuhun, joten ei niitä missään tapauksessa!

Mutta ehkä huomenna en kirjoita jatkoa tähän enää, kun on muita hommia. Terveisiä lääkäreille, jotka kuumeisesti etsivät meistä kaikista divertikkelitautia. Minulla ei sellaista varmastikaan ole, mutta jos crohnin taudin diagnosoimiseksi olisi verikoe, siihen tahtoisin minäkin. Onnistuin ujuttamaan yhden vanhemman lääkärin käteen tuon uutisen - ei selvästikään ollut nähnyt sitä aiemmin:-)

Mutta seuraavan kerran vatsavaivoihin vaadin sitä Fiinun kokeilemaa matohoitoa ensimmäiseksi enkä huoli mitään luonnonvastaisia myrkkyjä. Sitähän ei kukaan tarjoa kenellekään, vaan aina aloitetaan lääkehoitokokeilut. Lääkkeissä voi olla väriaineena jopa ruostesientä, mutta eihän niistä haitoista kaikkea voi tietää, kuten ei ruoassakaan olevista, kun ei niistä kukaan raportoi minnekään! Tähystyksistä kieltäydyin siksi, että tiedän henkilökohtaisesti niin monta ikävää kokemusta ja turhia leikkauksia, että ei ilmavaivojen takia pidä ketään tähystää saati sitten napsia koepaloja siinä samalla suolistosta!!! Lisään tähän talteen sen uutisen, mikä riittää minulle syyksi - tutkimukset kun eivät ole hoitoa:

"Epiteelisolut muodostavat puolustuslinjan syöpää vastaan

Epiteelisolujen muodostama tiivis kudos rajaa kaikkia kehon onteloita ja vapaita pintoja säädellen solujen ja nesteiden liikkumista elimistössä.

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on nyt osoittanut, että rintakudoksen epiteelirakenne kytkeytyy myös syöpägeenien toiminnan säätelyyn. Tutkimuksen tuloksena voi löytyä uusia rintasyövän kannalta merkittäviä syövän estogeenejä sekä hoidollisesti tärkeitä lääkekohteita.

Dosentti Juha Klefströmin tutkimusryhmän havainnot osoittavat, että epiteelisoluille tyypillinen tiivis ja järjestäytynyt kudosrakenne vaimentaa syöpägeenien toimintaa. "Syöpägeenit ottavat solusyklin säätelyn hallintaansa ja voivat pakottaa epiteelisolut lisääntymään.

Pahanlaatuisten solujen villi kasvu puolestaan voi rikkoa järjestäytyneen epiteelirakenteen. Emme kuitenkaan ole oikein tienneet missä järjestyksessä asiat tapahtuvat: käynnistääkö syöpägeeni solukasvun, jonka seurauksena epiteelirakenne rikkoutuu, vai tarjoaako ensiksi tapahtuva epiteelikudoksen rakenteen rikkoutuminen syöpägeenille otolliset olosuhteet villin solukasvun käynnistämiseen", Klefström selittää.

Hänen ryhmänsä tuore tutkimus tukee ajatusta, että kudoksen rakenteen rikkoutuminen tapahtuu ensin, sillä tiiviin ja järjestäytyneen epiteelirakenteen muodostus kykeni täysin estämään syöpägeeni c-Myc:n kyvyn aiheuttaa pahanlaatuista solukasvua.

Terveen, järjestäytyneen epiteelisolukon kyvystä estää syöpägeenien toimintaa oli saatu aiemmin viitteitä banaanikärpäsmalleista. Nisäkkäillä epiteelikudoksen aiheuttamaa syöpägeenivaimennusta ei kuitenkaan aikaisemmin ollut kyetty todentamaan. "Pystytimme asian selvittämiseksi niin kutsutun organotyyppisen rintaepiteelisoluviljelmän, jossa solut kasvatetaan muovipinnan sijaan kolmiulotteisessa tyvikalvogeelissä", Klefström kertoo. Tässä soluviljelymallissa rintaepiteelisolut kykenevät muodostamaan niille tyypillisen järjestäytyneen kudosrakenteen sekä tähän liittyvät fysiologiset rintaepiteelisolujen väliset liitokset samoin kuin tyvikalvoliitokset ja solupolaarisuuden. Nämä kaikki ovat keskeisiä fysiologisia tekijöitä epiteelisolujen kasvun ja ohjelmoidun solukuoleman, apoptoosin, säätelyssä.

Klefströmin ryhmän tutkimuksessa osoitettiin että kehittymätön ja vielä järjestystä hakeva epiteelirakenne on altis c-Myc-syöpägeenin aiheuttamalle pahanlaatuiselle kasvulle kun taas järjestäytymisen jälkeen solut kykenevät estämään c-Myc:n toiminnan.

Tutkimus osoitti myös, että Peutz-Jeghers-syndroomaan ja useisiin epiteelisyöpiin aiemmin yhdistetyllä LKB1-geenillä on keskeinen rooli järjestäytyneen epiteelirakenteen muodostumisessa. "LKB1:tä vastaavalla banaanikärpäsen Par4-proteiinilla tiedettiin olevan solupolaarisuutta sääteleviä vaikutuksia mutta aiemmin ei ole kyetty osoittamaan LKB1:n kytkeytyvän nisäkässolujen epiteelikudosrakenteen säätelyyn", kertoo Klefströmin ryhmässä työskentelevä tutkijakoulutettava, FM Johanna Partanen. LKB1:n poisto epiteelisoluista johti rikkonaisen, syöpägeenin kasvuvaikutuksille alttiin epiteelirakenteen muodostumiseen. "LKB1 voi siis olla eräänlainen epiteelirakenteen arkkitehti jonka suunnittelemat rakenteet kestävät jopa syöpägeenien iskut", vertaa Partanen.

Klefströmin ryhmän tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että epiteelirakenne kytkeytyy merkittävällä tavalla syöpägeenien toiminnan säätelyyn. Tutkimuksessa myös tunnistettiin uusia rintasyövän kehitykseen mahdollisesti liittyviä geenejä.

Tutkimus julkaistaan tällä viikolla arvostetun PNAS-tiedelehden (Proceedings of the National Academy of Sciences) online-versiossa.

Klefströmin tutkimusryhmä toimii Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan genomibiologian tutkimusohjelmassa sekä biolääketieteen laitoksella, Biomedicum Helsingissä Meilahden kampuksella. Nyt julkaistua tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, TEKES, Sigrid Juséliuksen säätiö, HUS, Lilly Foundation ja Juliana von Wendtin säätiö."

 

Mutta se, että tietäisi ennen infuusionesteitä varoa kortisonia (siitä mulle tulee hallitsematon onteloverenvuoto, koska se tuli myös Nasonex-nenäsumutteesta viime keväänä...) ja glutamiinihappo vain pahentaisi mun tilannetta - eihän noita kaikki herkimmät voi edes ennakkoon tietää?

Hunajankin olen nyt tarkoituksella jättänyt pois, sillä siinä on myös hiilareita. Tavallisesti olen terveenä käyttänyt luomuhunajaa tasaisen runsaasti.

pahan päivän varalta itselleni täällä tallessa