< >

 

"Tuotteesta on löydetty pitoisuusrajat ylittävä määrä torjunta-ainetta. Vellistä löytyi klormekvatti-nimistä ainetta tullilaboratorion pistokokeessa. Nestle'n mukaan pitoisuusrajan ylitys ei aiheuta "mainittavaa terveydellistä haittaa". Myynnistä vedettävät Bona-riisi-kauravellit ovat olleet kaupoissa toukokuusta lähtien. Vielä ei ole selvillä, kuinka paljon tuotteita on ehditty myydä." - 24.7.2003 uutisissa, kun Saila jo makasi osastolla odottamassa leikkausta -

 

 

Olin lukenut uutisen ja ihmettelin, miksi aihetta ei kukaan käsitellyt suolistosairaiden palstalla. Eikai sitä sinne olisi huolittu edes aiheeksi, tajuan näin myöhemmin, mutta silloin en tiennyt, miten moderointi poistelee tekstejä - enkä vieläkään ymmärrä, kun sentään kyseessä on hengenvaaralliset oireet, kuten suolistoverenvuoto!)

...Vehnässä esiintyvään klormekvatin osalta käytetään VTT:n tutkimuksiin perustuvaa jauhamisen kerrointa 0,2 (jyvän pinta poistetaan) ja leipomisen kerrointa 0,5. Organofosfaattien valkoisiksi jauhoiksi jauhamisen kerroin on 0,25 ja leipomisen kerroin 0,78. Kaurasta löytyy ainoastaan klormekvattia. Vain leipomiskerroin 0,5 otetaan huomioon analogisesti rukiin ja vehnän kanssa." - Evira selvitti kasviksien ja viljojen myrkkypitoisuuksia -

Saila lähetti jo kauan sitten, ennen tuota onnetonta eväspurkkia (monet sairaat (ja urheilijat retkillään ) todellakin syövät jatkuvasti lastenruokia siksi, että niissä sallitut myrkkypitoisuudet ovat alhaisempia - ja niitä todennäköisemmin joskus myös tutkitaan, kuten tässä pistokokeella...) oman kokemuksensa tänne.

Hän kertoi syöneensä 6v. lääkkeitä yhteen menoon ja tauti vain paheni. Lopulta hän "lensi ulos" lääkäristä, kun ei suostunut syömään enää uusia kokeilulääkkeitä. Minkä nimisiä ne olivat? Kai jokainen syö - jopa mielellään - sellaiset lääkkeet, joista hänelle on jotain apua? Tietääkseni lääkärin täytyy ilmoittaa lääkkeiden haitoista jonnekin, mutta usein kun potilas niistä uskaltautuu kertomaan, määrätään hänelle helposti  keskushermostoon vaikuttavia pillereitä - joita virheellisesti mielialalääkkeiksi nimitetään. Eihän mielialaa voi lääkitä - keskushermoston toimintaa niillä muutetaan. Toki ne vaikuttaa, mutta paljonko ne auttaa todella sairauden syihin? Laitan muutaman tuoreen linkin teksteihin, mutta kerrothan mulle Saila, jos ne ei sun mielestä sovi sinne...

"Happojen tasapaino on aika oleellinen juttu näissä mahasairauksissa. Mulla alkoi mahavaivat aikoinaan siitä, että mua närästi koko aika ja nesteet tulivat suuhun. Mulla oli pohjukaissuolen haava (2mm), josta homma eteni Crohniin asti. Olen lukenut näistä asioista aika paljon ja vanha totuus on, että "EI HAPPOA; EI HAAVAA". Jos emäs ja  hapan ovat epätasapainossa, niin varmasti se tuo vaivoja tullessaan. -- VÄLTÄ mausteita ja valmiiksi marinoituja tuotteita.

Olen kyllä joutunut taistelemaan ja minusta on tullut kyllä aika väittelijä näissä asioissa. On ollut pakko."

"Minulla on todettu Crohnin tauti v.1979. Leikkauksia on ollut 3, paksua suolta minulla on enää n.20 cm. jäljellä.  Tauti on yleensä aktivoitunut noin vuoden päästä leikkauksesta. (Oletko muuten huomannut, että suunnilleen samaan aikaan kys. vaiva todettiin Hackenillakin?)

Viimeksi v.1990 aloin taas syödä erilaisia "myrkkyjä", joita lääkkeiksi kutsutaan. Aina vuoteen 1997 asti kokeiltiin eri lääkityksiä ja tauti eteni peräsuoleen asti. Olin hyvin huonossa kunnossa, mm. minulla oli hiivasyndrooma suusta peräsuoleen asti..

Lopetin lääkkeet 4/1997 kertaheitolla (tulehdus oli levinnyt peräsuolesta asti n.40 cm:n  pituudelle) omalla vastuulla ja aloin tutkia, mitä voisin tehdä parantuakseni edes vähän.  Aloitin luontaishoidon, join yrttiteetä ja Saksasta tilattuja rohtoja sekä join koivunlipeää.?! Tutkin tietysti kaikki tiedot näistä aineista ja kieltämättä myös itse pelkäsin näiden aineiden vaikutusta. Tulin siihen tulokseen, että paljon vaarallisempia 18 vuoden aikana syömäni lääkkeet ovat olleet. Käytän säännöllisesti maitohappobakteereja ja gefilus-tuotteita.

Tutkin lisäaineita sisältäviä ruokia ja testasin niitä. Kun tein ruokaa valmispusseista tai laitoin kastikkeen maustesekoitteista, niin iltaa kohden minun aikana kului wc:ssä istuen. Normaalisti suoli toimii n.5 krt/pvä, mutta kun syön valmisruokaa, niin laskuri menee pitkälle 10 kerran päälle. Eli saan joka kerta ripulin, kun syön näitä tuotteita. Se on varma, että jos syön valmishampurilaisen, minun täytyy olla tunnin sisällä siitä wc:n. lähellä. Onpa käynyt niinkin, että en ole ehtinyt vessaan, koska silloin ei pidättely auta.

Luomutuotteita käytän niin laajasti, kun niitä voin saada.

Myös nivelkivut olen kyllä yhdistänyt näihin lisäaineellisiin ruokiin.

Ihmettelen, miksi ei tehdä mitään rajoituksia lisäaineita sisältäviin tuotteisiin, vaikka lapsillakin on pahoja atooppisia ihottumia ja infektioastmoja.? Lapsille syötetään ihan reippaasti näitä valmisruokia ja muita myrkkyjä. Jos joka päivä on ruokana valmispurkista tehty "ruoka", niin lapsen myrkkypommi on aika mahtava.. Tuttavillani on lapsia, joilla on yliherkkyyksiä, mutta vanhemmat eivät usko, kun olen koettanut antaa ohjeita hoitoa varten. Minua pidetään "outona".  Ehkä se liittyy siihen, ettei suolistotauteja pidetä minään. Senkin takia, koska niitä ei tunneta, eikä niistä kyllä mitään kirjoitetakaan...

Nivelkivut + muut vaivat  kuulemma liittyvät tähän tautiin. Koska suolistotautien syytä ei viitsitä edes tutkia, niin kaikki oudot tuntemukset tietysti liittyvät lääkärien mukaan tähän tautiin. Millä perusteella ne voivat niin sanoa, jos sitä ei ole kerran todeksi tutkittu?

Tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi, jos kiellettäisiin myrkylliset lisäaineet?! EU:n myötä niitä on vain lisätty?!"

 

Kiitos tekstistä ja hyvää jatkoa Sinulle, Saila!  Lisään tähän syksyllä 2003 olleen uutisen - Samaan aikaan, kun valittelit, ettei edes Bona-velli mene suolistosta läpi. Tuo ei mikään ihme ollut, sillä sairas suoli on herkempi kaikelle vieraalle. Nimittäin Bona-velleistä oli löytynyt sallittua korrenvahvistajaa, kloorimekvattia, sallittua määrää enemmän. Viranomaisethan niitä turvallisuusrajoja asettavat, eikä asiakkailta kysytä, paljonko haluat syödä kasvunsääteitä tms sapuskassasi - tietyn verran aina hyväksytään kaikissa muissa, paitsi luomutuotteissa. Valmistajan mielestä terveysvaaraa ei ole - ei kai sellaisesta koskaan mitään tiedetäkään, kun lapset eivät voi valittaa ruoasta eikä edes sairaat tiedä, mitä kummaa taas tapahtui... Tasapuolisuuden nimissä täytyy todeta, ettei Bona ole yksin; tässä toinen lastenruokajuttu. Keskustelua aiheesta voidaan käydä vielä vuosia samalla, kun ihmetellään, mistä kummalliset autoimmuunisairaudet johtuvat... Itse olen huomannut selvän eron esim kauranleseissä: luomut sopii, mutta tavallista en voi syödä edes teeluskallista, vaikka olen terve (kirj. huomautus).

Kuinka moni onkaan joutunut jonkin aprikoosia sisältävän tuotteen jälkeen leikkaussaliin? Tässä Semperin aprikoosivahinko. En tiedä, oliko homeentorjunta-aine (hyväksytty torjunta-ainekäyttöön 2006) samaa, mitä esim omenoille ja mansikoille käytetään myös kotimaassa - pl luomussa ei saa käyttää ollenkaan. Sitaattilaina HarryK:lta kertoo paremmin:

"Nykyisin käytössä olevat ja kyseinen Signum homeentorjunta-aine on lievemmästä päästä myrkyllinen. Suomessa 1970 -1990 luvuilla käytetyt aineet ovat sisältäneet moninkertaisesti vaarallisempia aineita. Ne on nykyisin kielletty. Ruotsissa käytettyä Signum ainettä käytti viime vuonna Suomessa noin 180 mansikkatilaa reilun 300ha alalla. Kaikkihan tietävät että myrkyt ovat myrkyllisiä ja niistä voi aiheutua sivuvaikutuksia, sen ei pitäisi olla yllätys. Myrkyttettyjä mansikka-alueita, jotka nykyisin asuinrakennuskäyttöön kelvottomia löytyy mm. Suonenjoelta.. Jos myrkyttömiä mansikoita haluaa, niin ainoa tapa on kasvattaa ne itse tai ostaa luomua." Tullilaboratorion uutisia kannattaa myös seurata - tässä vuodelta 2004, .

 

Verkkouutisissa kerrottiin:

"Elintarvikeviraston tutkimuksissa löytyneet enimmäismäärän ylittävät pitoisuudet klormekvatti- nimisen torjunta-aineen jäämiä"

Suolistosairaiden pulinapalstalla aiheesta keskusteltiin myös, mutta juttu on kadonnut nyt bittien taivaaseen. Mielestäni kaikki, mikä aiheuttaa haittaa, esimerkiksi allerginen reaktio (ne vaihtelee jokaisen yksilön kohdalla) tai jokin muu limakalvojen turvotusta aiheuttava aines saa aikaan suolistossa ahtautumia - varsinkin, jos siellä on ennestään esim leikkausarpikudosta tai muuta estettä. Ripuli on taas luonnon hyvä konsti selvitä vieraista aineista eikä sitä pitäisi lääkkeillä estää! Ystäväni Anna-Liisa on parantunut CU:sta, mutta ei koskaan syönyt taudin aikana mitään kipulääkkeitä eikä karkkia syö vieläkään.

 

Mahtavia tutkimusmenetelmiä vaan kehitellään, mutta syitä vaivoihin ei selvitetä! Monilla lääkkeillä on arvaamattomia yhteisvaikutuksia ja joidenkin vaikutus näkyy vasta seuraavissa sukupolvissa. Petokaloja ei kannata syödä ollenkaan, eikä muitakaan järvikaloja liian usein. Tällä menolla länsimainen ihminen on kuolemassa sukupuuttoon - mitä tuumaat "oireyhtymästä" Distilbene? Rahoittajaa tuollaisille tutkimuksille ei ole, joten täytyy yhdessä pähkäillä mahdollisia  syitä ympäristöstä. Vuosien päästä ihmettelin sitä, kuinka moni suolisairas syö usein sieniä, vaikka nehän eivät sovi kaikille, eikä varsinkaan silloin, kun suolistosta puuttuu trehalaasientsyymi - minultakin se varmaan puuttuu, sillä maha tulee hyvin kipeeksi pienestäkin määrästä sieniä enkä sen vuoksi käytä hiivaakaan. Sienet keräävät ilmasta saasteita ja esimerkiksi tietyiltä alueilta ei pidä koskaan kerätä mitään sieniä. Eikä ne sovi nikkeliallergisellekaan.

 

Esimerkiksi voisiko ruoassa olevat antibioottijäämät aiheuttaa vastaavanlaisia reaktioita? Tai jos on allerginen hiivatuotteille?

 

Tietääköhän ihminen, joka nielaisee uusinta tekniikka olevan tähystyskapselin, että jos suolessa sattuukin olemaan jokin ahtauma, se laite ei tule pois sieltä ilman leikkausta? Kenen vastuu silloin on - tuo kapseli kun ei tule oksentamallakaan ulos:-(   Hyväuskoinen potilas joutuu suureen suolileikkaukseen, vaikka vaivat olisi ehkä voitu välttää luonnonmukaisemmalla sapuskalla. Kerro Weskulle terveisiä, että ennakkotilauksia painettuihin kirjoihin otetaan vastaan - en tiedä, mutta millaisiin, kysyköön itse - tilaisin jotain kaikille sukulaisille jo nyt, tuli kynästä mitä tahansa. Kokeilepa googlata sanalla trumanshow -tulee hirvittävä yllätys..:-)

 

Kerro Saila, mitä kertoisit sille uudelle nuorelle, joka sai diagnoosin tänään? Mistä tuntee suolitukoksen? Kerro se mieluiten tuonne, jossa aiheesta keskustellaan. Sinusta on tullut kokemuksen kautta asiantuntija;-) Kaikkea ei tietenkään voi suoraan soveltaa jokaiseen, mutta vaihtoehtoja on monia. Terveillä lukijoilla (useimmiten myös hoitohenkilökuntaa) ja vasta sairastuneilla ei ole paljon käsitystä siitä - ja miten voisikaan olla, jos ei tunne ketään sairasta todella hyvin? Hienoa, että nykyään voidaan käydä keskustelua aiheesta. Vielä 5 vuotta sitten se oli mahdotonta... mun mielestä. Mitä nyt tekisit toisin entiseen verrattuna, jos voisit palata ajassa 20 vuotta taaksepäin? Kerro sitten, kun ehdit - uusille sairastuneille. Söitkö muuten monta antibioottikuuria silloin? Minkälaisia, kerro. monihan sai taudin tetrasykliinikuurin jäkeen - monia muitakin haitallisia valmisteita voi tietysti olla. Vai olisiko ulosteensiirto sairaalassa sittenkin ollut parasta tehdä aikaisemmin? Siitäkin oli puhetta joskus, mutta niin vain parhaat jutut on hukattu - kuten myös se matohoitopirtelöhoito, minkä avulla Fiinu sai ainakin vauvan - miten lie jaksavat nykyään, ei taida ehtiä kirjoittelemaan enää?

 

Hienoa, että voit jo suhteellisen hyvin! Monta sairaan lapsen vanhempaa varmaan kiinnostaa edelleen, mistä suolistotaudit johtuvat. Kirjoittelemisiin! Mitä tuumaat tästä:

"-Suurin osa niistä, jotka käyttävät kolestorilääkitystä ennalta ehkäisevästi, eli heillä ei ole sydän- ja verisuonisairauksia taustalla, käyttää lääkitystä turhaan ja kuittaa vain lääkkeiden käytön mahdolliset haitat, Myllykangas avaa" - Aamulehdessä -

"Elimistön luonnolliset toiminnat - hengitys, sydämen syke, lihasten liikkeet - tuottavat koko ajan happoja, jotka erittyvät vereen. Rasittava kuntoilu, stressireaktiot ja tunteet, esimerkiksi raivo, pelko ja ahdistus, aiheuttavat niin ikään happojen muodostusta. Elimistön emäksisten aineiden on   n e u t r a l o i t a v a  jokainen happo, jonka saamme ruoasta. Niistä tärkein on KALSIUM, jota on luustossa, nivelissä ja verisuonissa. Siksi jatkuva liikahappoisuus, joka saattaa johtua vaikkapa ylenmääräisestä sokeripitoisten ruokien syömisestä, virvoitusjuomista tai hampurilaista, saattaa ajan mittaan kuluttaa liikaa tukirangan kalsiumia. Happo-emäs- tasapainoon vaikuttavia tekijöitä ovat geenit, ruoka, ruoansulatus, stressi ja jopa sää. Kylmyys aiheuttaa näet veren happamoitumista; lämpö taas vaikuttaa emäksiseen suuntaan." Susanna Ehdinin kirjasta Itsensä parantava ihminen -

 

Glutamaateilla pyritään vaikuttamaan elintarvikkeen makuun ja hajuun. Glutamaatteja käytetään mm. mausteissa, lihaliemikuutioissa, naposteltavissa välipaloissa ja eineksissä. EU sallii suuremmat natriumglutamaattipitoisuudet elintarvikkeissa, mitä Suomessa on aiemmin säädetty - Kemisti Nina Sundman Kansanterveyslaitoksen sivuilla -

sivu on osa vähän suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun