< - - "opin tunnistamaan kokijan itsessäni sen sijaan, että tuntisin olevani kokemusteni armoilla" - A. Kulovesi - - - >

"- Jatkuvan valinnan myötä tiettyyn elinympäristöön tai ekologiseen rakenteeseen parhaiten sopeutuvat yksilöt valikoituvat jatkamaan tässä ympäristössä sukuaan. Tietyssä ympäristössä eduksi oleva ominaisuus ei kuitenkaan välttämättä päde jossakin toisessa ympäristössä. Lentokyky oli eräille Galapagossaarten peipoille erittäin tärkeä. Jos ruoka taas piti kaivaa maasta eikä petoja ollut, lentotaidosta ei ollut suurtakaan hyötyä. Juuri erilaiset elinympäristöt ovatkin aikojen myötä synnyttäneet niin monia eläinlajeja.

- Ihmislajeja on kuitenkin vain yksi.

- Niin, sillä ihmisellä on ihmeellinen kyky sopeutua erilaisiin elinehtoihin. Darwinkin hämmästeli nähdessään, miten Tulimaan intiaanit selvisivät niin kylmässä ilmastossa. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä ole samanlaisia. Päiväntasaajan tienoilla asuvat ihmiset ovat tummaihoisempia kuin pohjoisessa, koska tumma iho suojaa paremmin auringolta. Valkoihoiset saavat auringossa oleskelusta esimerkiksi helpommin ihosyövän.

- Onko vaaleasta ihosta hyötyä täällä pohjoisessa?

- Totta kai on, muutenhan kaikki olisivat tummaihoisia. Valkoinen ihotyyppi muodostaa helpommin D-vitamiineja, mikä on tärkeää, koska aurinkoa ei ole täällä niin paljon. Nykyään sillä ei enää ole niin suurta merkitystä, koska saamme tarpeeksi vitamiineja ravinnostamme. Luonnossa ei ole kuitenkaan mitään sattumanvaraista, vaan kaikki johtuu lukemattomien sukupolvien aikana tapahtuneista vähäisistä muutoksista.

- Oikeastaan se on aika mahtava ajatus.

- Eikö olekin? Sitten voimmekin tehdä Darwinin kehitysopista seuraavan väliaikaisen yhteenvedon:

- Anna tulla vain.

- Voimme sanoa, että maapallon elämän kehitykseen vaikuttavana raaka-aineena tai materiaalina ovat saman lajin yksilöiden väliset vaihtelut ja toisaalta suuret poikueet, joista vain pieni murto-osa jää henkiin. Kehityksen varsinainen mekanismi on olemassaolon taistelussa vaikuttava luonnonvalinta. Sen kautta vain vahvimmat ja parhaiten sopeutuneet jäävät henkiin." - kirjasta Sofian maailma, kirjoittanut Jostein Gaarder, suomennos v 1995.

 

Siivouspäivänä tulee kaikenlaista kummaa vastaan, mitä ei raaski heittää pois -kuten joku lehti! Äidille tuli Kotiliesi- lehti vuosikausia, joten aivopesu sitä kautta toteutunut myös minussa aikoinaan, kun lapsena katselin kuvia lehdistä? No, tämän lehden olen kerran jostain hetken mielijohteesta ostanut divarista. Mutta miksi juuri tuon? Onko syy tosiaan jossain kuvassa tai lapsuusmuistossa? Kyseistä suklaata, mistä mainos vuodelta 1957 (en tosin ollut edes ajatus vielä silloin...) kertoo, en ole kuullut aiemmin. Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia siitä - eikö maha mennyt yhtään sekaisin, jos söi liikaa d-vitaminoitua suklaata? Mun maha kun ei kestä enää (maito)tuotteita, joihin on jokin d-vitamiinilisä laitettu - puutettahan ei tule, kun syö oikeita ruokia sopivasti ja tarpeeksi rasvaa, jotta rasvaliukoinen vitamiini imeytyisi elimistön käyttöön. Aikaisemmin niitä vitaminoimattomia tuotteita oli paljon enemmän, mutta enää on vain luomumaito. No, eikai aikuinen ihminen välttämättä maitoa tarvitsekaan, mutta silti, ihmettelen, miten muiden mahat sitä kestää... Onneksi luomumaidossa sitä ei ole, mutta luomukermaa ei voi käyttää omatekoisen jäätelön valmistuksessa, koska siinä on karrageenia:-(

Tervehän olen, vai olisinko sittenkin saanut joskus yliannoksen tuota lääkeainetta? Lääkelaitoksen sivulla kerrotaan sen oireista näin:

"Akuutin myrkytyksen oireita ovat mm. uneliaisuus, ärtyvyys, huimaus, päänsärky, kouristukset ja ripuli.

Krooninen A-vitamiinimyrkytys voi kehittyä 15-40 mg:n pitkäaikaisesta käytöstä. Sen oireita ovat yllä mainittujen lisäksi mm. ruokahaluttomuus, nystagmus, luu- ja nivelkivut, maksavaurio, hyperkeratoosi sekä muut ihon ja limakalvojen muutokset.

Suurten kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävien lääkeannosten aiheuttamat vaikutukset ovat yleensä vähäisiä, vaikka muutoksia veren kalsium- ja fosfaattitasoissa voi esiintyä. Päivittäisten suositusannosten kymmenkertainen ylittäminen voi johtaa kalsiumin kertymiseen elimistöön, mistä voi seurata useiden eri elinten kalsifikaatiota. Yleisiä liikasaannin oireita ovat mm. heikkouden tunne, väsymys, päänsärky, pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja ummetus. Myöhemmässä vaiheessa voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta.

Myrkytystapauksessa tulee valmisteen käyttö lopettaa, syödä vain vähän kalsiumia sisältävää ravintoa sekä huolehtia riittävästä nesteen saannista. Glukokortikoideja on käytetty erityisesti D-vitamiinimyrkytyksen hoidossa."

Kuka kertoisi, voiko tuossa valmisteessa olla muuntogeenista eli GMO- soijaa tai maissiöljyä, mitä Valio käyttää d-vitaminoiduissa tuotteissaan. Apteekista sellaista tietoa ei saanut kysymällä. Rokotteissahan niitä voi olla, mutta kovin vaikea on saada tietoa. Mutta esimerkiksi Twinrix- ja Havrix-rokotteiden saaneilla on useilla todettu suolistotulehdus. Keskustelu siitä sammutetaan aina täydellisesti, mutta aina se pullahtaa pintaan, kuten tuolla : "ja otinhan mä twinrix-rokotteen ennen reissua". Jokohan taas alkaa sivulla suursiivous;-)

Omien lasten kohdalla kauan sitten Vitol- tipat aiheutti mahakipua, mutta Vitarin ei - vaihdoin tipat ja unohdin koko asian. En muista edes sitä, jaettiinko ekat tipat ilmaiseksi... Ei aika kaikkea kerro, eikä itsekään näe, jos ei osaa katsoa;-)

Minulle ei sovi edes luomusokeri, jossa on glutamiinihappoa. Samaa ainetta tosin on myös Hypochylin- nimisessä lääkkeessä, jota en ole tietenkään käyttänyt, mutta sen vaikuttava aine on glutamiinihappohydrokloridi - yliannostuksesta tulee migreeni - samoin kuin natriumglutamaatistakin. Mitä nuo hydrokloridit ovat ja mihin niitä käytetään? Miksi ruokaan saa laittaa melkein mitä vaan?

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

kantapään kautta koettua