< "Järjestän tänään ja joka päivä itselleni hiljaisen hetken" - Anja Kulovesi - >

Vatsavaivat alkavat ennenpitkää kipulääkkeiden käytön jälkeen, sillä ne estävät paranemista, kun solu jostain syystä on rikkoontunut. Monissa lääkkeissä onkin aineita, mitkä estävät luonnollista paranemista:

"Verihiutaleissa muodostuva tromboksaaniA2 lisää verihiutaleiden toisiinsa tarttumista (aggregaatiota), mistä seuraa veren hyytyminen. Tulehduskipulääkkeet estävät prostanoideihin kuuluvan tromboksaanin muodostumista, minkä seurauksena veren hyytyminen hidastuu ja vuotoaika pitenee. Tätä vaikutusta käytetään hyödyksi ehkäistäessä verisuonitukoksia asetosalisyylihapolla, joka estää PALAUTUMATTOMASTI verihiutaleiden tromboksaanisynteesiä. Tukosten ehkäisyyn tarvitaan vain hyvin pieniä annoksia:50 - 100 mg riittää joka toinen päivä otettuna estämään verihiutaleiden tromboksaanisynteesin. Jopa näinkin pienen annoksen on arvioitu päivittäisessä käytössä kaksinkertaistavan mahasuolikanavan verenvuodon riskin. Suurempaa annosta käytettäessä haittojen riski kasvaa, mutta lisäksi hyöty saattaa vähentyä: suuremmat asetosalisyylihappoannokset estävät myös verisuonia laajentavan ja hyytymistä ehkäisevän prostasykliinin syntyä." Pirkko Paakkari: Itsehoidon kipulääkkeet

 

Itselleni on määrätty migreeninestolääkkeet jopa neljä kertaa, mutta yhtään niistä en ostanut enkä kertaakaan ole kokeillut, kun en "hanki" migreeniä enää glutamaateilla. Siksi nämä asit jaksaa kiinnostaa edelleen... niin moni suolisairas kun käyttää jopa mahakipuun kipulääkeitä, eikä lääkärikään aina sitä kiellä:-(

 

Tuli vastaan juuri muuan migreenilääke, jossa on apuaineluettelossa tällaisia hirvityksiä:

"Aspartaami 20 mg

Glysiini 180 mg (kuuluu arominvahventeisiin, miksi sitä on myös lääkkeissä - 90 muussa valmisteessa? Monelle niistä lisäaineista tulee migreeni ja itse saan glysiinistä myrkytysoireet - eihän minulla ole mitään estolääkitystä, muutoin olen terve enkä käytä lääkkeitä, mutta en voi käyttää myöskään glutamaattiruokia)

Sitruuna-aromi 30 mg

Sitruuna-aromi muodostuu maltodekstriinisubstraattiin imeytetystä sitruunaöljystä." Olen saanut pahan vatsavaivan pakastevihanneksista, joissa oli lisätty sitruuna-aromia (se ei siis ole sitruunaa, siitä ei oireita tule, vaan jotain kemiallista, mikä tuottaa sitruuna-aistimuksen...)

Samassa valmisteessa varoitetaan:

"Prostaglandiinisynteesin inhibitiolla voi olla haitallisia vaikutuksia raskauteen ja/tai sikiön kehitykseen. Epidemiologisten tutkimusten perusteella on viitettä siitä, että prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö alkuraskauden aikana lisää keskenmenon, sikiön sydämen epämuodostumien sekä gastroskiisin riskiä. Sydän- ja verisuoniepämuodostumien absoluuttinen riski lisääntyi alle 1 %:sta noin 1,5 %:iin. Riskin uskotaan kasvavan lääkkeen annoksen suurenemisen ja käytön pitkittymisen myötä. Eläinkokeissa prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käytön on osoitettu johtavan lisääntyneeseen munasolujen tuhoutumiseen (sekä ennen implantaatiota että sen jälkeen) ja sikiökuolleisuuden lisääntymiseen. Lisäksi eläinkokeiden perusteella erilaisten (mm. sydän- ja verenkiertoelimistön) epämuodostumien ilmaantuvuuden on raportoitu lisääntyvän kun prostaglandiinisynteesi-inhibiittoria on annettu organogeneesin aikana. Raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana asetyylisalisyylihappoa ei pitäisi käyttää, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä. Jos raskautta yrittävä tai ensimmäisellä / toisella raskauskolmanneksella oleva nainen käyttää asetyylisalisyylihappoa, tulisi käyttää mahdollisimman pientä annosta ja mahdollisimman lyhytkestoisesti.

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö viimeisen raskauskolmanneksen aikana altistaa sikiön:

- sydän- ja hengityselimistöön kohdistuvalle toksisuudelle (ennenaikainen valtimotiehyen sulkeutuminen ja keuhkovaltimopaineen nousu)

- munuaisten toimintahäiriölle, joka voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja lapsiveden määrän vähenemiseen;

 

Prostaglandiinisynteesi-inhibiittorin käyttö raskauden loppuvaiheessa altistaa äidin ja vastasyntyneen:

- verihiutaleiden aggregaation estoon ja mahdolliseen vuotoajan pitenemiseen, mikä voi liittyä pieniinkin annoksiin.

- kohdun supistusten heikentymiseen, mikä voi johtaa viivästyneeseen tai pitkittyneeseen synnytykseen."

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta