< >

"Tutkimusta johtaneen tohtori Michael Irwinin mukaan löytö auttaa ymmärtämään millä tavalla univaje vahingoittaa terveyttä. Toisaalta se myös osoittaa, että autoimmuunisairauksista kärsiville paras lääke voi olla hyvä yöuni." - Hesarissa uutinen -

 

Yhdenvertaisuusperiaate meidän laissa edellyttäisi saman kohtelun kaikille ihmisille ja erään äidin kertoman esimerkin mukaisesti kaikkien lasten täytyisi saada lisäaineeton ruoka - ilman eri pyyntöä mutta vähintäänkin sitä pyydettäessä. Toisaalta ne listassa olevat aineet ovat glutamaatteja, jolloin niitä ei lapsille saa antaa ollenkaan. Miten tuo laissa määrätty / kielletty asia ei toteudu laitoskeittiöissä ollenkaan?

"Mun lapsilla on olleet lisäaineettomat dieetit nyt koulussa (kiitos listan, jonka sivuiltasi sain). Oli tosi ihanaa, että kunta antoi tällaiseen luvan. Pojalla hävisi mahakivut ja migreeni koko syksyksi, tytöllä mahakivut. Nyt tosin keväällä taas toistuvia kohtauksia pojalla, joten jouduimme hakemaan lääkityksen.

...Paha migreeni muuten puhkesi luokkaretken jälkeen. Siellä kun annoin open kautta luvan syödä samaa kuin muut. Oli myös härvelissä pyörimässä eli seuraavat kaksi päivää meni kotona petin pohjassa ja kyyneliä kävin pyyhkimässä, kun niin kovin päätä särki ja silmin nähden tykyttikin. Soitin jo sairaalaan, että kuuluuko noi otsasuonet noin pulleita olla. Kamalaa."

 

Kankaanpäässä voi käydä katsomassa vanhaa Kuninkaanlähdettä. Tänään minua kiinnostaa juomavesi, siis sen laillinen pilaaminen. Keitän edelleen kaiken juomaveden, koska ei siitä ainakaan haittaa ole ollut ja koska Fanni-mummokin teki niin aina - paitsi tietenkin sairaalassa oli tyydyttävä loput 14 v hanaveteen:-(

Kiinnostuin aiheesta Christerin kanssa käydystä juttelusta. Lainaan netistä löytämäni jutun tähän pohjaksi:

"Liika jodimäärän käyttö 2 mg päivässä ( eli 2000 ug) voi aiheuttaa joskus harvoin herkkyysreaktioita kuten rhiniitiä, nenän tukkoisuutta, turvonneita sylkirauhasia, päänsärkyä ja finnin tapaisia ihomuutoksia.

Korkea jodin käyttö voi aiheuttaa myös häiriöitä kilpirauhasen toiminnassa. Siihen oireistoon kuuluu KILPIRAUHASEN TULEHDUSTILA (autoimmuuni tyreoidiitti), STRUUMA ja HYPO- taikka HYPERTHYREOIDISMI.

Korkea jodin saanti esim. lääkkeistä, eräistä merilevätyypeistä tai jodilisästä <1mg -10 mg määrinä päivässä ( eli 1000- 10 000 ug) on osoittanut jodistruumaan (hakusana kohdassa vasta-aihe) sairastumisen lisääntymistä ja joissain tapauksissa hypertyreoidismia tai myxodeemaa.

HYPERTYREOIDISMIN lisääntymistä nähtiin sen jälkeen, kun jodin rikastaminen aloitettiin, esim niissä väestöissä, joissa jodin otto oli lisääntynyt matalan jodinsaannon tasoista. Monet tutkimukset osoittivat tällaisen olleen kuitenkin ohimenevä ilmiö.

AUTOIMMUUNIN TYREOIDIITIN js sitä joissain tapauksissa seuraavan HYPOTYREOOSIN riski näyttää lisääntyvän, kun lisätään jodin saantia rikasteista käsin."

 

Pitkällä aikavälillä olen huomannut, että mulle ei sovi monikaan teollinen ruoka, mutta kuinka paljon liikaa siitä saa liikaa jodia? Mummokin sairasti struumaa, mieheni mummo ja senkö sai liiasta suolasta? On vaikea löytää sopivaa syötävää sellaiselle, jolla on jodiallergia. Muistaakseni sellainen oli todettu joskus... Joku voisi kysyä asiasta. Onkohan kenelläkään? Sokerissakin on jodia... Kerään tähän vertailun vuoksi itselleni niitä:

Luomukananmunista en luovu, sillä ne ovat parasta ravintoa ja pitää naisenkin tiellä!

Jogurttia syödään, mieluiten sitä Eko-turkkilaista Lindahlia tai saksalaista luomujogurttia maustamattomana tai luomukutunmaitojogurttia, usein kaikkea sekaisin - ja hyvää on!

Viljaa menee hyvin vähän - puurokin saa olla luomua nykyään. Viime vuoden aikana tosin ei ole tullut syötyä viljaa juuri ollenkaan, kun ilman sitä vointi on paljon virkeämpi:-)

Leipää vain silloin, kun ei muuta ole saatavilla

Pullaa ym ei ollenkaan, mutta jodia niistäkin saa - leipäjuustoa senkin edestä;-)

Jäätelöstä vain sellaiset, missä ei ole karrageenia? Luomusokerista tulee migreeni - siksi luomujäätelöt täytyy meillä tehdä itse ja makeuttaa luomuhunajalla.

Levävalmisteita en voi syödä ollenkaan - huono olo tulee. Aiemmin käytin Herbamarea, mutta enää en sitäkään.

Salaatinkastikkeita ei käytetä ollenkaan,mutta esim luomuseesaminsiemenöljy jäätelön päällä on hyvää:-)

Pizzaa syödään joskus, tavallisesti teen sen mantelijauhoon

Maitorahkaa useinkin

Mantelijauhetta vehnäjauhon tilalla piirakoissa ja magnesiumin tarpeen tyydyttämiseksi

Tumma suklaa ja omatekoinen kaakaomössö korvaa karkit

Kasviksia vaihtelevasti, jotain kypsennettyä yleensä, esim wokkiruokaa

Loimulohta tai suolattomassa voissa paistettua pakastekalaa ainakin kerran viikossa

joskus eväänä tonnikalaa öljyssä

 

Oikein hyvin olen siis voinut ilman minkäänlaista mahavaivaa pitkiin aikoihin, mutta kuinka pienet heilahtelut voivat sekoittaa elimistön totaalisesti, johtuu helposti myös siitä, että peruselintarvikkeisiin, kuten veteen, suolaan, kermaan, maitoon ym on alettu hissun kissun lisäilemään kaikenlaista lääkeainetta, kuten esim jodia vuonna 1949. D-vitaminoituja tuotteita en ole käyttänyt vuosikausiin, kun kaupoista alkoi saada luomumaitoa. Eihän minulla mitään laktoosi-intoleranssia ole ikinä ollutkaan - mainoksilla vain on aivopesty niin hyvin, että uskoin sellaiseen. Jodin lisääminen on ainakin omalla kohdallani vaarallista, sillä saan sitä näköjään helposti kaikesta mitä syön.

Järkyttävää, jos ilmavaivojen takia joutuu sellaiseen karuselliin, pyöröoveen, jonka läpi on mentävä vain siksi, että lääkärillä on jokin taulukko, minkä mukaan tekee rutiinityönsä! Tuo taulukko voi hyvinkin olla lääketehtaiden suunnittelema - onhan diagnostiikkakin sellaista businessta... jokuhan ne tutkimukset maksaa joka tapauksessa! Entisenä migreenipotilaana tiedän 10 vuoden ajalta, että migreeni voidaan aiheuttaa kemiallisesti ja siltä voi välttyä. Onpa monille määrätty migreeniin epilepsialääkkeitäkin, vaikka epilepsia voidaan saada aikaan kaikille ihmisille kemiallisesti. "Medikalisaatio tekee meistä kaikista sairaita", vähitellen, koska perusruokakin on pilattu:-(

Kortisonista tosiaan tuli minulle hirvittävä nenäonteloverenvuoto jo lyhyen Nasonex-kuurin aikana... Mitään magneettikuvauslitkuja en suostu koskaan juomaan - mutta ehkä on parempi, että en kaikkea kerro? Koepaloja minusta ei ole otettu eikä oteta jne. Jos söisin sieniä, en mitään muuta voisi syödäkään - ei mahaan mahtuisi mitään, sillä trehaloosi- intoleranssi minulla on:-)

Tässä uusimpia sivuja, mitä olen koonnut, lähinnä mun lapsille. Yritän siivoilla näitä vähitellen, kun olen nyt oppinut paljon enemmän oman sairaalakeikkani takia... Sinne en voinut jäädä hajusteallergian takia ja koska siellä on niin huono ruoka - tulisin siitä varmasti kipeäksi!

Olethan huomannut kaupassa ihanan kirjan lapsille: Sohvin puukirja. Ostin sen itselleni, mutta varmaan lapsetkin tykkäisivät. Harvinainen, kiitos tekijöille! Ne pari muuta täytyy vielä löytää.. Onkimatka ja Mustikkajengi - lyhennettynä.

Sivu on osa suurempaa kokonaisuutta

17 vuoden aikana vähitellen opittua