< " Jos en tiedä, olen halukas oppimaan. Se riittää hyvin aluksi." - Anja Kulovesi - >

"A few years ago, a doctor sent me an invitation he received to participate in a study sponsored by Salix Pharmaceuticals. It asked him to start five patients with active ulcerative colitis on the company`s drug Colazal. After eight weeks, he would fill out a form and return it to Salix, which would then pay him a $500 "honorarium". The company would also provide free samples for the patients, plus coupons to cover part of the costs of the drug. The clinical summary to be filled out was short and simple. In fact, it was so short and simple it could have no real scientific value. The first question, for instance, asked, "Overall, how was your experience with Colazal?" and you could check one of three boxes: "extremely pleased", "pleased", or "not pleased". It is hard to believe that this was anything but an excuse to pay doctors to prescribe Colazal. But as CenterWatch observed: "Sponsors must sometimes simplify study protocols to meet their marketing needs and thus limit the scientific validaty of the studies." Anything to det doctors to prescribe your drug."

- siv 164 The Truth About Drug Companies, Marcia Angell -

 

Lääkkeitä syödään lääkärin ohjeiden mukaan. Lopettaminen voi olla vaarallista! Kortisoni ja solusalpaajat esimerkiksi:

Nimittäin kortisonilääkitys täytyy lopettaa hyvin hitaasti monen viikon ajan vähitellen annosta vähentäen ja aina lääkärin luvalla ja valvonnassa. Solusalpaajatkin estävät oireiden ilmaantumista, joten voi olla hyvin vaarallista lopettaa ne yhtäkkiä eikä varsinkaan ilman lääkärin seurantaa - hänenhän tulisi valittaa kaikista haittavaikutuksista ja yhteisvaikutuksista tuonne lääkelaitokselle! Mutta antibioottijäämistä ruoassa ei valita siis kukaan koskaan?

Lue TABU-lehden 2/2007 pääkirjoitus:

"...Tuntuu myös siltä, että "maailmassa mikään ei muutu". Tämän lehden pääkirjoituksessani toivoin 14 vuotta sitten lääketeollisuuden pääsevän eroon markkinoinnin ylilyönneistä vuotta aiemmin annetun EY-direktiivin määräysten seurauksena. Lääketeollisuus oli tuolloin juuri uudistanut omat sisäiset valvontasääntönsä joita on sittemmin korjailtu useampaankin kertaan. Lääkelaitoksen näkökulmasta odotin - ehkä sinisilmäisesti - että lääkevalvonnan painopistettä ei tarvitsisi siirtää lääkemarkkinoinnin ohjaukseen. Tiina Kostiaisen ja Erkki Palvan katsaus viime vuoden lääkemarkkinoinnin valvontatapauksista kertoo siitä, että valvontatarpeesta ei päästä eroon.

Vaikka tiettyjä pelisääntöjen ja toimintakulttuurin selkiintymistä onkin tapahtunut esimerkiksi lääketeollisuuden, lääkärien ja apteekkarien välisessä kanssakäymisessä, ovat ongelmat siirtyneet muualle. Yhtäkkiä näyttää siltä, että lääketeollisuuden ensisijaisena tavoitteena on päästä kaikin tavoin "kuluttajan iholle", myös reseptilääkkeiden markkinoinnissa. Hyvää tarkoittavan sairaus- ja oirelähtöisen viestinnän avulla kuluttajat ohjataan lääkeyhtiöiden nettisivuille ja lääkäreiden vastaanotoille; lääkehän löytyy melkein oireeseen kuin oireeseen. Mielikuvat lääkkeiden arkipäiväisestä tarpeesta normaalissa elämässä ovat osa yhteiskunnan medikalisoitumista. Voi olla, että erektiohäiriöiden lääkkeet ovat tässä suhteessa tunnetuin esimerkki. Muitakin on."

Koko juttua en ala kopsaamaan, ylijohtaja Wahlroosin tekstiä pieni pätkä tuossa TABU-lehdestä..

Potilasyhdistyksissä taas moderaattoreilla on ollut kiirettä poistella juttuja, joissa moititaan lääkkeitä - ja kerrotaan parantumisista. Niitä on niin paljon, etten millään jaksa kirjoittaa enkä ehtisikään. Sori, mun mielestä kaikkein kamalinta asiassa on se, että elintarvikeTURVALLISUUSvirasto kuulee potilasyhdistyksiä uutisoinnissaan - mut se juttu löytyy KAARI-lehdestä 4/2006, sivulla 4.

Molemmat voi lukea netistä. Näyttää siltä, että suolisairauksissa on menty "ihon alle" jo kauan sitten:-(

 

Niin tai näin, eihän kaikki halua ostaa luomuruokaa (ainoa vaihtoehto minullakin, vaikka olen ihan terve ja ilman mitään estolääkkeitä) tai edes halua alkaa itse tekemään ruokaansa. Valintakysymyksiä, joihin ei lääkäri voikaan määrätä. Tästäkin porukasta on poissa satoja... en tiedä, mitä heille kuuluu. Luomuna varmaan hyvä scd, jos se on vähähiilihydraattinen ja runsasproteiininen ja sisältää myös rasvaa, muuten ei varmaan toimikaan, luulen.

Kiitos asiallisesta keskustelusta (pitempi alku tuolla toisaalla) Tähtöselle, joka jatkoi vielä "Ihan mielenkiinnolla vielä kysyn, että onko teillä itsellä tätä sairautta?"

Kerroin huoleni ja "harrastukseni": Ei ole tutkittu, mutta kovin ranttu olen ruoan suhteen. Parantuneen tunnen myös! Elävä ihminen eikä nettituttu. Läheltä olen nähnyt crohnin "hoitoa": hoitovirheisiinkin tarjotaan helposti Remicadea! Magneettikuvausjuomassa oleva sorbitoli yksistään pystyy aiheuttamaan massiivisen verenvuodon! Ei kiitos - 15 kuollut viime vuoden aikana, luin TABU- lehdestä. Siihen oli luettu kai myös reumaatikkoja. .. 

Nikkeliallergia mulla kyllä on, enkä sieniäkään voi käyttää, kun ei mulla kai ole sienisokeria hajottavaa entsyymiä, koska maha tulee siitä kipeeksi- mutta olen sentään entinen migreenipotilas - tosin ilman estolääkkeitä aina ollut!

yli 16 vuotta olen seurannut suolistosairaiden elämää keskustelupalstalla: muutama juttu, kuten Taikun vanha tarina, on tallessa sivuillani asianomaisten luvalla.

Parantuneita voi olla vaikka kuinka paljon - mutta ruokavaliojuttuja ei usko lääkärikään, sen olen oppinut muiden kokemuksista. Sähköpostien perusteella uskallan väittää olleeni oikeassa monessa suhteessa, mutta nehän ovatkin kirjesalaisuuksia, joita ei voi liittää millään muotoa edes omille sivuille, vaikka olisivatkin keskusteluja lääkäreiden kanssa:-(

En tiennyt kauan sitten minäkään juuri mitään...

Mun mielestä samalla vaivalla kannattaa tehdä ruoka luomuraaka-aineista - antibioottijäämien takia

Tietysti on hienoa, että osataan tehdä leikkauksia, jotka säästää hengen ja että elämä voi jatkua myös avanteen kanssa. Pahoin pelkään, että tänään sellaisen hyväksyminen on nuorelle ihmiselle vaikeampaa, kuin kymmeniä vuosia sitten - voin olla tietysti väärässäkin, mutta positiivinen kommentti tässä lainalauseena:

"Tiedän, että on pirullinen tauti tuo colitis, sillä olen sairastanut itse sen n.vajaa 50v sitten! Avanne tehtiin 40 vuotta sitten ja taatusti en vaihda päivä kään pois. On muuten olemassa yhdistys Finnilco, johon on voi ottaa yhteyttä. Sen puitteissa on mm tukihenkilö toimintaa, monenlaista kurssia ym. Leikkauksella on tauti taaksejäänyttä elämää...."

Aino-Marja on kai ensimmäinen Suomessa J-pussin saanut leikattu. Hyvin jaksaa vieläkin:-)

En ole itse keksinyt näitä juttuja, mutta kuka antaa jollakin modelle kaiken vallan poistella toisten viestejä, sitä en olisi halunnut nähdä ja siksi liitän tähän muutaman sitaattilainana: Reseptilääkkeiden markkinointi on laitonta, mutta tämä ei tosiaan ole sitä, vaan varottavia esimerkkejä. Onko noissa tetrasykliineissä ollut sellaisia valmisteita, missä on ollut natriumlauryylisulfaattia - selvittäkää ihmeessä!!!? Mun suu ja maha ei kestä yhtäkään Obsidan-rautatablettia (vaikka olen terve...)..:

Marraskuussa 2003:

A kertoi syöneensä "Amorium-kuurin ja Doximed-kuurin poskiontelotulehdukseen kev.2000 ja siitä alkoi vatsaoireet, ainaista ripulia ja vessassa ravaamista ja sit sairastuinkin kunnolla kesällä veriripuliin ja todettiin tähystyksessä CU. Amoriumista sain nokkosrokon eikä se silloin auttanut poskiontelotulehdukseen..."

B pohti syitä sairauteen:

"...voisiko olla niin, että esimerkiksi antibioottikuurin jälkeisen suoliston bakteerikannan heikkenemisen myötä limakalvolle pääsee jokin sellainen vielä tuntematon baku, jota puolustusmekanismimme ei kykene poistamaan, tuhoamatta limakalvoa?"

2003 C kertoi:

"minunkin eka akuutti hyökkäs oikeen voimalla päälle noin viikko hurjan antibioottikuurin jälkeen... ei ollut varma onko bakteeri vai virus..."

Marraskuussa 2002:

D kertoi :

"Kun muistelen oman tautini (CU) alkuaikoja, taisin syödä niihin aikoihin useamman kuurin tetrasykliiniä. Nyt kun taas tuli Dosykliiniä flunssan jälkitautiin, tuli tutkittua haittavaikutuksia ja niissä mainittiin vaikutus bakteeritasapainoon ja ohut- ja paksusuolen tulehdukset."

E kertoi syöneensä kyseistä antibioottia, jonka jälkeen olivat alkaneet veriset ulosteet ja tauti päälle.

F totesi lyhyesti:

"CU laukesi juuri tetrasykliini-kuurin aikana. Viitteitä suoliongelmista oli kyllä ollut aikaisemminkin, mutta viimeinen niitti oli selkeästi tetrasykliinit!"

G:

"...mieleeni palautui 80-luvun loppupuolella syöty pitkähkö tetrasykliinikuuri sekä jonkin aikaa kuurin loppumisen jälkeen ilmaantuneet selittämättömät vatsavaivat. Vaivat diagnosoitiin parisen vuotta kuurin loppumisen jälkeen CU:ksi".

H kertoo:

"Mielestäni minussa ensin oli laktoosi-intoleranssi ja antibioottikuuri laukaisi CU:n. Hoitovirhe mikä hoitovirhe kun tutkimatta kirjoitetaan antibioottikuuri laktoosi-intoleranssiin. Vaikka se ei edes paranna sitä, vaan laukaisee uuden pahemman taudin. Siitä alkoi sairaalakierre, mutta vaikeahan mun on hoitovirhettä todistaa..."

I kertoi tutkineensa epikriisiään v.1978, jolloin oli todettu mahahaava ja hän oli käynyt koko vuoden Tyks:ssä mahakipujen ja korkean senkan takia. Lääkelistassa siltä vuodelta löytyy Tetsyklin, Librax, Naprometin, Penicilin, Clotam"

J muistelee:

Söin 5 vuotta tetrasykliiniä yhteen soittoon isolla annostuksella ja vatsavaivat alkoivat välittömästi sen käytön lopetettuani. Olen maininnut useille lääkäreille epäileväni, että tauti johtuisi siitä. Jokainen lääkäri on esittänyt absoluuttisen tyrmäyksen, että se ei ole missään tapauksessa mahdollista. Itse olen kyllä aivan toista mieltä. Tetrasykliinihän hävittää lähes väkivaltaisesti kaikki suoliston omatkin bakteerit. Meidän tautimmehan saattaa alkaa vieraasta bakteerista, joka pääsee elimistöön jylläämään".

K sanoo ottaneensa kahdesti antibioottia sen jälkeen, kun CU oli todettu ja molempien lyhyiden kuurien jälkeen tauti oli aktivoitunut samantien - kestäen kuukausitolkulla. Maitohappobakteereistakaan ei ole ollut mitään apua.

L kertoo:

"Sain kyseisestä antibiootista clostridium difficilen suolistooni, luulin oireita cu:n pahenemiseksi, mutta ulosteviljelyssä löytyi tuo difficile ja sain lopettaa kortisonin syönnin muutamassa päivässä. Mikä lienee antibioottien osuus mun cu:hun, oon 25-vuotisen elämäni aikana syönyt valehtelematta 40-50 antibioottikuuria erinäisiin vaivoihin..."

M otsikolla:

"MOT Myös minä olen syönyt tetrasykliinejä aikoinani. Pitkiä kuureja juuri aknen hoitoon. Perhana!"

N toteaa:

"Minäkin olen syönyt kyseistä antibioottia 2-3 kuuria ihosairauksien (aknen) takia. Iho parani, CU tuli tilalle. Nyt kortisoni on tuonut iho-ongelman takaisin. Hukkaan meni nekin rahat. Ja terveys".

O kertoo vaimonsa (crohn) tapauksesta:

"...vaimollani oli ollut jokin tulehdus, jota oltiin hoidettu, en ole varma, antibiootilla tai penisilliinillä. Hän joutui sairaalahoitoon sen jälkeen, kun oli kaikki mitä laittoi sisälle tuli ulos. Meinasi kuivaa. Tämän jälkeen sitten alkoikin nämä crohniin viittaavat vaivat, ripulointi jne. "

 

Yritin pätkiä viestejä sopivast. Eikö moderaattoreita (jokin aika sitten vaativat sostunnusta lapsilta jotta voisivat kirjoittaa...Onneksi se poistui se parin viikon päästä!) täytyisi haastatella joskus myös, millä oikeudella toisten sanomisia mitätöidään - munhan on täytynyt jo tottua siihen...

Tri Tolonen tietää myös: 05.02.2004 otsikolla "Antibiooteista Crohnin tautia?"

Nuo ovat vain pieni osa niistä kaikista, mitä olen lukenut suolistosairaiden palstalta. Suurin osa niistä kaikista on poistettu - ymmärrettävää, että samasta lääketehtaasta on peräisin eläinlääkkeetkin, kuin ne solusalpaajatkin ym, mitä kys henkilöt käyttää "elinkautislääkityksenä". Muunkin nimisiä antibiootteja on olemassa - tässä vain yksi niistä ja otsikkona oli muistaakseni laukaiseeko tetrasykliini taudin. Moderaattorilla onkin ollut vuosien varrella kiire noiden viestien poistamisessa, mutta aina kannattaa ottaa uudelleen esille ja kokeilla, mitä tapahtuu. Laita kamera päälle, kun kirjoitat - pian ne sieltä poistuu taas:-(

Muuan ko Connyn leikkausuutisviestiketjussa sanoi:

"Eihän sillä syöpää oo, vaan syövän esiaste, eli paha tulehdus joka voi aiheuttaa syövän jos ei leikata!"

---Eihän TULEHDUS syöpää aiheuta, vaan moni muu asia. Tulehdus rasittaa elimistöä niin, ettei enää pysty toimimaan, puolustautumaan ja energia taas menee sen syöpäsolun kasvattamiseen... Herkimmät kärsii eniten. Tuokin on moderoitu niin, etten pysty sinne kirjoittamaan... Kaikkea hyvää Connylle! Muista valittaa sairaalassa ruoasta, sillä se tosiaan ei ole herkimmille sopivaa. Muuan suuttui kerran, kun sanoin, että pyytää siellä sitten luontaisesti gluteenittoman ruoan, koska siinä ei ole niin paljon lisäaineita. En ole ihan varma siitäkään enää, kunhan et saa yhtään karrageenia E407 niissä sapuskoissa - sehän aiheuttaa tulehdusta koe-eläimillekin. Kaikkihan me tavallaan ollaan sellaisia:-(

 

"...oleellisinta on voidaanko ja pitääkö ympäristöä muuttaa. Emme kutsu perinnöllistä silmän linssin hajataittoisuutta perinnölliseksi sairaudeksi, koska tilanne voidaan korjata muuttamalla valonsäteiden kulkua ympäristöstä linssiin. Toisaalta ympäristön muutoksiin ei aina pyritäkään: fyysisen ympäristön parantamiseen ei juuri käytetä voimavaroja...

--Jokainen myötäsyntyinen vajavuus liittyy "epäsuoraan ympäristöön", joka asettaa rajat sille mitä olemme valmiit muuttamaan. Tästä seuraa, että sairaudeksi luettava tila on osaksi teknologiasta riippuva sopimus..." - Edward Yoxen kirjassa Luonto vai teknologia -

 

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta