<....................
...................>
Tätä uutista en muista kuulleeni viime syksynä. Ruoaksi kasvatettuja possuja on viety Honkajoelle hävitettäväksi. Päivämäärä oli 23.9.2015:
"MT:n tietojen mukaan HK on vienyt Honkajoelle useita kuormia lihasikoja hävitettäväksi. HK on aiemmin kertonut sen olevan viimeinen keino sikaruuhkan purkamiseksi.
Tuottajille HK lupaa maksaa normaalin hinnan, vaikka siat menisivät Honkajoelle eivätkä ruuaksi.
Ruuhkaa purkaakseen HK on myös vienyt sikoja Viroon, Puolaan ja Ruotsiin.
Honkajoki valmistaa teurastamoiden ja elintarviketehtaiden sivutuotteista valkuaisrehuja, rasvaa ja lannoitteita. Tuotannon osana syntyy myös rasvaa biodieselin raaka-aineeksi ja lauhdelämpöä lähiseudun kasvihuoneille. Tuure Kiviranta M:T, kiitos tiedosta!
Kyllä Mikko Välttilä kirjoitti, mutta vasta tällä viikolla hoksasin hänen blogin...
"Missä on etiikka? Millä ihmeellä yksikään pörssisijoittaja, toimitusjohtaja, hallituksen jäsen, tehtaanjohtaja, lihanleikkaaja, teurastaja tai JUMALAUTA EDES TARKASTUSELÄINLÄÄKÄRI ei tehnyt stoppia tälle mielettömyydelle? Sille, että se sika joka sinne teurastamoon on tuotu, on kasvatettu ihmisen toimesta ihmiselle ruoaksi ja sitten se haaskataan näin? Viljelijä ei saa sian kasvattamisesta enää palkkaa, teurastamon on kannattavampaa haaskata liha, kuin prosessoida se ruoaksi? Muistaakseni se on jollakin tapaa kuitenkin HK:n ydinbisnestä?
Ja ennen kaikkea: Se sika on ollut elävä eläin. Eikö meillä ihmisillä ole enää minkäänlaista kunnioitusta niitä kohtaan? Ensin kasvatamme ne lihaksi tieteellisesti tutkituin metodein mahdollisimman nopeasti ja sitten kun joku erä (tuhansia eläimiä) ei satu sopimaan myyntitilanteeseen, se tylysti tapetaan ja jauhetaan energiaksi? Miten me saatamme tehdä niin?"
Todellako, eikö ole kiellettyä tällainen ruoan haaskaaminen? Eläimet kasvatetaan niin nopeasti, että ne on pakko lopettaa logistiikan takia? Luovuttiinko koskaan Roaccutanesta possujen lääkinnässä? Eikö jalat kestä vai mikä todellakin on syynä? Ei näin saa olla missään maailmankolkassa, mutta meilläpä on! Nyt täytyy lainata koko uutinen, sillä eihän tuota moni muukaan ole nähnyt uutisissa: 25.9.2015.M.T.:
Häpeällistä, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
HK:n päätös viedä sikoja teurastuksesta suoraan kierrätyslaitokseen ei saa ymmärrystä.
Tuotantojohtaja Aki Laiho perustelee hävittämistä sikaruuhkalla. Se paheni entisestään Forssan teurastamon viime viikon työtaistelujen takia.
Laihon mukaan Honkajoelle on viety yksittäisiä kuormia, mutta tarkkaa määrää ei kerrota.
Sikojen hävittäminen ei ole laitonta, mutta se tyrmistytti jokseenkin kaikki.
Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Kari Valkosalo ei muista vastaavaa tapahtuneen niinä kymmenenä vuotena, jotka hän on Honkajoella ollut.
Tappio hävittämisestä menee HK:n piikkiin. Tuottajille yhtiö on luvannut maksaa normaalin hinnan. Tappiota voi silti tulla niille tuottajille, joiden siat ovat ruuhkan aikana kasvaneet ylisuuriksi.
Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö uskoo hävittämisen olleen HK:lle halvin ratkaisu. Hän kuitenkin ihmettelee, miten ruuhkaan ja paniikkiratkaisuihin on alun perin ajauduttu, kun tuottajat ilmoittavat sikamäärät kuukausittain."
Honkojoki on tietysti hyvä siihen, että aina tulee joku itsestään kuollut eläin tuotantotilalle - sen jälkeen, kun on selvitetty syy, miksi niin tapahtui, mutta kun... siis näin:
Logistiikan on toimittava saumattomasti, jotta ruhot saadaan ajoissa kohteeseen. Hygieniaan kiinnitetään erityisen paljon huomioita ruhoja käsiteltäessä, Honkajoki Oy:lla vuosikymmenen ajan työskennellyt prosessiesimies Jarmo Lahtinen toteaa.
Sisään tulevasta raaka-aineesta hyödynnetään käytännössä kaikki, eikä tehtaalta tule enää jätettä ulos. Kun eläimen ruho saapuu tehtaalle, se kuivataan, jolloin painosta katoaa puolet.
Sen jälkeen loppuaines lämpökäsitellään ja puristetaan jauhoksi ja rasvaksi."
"Tarkkaa määrää ei kerrota", ei, mutta on kysymys jättimäisestä jutusta, voi lukea Talouselämä- lehdestä:
"Pahimmillaan sikoja on ollut Ylikännön mukaan jonossa noin 30000. Sika kasvaa noin kilon päivässä ja tuottaa jatkuvasti rehulaskua. Ongelma on, että teurastamon linjasto on suunniteltu vain tietyn painoisille sioille. Jos odottamaan joutuneet siat kasvavat ylipainoisiksi, niitä ei voida enää käsitellä normaalisti.
Siksi HKScan joutui lopettamaan ylikokoisia sikoja sairasteurastamollaan, jota ei ole hyväksytty elintarvikekäyttöön. Nämä siat vietiin Honkajoki Oy:lle, joka tuottaa eläinperäisistä raaka-aineista rehua turkisteollisuudelle, lannoitetta ja energiaa.
----
Tuottajat merkitsevät järjestelmään emakoiden siementämisen ja syntyneet porsaat. Siitä lihayhtiö voisi ennustaa teurastamolle tulevien sikojen määrän.
Emakko on tiineenä 3 kuukautta, 3 viikkoa ja 3 päivää. Porsaat kasvavat teuraspainoonsa 110-kiloisiksi puolessa vuodessa.
Kasvatuksen loppuvaiheessa sika kasvaa runsaan kilon päivässä ja syö 3,5 kiloa rehua. Tuhannen lihasian ruokkiminen maksaa noin 5200 euroa viikossa."
Mutta paljonko siitä nousee ne lääkintäkulut loppua kohti? Tanskalainen maajussi kertoi vasta, että ennen possuja kasvatettiin pari vuotta, ennen kuin niistä tehtiin kinkkua ja makkaraoita. Onhan tämä järkyttävää tehtailua, eikä lopu Eviralta hommat, vaikka ei työntekijöitä olisi edes siihen valvontaan, mihin jo konttorin nimikin viittaa. Se tosin kuittaa tehtävänsä muutamalla rivillä sivuillaan, mutta ei puutu systeemiin mitenkään? Rypsirehu ja muuntogeeniset ainekset rehussa tietysti lihottavat possuja, koska keräävät nestettä, mutta sairastuttavatko niitä. En tiedä, mutta maun vuoksi en ainakaan itse voi käyttää edes luomurypsiöljyä - enkä tiedä mikä siinä etoo. Possut nähtävästi ovat kuitenkin syöneet jotakin riittävästi?
Mutta ei kukaan valita, kun tuottoa tulee siitä tolkuttomasta rehunmyynnistä, vai lääkitäänkö ne jättisuuriksi, kun muulla ei ole mitään väliä? Tähän uutiseen viittasin aiemmin Roaccutanesta:
"HS, Venäjä löysi Atrian sioista aknelääkettä 28.7.2010 STT
Venäläisviranomaisten tekemät antibioottilöydökset ovat paljastumassa keskeiseksi syyksi elintarvikeyhtiö Atrian vientikiellolle. Venäläisviranomainen on ilmoittanut löytäneensä Atrian sioista ottamistaan näytteistä tetrasykliiniä.
Tetrasykliini on antibiootti, jota käytetään ihmisillä esimerkiksi aknen hoitoon. Venäjän lain mukaan tetrasykliiniä ei saisi löytyä lihasta lainkaan, kun taas Euroopan unioni hyväksyy aineen pienet esiintymät.
Antibioottien ja vierasaineiden testaus on yksi keskisimmistä kysymyksistä Venäjän ja Suomen tuontikiistassa."
Monia valmisteita on käytössä, mutta niistä ei ole saatavilla turvallisuustietoja, lukee monissakin fimean luettelossa löytyvässä aineessa, kuten tässä vain yksi monista. Mites on ne varoajat silloin, kun testattavana on kymmeniä tuhansia porsaita? Mikä yhtälössä painaa eniten? Rehunpussittaja ei kanna vastuutaan missään vaiheessa, vaan haluaa kaikki syyt syytää tuottajille, eikö?
Meneekö ne lääkejäämätkin meidän vesistöihin lietelannan mukana, kun siinäkin näyttää olevan melkoinen myrkynmentävä reikä, katso tätä pöljyyttä...
"Vesistöllä tarkoitetaan: Järveä, lampea, jokea, puroa ja muuta luonnollista vesialuetta. Tekojärveä, kanavaa ja muuta vastaavaa keinotekoista vesialuetta. Vesistönä ei pidetä noroa, ojaa ja lähdettä"
Onhan tämä systeemi ihmisten tekemä ja toteuttama, kokonaan. 19.1.2016 SYKE julkaisee:
"Keskeinen edellytys on yritystason ennakkoluuloton ideointi ja hyötyjen jakaminen toimitusjohtaja Valkosalon sanoin hyötyä pitää saada, mutta ahne ei saa olla. Jäte- ja energiavirtojen hyödyntämisen pitää olla liiketoiminnallisesti kannattavaa teollisen symbioosin molemmille osapuolille. Teollisten symbioosien aktiivinen etsiminen on yrityksen kannalta järkevää, sillä siihen sisältyy mahdollisuus vähentää kustannuksia ja luoda taloudellisesti kannattavaa toimintaa.
----Esimerkiksi orgaanisen aineksen kaatopaikkakielto, luonnonvarojen ja energian korkeampi hinta (verotus) tai tiukemmat vaatimukset kannustavat yrityksiä etsimään ratkaisuja sivuvirtojen ja jätteiden hyödyntämiseen."
Muuten tuon asian ymmärtäisin, mutta kun kyseessä on Suomen YMPÄRISTÖKESKUS, luulisi sen huolehtivan enemmän juurikin meidän maan ja vesistön laadusta! Sitähän saa nyt pilata ihan huoletta, kun ei kukaan puutu pääasioihin! Salmonellasoijan tuonti on lopetettava samoin kuin eläinten tehokasvatus lopetettava, koska ylituotantoa on jo kauan ollut liikaa! Sallittaisiin ainoastaan luomulihan tuotanto! Sehän on todellakin ainoa keino, mutta ei niin, että säännöksiä höllennetään yms. Siitähän taas on kokemuksia luomutuottajilta, joilta ne kulutkin on peritty jo kauan aikaa, vaikka suurimmat syylliset ovat muualla! Ihan sama tapahtuu nyt siinä toisessa törkeässä jutussa - eikä siinäkään kukaan tee mitään!!!!
Kun sama ihminen päättää asioista pörssiyrityksessä, yliopistossa ja rehufirmassa, miten muuten voisi ollakaan? Paitsi, että kaikki tapahtuu muiden osapuolten kustannuksella! Eläimille ei voinut homeista viljaa syöttää, mutta ihmisille kyllä on voinut jo kauan! Luomutuotteita on pilattu jo kauan, eikä siihenkään asiaan kukaan puutu! Onpa käynyt niinkin, ettei Evirassa valvottu muuta kuin riisejä yhtenä vuonna, 2006 - millaista valvontaa se muka on? Joku sai täyttää rauhassa rehuvarastonsa jne...? Voitot eivät kerry ainoastaan siitä tuotosta, mitä uutisoidaan, vaan siitä, mitkä kustannukset saadaan sysättyä muille! Vanhusten päivällinen muistuttaa jo kananrehuvelliä, vaikka varmasti oikea luomulihapulla maistuisi heillekin ja pois kaikki maissi ja soija, rypsi, jos ei ole luomua, sillä niistä tosiaan voi sairastua! Lääkkeettömänä migreenipotilaana haluan kertoa asian muillekin, koska näkö voi hämärtyä hyvinkin nopeasti.
Paikallainen lehti uutisoi samaa 27.9.2015, Satakunnan kansa:
"Maassamme teurastetaan yhteensä 7?0008?000 sikaa päivässä, kun saksalainen teurastamo käsittelee 30?000 sikaa päivässä. Tehokkuus on valttia EU-markkinoilla."
KSML uutisoi aiheesta 27.9. 2015:
No, enpä tiennyt, että ne jopa omistavat tuon kierrätyskeskuksen? Noinko on?
Forssan lehdessä keskustellaan varmaan vielä jonkin aikaa, mutta kukaan ei näe syytä siinä tehotuotannossa! Ja siihen vaikuttaa toki rehuteollisuuden tarve saada mahdollisimman moni rehujauhopussi myytyä! Sen hinta ei putoa missään vaiheessa!
Agronetin keskusteluissa on aihe ollut esillä, mutta kovin vaisua on ollut...
YLEuutisissa oli maininta 23.9.2015--- olivat lukeneet jotain Maaseudun Tulevaisuus- lehdestä ja muutamalla rivillä kuittasivat sen. Kamalaa välinpitämättömyyttä!
lokakuulla uutisissa, 6.10.2015: