<.................... ...................>

Tt uutista en muista kuulleeni viime syksyn. Ruoaksi kasvatettuja possuja on viety Honkajoelle hvitettvksi. Pivmr oli 23.9.2015:

"MT:n tietojen mukaan HK on vienyt Honkajoelle useita kuormia lihasikoja hvitettvksi. HK on aiemmin kertonut sen olevan viimeinen keino sikaruuhkan purkamiseksi.

Tuottajille HK lupaa maksaa normaalin hinnan, vaikka siat menisivt Honkajoelle eivtk ruuaksi.

Ruuhkaa purkaakseen HK on mys vienyt sikoja Viroon, Puolaan ja Ruotsiin.

Honkajoki valmistaa teurastamoiden ja elintarviketehtaiden sivutuotteista valkuaisrehuja, rasvaa ja lannoitteita. Tuotannon osana syntyy mys rasvaa biodieselin raaka-aineeksi ja lauhdelmp lhiseudun kasvihuoneille. Tuure Kiviranta M:T, kiitos tiedosta!

 

Kyll Mikko Vlttil kirjoitti, mutta vasta tll viikolla hoksasin hnen blogin...

"Miss on etiikka? Mill ihmeell yksikn prssisijoittaja, toimitusjohtaja, hallituksen jsen, tehtaanjohtaja, lihanleikkaaja, teurastaja tai JUMALAUTA EDES TARKASTUSELINLKRI ei tehnyt stoppia tlle mielettmyydelle? Sille, ett se sika joka sinne teurastamoon on tuotu, on kasvatettu ihmisen toimesta ihmiselle ruoaksi ja sitten se haaskataan nin? Viljelij ei saa sian kasvattamisesta en palkkaa, teurastamon on kannattavampaa haaskata liha, kuin prosessoida se ruoaksi? Muistaakseni se on jollakin tapaa kuitenkin HK:n ydinbisnest?

Ja ennen kaikkea: Se sika on ollut elv elin. Eik meill ihmisill ole en minknlaista kunnioitusta niit kohtaan? Ensin kasvatamme ne lihaksi tieteellisesti tutkituin metodein mahdollisimman nopeasti ja sitten kun joku er (tuhansia elimi) ei satu sopimaan myyntitilanteeseen,  se tylysti tapetaan ja jauhetaan energiaksi? Miten me saatamme tehd niin?"

 

Todellako, eik ole kielletty tllainen ruoan haaskaaminen? Elimet kasvatetaan niin nopeasti, ett ne on pakko lopettaa logistiikan takia? Luovuttiinko koskaan Roaccutanesta possujen lkinnss? Eik jalat kest vai mik todellakin on syyn? Ei nin saa olla missn maailmankolkassa, mutta meillp on! Nyt tytyy lainata koko uutinen, sill eihn tuota moni muukaan ole nhnyt uutisissa: 25.9.2015.M.T.:

”Hpellist”, sanoo maa- ja metstalousministerin kansliapllikk Jaana Husu-Kallio.

HK:n pts vied sikoja teurastuksesta suoraan kierrtyslaitokseen ei saa ymmrryst.

Tuotantojohtaja Aki Laiho perustelee hvittmist sikaruuhkalla. Se paheni entisestn Forssan teurastamon viime viikon tytaistelujen takia.

Laihon mukaan Honkajoelle on viety ”yksittisi kuormia”, mutta tarkkaa mr ei kerrota.

Sikojen hvittminen ei ole laitonta, mutta se tyrmistytti jokseenkin kaikki.

Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Kari Valkosalo ei muista vastaavaa tapahtuneen niin kymmenen vuotena, jotka hn on Honkajoella ollut.

Tappio hvittmisest menee HK:n piikkiin. Tuottajille yhti on luvannut maksaa normaalin hinnan. Tappiota voi silti tulla niille tuottajille, joiden siat ovat ruuhkan aikana kasvaneet ylisuuriksi.

Sikayrittjien puheenjohtaja Martin Yliknn uskoo hvittmisen olleen HK:lle halvin ratkaisu. Hn kuitenkin ihmettelee, miten ruuhkaan ja paniikkiratkaisuihin on alun perin ajauduttu, kun tuottajat ilmoittavat sikamrt kuukausittain."

 

Honkojoki on tietysti hyv siihen, ett aina tulee joku itsestn kuollut elin tuotantotilalle - sen jlkeen, kun on selvitetty syy, miksi niin tapahtui, mutta kun... siis nin:

”Logistiikan on toimittava saumattomasti, jotta ruhot saadaan ajoissa kohteeseen. Hygieniaan kiinnitetn erityisen paljon huomioita ruhoja ksiteltess”, Honkajoki Oy:lla vuosikymmenen ajan tyskennellyt prosessiesimies Jarmo Lahtinen toteaa.

Sisn tulevasta raaka-aineesta hydynnetn kytnnss kaikki, eik tehtaalta tule en jtett ulos. Kun elimen ruho saapuu tehtaalle, se kuivataan, jolloin painosta katoaa puolet.

Sen jlkeen loppuaines lmpksitelln ja puristetaan jauhoksi ja rasvaksi."

 

"Tarkkaa mr ei kerrota", ei, mutta on kysymys jttimisest jutusta, voi lukea Talouselm- lehdest:

"Pahimmillaan sikoja on ollut Yliknnn mukaan jonossa noin 30000. Sika kasvaa noin kilon pivss – ja tuottaa jatkuvasti rehulaskua. Ongelma on, ett teurastamon linjasto on suunniteltu vain tietyn painoisille sioille. Jos odottamaan joutuneet siat kasvavat ylipainoisiksi, niit ei voida en ksitell normaalisti.

Siksi HKScan joutui lopettamaan ylikokoisia sikoja sairasteurastamollaan, jota ei ole hyvksytty elintarvikekyttn. Nm siat vietiin Honkajoki Oy:lle, joka tuottaa elinperisist raaka-aineista rehua turkisteollisuudelle, lannoitetta ja energiaa.

----

Tuottajat merkitsevt jrjestelmn emakoiden siementmisen ja syntyneet porsaat. Siit lihayhti voisi ennustaa teurastamolle tulevien sikojen mrn.

Emakko on tiineen 3 kuukautta, 3 viikkoa ja 3 piv. Porsaat kasvavat teuraspainoonsa 110-kiloisiksi puolessa vuodessa.

Kasvatuksen loppuvaiheessa sika kasvaa runsaan kilon pivss ja sy 3,5 kiloa rehua. Tuhannen lihasian ruokkiminen maksaa noin 5200 euroa viikossa."

Mutta paljonko siit nousee ne lkintkulut loppua kohti? Tanskalainen maajussi kertoi vasta, ett ennen possuja kasvatettiin pari vuotta, ennen kuin niist tehtiin kinkkua ja makkaraoita. Onhan tm jrkyttv tehtailua, eik lopu Eviralta hommat, vaikka ei tyntekijit olisi edes siihen valvontaan, mihin jo konttorin nimikin viittaa. Se tosin kuittaa tehtvns muutamalla rivill sivuillaan, mutta ei puutu systeemiin mitenkn? Rypsirehu ja muuntogeeniset ainekset rehussa tietysti lihottavat possuja, koska kervt nestett, mutta sairastuttavatko niit. En tied, mutta maun vuoksi en ainakaan itse voi kytt edes luomurypsiljy - enk tied mik siin etoo. Possut nhtvsti ovat kuitenkin syneet jotakin riittvsti?

 

Mutta ei kukaan valita, kun tuottoa tulee siit tolkuttomasta rehunmyynnist, vai lkitnk ne jttisuuriksi, kun muulla ei ole mitn vli? Thn uutiseen viittasin aiemmin Roaccutanesta:

"HS, Venj lysi Atrian sioista aknelkett 28.7.2010 STT

Venlisviranomaisten tekemt antibioottilydkset ovat paljastumassa keskeiseksi syyksi elintarvikeyhti Atrian vientikiellolle. Venlisviranomainen on ilmoittanut lytneens Atrian sioista ottamistaan nytteist tetrasykliini.

Tetrasykliini on antibiootti, jota kytetn ihmisill esimerkiksi aknen hoitoon. Venjn lain mukaan tetrasykliini ei saisi lyty lihasta lainkaan, kun taas Euroopan unioni hyvksyy aineen pienet esiintymt.

Antibioottien ja vierasaineiden testaus on yksi keskisimmist kysymyksist Venjn ja Suomen tuontikiistassa."

 

Monia valmisteita on kytss, mutta niist ei ole saatavilla turvallisuustietoja, lukee monissakin fimean luettelossa lytyvss aineessa, kuten tss vain yksi monista. Mites on ne varoajat silloin, kun testattavana on kymmeni tuhansia porsaita? Mik yhtlss painaa eniten? Rehunpussittaja ei kanna vastuutaan missn vaiheessa, vaan haluaa kaikki syyt syyt tuottajille, eik?

Meneek ne lkejmtkin meidn vesistihin lietelannan mukana, kun siinkin nytt olevan melkoinen myrkynmentv reik, katso tt pljyytt...

