< "Mieleni ja kehoni löytää joustavuuden tehokkuuden harhan takaa." - A.Kulovesi - >

"Markkinoilla on tarkoitus pyrkiä voittoon. Se on käsittääkseni markkinatalouden käyttövoima. Ja sitä ei tässä yhteydessä (aiheena medikalisaatio) varmaankaan hyödytä ryhtyä moraalisesti pohtimaan, onko se hyvä vai paha voima. Se on sen käyttövoima ja ellei sitä jotenkin viisaasti ohjata, se terveyden yhteydessä tietenkin käyttää niitä polkuja, jotka tuottavat parhaan tuloksen. Markkinavoimat käyttävät terveyskäsitettä hyödykseen tuottaakseen liikevaihtojen voittoa, eivät suinkaan tuottaakseen terveyttä"- Ylilääkäri Veijo Saanio Lääkelaitos, M.O.T.-ohjelmassa -

 

Näyttää siltä, että moni muukin on joutunut käymään kaupassa löytämättä sieltä mitään sopivaa syötävää. Niin, joskus ostetaankin pakastimeen kaikki ne mitkä lähentee viimeistä myyntipäivää, sillä se on ainoa konsti varmistaa, että kauppias tilaa tuotetta jatkossakin. Onhan silloin seuraava asiakas saattanut jäädä ilmankin... luonnollisesti! Mutta enhän hae niitä pois aamulla. Monissa kaupoissa muuten kerätään jo aamulla pois ne tuotteet, missä on viimeinen myyntipäivä - vaikka sehän tarkoittaa vaan sitä, että tuote on parasta ennen sitä.. Kiitos Sinulle, joka keräät nimiä marinoimattoman lihan puolesta - tiesittehän, että marinoinnilla voidaan ulkolaisesta lihasta tehdä kotimaista - kotimaisuus täytyy silloin erikseen mainita pakkauksessa - muuten alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa. Kaari- lehti kertoo noista asioista, mutta minullehan se on tullut jo 10 vuoden ajan, saatan jotain muistaa siltä ajalta... Mut tietysti olen voinut ymmärtää jotain ihan väärin;-)

Vaikka tuo onkin elokuva, toisessa elämäkertaelokuvassa Kaunis mieli - John Nashin vuodet jälkeenpäin kuvattuna. Vieläkin karmii ajatus, mikä löytyy dvd:n toiselta levyltä ohjaajan haastattelusta. Siinä päähenkilön John Nashin kertomusta on muunnettu törkeällä tavalla. Nash itse ei nimittäin käyttänyt mitään lääkkeitä sen jälkeen, kun hän yhden kerran lopetti niiden käyttämisen. Elokuvan ohjaaja kuitenkin sanoi elokuvan extroissa näin:

"oikeasti Nashilla ei ole ollut lääkitystä, vuosiin. Meistä oli tärkeää välttää vaikutelmaa, et voi parantua syömättä lääkkeitä." Siinähän oli kysymys tosin eri vaivasta, mutta ei Nash tosiaan niillä lääkkeillä kuntoon tullut, vaan ainoastaan ja todellakin vain vaimonsa avulla! Inhottavan totta:-(

 

"Jos naiset ymmärtäisivät voimansa ja käyttäisivät sitä, he loisivat maailman uudelleen" sanoi Elimy T. Douglas

 

Fiinu - mitä Sinulle kuuluu? Kerroit matohoidosta vuosikausia sitten, mutta ne jutut on kaikki kai poistettu sieltä sairaiden palstalta? Kertokaa ihmeessä uusille sairaillekin - vai onko kaikki parantuneet???? Ihmeellistä touhua... Mutta ymmärrettävää, että niistä ei silloin haluta kertoa. Harmi, ettei kukaan puuhaa niitä tuotteita kelakorvattavaksi - siis jos ne todellakin auttoivat pääsemään eroon elinkautislääkityksestä! No, onhan Hesarillakin arkistot: voit hakea sen sieltä: 11.4.2006 Hesari - "Matohoito sai uuden merkityksen"

 

"...kannattaa muistaa, että mainosten tavoitteena on saada potilaat käyttämään sen yrityksen lääkkeitä mahdollisimman paljon, eikä se ole välttämättä potilaan tai kuluttajan etu, Lauri Vuorenkoski neuvoo." - Akuutissa lisää -

 

Lääkitys kiinnostaa keskustelupalstoilla - niitä syödään, kun on käsketty, vaikka ei aina tiedetä mitä mihinkin vaivaan.. 

  • Arstilan "Elä terveesti - sairasta viisaasti" on selkokielinen, tärkeä opas, joka sopii kaiken ikäisille perusterveyden oppikirjaksi. Siinä selitetään hyvin perusasioita elimistöstä ja toisessa kirjassa "Kohti terveyttä" professori kertoo selkeästi eri lääkkeistä ja niiden käytöstä. JOS kirjat olisivat vaikkapa kouluissa terveystiedon oppikirjoina, voisi samat asiat olla meille itsestäänselvyyksiä, eikä itse aiheutettuja lääkkeistä johtuvia haittoja olisi niin paljon. Hänellä on toki muitakin hyviä kirjoja: divareista ja kirjastoista saattaa löytyä. Toivon, että kaikki painettaisiin uusintoina vielä joskus - parempaa tietoa on vaikea löytää enää mistään.
  • On väärin, että joka asian vuoksi joutuu varaamaan ajan lääkärille, sillä hän on ainoa, joka taitaa latinan kielen eri vivahteet ja osaa soveltaa sitä. Pharmaca fennican saa kuulemma postimyynnistäkin kuka vain - kirjastossa sitä voi myös lukea. Jotain outoa on siinäkin, JOS esimerkiksi lääkkeiden   m a h d o l l i s i s t a   sivuvaikutuksista  ei saa edes kopiota mukaan lääkärissä käydessä. Hänhän sen voisi samalla tulkata suomeksi;-) 

LÄHTÖKOHTA koko asiassa on järjetön: oletetaanko, että asiakas (se todellakin on potilas, usein yhteiskunta, eikä lääkäri!) haluaa vahingoittaa itseään? Eihän sellaista kukaan tietoisesti tee. (JOS tekee, ei kenenkään kuulu toimia toisen tuomarina ja on ihan eri asia.)

Kyllä potilas HALUAA hoitaa itseään oikein ja osaakin, JOS hänelle välitetään TIETOA siitä. Kenen intresseihin kuuluu esimerkiksi "kontraindikaatioiden" pimittäminen - kaikkia niissä olevia asioita ei pakkauksesta saa selville? Eikö potilaat osaakaan hakea korvauksia lääkkeiden aiheuttamista haitoista?

Hyviä selkokielisiä kirjoja on olemassa, mutta niiden kopioiminen ei ole mahdollista loukkaamatta tekijänoikeuksia Tässäkin on  ristiriita... olisi hienoa, jos jotkut kirjat voisi saada kokonaan verkkoon - vaikkapa luettuina äänitiedostoina. Haastatteluja on, esimerkiksi Pentti Huovisen haastattelu televisio-ohjelmassa inhimillinen tekijä. Lisää saman tyyppisiä nauhoituksia verkkoon, ettei tarvitse selitellä asioita malliin: "Tarkoitus pyhittää keinot".

Tekijänoikeudet kun monesti estävät kirjailijan/kirjan alkuperäisen TARKOITUKSEN, mikä on yleensä tiedon levittäminen. KEINOJA on moneen lähtöön ja tämä uusi (tekstipohjainen) muoto loukkaa sitä, vaikka ei välttämättä olisi tuotteen TARKOITUSTA vastaan. Eniten ASIAA ja alkuperäistä kirjoittajaa (TEKIJÄ) käsittääkseni loukkaa sellainen, että lähdetietoja ei mainita. (Kustantaja jää ilman rahojaan, jos tuote ei mene kaupaksi, keskustelu siitä joko lisää myyntiä tai vähentää sitä - SITÄ tekijää ei siis ole loukattu.)

Esimerkiksi oppikirjat sisältävät tärkeää tietoa, jota ei välttämättä lue muut, kuin alalle opiskelevat. Migreeninestolääkityksen saat heti, kun valitat jatkuvaa päänsärkyä vastaanotolla, vaikka monesti se johtuu ruoassa olevista aineista. Jo neurologian oppikirjassa - jota yleensä lukevat lääkäriksi opiskelevat ihmiset - lukee, että natriumglutamaatti aiheuttaa päänsärkyä! Kuinka moni syökään niiden takia - siis tavallaan turhaan - särkylääkkeitä tai jotain "estolääkettä"? Moniko kärsii niiden takia väsymyksestä tai muusta sivuvaikutuksesta? Television Akuutti-ohjelmassa kerrotaan asioista. Kuinkahan kauan saa odottaa, että päänsärystä kärsivä kuulisi tuon pikkuseikan siellä? En voi olla ainoa, joka on lukenut oppikirjaa - kirjaa NEUROLOGIA:-)

Tiedätkö, kuinka paljon esimerkiksi suolistosairaalle määrätään lääkkeitä? Miten noiden coctailien seassa jakselee suolistossa meille niin elintärkeät hyödylliset bakteerit? Katso "kokeelliset hoidot" C & C - yhdistyksen palstalta. Tarkoitetaanko "kokeellisella" niitä kaikkia lääkkeitä? Yleisesti luullaan - niin minäkin uskon yhä silti - että lääkkeet on testattu muualla jo aikoja sitten, ennen kuin niitä aletaan järjestelmällisesti "määräämään" potilaille. Tosiasiassa juttu voi käydä toisinkin päin: kun tarpeeksi huonossa jamassa oleva suostuu noihin kokeiluihin, tarttuu potilasyhdistys tilaisuuteen ja alkaa ajaa tuotetta kelakorvattavaksi - monelle sairaalle lääkkeet ovat sen jälkeen ilmaisia, sillä omavastuuosuus tulee usein täyteen jo alkuvuodesta. Tietysti asia on hyväksyttävä silloin, jos lääke todella auttaa, mutta kokeellisina hoitoina niitä voi kummastellakin. Jos vaiva korjaantuisikin luonnonmukaisemmalla ruoalla, mitä silloin on tehty? Miksi? En halua vastata.

 

"...Kertokaapa sitten minulle, miksi ne (lääketehtaat) käyttävät mainontaan kaksi kertaa enemmän rahaa, kuin tutkimukseen ja kehitykseen?"- John le Carré elokuvakäsikirjoituksessa Uskollinen puutarhuri -

 

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun alkuun