<........ "Toivo ja rohkeus kulkevat kanssani. Luotan elämän tanssiin" - Anja Kulovesi- ........>

"...oleellisinta on voidaanko ja pitääkö ympäristöä muuttaa. Emme kutsu perinnöllistä silmän linssin hajataittoisuutta perinnölliseksi sairaudeksi, koska tilanne voidaan korjata muuttamalla valonsäteiden kulkua ympäristöstä linssiin. Toisaalta ympäristön muutoksiin ei aina pyritäkään: fyysisen ympäristön parantamiseen ei juuri käytetä voimavaroja...

--Jokainen myötäsyntyinen vajavuus liittyy "epäsuoraan ympäristöön", joka asettaa rajat sille mitä olemme valmiit muuttamaan. Tästä seuraa, että sairaudeksi luettava tila on osaksi teknologiasta riippuva sopimus..."- Edward Yoxen kirjassa Luonto vai teknologia -

 

30.5.2007 joku iloinen kirjoitti suomi24-pulinapalstalla, josta minut on jälleen bannattu ulkopuolelle:

"Vaihtakaa ruokavalio terveelliseen! Pois herkut ja lisäaineet! Nyky ruoissa paljon kaikkea ylimääräistä ja olen sitä mieltä, että siksi lapsettomuus lisääntynyt. Itselläni tärppäsi, kun vaihdoin ruokavalion tyystin. Vieläkin katson mitä syön! Tiedä sitten...

 

...ja sai vastaukseksi mm. tällaista:

"..mutta ainakin sokereiden vähentäminen saattaa auttaa! Esim. monirakkulaiset munasarjat ja kiertohäiriöt voivat johtua liikaa hiilihydraatteja sisältävästä ruokavaliosta."

 

Kauan sitten kirjoitin samaa, mutta minut ajettiin pian pois tuolta palstalta... Noita juttuja pitäs kerätä enemmän talteen siksi, että keskenmeno ja lapsettomuus alkavat olla kovin yleisiä vaivoja - oireita elimistön luonnottomuudesta uuden elämän kasvualustana. Ennen sentään sai vielä luomukermaa, mutta nykyään Valio on pilannut senkin karrageenilla E407 - järjetöntä touhua! Terveellinen tarkoittaa monelle rasvatonta, mikä taas on täysin luonnotonta elimistölle, kun se todellakin tarvitsee rasvaakin. Luonnotonta puolestaan on kaikki muuntogeeniset ainekset, esimerkiksi soijaa ei kannata vauvahaaveissa syödä miehenkään! Soijaa syötetään rehuna karjalle, jolloin ainoa keino välttää glyfosaattijäämiä, on luomulihasta valmistetut sapuskat. Jos proteiinia ei syö tarpeeksi joka päivä, alkaa kehitttyä anemia. Luomukanan munia voi syödä kuten myös ja viljalla kasvatettua kanaa.

 

Juttu jatkui, joku korjasi, kun muuan lukija ymmärsi väärin:

"Nyt on kysymys ruoista, jotka sisältävät kaikennäköisiä lisä/väriaineita!!!! Eli myrkkyä elimistölle!"

 

Aina täytyy lukea tuoteselosteet, lisäsin siihen, koska ikäviä yllätyksiä voi tulla hoksimatta. Ainakin karrageeni e407 vaarallista!

 

"minä vaan" jatkaa:

"jos noin olisi niin, eihän täällä olis lapsettomia ollenkaan.. Et mieti sitä.."

 

Kysyin, mitä sillä mahdat tarkoittaa? ja vertailun vuoksi vaan näytin juttua Hesarista. Kaikkihan ei ole aina niin yksinkertaista, miltä näyttää...

 

Joku toinen taas uskaltaa miettiä "ääneen":

"Moi kaikki! Ajattelin vaan, että olisihan se ihanaa, jos lapsen saamisen esteenä olisi joku sellainen asia mihin voi itse vaikuttaa kuten ruokavalio eikä esimerkiksi kummallisesti rakentuneet munasarjat. Ruokavaliolla on kyllä kiistattomat vaikutukset lähes kaikkeen. Hyvää jatkoa kaikille!"

 

Tuohon jatkoin: "Mut eikö ole väärin, et luonnollisinta vaihtoehtoa ei edes kokeilla ensin - sairauksien hoidoista puhumattakaan - Laitosruokakin on niin surkeaa...ainakin sairaaloissa:-(

 

1.6.2007 Löysin vanhan viestiketjun aiheesta - hienoa, kun toimii noin monella. Juttuhan on jo kauan ollut näin... Mutta lainaan ne lauseet sitaattina tähän jatkoon, kun tuo Eniron pulinaboksi on niin arvaamaton - tärkeitä viestejä poistetaan jatkuvasti ilman mitään syytä. Sananvapautta ei ole ollet aikoihin, mutta joskus harvoin sentään joku silti uskaltaa jotain sanoa:

 

"pco kuriin ruokavaliolla!, aloitti Annika1970 11.5.2007:

"Lääkärini - (Tarja Olkinuora, ent. Bützow, vastaanottaa Forumin Mehiläisessä sekä Felicitas-klinikalla Helsingissä) - joka on yleisesti tosi guru tämän PCOS:n tutkimuksessa ja hoidossa, on jo monta vuotta paukuttanut päähäni, että pitäisi syödä matalahiilariruokaa, jättää peruna ja leipä sekä sokeri pois. Nyt kun vihdoin olen sen tehnyt, tuli kuukautiset kuin salaman iskusta. Ja minulla ei luomumenkkoja ole ollut juuri koskaan! Tällä hetkellä 3 viikkoa Heikkilän-karppia takana, -4kg lähtenyt kuin itsestään ja makeanhimo tipotiessään. Olen vakuuttunut, että tää ruokavalio auttaa, koska minulla on metabolinen PCOS. Elikkäs insuliinijutut "pinnassa".

 

Joku kiinnostuu ja kysyy: "Millaisia ruokia olet syönyt?", johon saa vastaukseksi:

"Syön metuja ja olen karsinut paljon hiilareita ruokavaliostani, en kuitenkaan kaikkea leipää, riisiä, pastaa ja perunaa jättänyt pois. Paino on pudonnut 10 kiloa noin 3 kuukaudessa, mutta uskon johtuvan ennemminkin siitä että olen jättänyt toisen lämpimän aterian päivässä pois ja korvannut sen hedelmillä ja kasviksilla. Uskoisin ettei hiilarien karsimisesta ole haittaa ja miettimällä vähän enemmän mitä syö niin painonkin saa pysymään samoissa lukemissa. Karppaus-sivustolta saa paljon vinkkejä, mitä kaikkea sitä voi syödä. Kannattaa toki tutustua myös sivustoihin..."

 

Jakikarhu vastaa:

"totta turiset. Ruokavalio auttaa eniten. =) Mullakin nyt painoa pudonnut 8kg ja näyttää putoovan lisää! Valkoiset jauhot ovat niet, perunaa kohtuudella voi syödä,mutta vaatii tarkkuutta. Sokeri oisi hyvä jättää kokonaan pois. Hienoa Annika uudesta saavutuksesta!!! Eikö tunnukkin hyvältä kun tuloksia ilmaantuu!? =) Jatka samaan malliin niin hyvä tulee =) 4kg on hieno pudotus!"

 

Matop kysyy:

"Mitä sitten VOI syödä, kun se perusruoka karsitaan pois (peruna, riisi, pasta, leipä)? En mä ainakaan pelkillä hedelmillä ja kasviksilla elä.. :/ No, sokeria oon saanu kyllä ihan liikaa, se ainaki on helppo karsia pois. Jospa se auttas jo jotain..

 

Kannattaa kokeilla..!

"Sehän siinä hiukan ongelma onkin, kun oikeastaan nuo perunat ja pastat eivät olekaan mitään perusruokaa! Niiden osuus on vain valitettavasti vallannut ihmisten lautaset ja sen takia kuvitellaan, että ne olisivat jotakin perusruokaa...

Kasvikset vaan reippaasti isoimmaksi osuudeksi, hyviä proteiineja kylkeen, pari hedelmää päivässä muun ruoan yhteydessä, muutama täysjyväruisleivän siivua päivässä riittää, hyviä rasvoja esim. oliiviöljystä ja manteleista. Kyllä kasviksista saa tehtyä vaikka mitä salaatteja, paistoksia, keittoja, patoja, jos vaan haluaa! Eikä kukaan ole puhunut, että "pelkillä kasviksilla" pitäisi elää... :)

 

No voi hyvänen aika!!!!! :-D innostuin noista kommenteista ---huomasin jutun vasta tuolloin, johon en ehtinyt jatkamaan mitään muuta, kuin oman sivun linkin... Kiitos sulle!

 

12.5.2007 "Dieetti alkakoon, jatkaa joku:

"Olen lueskellut nyt tästä pco+ruokavalio asiasta ja näyttää siltä, että oikealla ruokavaliolla on positiivinen vaikutus raskaaksi tulemiseen. Elikkä dieetti alkakoon, yritän potkia itseäni persuksille ja pitää sen ajatuksen mielessä, että tämä voi mahdollistaa raskaaksi tulemisen! Tsemppiä kaikille muillekin pcon kanssa kamppaileville!!!"

 

Ruokaremontti Lapsettomuuspalstalla kertoo:

"Olen normaalipainoinen, mutta auttamaton sokeriholisti. Tällä palstalla oli muutama kuukausi sitten keskustelua siitä, että sokeri saattaa vaikeuttaa alkion kiinnittymistä. Tein keskustelusta motivoituneena ja Jaki Karhun esimerkin mukaisesti (terveisiä!;) ruokaremontin.

Vähensin makeita ja lisäsin ruokavalioon hedelmiä. Perunan ja vaalean jauhon olen "remontoinut" pois jo aiemmin. Tarkkailen lisäksi, että saan tarpeelliset kuidut, rasvat ym. tärkeät ravintoaineet. Apuna yksi netin maksullinen laihdutuspalsta jota voi käyttää myös "terveellisen" elämän opetteluun. Paino on pudonnut tasaiseen tahtiin puoli kiloa viikossa;) ja olen kuitenkin herkutellutkin ihan kohtuullisesti!

Kp yleensä 25-27. Nyt kp 26 ja ei tietoakaan kk olosta! Saas katsoa onko ruokaremontti tehonnut;)

Tsemppiä kaikille!!!!!!!"

 

Wautsi wau!!!!=) jatkaa Jaki karhu:

"Hienostihan se sitten on startannut jos puoli kiloa viikossa olet onnistunut tiputtamaan! =) Onnitteluni hienosta työstä ja kiva jos olen saanut motivoitua itseni lisäksi sinuakin =D Se onkin hyvä,että tippuu tasaseen tahtiin. Silloin se on keholle terveellisempää ja tulokset pysyvempiä. Ruokavalio kun pysyy pääpiirteittäin kondiksessa,niin siitä on tullut elämän tapa ja sehän tarkoittaa et myös parempi olo ja kevyempi kroppa on pysyvää!! =) Jestas miten tulee hyvä mieli lukea,että motivoituneita ja tuloksiakin saaneita jo löytyy. Kaikille teille papukaija merkki hyvästä suorituksesta ja niille jotka alottelee vasta kovasti tsemppiä ja pitkää pinnaa. Alkuun se voi tuntua ihan ylivoimaiselle,mutta hiljalleen kun hammasta purren vaan pitää päänsä se siitä kyllä alkaa kehittymään parempaan suuntaan. Auttaa moneen muuhunkin vaivaan jo ennalta ehkäisevästi painon hallinta ja sitten viellä se mitalina silmissä kiiluva pääpotti olisi tietysti se oma lapsi!"

 

elmeri77 kysyi:

"jos jätän pastat ja riisti yms.pois, niin täytyy kyllä sitten syödä muuta ruokaa aika paljon, jotta saa energiaa tarpeeksi. Olen hoikka muutenkin, joten painoa en halua pudottaa ja lisäksi harrastan aika paljon liikuntaa. Minulla on siis pco, eli kuukautiset eivät tule ilman terolutteja. Koitan nyt sitten jättää noi vaaleat jauhot, pastat, riisit ja karkit pois ja katsoa mitä tapahtuu.. Voiko muuten tummaa riisiä yms. syödä vai onko hyvä jättää muutkin pois?"

 

Jaki karhu vastaa:

"Itse asiassa en ole sata prosenttisen varma siitä onko hoikalle tai normaalivartaloiselle ravintomuutoksista suurtakaan apua. Marjat,hedelmät ja kasvikset ainakin on hyvästä ihan kaiken kokoisille, mutta sitten hoikan ruokavalio pco:ssakaan ei varmaan saa olla liaan niukkaa. Voi vastaavasti aiheuttaa sitten niitä liian vähäisen painon ongelmia. Luinkohan kaksplussalta tai joltain vastaavalta et pco potilaalle jolla oli alipainoa kehotettiin syömään ruokaa joka lihottaa. Mun ruokavalio perustuu pco:n hoidossa just sille että olen ylipainoinen eli painoa pitää pudottaa jotta tilanne hedelmällisyyden kannalta paranisi.Useat pco:laiset kärsii ylipainosta. Sua Elmeri en kehottaisi kyllä luopumaan noista ruoka-aineista ilman lääkärin kanssa juttelua.Ettei vaan käy niin et menee ihan metsään alhaisen painon takia.Liikkuvana ihmisenä tuskin saat ravinnosta liikaa mitään mikä vaikuttaisi pco:n kannalta tilannettasi heikentävästi.

Itsekin olin sellanen 50kg kovasti liikkuvainen tyttö kun mulla 2000 vuonna todettiin pcos ja silloin ei ruokailuun puututtu mitenkään, nyt 76 kg (jouluna painoin 83,5 kg) on aihettakin ruokavalioon. =)

 

Täällä yksi esimerkki, kertoo Malla 30 14.5.2007:

"Eli vuosi sitten todettu PCO, kun kuukautiset olivat olleet vuoden sekaisin (kierrot kp 50->). Lääkkeet eivät mulle sopineet, joten ajattelin kokeilla luomuhoitoa; aloitin vähähiilihydraattisen ruokavalion. Nyt kolme viime kuukautta ihmettelin, kun kuukautiset tulivatkin ajallaan (kp n. 30) ja lääkäri vahvisti asian; munasarjoissa ei enää merkkejä PCO:sta. Jos sen asian voi näin helposti hoitaa, suosittelen!

Eli minun ruokavaliostani jäivät pois lisätty sokeri (kahviin, teeheen, mehut yms.), valkoinen jauho ja peruna, vaihdoin pastan ja riisin täysjyvään ja vähensin niiden osuutta esin lautasella yhteen neljäsosaan, sittemmin jäivät pois. Toinen neljäsosa lihaa/kalaa ja puolet eli 2/4 salaattia.

En näe nälkää enkä ole laihtunutkaan ihmeemmin, joten sitä ei hoikkien kannata pelätä. Itse kokoajan 167 cm/59 kg. Alussa oli vaikeampaa hahmottaa, mitä voi syödä ja mitä ei, mutta kun aika kuluu, tulee siitä rutiini ja lipsahdukset kerran pari viikossa karkkiin tai pullaan eivät hetkauta mitään. Itse asiassa en edes himoitse suklaata kuin kuukautisten aikaan."

 

tuota... noin... 18.5.2007

"itselläni on PCO ja ylipainoa joka pitäis saada pois mutta en osaa kyllä kuvitella elämääni ilman perunaa yms. niistähän saa tehtyä suurimman osan ruoasta.. itse oisin ihan avuton ruoan laitossa jos ei perunaa sais syödä ja mitä sitten töissäkin söisin kun sielläkin on melkeen joka päivä perunoita yms.. huih! vaikka se auttaiskin PCO:n hoidossa mutta eikö jotain muuta keinoa siihen olisi... täytyy muuten yrittää laihuttaa..."

 

Ei tietenkään "huono" ruoka ole ainoa asia, mikä vaikuttaa... Mutta yksi este vähemmän! Joku toisinajattelija jatkoi:

"Hah hah hah ja vielä hah --Just joo! Oikeen tosi pseudotiedettä taas. Lihavuus haittaa lapsien saantia, ja laihtuminen helpottaa sitä. Samaan pääsisi millä tahansa dieetillä.

 

Tietysti jatkoin tuohon:

"Käsitit kai väärin - ei lihavuus, vaan kaikki kevyttuotteet ym luonnottomat ainekset estävät raskaaksitulon... Näin on oltava - varsinkin, kun lukee noiden kokemuksia enemmän. Perunat ainakin kannattaa jättää pois.... Ei kuulu myöskään vhh-ruokavalioon, mutta on pitempi tarina. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ei kuulu perunat ollenkaan, ei missään muodossa;-) Ei arvaa jos ei koe itse, totesin.

 

........... jatkaa:

"Itselläni ihan sama juttu...vaihdoin ruokatottumukset terveellisempään ja tulin raskaaksi. Karkit jätin kokonaan pois, mutta suklaalla herkuttelin. Uskon myös, että ravinnolla suuri merkitys raskaaksi tuloon."

 

Tietysti innostuin lisää ja aloin kurkistella aihetta useammin ja linkitin jutun keskenmenon kokeneiden palstalle myös hehkuttamalla:

"Hieno homma! Pandan suklaissa ei ole e407. Mutta moni muukin aine haittaa paljon...Ja esimerkkejähän riittää, kuten E339... Fosfaatit estää ravinteiden imeytymistä. Mutta kkuinkamoni tietää, että glutamaatteja ei saa antaa lapsille? --ja että vaarallisena aineena se jopa kielletään lassa!

 

sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

sivun tekijälle