"Vesistll tarkoitetaan: Jrve, lampea, jokea, puroa ja muuta luonnollista vesialuetta. Tekojrve, kanavaa ja muuta vastaavaa keinotekoista vesialuetta. Vesistn ei pidet noroa, ojaa ja lhdett"

 

Onhan tm systeemi ihmisten tekem ja toteuttama, kokonaan. 19.1.2016 SYKE julkaisee:

"Keskeinen edellytys on yritystason ennakkoluuloton ideointi ja hytyjen jakaminen – toimitusjohtaja Valkosalon sanoin ”hyty pit saada, mutta ahne ei saa olla”. Jte- ja energiavirtojen hydyntmisen pit olla liiketoiminnallisesti kannattavaa teollisen symbioosin molemmille osapuolille. Teollisten symbioosien aktiivinen etsiminen on yrityksen kannalta jrkev, sill siihen sisltyy mahdollisuus vhent kustannuksia ja luoda taloudellisesti kannattavaa toimintaa.

----Esimerkiksi orgaanisen aineksen kaatopaikkakielto, luonnonvarojen ja energian korkeampi hinta (verotus) tai tiukemmat vaatimukset kannustavat yrityksi etsimn ratkaisuja sivuvirtojen ja jtteiden hydyntmiseen."

Muuten tuon asian ymmrtisin, mutta kun kyseess on Suomen YMPRISTKESKUS, luulisi sen huolehtivan enemmn juurikin meidn maan ja vesistn laadusta! Sithn saa nyt pilata ihan huoletta, kun ei kukaan puutu pasioihin! Salmonellasoijan tuonti on lopetettava samoin kuin elinten tehokasvatus lopetettava, koska ylituotantoa on jo kauan ollut liikaa! Sallittaisiin ainoastaan luomulihan tuotanto! Sehn on todellakin ainoa keino, mutta ei niin, ett snnksi hllennetn yms. Siithn taas on kokemuksia luomutuottajilta, joilta ne kulutkin on peritty jo kauan aikaa, vaikka suurimmat syylliset ovat muualla! Ihan sama tapahtuu nyt siin toisessa trkess jutussa - eik siinkn kukaan tee mitn!!!!

Kun sama ihminen ptt asioista prssiyrityksess, yliopistossa ja rehufirmassa, miten muuten voisi ollakaan? Paitsi, ett kaikki tapahtuu muiden osapuolten kustannuksella! Elimille ei voinut homeista viljaa sytt, mutta ihmisille kyll on voinut jo kauan! Luomutuotteita on pilattu jo kauan, eik siihenkn asiaan kukaan puutu! Onpa kynyt niinkin, ettei Evirassa valvottu muuta kuin riisej yhten vuonna, 2006 - millaista valvontaa se muka on? Joku sai tytt rauhassa rehuvarastonsa jne...? Voitot eivt kerry ainoastaan siit tuotosta, mit uutisoidaan, vaan siit, mitk kustannukset saadaan systty muille! Vanhusten pivllinen muistuttaa jo kananrehuvelli, vaikka varmasti oikea luomulihapulla maistuisi heillekin ja pois kaikki maissi ja soija, rypsi, jos ei ole luomua, sill niist tosiaan voi sairastua! Lkkeettmn migreenipotilaana haluan kertoa asian muillekin, koska nk voi hmrty hyvinkin nopeasti.

 

Paikallainen lehti uutisoi samaa 27.9.2015, Satakunnan kansa:

"Maassamme teurastetaan yhteens 7?000–8?000 sikaa pivss, kun saksalainen teurastamo ksittelee 30?000 sikaa pivss. Tehokkuus on valttia EU-markkinoilla."

 

KSML uutisoi aiheesta 27.9. 2015:

No, enp tiennyt, ett ne jopa omistavat tuon kierrtyskeskuksen? Noinko on?

 

Forssan lehdess keskustellaan varmaan viel jonkin aikaa, mutta kukaan ei ne syyt siin tehotuotannossa! Ja siihen vaikuttaa toki rehuteollisuuden tarve saada mahdollisimman moni rehujauhopussi myyty! Sen hinta ei putoa missn vaiheessa!

 

Agronetin keskusteluissa on aihe ollut esill, mutta kovin vaisua on ollut...

YLEuutisissa oli maininta 23.9.2015--- olivat lukeneet jotain Maaseudun Tulevaisuus- lehdest ja muutamalla rivill kuittasivat sen. Kamalaa vlinpitmttmyytt!

 

lokakuulla uutisissa, 6.10.2015: