<............. Menneisyyteni kokemukset auttavat minua merkityksen löytämisessä. Kunnioitan kokemuksiani - A.Kulovesi - .............>

"Yrityksen liikeidea on lisensoida patentoituja bioaktiivisia komponentteja ja tuotteistaa ne elintarvikkeiksi tai ravintolisiksi. Tavoitteena on ihmisten elämänlaadun parantaminen sairauksissa, joiden tila on riippuvainen immuunijärjestelmästä. Tällaisia ovat mm. astma ja allergiat..". Sitra sijoitti 5 miljoonaa euroa ulkomaisiin yrityksiin... - tiedote 1.6.2007 -

 

Hyvänen aika!!!! Pian (tänään on 8.12.2007) on kulunut 10 vuotta siitä, kun näin Hesarissa sen yleisönosastolle kirjoitetun tekstin, jonka innoittamana aloin ottaa enemmän selvää asiasta. Täytyi mennä jopa kirjastoon etsimään se alkuperäinen kirjoitus, mihin se vastine oli kirjoitettu. Mutta ylläoleva uutinen on minulle aika pelottava, sillä eihän kohta löydy kaupan hyllyiltä sopivaa syötävää ollenkaan, jos meinaa selvitä arjesta ilman elinkautislääkitystä! Minua kun yskittää astmaan asti öllöjen lisäksi myös paakkuuntumisenestoaine E536 ja karrageeni E407. Miten ihmeessä se ei muka muihin ihmisiin vaikuta, vaikka on kaliumferrosyanidia?

 

Eräs lukija kirjoitti Hesarin yleisönosastolla hyvän vastineen 11.12.1997 olleeseen Hely Tuorilan kirjoitukseen "Umamia sovitellaan viidenneksi perusmauksi". Aikaisemmin se juttu oli tällä sivulla sitaattilainana, mutta otin pois, kun pyydettiin. Kirjoittajalle löytyi kymmenkunta saman nimistä henkilöä numerotiedustelusta, mutta kukaan tekstiviestiin vastanneista ei osoittautunut samaksi henkilöksi... (No, jätän osan vanhoista jutuista tänne pelkästään siksi, etten itse niitä unohda. Samalla kun joskus siivoilen näitä, saatan muistaa jonkin asian, mikä on vaipunut unholaan). Artikkeli löytyy ehkä Hesarin arkistoista - kiitos kirjoittajalle joka  tapauksessa siitä! Ilman sitä en olisi koskaan saanut tietää, mikä kumma vaivojeni (migreeni, närästys, poskiontelotulehdukset ym.) taustalla on. Ikävää, ettei tietoa saa moni muukaan, joka sitä kipeimmin tarvitsisi.

 

Olisin halunnut kysyä, tietääkö artikkelin kirjoittaja, että neurologian oppikirjassa "Neurologia" lukee selvällä suomenkielellä, että natriumglutamaatti aiheuttaa päänsärkyä? Miksi tuo tieto ei ole saavuttanut päänsärystä kärsiviä - itsellenikin on tyrkytetty migreenilääkettä joka kerta lääkärin vastaanotolla melkeinpä kättelyn yhteydessä, vaikka oikein hyvin voin ilman niitäkin. Tosin en ole kokeillut yhtäkään niistä, joten en voi kertoa kokemuksistani. Outoa, että kys. henkilö ei ole ottanut yhteyttä omaan postiini, vaikka sähköpostiosoitteeni on ollut vuosia sama ja nämä sivut ovat olleet jo kauan verkossa.  Ennen tuota juttua en olisi ikinä uskonut, että ruoassa voi olla aineksia, jotka joillekin voivat olla myrkyllisiä - olen sentään aikuinen ja terve - miten niitä voi kestää sairaat, lapset ja vanhukset? Liiat tutkimukset ja koepalat voivat olla kyseenalaista "hoitoa", eikä niiden yleisyys sitä seikkaa poista.

 

20.2.2004 luin Vivianilta saamani kirjeen, jossa hän kiitteli minua näistä sivuista. Tosiasiassa kiitos kuuluisi hänelle, joka muotoli lauseet "Kovin sööttiä puhetta lisäaineesta" - kirjoituksen Hesariin, yleisönosastokirjoittajalle. Ilman sitä olisin kai migreeenin takia työkyvyttömyyseläkkeellä - onneksi niitä lääkkeitä ei vielä ole kenenkään pakko ostaa... Mahakin tuli kerran hirvittävän kipeäksi pihvistä, jossa oli karrageenia... Mutta enää en uskalla syödä edes broileria, vaikka se pihvi oli kotimaista possun ulkofilettä - ilman marinointia, mutta silti myrkkyliemessä. Nyt siis tiedän, kuinka kipeäksi ruoasta voi tulla! Mutta tätä en tiennyt vielä 10 vuotta sitten:

"Uuden teknologian mahdollisuuksia arveltiin sisältyvän myös sellaisten potilasryhmien identifiointiin, jotka saattaisivat hyötyä tai olla kiinnostuneita tiettyjen uusien tuotteiden kehittämisestä. Tässä tapauksessa näyttäisi toteutuvan periaate, että uusille tuotteille etsitään potentiaalisia käyttäjiä sen sijaan, että sairauksiin tai oireisiin etsittäisiin sopivia lääkkeitä. Samantyyppistä "medikalisoitumista" on ollut nähtävissä terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden tarjonnassa ja erilaisten lääketieteellisten elämäntapalaatua parantavien toimenpiteiden markkinoinnissa" - väitöksen sivullav. 86 vuonna 2003 Hannes Wahlroos

 

Tietääköhän monikaan verenpainetautia sairastava, että natriumglutamaatissa on myös ylimääräistä natriumia, joka tuota verenpainetta aiheuttaa ja joka on helppo välttää valitsemalla sapuska ilman sitä? Ikävää, jos ei tiedä, mutta miksi siitä ei kerrota aina potilaalle? Tai että on aika hölmöä syödä yhtaikaa sapuskaa, jossa on hapon eritystä lisäävää ainetta ja syödä yhtaikaa lääkettä, jolla yritetään vähentää ko hapon eritystä? Eikö tosiaan ole mitään tolkkua siinä, että terve ihminen "saa syödä" niitä - tosin omalla vastuulla - vapaasti ja kroonisesti sairas saa niistä kelakorvauksen? Närästyslääkkeillä on yhteisvaikutus muiden lääkkeiden kanssa - kuten niin monilla muillakin lääkkeillä. Esimerkiksi monet suolistosairaat ovat vahvasti sitä mieltä, että antibioottikuuri laukaisi heidän tautinsa (esim crohn)  - jota on väitetty elinikäiseksi, mutta mistä kuitenkin niin moni on jo parantunut!  Suolistosairaat eivät tiedä useinkaan lääkkeiden yhteisvaikutuksista mitään ja kaikki haittavaikutukset voidaan aina laskea "taudin" piikkiin - se muka elää omaa elämäänsä, vaikka potilas tekisi mitä tahansa:-(

 

Monta vuotta sitten sain lukea Verkkouutisista Paula Kokkosen sanomana:

"Väitetään, että HUS:ssa 5-10 prosenttiin potilaista käytetään puolet kaikista voimavaroista. Olisi tärkeää analysoida, miten nuo varat käytetään, että nähtäisiin hyödyttävätkö ne todella potilaita. Hän näkisi mielellään myös ihmisissä enemmän aloitteellisuutta. Vaikka perintötekijöitä ei voi valita, omilla elintavoilla - ravinnolla ja liikunnalla - voi halvalla ja yksinkertaisesti saada lisää terveyttä. Nappi naamaan ei välttämättä tee terveeksi, hän huomauttaa." - teksti E. Haltsosen kynästä -

 

Tottahan tuo. En tiennyt minäkäään vuosia sitten, että joku voisi päästä vaivoistaan pelkästään haitallisia lisäaineita karttamalla. En ole koskaan suositellut esim. suolistosairaalle peruslääkityksen poisjättämistä mutta yllätyksekseni siitä parantuneiden joukossa on monta sellaista, joka ovat  jättäneet omin luvin tietyt lääkkeet pois. Tiesiköhän Hesarissa olleen yleisönosaston kirjoituksen kirjoittaja sitä, että yleisesti eineksissä käytettyä lisäainetta käytetään hapottoman mahan hoitoon? Olisi kai kirjoittanut siitä, jos olisi tiennyt? Ei se mikään makuasia ole - eikä ole koskaan ollutkaan!

 

"Klefströmin ryhmän tutkimus viittaa siiten, että kudos rikkoutuu ensin ja syöpägeenit pääsevät kiinni siihen vasta sen jälkeen. Kun epiteelikudos oli kehittymätön ja vasta haki lopullista järjestystä, se oli altis c-Myc-syöpägeenin aiheuttamalle pahanlaatuiselle kasvulle. Valmiiseen ja ehjään epiteelikudokseen tämä syöpägeeni ei päässyt kiinni." - Ylen tiedeuutiset 28.8.2007 -

 

Mitä muuta tässä voi, kuin todeta, että aika kummallisessa maailmassa eletään - kaikki, ainakin niin kauan, kun Kela maksaa kiltisti kaikki mitä joku tehdas vaan tahtoo. Kurja yhtälö, jos "tahtoja" onkin lääketehdas - tai joku "ravinnelisämonopoli".

sivun alkuun?

sivu on osa vähän suurempaa kokonaisuutta