< " Opin tekemällä havaintoja, kuuntelemalla enemmän ja palvelemalla." - Anja Kulovesi - >

Osa sivuista on muistiinpanoja, yleensä linkkeihin. Jätän talteen, jos joskus satun tarvitsemaan ja yritän ottaa pois ne, mitä en saa auki.

Nooran vinkkaama Nutrix täytyy lukea paremmin, kun ehtii... Hyvältä vaikutti!

Linnee mainittiin uudessa kirjassa, mitä aloittelin. Katso apteekkimuseosta vanhoja kirjoja:-)

Posti toi minullekin oman lehdykän, josta voin tilata vaikkapa mammuttipetäjän siemeniä :-D

Anja Nystenin Kemikaalikimara-blogia täytyy kurkistaa aina, kun ehtii. Jos siinä olevista aiheista haluaa jutella, on se mahdollista hiilaritietoisten pulinoissa. Joka paikkaan ei ehdi tietenkään eikä kaikille asioille aina vaan voi mitään.... Mutta Noora kertoi natriumlauryylisulfaatista Kunkussa:-)

Osteoporoosi siis johtuu liiasta fosfaatista ruoassa, kerrottiin 45min. -ohjelmassa. Kiitos, ihan looginen juttu tietysti! Video on poistettu...

Psoriasis on näköjään ruoasta saatu lieveilmiö, kertoo karppiporukka. Ja diabetes kortisonista, sanottiin Holby Cityssä kerran päivänselvänä asiana.

Antibioottijäämiä on helposti - sallittuun rajaan asti - muussa, kuin luomussa. Ihminenhän niitä sietorajoja määrittelee.

Kasvinsuojeluaineet on aivan liian lempeä nimitys ympäristömyrkystä, eikö?

Chilimajoneesi: ikinä en ole maistanutkaan, eikä tuu mieleenkään enää, kun siitä tulisi itselleni migreeni: oli lysiinihydrokloridia ja monta muutakin öllöä - ja lapsille laki kieltää niiden antamisen, hyvästä syystä!

Migreeni tosiaan voi johtua ruoassa olevasta lysiinihydrokloridista, kuten minäkin silloin, kun käytettiin pansuolaa ja olin migreenipotilas.

Kirjoitan seuraavan jutun, minkä Anna-Liisa jo monta vuotta sitten pyysi kirjoittamaan puolestaan Crohn & Colitis-yhdistyksen keskustelupalstalle. Sieltä se on moderoitiin pois ainakin 5 kertaa - miksiköhän? Haluan nyt korostaa tiettyjä asioita ja linkittää muutaman seikan erikseen... Omat kommenttini seassa on harmaalla. Täytyyhän sairaiden saada toivoa paranemisesta edes jostakin?

Hän tosiaan on p a r a n t u n u t vakavasta sairaudesta, mutta eipä siitä saa puhua ainakaan suolistosairaiden palstalla. Jos saisi, olisi se teksti säästetty muidenkin toivoksi. Tunnen henkilön hyvin ja tapaan jatkuvasti, joten kyseessä ei ole mikään nettituttu. Ei parantuneet tuonne yhdistykseen liity - miksi liittyisivät? Uskon, että niitä on paljon enemmänkin, mutta hyvin harva kirjoittelee niistä eikä heitä huomioida millään tavalla tutkimuksissakaan:-(

----------

"Olen syntynyt 1947. Vuosi oli 1980, kun tulin raskaaksi - ensimmäinen kerta. Lopetin tupakanpolton heti. Kaikki hyvin, ei vieroitusoireita, mutta aloin syödä paljon karamelliä: irtokarkkeja ja vaahtokarkkeja.

Lapsi syntyi, kaikki hyvin. Suoli alkoi reagoida. Menin lääkäriin ja päädyimme peräpukamiin, ja siihen sitten salvaa. Kuukauden kuluttua menin uudelleen, vaiva vain paheni. Pääsin pian sairaalaan, suoli tähystettiin ja varjoainekuvattiin. Krooninen paksusuolentulehdus. Lääkkeeksi salazopyrin 2-5 tablettia päivässä. Kunto oli oikein huonona. Sain kortisoniperäruiskeita 2 erilaista ja muutaman kerran kortisonitabletteja.

Hoito-ohjeet kirjallisena. Ei salaattia, pähkinöitä - ja muistan vielä - ei vaniljasokeria. (lisään tähän sen tavallisen vaniljasokerin, mitä tuolloin myytiin, aitoa ei juurikaan kaupoissa ollut edes tarjolla: se on 4-hydroksi-3-metoksibentsaldehydi, )

Listahan on pitkä: ei alkoholia, kahvia.

- jos aiot hankkia lapsia, ota yhteys salazopyriinin vuoksi.

- Resepti - vitamiinin saamiseksi - Multivita

- Ja valmistaudu henkisesti avanteen laittoon. (kyllä, sellaisia stoomia on monilla jo lapsillakin)

Sitten opittiin uusi elämä. Senkka normaali 48. Mitään ei voi syödä, mihinkään ei voi mennä. Työhön piti pystyä.

Aamulla ensimmäisenä syöksyminen vessaan. Joskus tuntui, että oksentaa väärinpäin. Verta ja limaa ja taas ja taas vessaan. Ei kestänyt kylmää, villahousuja aina. Alaselkää särki ja kummallista kyllä varpaiden niveliä myös. Tilanne oli joskus, että kuraa on kummassakin lahkeessa...

10 ensimmäistä vuotta oli tuskaa - Te sen tiedätte; ei elokuviin, aina tarkista, missä vessa. Sitten aloitin tupakanpolton uudelleen ja hupsis, suoli alkoi rauhoittua täysin. Kerran kun vaihdoimme Floran Voimariiniin, suoli reagoi hieman. Voimariini pois, kaikki taas hyvin.

Minua on tähystetty paljon - tähystys on helpompaa kuin hammaslääkäri. Täytyy itse auttaa kädellä vatsaa painamalla letkun kulkua.

Kun olin taas kerran tähystyksessä johon tuli kutsu automaattisesti, lääkäri totesi suolen olevan hyvin rauhoittunut ja kun luki papereista minun taas polttavan, kertoi olleensa tupakanpolton vieroitusoirekurssilla. Hänen mielestä tulehdus oli minun kohdalla tupakanpolton vieroitusoire.

Nyt minä elän entistä epäsäännöllistä elämää: käyn töissä 6 pv / viikko 50 h. Lomaa vuodessa 2 viikkoa. Olen yrittäjä. En käytä alkoholia enkä syö irtokarkkia, vain suklaata.

..olen saanut parhaan mahdollisen hoidon, kysymyksiin on vastattu.

Kun minut tähystettiin 2002 syksyllä, lääkäri sanoi: "ellei papereista lue, suolesta ei näe - se on ihan terve"." Minut on myös siirretty terveyskeskuspotilaaksi ja itse pitää huolehtia tähystys 3 vuoden välein, solumuutosten tarkkailun vuoksi.

Tulehduksen ollessa pahana on katsottava mitä panee suuhunsa: tänään kun syöt, viimeistään huomenna sen kuulee. Hyviä minulle oli tavallinen viili ja hapankaali hyväili vatsaa. Edelleenkin huomaan vältteleväni niitä asioita, jotka silloin koin pahaksi.

En suosittele kenellekään tupakoinnin uudelleen aloittamista - onhan sitä nikopurkkaa ja kaikkea muuta. Itse en uskalla lopettaa enää, vaikka siitä on oma riesansa.

Niin se pieni vitsi: Voihan pieru. Sekin on nykyään vain ilmaa. -Anna-Liisa-"

----------

Kirjoitin nyt jutun tänne siksi, että tekstiä eivät huolineet enää suolitautisten palstalle eikä muutamat aluevastaavatkaan suostuneet sitä sinne laittamaan - muuan sanoi jopa, ettei usko koko juttua :cry:

En väitä, että parantumisen syynä olisi pelkästään vhh, vaan niin moni asia vaikuttaa... kuten rasvaton ruoka voi olla haitallista! Vastaukset voi tosin tulla useamman päivän tai viikonkin viiveellä, mutta laitapa kysymykset vaikkapa Nooran sivulle tai (joku muu vastaa, itse en sinne pysty kirjoittamaan) karppaussivuille, niin saattaa tulla nopeampaakin - omaa sähköpostia en viitsi avata kahta kertaa päivässä - sehän vaatii niin mahdottomasti "ylimääräistä" aikaa \:D/

Muuntogeenisiä aineksia on ollut jo kauan apteekkivalmisteissa, mutta nykyään... ei voi tietää, missä on ja missä ei voi olla:-(

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta